This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/4613 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-13. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ КОНТАКТИ ЛІНІЇ ДОВІРИ ПРЕС-СЛУЖБА
Міністр юстиції

Лавринович
Олександр Володимирович
Логiн:
Пароль:
Якщо ви ще не зареєструвалися, то ви можете зробити це тут
КОМЕНТАРІ ФАХІВЦІВ (АРХІВ 2004)
Заборгованість громадян з квартирної плати за комунальні послуги: проблеми та шляхи вирішення

Недосконалість системи соціального захисту населення у сфері житлово-комунального господарства, неякісне надання житлово-комунальних послуг, низький рівень поінформованості населення, неузгодженість норм законодавства і відсутність у ньому певних норм щодо регулювання взаємовідносин споживачів і виробників/виконавців житлово-комунальних послуг зумовлюють зростання незадоволення серед населення.

В результаті підвищення цін на споживчі товари, зростання заборгованості по заробітній платі і пенсіях збільшилась заборгованість громадян за житлово-комунальні послуги. У зв’язку з невиконанням державою зобов’язань по виплаті заробітної плати, пенсій, стипендій, інших грошових виплат населенню Верховною Радою України 13 листопада 1996 року було прийнято Закон України "Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги". Відповідно до статті 2 цього Закону дію цього Закону поширено на час до усунення Кабінетом Міністрів України зазначених причин і прийняття відповідного рішення Верховною Радою України.

Для забезпечення конституційних прав громадян України і недопущення звуження їх змісту та обсягів (статті 22 і 48 Конституції України) 18 березня 1999 року Верховною Радою України було прийнято Постанову № 512 "Про оплату житлово-комунальних послуг населенням України", якою заборонено Кабінету Міністрів України, місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування, підприємствам і організаціям незалежно від форм власності відключати жилі приміщення від енерго-, тепло-, водо- і газопостачання та відселяти із житла громадян у разі невнесення ними плати за житлово-комунальні послуги у зв’язку з невиплатою заробітної плати або пенсії і непризначенням субсидії.

З метою усунення причин виникнення боргів із заробітної плати та відповідно до Закону України "Про колективні договори і угоди" між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців і підприємців та всеукраїнськими профспілками і профоб’єднаннями на 2004 - 2005 роки 19 квітня 2004 року укладено Генеральну угоду.

Генеральною угодою передбачено оприлюднювати в засобах масової інформації органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань організацій роботодавців і профспілок ("Урядовий кур’єр", "Праця і зарплата", "Соціальна політика", "Профспілкові вісті" тощо) інформацію щодо вжиття заходів впливу до керівників підприємств та організацій, де наявні борги із заробітної плати або не забезпечуються гарантії в оплаті праці, а також інформацію про кількість проведених Держнаглядпраці перевірок дотримання законодавства з оплати праці на підприємствах всіх форм власності і господарювання та про їх результат.

Також рекомендовано під час укладення галузевих і регіональних угод та колективних договорів передбачати: створення спільних представницьких комісій, складання щомісячних графіків погашення заборгованості із заробітної плати та забезпечення контролю за їх виконанням.

Сторона власників зобов’язалася, зокрема, забезпечити своєчасну і в повному обсязі виплату заробітної плати на підприємствах, в організаціях та установах всіх форм власності та повернути борги із заробітної плати працівникам підприємств, організацій та установ усіх форм власності у першому півріччі 2004 р., а у вугільній промисловості та агропромисловому комплексі - до 1 листопада 2004 р. (крім тих підприємств та організацій, до яких застосовано процедуру відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом).

З метою розв’язання проблеми боргів комплексно з урахуванням інтересів як населення, так і підприємств житлово-комунального господарства та енергопостачальників 20 лютого 2003 року Верховною Радою України прийнято Закон України "Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію", яким пропонується реструктурувати заборгованість з квартирної плати (плати за утримання житла) та плати за комунальні послуги (водо-, тепло, газопостачання, послуги водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття та рідких нечистот) (далі житлово-комунальні послуги) наймачів жилих приміщень та власників жилих будинків або квартир (далі - громадяни), яка склалася на дату набрання чинності Законом, перед надавачами житлово-комунальних послуг на термін до 60 місяців залежно від суми боргу та рівня доходів громадян на дату реструктуризації.

