This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/8359 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-13. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ КОНТАКТИ ЛІНІЇ ДОВІРИ ПРЕС-СЛУЖБА
Міністр юстиції

Лавринович
Олександр Володимирович
Логiн:
Пароль:
Якщо ви ще не зареєструвалися, то ви можете зробити це тут
КОМЕНТАРІ ФАХІВЦІВ (АРХІВ 2006)
Державна реєстрація нормативно-правових актів як спосіб захисту прав, свобод та законних інтересів громадян

З метою реалізації та захисту конституційних прав і свобод громадян проводиться правова експертиза та здійснюється державна реєстрація нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, органів господарського управління та контролю, які зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян або мають міжвідомчий характер.

Ця функція покладена на органи юстиції Указом Президента України від 3 жовтня 1992 року № 493 “Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади” та здійснюється з 1 січня 1993 року.

На сьогодні державну реєстрацію здійснюють Міністерство юстиції, Головне управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласні, Київське та Севастопольське міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі, міськрайонні (у разі утворення) управління юстиції.

Більш детально хочу зупинитися на здійсненні державної реєстрації нормативно-правових актів саме місцевих органів виконавчої влади.

За ініціативи Міністерства юстиції були створені районні управління юстиції та з 8 червня 1998 року запроваджена державна реєстрація розпоряджень голів обласних, Київської та Севастопольської міських, районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, наказів їх управлінь, відділів та інших підрозділів.

За період державної реєстрації нормативно-правових актів обласними управління юстиції зареєстровано 25 901 нормативно-правовий акт, з них 8 456 розпоряджень місцевих державних адміністрацій, а відповідно районними управліннями юстиції – 72 337.

При проведенні державної реєстрації нормативно-правових актів та юридичної експертизи управліннями юстиції щороку попереджується прийняття більше тисячі незаконних правових норм, у тому числі тих, які порушують законні інтереси громадян, підприємств, установ та організацій.

Якість нормативно-правових актів, що подаються на державну реєстрацію до управлінь юстиції, знаходиться на низькому рівні. Подаються акти, які не узгоджені із заінтересованими органами, видані з перевищенням компетенції суб”єктів нормотворення або з порушенням чинного законодавства, зокрема порушено чи обмежено встановлені законом права, свободи й законні інтереси громадян, підприємств, установ та організацій або покладено на них не передбачені законодавством обов”язки.

Про це свідчить і той факт, що управліннями юстиції лише за 9 місяців 2006 року відмовлено у державній реєстрації 7 відсотків актів, від загальної кількості поданих на державну реєстрацію.

На сьогодні із 184 нормативно-правових актів, у державній реєстрації яких було відмовлено управліннями юстиції за 9 місяців 2006 року, та які підлягали скасуванню, суб’єктами нормотворення скасовано 154 акти (84 %).

Крім того під час проведення перевірок місцевих державних адміністрацій управління юстиції виявляють випадки спрямування до виконання незареєстрованих нормативно-правових актів. Так, за 9 місяців 2006 року обласними управліннями юстиції виявлено 463 незареєстрованих нормативно-правових акти, а районними управліннями юстиції – 717. Ці акти є нечинними і ними не можна керуватися в практичній діяльності.

У зв”язку з тим, що місцеві органи виконавчої влади не вживають заходів щодо приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність до чинного законодавства, управліннями юстиції за 9 місяців 2006 року скасовано рішення про державну реєстрацію 59 нормативно-правових актів.

Таким чином, державна реєстрація нормативно-правових актів є одним із засобів забезпечення законності нормативно-правових актів та захисту прав людини.

Слід зауважити і про те, що крім нормативно-правових актів обласних, Київської та Севастопольської міських, районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, їх управлінь, відділів, інших підрозділів, територіальних органів центральних органів виконавчої влади, на місцевому рівні застосовуються також прийняті в межах повноважень, визначених законом, рішення органів місцевого самоврядування, які відповідно до статті 144 Конституції України є обов’язковими до виконання на відповідній території.

Такі нормативно-правові акти безпосередньо зачіпають права й законні інтереси громадян, проте, на відміну від нормативно-правових актів органів виконавчої влади, застосовуються без державної реєстрації у відповідних органах юстиції.

До Міністерства юстиції надходить значна кількість скарг щодо видання органами місцевого самоврядування (тобто радами) нормативно-правових актів, які не відповідають чинному законодавству.

Проте управління юстиції не здійснюють державну реєстрацію нормативно-правових актів органів місцевого самоврядування та не мають важелів впливу щодо скасування таких актів.

З метою законодавчого врегулювання питання державної реєстрації нормативно-правових актів обласних, районних, Київської та Севастопольської міських рад, сільських, селищних, міських, районних у місті рад Міністерством юстиції підготовлено проект Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”.

На сьогодні розгляд адміністративних справ щодо законності та відповідності актам вищої юридичної сили нормативно-правових актів органів місцевого самоврядування є компетенцією адміністративного суду (ст.171 Кодексу адміністративного судочинства України). Право оскаржити нормативно-правовий акт мають особи, щодо яких його застосовано, а також особи, які є суб”єктом правовідносин, у яких буде застосовано цей акт.

Начальник відділу реєстрів та контролю
Департаменту державної реєстрації
нормативних актів
О.А.Савченко

На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
07-10.08.2007р.
Засідання кваліфікаційних комісій нотаріату

Інші анонси >>

  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Міжнародна діяльність Міністерства
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Юридичні консультації
  • Державні закупівлі
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті

АРХІВ НОВИН
Серпень
Пн6132027
Вт7142128
Ср18152229
Чт29162330
Пт310172431
Сб4111825
Нд5121926

Всі новини >>