This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/2531 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-13. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ КОНТАКТИ ЛІНІЇ ДОВІРИ ПРЕС-СЛУЖБА
Міністр юстиції

Лавринович
Олександр Володимирович
Логiн:
Пароль:
Якщо ви ще не зареєструвалися, то ви можете зробити це тут
КОМЕНТАРІ ФАХІВЦІВ (АРХІВ 2004)
Роль кадрових служб у формуванні іміджу системи органів юстиції України

Ефективність виконання завдань, які поставлені перед Міністерством юстиції України та його територіальними органами, визначальним чином залежить від результативності та якості роботи органів юстиції. Імідж системи органів юстиції формується на основі уяви широкого кола громадськості та залежить від кадрового складу органів юстиції: від професіоналізму, уміння працівників реалізовувати завдання, покладені на них державою, етичної культури, культури спілкування тощо. Таким чином, кадри територіальних управлінь юстиції - це обличчя системи органів юстиції України. У чому ж полягає роль кадрових служб щодо формування позитивного іміджу системи органів юстиції? На жаль, до цього часу в багатьох ще залишається стереотипне уявлення, що основною функцією кадрових служб є технічне оформлення трудових відносин, в тому числі проходження державної служби.

Зазначена проблема знайшла своє відображення у Стратегії реформування системи державної служби в Україні, затвердженій Указом Президента України від 14.04.2000 р. № 599/2000, де, зокрема, говориться про нагальну необхідність суттєвих змін характеру діяльності кадрових служб органів виконавчої влади. Так, основними завданнями Стратегія визначає:

- аналітичну та організаційну роботу з кадрового менеджменту;

- аналіз ефективності діяльності відповідного органу, його структурних підрозділів, професійної діяльності кожного державного службовця;

- прогнозування розвитку персоналу;

- планування кар’єри державних службовців;

- забезпечення їх навчання та моніторингу ефективності роботи.

Для забезпечення виконання вказаних завдань необхідно зміцнювати кадрові служби органів виконавчої влади. Робота кадрових служб органів юстиції має бути системною, забезпечувати компетентність і високий професіоналізм працівників. Враховуючи сучасні вимоги до характеру та напрямків роботи кадрових служб, з метою проведення ефективної кадрової політики та забезпечення якісного добору кадрів Міністерством юстиції України проводиться вивчення професійних та ділових якостей осіб, які претендують на зайняття посади начальника кадрової служби Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласних, Київського та Севастопольського міських управлінь юстиції.

З огляду на вагому роль, яку відіграють кадрові служби у доборі кадрів, зазначене питання порушувалось на розширеному засіданні колегії Міністерства юстиції України за участю представників Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, керівників Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласних, Київського та Севастопольського міських управлінь юстиції, яке відбулось 18 лютого 2004 року. Виступаючи із доповіддю, перший заступник Міністра юстиції України Заєць А.П. підкреслив загальну тенденцію, яка прослідковується у кадровій роботі, - це її спрямованість на поліпшення кадрового складу, підвищення професійного рівня працівників, та звернув увагу на системний характер кадрової роботи, в основу якого покладено принципи демократичного добору кадрів, прогнозування розвитку персоналу, аналітичну та організаційну роботу по реалізації єдиної державної політики з питань державної служби. Колегією Міністерства юстиції прийнято відповідне рішення, у якому своє втілення знайшли питання роботи кадрових служб, а саме: начальників територіальних управлінь юстиції зобов’язано посилити контроль за діяльністю кадрових служб підвідомчих установ та організацій, забезпечити підвищення їх ролі у роботі з кадрами та покращання співпраці кадрових служб з іншими структурними підрозділами управлінь юстиції.

Професіоналізм і ефективність діяльності державних службовців залежать не лише від якості процедури набору, а й від організації їх професійної кар’єри. Для комплексного вирішення питань комплектування органів юстиції висококваліфікованими спеціалістами кадровими службами проводиться відповідна робота. Саме кадрові служби покликані вивчати ділові якості осіб, які претендують на посади державних службовців. З метою перевірки професійного рівня і ділових якостей осіб, які претендують на посади державних службовців, в органах юстиції практикується проведення стажування кандидатів на відповідних посадах.

Кадрові служби також мають аналізувати роботу державних службовців з точки зору майбутніх перспектив. Так, на сьогодні частка працівників у віці понад 51 рік складає 10,5 відсотків від загальної кількості працюючих на посадах спеціалістів Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласних, Київського та Севастопольського міських управлінь юстиції. На посади, які займають особи передпенсійного віку, необхідно завчасно готувати спеціалістів, тому керівництвом та кадровими службами управлінь юстиції приділяється особлива увага створенню підготовленого кадрового резерву для заміщення таких посад. Під час формування кадрового резерву враховуються професійні успіхи державних службовців, які працюють в управліннях юстиції.

В особі державного службовця громадяни бачать перш за все представника держави. Характер діяльності кадрових служб органів юстиції зумовлює спілкування з широким колом громадян: від особи, що шукає роботу, до пенсіонерів органів юстиції. В очах громадянина, який бажає працевлаштуватись в управлінні юстиції, в особі працівника кадрової служби постає образ усієї системи органів юстиції. І характеристика цього образу (позитивна чи негативна) залежить від того, наскільки кваліфіковано було надано громадянину кадровою службою певні послуги (надана консультація, довідка тощо). Ось чому працівники кадрових служб мають бути компетентними, законослухняними, дотримуватись етики поведінки державного службовця.

Керуючись основними напрямками державної політики в сфері юстиції, що визначені в нормативно-правових документах з питань діяльності органів юстиції, керівники територіальних органів Мін’юсту і кадрових служб в цілому достатньо ефективно вирішують поставлені завдання. Реформування системи державної служби в Україні зумовлює необхідність активізації роботи керівного складу і кадрових служб територіальних органів Мін’юсту в напрямку суттєвого покращання роботи по добору і розстановці кадрів, залучення до роботи в органах юстиції кваліфікованих спеціалістів, здатних вирішувати поставлені перед органами юстиції завдання. При цьому обов’язковою вимогою є те, що робота з кадрами має здійснюватись в умовах неухильного дотримання вимог чинного законодавства, наказів і доручень Мін’юсту, рішень колегій Міністерства юстиції України.

Жароїд І.В.
начальник управління по роботі з кадрами територіальних
органів юстиції Департаменту кадрової роботи та
державної служби Міністерства юстиції України

На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
07-10.08.2007р.
Засідання кваліфікаційних комісій нотаріату

Інші анонси >>

  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Міжнародна діяльність Міністерства
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Юридичні консультації
  • Державні закупівлі
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті

АРХІВ НОВИН
Серпень
Пн6132027
Вт7142128
Ср18152229
Чт29162330
Пт310172431
Сб4111825
Нд5121926

Всі новини >>