Законом встановлені граничні розміри частки доходу, яка вноситься громадянами на оплату поточних платежів та платежів по погашенню реструктурованої заборгованості, а саме на період погашення реструктуризованої заборгованості загальна сума платежів, що вносяться громадянами на оплату поточних платежів та платежів по погашенню реструктуризованої заборгованості, не повинна перевищувати 25 відсотків доходів, що визначаються при нарахуванні субсидій для працюючих громадян, і 20 відсотків доходів - для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги.

Для реструктуризації заборгованості громадяни укладають з підприємствами - надавачами житлово-комунальних послуг договори про щомісячне рівномірне погашення реструктуризованої заборгованості та своєчасну сплату поточних платежів за житлово-комунальні послуги (далі - договір про реструктуризацію заборгованості).

За умови, якщо доходів громадян, які уклали договори про реструктуризацію заборгованості, не вистачить на повне погашення цієї заборгованості, термін дії договору продовжується до повного її погашення.

Передбачається, що громадяни, які уклали договір про реструктуризацію, зможуть отримувати субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

Статтею 3 цього Закону встановлено, що за умови відсутності заборгованості з виплати заробітної плати, пенсії, стипендії тощо нараховується пеня за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги в розмірі, визначеному в договорі про реструктуризацію заборгованості, за кожний день прострочення, але не більше 100 відсотків загальної суми боргу.

Цей порядок не поширюється на громадян, які уклали договір про реструктуризацію заборгованості відповідно до статті 1 цього Закону та вчасно здійснюють її погашення і оплату поточних платежів.

Заборгованість громадян, які не уклали договір про реструктуризацію заборгованості та не сплачують поточних платежів, стягується житлово-комунальними підприємствами за рішенням суду.

На виконання Закону України "Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію" постановою Кабінету Міністрів України від 27 червня 2003р. № 976 затверджено Порядок погашення реструктуризованої заборгованості та внесення поточних платежів за житлово-комунальні послуги та типовий договір про реструктуризацію заборгованості. Ця постанова набрала чинності 1 липня 2003 року.

Створені відповідно до зазначеного Порядку органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування місцеві постійно діючі комісії з розгляду питань реструктуризації заборгованості з квартирної плати (плати за утримання житла) та плати за комунальні послуги (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергію, вивезення побутового сміття та рідких нечистот) (далі - житлово-комунальні послуги) громадян, які є наймачами та власниками житлових приміщень (далі - громадяни), що утворилася на 1 липня 2003 р., перед підприємствами - надавачами цих послуг (далі - комісії), мають узгоджувати з громадянами строки погашення боргу за кожним видом послуг.

У разі коли доходу громадянина, що уклав договір про реструктуризацію заборгованості, не вистачає для повного погашення, строк дії договору продовжується за письмовою заявою громадянина до повного її погашення.

Для укладення договору громадянин подає до комісії довідку про склад сім’ї, довідки про доходи всіх повнолітніх членів сім’ї, зареєстрованих в житловому приміщенні, заяву про реструктуризацію заборгованості із зазначенням видів житлово-комунальних послуг, за якими він зобов’язується здійснювати погашення боргу. Для непрацюючих членів сім’ї працездатного віку подаються документи про причину тимчасової незайнятості.

У разі недосягнення згоди щодо порядку погашення боргів за спожиті житлово-комунальні послуги дане питання може бути вирішено в судовому порядку, також тільки судом може бути застосована позовна давність.

Статтею 257 Цивільного кодексу України, що набрав чинності з 01.01.2004, встановлено загальну позовну давність тривалістю у три роки.

Період, за який кредитор має право стягувати заборгованість (в тому числі за житлово-комунальні послуги), визначається строком позовної давності.

