This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/57 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-13. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ КОНТАКТИ ЛІНІЇ ДОВІРИ ПРЕС-СЛУЖБА
Міністр юстиції

Лавринович
Олександр Володимирович
Логiн:
Пароль:
Якщо ви ще не зареєструвалися, то ви можете зробити це тут
КОМЕНТАРІ ФАХІВЦІВ (АРХІВ 2003)
Питання визнання та виконання рішень судів України у цивільних справах (в тому числі стягнення аліментів) та вироків у частині цивільного позову на територіях іноземних держав, з якими існують міжнародні угоди про правову допомогу та правові відносини

Укладені і належним чином ратифіковані міжнародні договори України становлять невід\’ємну частину національного законодавства України і застосовуються у порядку, передбаченому для норм національного законодавства (стаття 17 Закону України "Про міжнародні договори України").

Громадяни однієї Договірної Сторони користуються на території другої Договірної Сторони стосовно своїх особистих та майнових прав таким самим правовим захистом, як і громадяни цієї Договірної Сторони.

У тексті будь-якого міжнародного договору (двостороннього або багатостороннього) передбачається обсяг правової допомоги. Як правило, вона охоплює виконання процесуальних дій, що передбачені законодавством запитуваної Договірної Сторони, зокрема, допит сторін, потерпілих, обвинувачених та підсудних, свідків, експертів, проведення експертиз, обшуку (судового огляду), вилучення та передачу речових доказів, порушення або перейняття кримінального переслідування та видачу осіб, які скоїли злочини, визнання та виконання судових рішень, вручення та пересилання документів, надання за клопотанням другої Договірної Сторони відомостей про судимість обвинувачених.

Відповідно до статті 124 Конституції України судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов\’язковими до виконання на території України.

Розбудова правової держави залежить від ефективності роботи всіх гілок влади, в тому числі судової, реформування якої - вимога часу. Однак це реформування не дасть бажаного ефекту, якщо не буде забезпечено виконання судових рішень, особливої уваги це питання заслуговує при виконанні рішень на територіях іноземних держав.

Загальновідомо, наскільки гостро сьогодні постало питання виконання рішень та вироків судів. Вироки, рішення, що виносяться від імені України, повинні виконуватися, інакше підривається довіра навіть не до судів і органів юстиції, а до держави в цілому, втрачається весь сенс діяльності судової влади.

Повної довіри до суду можна досягти не тільки законністю прийнятих ним рішень, а й, насамперед, - необхідністю їх обов\’язкового виконання. Без перебільшення можна сказати, що головну роль у підвищенні авторитету суду і зміцненні законності відіграє правильне і своєчасне виконання судових рішень, оскільки виконавче провадження - це завершальна стадія судочинства.

Організація виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб) є одним із основних напрямків роботи Міністерства юстиції України. Для реалізації цього завдання Мін\’юст докладає багато зусиль та вживає заходів щодо створення умов для належної діяльності працівників Департаменту державної виконавчої служби, одним з напрямків роботи якого, на рівні з організацією виконання рішень судів на території України, є виконання міжнародних угод з питання надання правової допомоги у цивільних та кримінальних справах, а саме звернення з проханням про визнання та виконання рішень судів України на територіях іноземних держав та здійснення контролю за подальшим їх виконанням.

Прохання про визнання та виконання рішення суду України на території іноземної держави подається заінтересованою особою до суду, що постановив таке рішення.

Суд першої інстанції при отриманні такого прохання вживає заходи щодо оформлення документів відповідно до конкретної міжнародної угоди, як правило, до клопотання додаються наступні документи:

- засвідчена судом копія рішення;

- офіційний документ про набуття рішенням чинності, якщо це не випливає з тексту самого рішення;

- документ, з якого виходить, що відповідачу, який не взяв участі в процесі, було своєчасно та в належній формі хоча б один раз вручено повідомлення про виклик до суду;

- довідку про виконання (невиконання) конкретного рішення на території України;

- завірені переклади зазначених документів на мову країни визнання рішення або на мову, про яку сторони домовились (як правило, робочою мовою стосунків визначається російська мова).

Оформлений у відповідності до вимог конкретного міжнародного договору пакет документів разом з клопотанням надсилається судом першої інстанції на адресу відповідного управління юстиції, а після перевірки вірності його оформлення посадовою особою управління - надсилається на адресу Міністерства юстиції України.

Міністерство юстиції України, як центральний орган, визначений державою для виконання умов міжнародних угод, згода на обов\’язковість яких надана Верховною Радою України, звертається до аналогічного центрального органу іноземної держави з проханням передати клопотання та додані до нього документи на розгляд компетентного суду.

Визнання і виконання судового рішення здійснюється компетентним судом відповідної держави, до якої звернене клопотання, згідно з порядком, який встановлений її законодавством.

Компетентний суд, до якого звернене клопотання, розглядає зазначене рішення щодо відповідності його вимогам конкретного міжнародного договору, однак не може перевіряти його по суті справи.

В конкретному міжнародному договорі визначаються випадки, при наявності яких може бути відмовлено у визнанні та виконанні рішення, а саме:

- якщо згідно з законодавством країни, де було винесене рішення, це рішення не набуло чинності або не підлягає виконанню;

- якщо у відповідності з законодавством країни, до якої звернене клопотання про визнання та виконання рішення, справа відноситься до виключної компетенції суду запитуваної Договірної Сторони;

- якщо стороні, яка не брала участі в процесі, не було вручено згідно з законодавством Договірної Сторони, установа якої прийняла рішення, повідомлення про виклик до суду або, при її недієздатності, був відсутній належний представник;

- якщо по тому ж правовому спору між тими ж сторонами судом запитуваної Договірної Сторони вже винесене рішення, яке набуло чинності, або ж зазначений спір перебуває там на розгляді чи вже визнане рішення третьої країни у цій справі, яке набуло чинності;

- якщо визнання або виконання рішення може завдати шкоди суверенітету, безпеці або публічному порядку Договірної Сторони, до якої звернене клопотання.

Порядок та умови виконання рішення регулюються законодавством Договірної Сторони, на території якої рішення повинно бути приведене до виконання.

Головний спеціаліст
Департаменту державної
виконавчої служби
Міністерства юстиції України І.Ф.Обідіна

На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
07-10.08.2007р.
Засідання кваліфікаційних комісій нотаріату

Інші анонси >>

  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Міжнародна діяльність Міністерства
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Юридичні консультації
  • Державні закупівлі
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті

АРХІВ НОВИН
Серпень
Пн6132027
Вт7142128
Ср18152229
Чт29162330
Пт310172431
Сб4111825
Нд5121926

Всі новини >>