This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/4751 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-13. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ КОНТАКТИ ЛІНІЇ ДОВІРИ ПРЕС-СЛУЖБА
Міністр юстиції

Лавринович
Олександр Володимирович
Логiн:
Пароль:
Якщо ви ще не зареєструвалися, то ви можете зробити це тут
КОМЕНТАРІ ФАХІВЦІВ (АРХІВ 2005)
Щодо застосування положень Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України та Закону України „Про господарські товариства” стосовно порядку створення акціонерного товариства, можливості проведення відкритої підписки на акції та здійснення додаткового випуску акцій

Щодо порядку утворення акціонерного товариства слід зазначити наступне.

Господарським кодексом України передбачено, що до господарських товариств належать: акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, повні товариства, командитні товариства. Акціонерним товариством є господарське товариство, яке має статутний фонд, поділений на визначену кількість акцій однакової номінальної вартості, і несе відповідальність за зобов’язаннями тільки майном товариства, а акціонери несуть ризик збитків, пов’язаних із діяльністю товариства, в межах вартості належних їм акцій (стаття 80).

Частина перша статті 81 Господарського кодексу України визначає, що акціонерні товариства можуть бути відкритими або закритими.

Спеціальним законом, що на сьогодні регулює питання створення господарських товариств, є Закон України „Про господарські товариства".

Відповідно до статті 25 Закону України „Про господарські товариства" до акціонерних товариств належать: відкрите акціонерне товариство, акції якого можуть розповсюджуватися шляхом відкритої підписки та купівлі-продажу на біржах; закрите акціонерне товариство, акції якого розподіляються між засновниками і не можуть розповсюджуватися шляхом підписки, купуватися та продаватися на біржі.

Закрите акціонерне товариство може бути реорганізовано у відкрите шляхом реєстрації його акцій у порядку, передбаченому законодавством про цінні папери і фондову біржу, і внесенням змін до статуту товариства.

Стаття 26 цього Закону передбачає, що засновники акціонерного товариства укладають між собою договір, що визначає порядок здійснення ними спільної діяльності по створенню акціонерного товариства, відповідальність перед особами, що підписалися на акції, і третіми особами.

Для створення акціонерного товариства засновники повинні зробити повідомлення про намір створити акціонерне товариство, здійснити підписку на акції, провести установчі збори і державну реєстрацію акціонерного товариства.

Також слід зазначити, що відповідно до частини п’ятої статті 24 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців" у разі державної реєстрації відкритих акціонерних товариств, крім документів, які передбачені частиною першою цієї статті, додатково подається звіт про проведення підписки на акції, який засвідчено Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку України.

Таким чином, відповідно до Господарського кодексу України акціонерне товариство є самостійною організаційною формою підприємства, а відкрите і закрите акціонерне товариство є різними типами акціонерного товариства в межах однієї організаційно-правової форми. При цьому, передбачено, що для утворення відкритого акціонерного товариства засновники обов’язково повинні провести відкриту підписку на акції.

Однак, згідно з частиною першою статті 152 Цивільного кодексу України акціонерним є товариство, статутний капітал якого поділений на визначену кількість акцій однакової номінальної вартості. Цим Кодексом не передбачено типів акціонерних товариств.

Відповідно до частини другої статті 155 Цивільного кодексу України при заснуванні акціонерного товариства усі його акції мають бути розподілені між засновниками. Відкрита підписка на акції акціонерного товариства не провадиться до повної сплати статутного капіталу. Порядок проведення відкритої підписки встановлюється законом.

Новелою Цивільного кодексу України є закріплення обов’язку при створенні акціонерного товариства розподіляти усі акції між засновниками акціонерного товариства, тобто між тими особами, які підписали установчий договір. Виходячи із змісту Цивільного кодексу України, відкрита підписка на акції можлива лише у випадку збільшення розміру статутного капіталу. При цьому, на нашу думку, обмеження проведення відкритої підписки до повної сплати статутного капіталу стосується саме періоду заснування акціонерного товариства.

Наведене свідчить, що чинні на сьогодні законодавчі акти рівної юридичної сили по різному регулюють однакові правові відносини.

Департамент цивільного
законодавства та підприємництва
тел. (044) 279-27-82

На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
07-10.08.2007р.
Засідання кваліфікаційних комісій нотаріату

Інші анонси >>

  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Міжнародна діяльність Міністерства
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Юридичні консультації
  • Державні закупівлі
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті

АРХІВ НОВИН
Серпень
Пн6132027
Вт7142128
Ср18152229
Чт29162330
Пт310172431
Сб4111825
Нд5121926

Всі новини >>