Відповідно до статті 263 Цивільного кодексу України перебіг позовної давності зупиняється:

    1) якщо пред’явленню позову перешкоджала надзвичайна або невідворотна за даних умов подія (непереборна сила);

    2) у разі відстрочення виконання зобов’язання (мораторій) на підставах, встановлених законом;

    3) у разі зупинення дії закону або іншого нормативно-правового акта, який регулює відповідні відносини;

    4) якщо позивач або відповідач перебуває у складі Збройних Сил України або в інших створених відповідно до закону військових формуваннях, що переведені на воєнний стан.

У разі виникнення вищенаведених обставин перебіг позовної давності зупиняється на весь час існування цих обставин.

Від дня припинення обставин, що були підставою для зупинення перебігу позовної давності, перебіг позовної давності продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

Статтями 264 та 265 Цивільного кодексу України визначено, що перебіг позовної давності переривається вчиненням особою дії, що свідчить про визнання нею свого боргу або іншого обов’язку. Позовна давність переривається у разі пред’явлення особою позову до одного із кількох боржників, а також якщо предметом позову є лише частина вимоги, право на яку має позивач. Після переривання перебіг позовної давності починається заново. Час, що минув до переривання перебігу позовної давності, до нового строку не зараховується. Залишення позову без розгляду не зупиняє перебігу позовної давності.

Відповідно до статті 267 Цивільного кодексу України сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові, але заява про захист цивільного права або інтересу має бути прийнята судом до розгляду незалежно від спливу позовної давності. Якщо суд визнає поважними причини пропущення позовної давності, порушене право підлягає захисту.

Цивільним кодексом України визначено, що позовна давність – це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

Списання боргів з оплати за спожиті житлово-комунальні послуги діючим законодавством не передбачено.

Недосконалість системи управління житлово-комунальним господарством України, зволікання з його реформуванням призвели підприємства галузі до неспроможності ефективно працювати в ринкових умовах і надавати споживачам послуги належних рівня та якості.

Проблема підвищення якості житлово-комунальних послуг тісно пов’язана із розумінням з боку споживачів цих послуг необхідності своєчасно і повністю розраховуватися за отримані послуги. Однак на сьогодні ситуація з платежами погіршилась через звістку про можливе погашення заборгованості за рахунок заморожених вкладів Ощадбанку.

Відповідно до Державного бюджету України на 2005 рік Кабінету Міністрів України надається право здійснити у 2005 році розрахунки з погашення зобов’язань держави по знецінених грошових заощадженнях громадян в установах Ощадного банку колишнього СРСР та державних цінних паперах колишнього СРСР шляхом погашення заборгованості громадян, що утворилася станом на 01.12.04, за спожиті електричну і теплову енергію, природний газ, тверде паливо, послуги водопостачання і водовідведення, квартирну плату, в обсязі 6 млрд. гривень.

Всі розрахунки з погашення зобов’язань держави стосуватимуться лише заборгованості, яка склалася на 1 грудня 2004 року. У зв’язку з цим поточна оплата житлово-комунальних послуг є обов’язковою, оскільки поточна заборгованість не підлягатиме погашенню за рахунок заощаджень. Відповідно до частини третьої статті 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" споживач зобов’язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору, оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором, а у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги сплачувати пеню у розмірах, встановлених законом чи договором.

Нині центральні органи виконавчої влади розробляють механізм реалізації статті 45 проекту Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік", щоб розпочати роботу з погашення боргів населення за спожиті житлово-комунальні послуги. На місцях цим питанням мають займатися комісії при місцевих органах виконавчої влади, які були створені для реалізації завдань Закону України "Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію".

Цими комісіями проводитиметься робота щодо реєстрації всіх боржників, які мають заборгованість по сплаті житлово-комунальних послуг станом на 1 грудня 2004 року, та створення їх реєстру із сумами заборгованості, які можуть бути погашені за рахунок погашення зобов’язань держави по знецінених грошових заощадженнях громадян в установах Ощадного банку колишнього СРСР та державних цінних паперах колишнього СРСР.

Громадяни, які вже уклали договори на реструктуризацію заборгованості, матимуть право звернутися до цих комісій з тим, щоб переоформити договір про виплату реструктуризованої заборгованості за рахунок власних заощаджень.

Також розробляється механізм часткового використання вкладів громадянами, які не мають заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги станом на 1 грудня 2004 р. та на 1 січня 2005 р., з метою оплати виключно такими громадянами 20% поточних платежів за умови обов’язкової та своєчасної проплати ними 80% плати за житлово-комунальні послуги грошовими коштами.

Тепер, після прийняття Закону України "Про Державний бюджет України 2005 року", може розпочатися реалізація цього механізму.

Бюджет прийнятий і проголосований Верховною Радою в частині видатків (стаття 45 проекту Закону України "Про Державний бюджет України 2005 року" ), і тепер є сенс говорити про можливість погашення боргів минулих років. Але мова йде лише про залік в рахунок вкладень боргів, які накопичилися до 1 грудня 2004 року, і жодним чином поточні борги не погашатимуться.

З метою здійснення державної політики з реформування житлово-комунального господарства, підвищення ефективності та надійності його функціонування, забезпечення сталого розвитку для задоволення потреб населення і господарського комплексу в житлово-комунальних послугах відповідно до встановлених нормативів і національних стандартів Законом України від 24 червня 2004 року № 1869 затверджено Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2004 - 2010 роки.

Програма визначає основні завдання центральних та місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо реалізації Загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2004 - 2010 роки.

З метою покращання дисципліни розрахунків за спожиті житлово-комунальні послуги та паливно-енергетичні ресурсизаплановано розробити законопроект щодо реструктуризації заборгованості житлово-комунальних підприємств за спожиті енергоносії.

Для покращання фінансового стану підприємств житлово-комунального господарства, підвищення рівня оплати за енергоносіїслід ліквідувати заборгованість минулих років за спожиті комунальні послуги підприємствами, установами і організаціями, що фінансуються з бюджетів усіх рівнів, та забезпечити повну оплату ними поточного споживання цих послуг.

З метою забезпечення соціальної справедливості щодо захисту малозабезпечених верств населення та фінансового покриття витрат житлово-комунальних підприємств, пов’язаних з наданням житлово-комунальних послуг за пільговими тарифами,запропоновано підготувати законопроект щодо упорядкування надання пільг з квартирної плати, плати за комунальні послуги та паливо із визначенням джерел фінансування кожної пільги.

Для забезпечення соціальної справедливості, покращання фінансового стану підприємств житлово-комунального господарства пропонується передбачати в проектах державного бюджету та місцевих бюджетів видатки на виконання у повному обсязі зобов’язань держави щодо відшкодування витрат житлово-комунальних підприємств, пов’язаних з виробництвом та наданням житлово-комунальних послуг, окремим категоріям населення, що мають пільги або отримують субсидії відповідно до законодавства. Прийняття Законів України "Про Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2004 - 2010 роки" та "Про житлово-комунальні послуги" є значним досягненням, оскільки зазначені закони дають змогу прискорити запровадження конкурентного середовища в галузі та покращити її стан. До кінця поточного року заплановано розробити та подати на затвердження Кабінету Міністрів України низку підзаконних актів, спрямованих на реалізацію положень цих законів.

Начальник відділу з питань транспорту,
зв’язку та промисловості управління комерційного
законодавства Департаменту цивільного
законодавства та підприємництва
Міністерства юстиції України Ніна Яківна Березан

На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
07-10.08.2007р.
Засідання кваліфікаційних комісій нотаріату

Інші анонси >>

  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Міжнародна діяльність Міністерства
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Юридичні консультації
  • Державні закупівлі
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті

АРХІВ НОВИН
Серпень
Пн6132027
Вт7142128
Ср18152229
Чт29162330
Пт310172431
Сб4111825
Нд5121926

Всі новини >>