This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/10324 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-13. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ КОНТАКТИ ЛІНІЇ ДОВІРИ ПРЕС-СЛУЖБА
Міністр юстиції

Лавринович
Олександр Володимирович
Логiн:
Пароль:
Якщо ви ще не зареєструвалися, то ви можете зробити це тут
ЮРИДИЧНІ КОНСУЛЬТАЦІЇ
Правовий статус експертно-апеляційної ради

Перш за все слід зазначити, що система ліцензування охоплює практично всі органи виконавчої влади як центрального, так і місцевого рівнів, і являє собою систему, де інтереси органів виконавчої влади та суб’єктів господарювання не завжди співпадають. Цим обумовлено необхідність заснування інституції, яка спроможна була б організувати діалог між органами виконавчої влади та суб’єктами господарювання у разі виникнення спірних ситуацій у сфері ліцензування. З цією метою і був законодавчо створений новий орган - експертно-апеляційна рада як постійно діючий колегіально-дорадчий орган виключно з питань ліцензування при Державному комітеті з питань регуляторної політики та підприємництва.

Експертно-апеляційна рада створена і діє відповідно до Закону України ”Про ліцензування певних видів господарської діяльності” та постанови Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2000 року № 1669 ”Про експертно-апеляційну раду при Державному комітеті з питань регуляторної політики та підприємництва”.

Так, відповідно до положень статті 7 вказаного Закону експертно-апеляційна рада є колегіальним органом, створеним при спеціально уповноваженому органі з питань ліцензування. У своїй діяльності рада керується Конституцією України, законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України.

Метою діяльності ради є забезпечення рівності прав та законних інтересів усіх суб’єктів господарювання.

Склад експертно - апеляційної ради затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням Голови Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва.

Згідно із Положенням про експертно-апеляційну раду при Державному комітеті з питань регуляторної політики та підприємництва, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2000 року № 1669, склад експертно-апеляційної ради формується з державних службовців, науковців, інших фахівців та представників громадських організацій.

На сьогодні до складу такої ради входять представники Міністерства юстиції, Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва, а також представники громадських організацій.

Раду очолює Голова зазначеного комітету, який має двох заступників із числа її членів.

Що стосується незалежних експертів та представників громадських організацій у складі ради, то вони повинні становити не менше, ніж 20 % загальної кількості її членів.

Крім того, рада має право залучати з метою отримання консультацій та проведення експертизи документів, які нею розглядаються, державних службовців, науковців та інших фахівців на громадських засадах (за згодою їх керівників).

До компетенції експертно-апеляційної ради належать:

  • експертиза проектів нормативно-правових актів органів виконавчої влади з питань ліцензування;
  • розроблення рекомендацій з основних проблем державної політики у сфері ліцензування;
  • надання попередніх висновків щодо пропозицій органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян і підприємців щодо доцільності запровадження ліцензування певних видів господарської діяльності чи його скасування;
  • розгляд заяв, претензій та скарг суб’єктів господарювання на рішення органів ліцензування щодо порушення цими органами законодавства у сфері ліцензування;
  • аналіз стану та розроблення рекомендацій щодо вдосконалення ліцензування.

Робота ради проводиться за планом, який складається на підставі офіційних звернень до Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва, отриманих від органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, установ, організацій і громадян. Такий план затверджується головою ради.

За організацію роботи експертно - апеляційної ради відповідає секретар ради, який призначається головою ради з числа її членів.

Організаційне, інформаційне та матеріально-технічне забезпечення діяльності експертно-апеляційної ради здійснює спеціально уповноважений орган з питань ліцензування (Держпідприємництво).

Проекти нормативно-правових актів, а також отримані радою пропозиції і звернення (апеляції) розглядаються протягом 20 робочих днів з дати їх реєстрації у Державному комітеті з питань регуляторної політики та підприємництва

За результатами розгляду проектів нормативно-правових актів, пропозицій і звернень (апеляцій) суб’єктів господарювання радою приймаються рішення у формі експертних висновків, які є обов’язковими для розгляду Державним комітетом з питань регуляторної політики та підприємництва, та на підставі яких Комітетом видається розпорядження про усунення порушень законодавства у сфері ліцензування.

Рішення Ради приймаються більшістю голосів її членів і оформляються протоколами за підписом голови та секретаря ради.

Рада самостійно визначає інші питання регламенту своєї роботи. Аналізуючи вищенаведене, можна стверджувати, що робота експертно-апеляційної ради є вкрай важливою, а її допомога суб’єктам господарської діяльності в разі подання заяв (скарг, апеляцій) на дії органу ліцензування - реальною.

На засіданнях цього органу регулярно розглядають скарги підприємців на неправомірні дії органів ліцензування, зокрема, щодо анулювання ліцензій.

Так, у разі подання ліцензіатом протягом десяти днів з дня прийняття рішення про анулювання ліцензії скарги до експертно-апеляційної ради при Державному комітеті з питань регуляторної політики та підприємництва дія зазначеного рішення органу ліцензування зупиняється до прийняття відповідного рішення спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування (стаття 21 Закону України ”Про ліцензування певних видів господарської діяльності”).

Разом з тим, експертно-апеляційна рада інформує орган ліцензування про отримання такої скарги.

На засідання ради завжди запрошують суб’єкта господарювання – подавача скарги та представників органу ліцензування. Слово для викладу аргументів надають обом сторонам.

За наслідками розгляду скарги ліцензіата члени експертно-апеляційної ради приймають рішення, на підставі якого згодом Державний комітет з питань регуляторної політики та підприємництва видає розпорядження про усунення виявлених порушень законодавства у сфері ліцензування, допущених органом ліцензування.

Позитивне рішення на користь подавача скарги означає, що ліцензії не було анульовано, а у разі негативного рішення виграш полягає в тому, що на період до розгляду скарги на засіданні експертно-апеляційної ради та прийняття відповідного рішення Державним комітетом з питань регуляторної політики та підприємництва дія рішення про анулювання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності формально зупиняється.

Результати розгляду скарг суб’єктів господарювання свідчать про значну кількість порушень з боку органів ліцензування при прийнятті рішень про анулювання дії ліцензій порушують чинне законодавство. У 95% рішень експертно-апеляційної ради дії ліцензій були поновлені або видані нові.

За результатами засідань експерто-апеляційної ради було підготовлено рішення з кожного питання, які розглядалися на засіданнях, та направлено їх до органів ліцензування (наприклад: Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров’я та інших органів виконавчої влади).

Слід зауважити, що переважна більшість скарг (апеляцій) на дії органів ліцензування надходять від суб’єктів господарської діяльності з питань оформлення, видачі та анулювання ліцензій на право провадження господарської діяльності з оптової торгівлі лікарськими засобами, на роздрібну торгівлю тютюновими та алкогольними виробами, на посередництво у працевлаштуванні на роботу за кордоном тощо.

Чинним законодавством України не передбачено будь-яких грошових чи інших платежів у випадку звернень суб’єктів господарювання до експертно-апеляційної ради.

Рішення експертно-апеляційної ради мають характер експертних висновків і є обов’язковими для розгляду, а не для виконання. При цьому, обов’язковими до розгляду вони є лише для Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва.

Рішення експертно-апеляційної ради не може бути оскаржено у судовому порядку, оскільки рішення цього органу мають характер лише експертних висновків і носять рекомендаційний характер.

Разом з тим, суб’єкт господарювання у разі порушення його прав не позбавляється можливості звернутися за захистом у загальному порядку до суду. Так, згідно із положеннями статті 21 Закону України ”Про ліцензування певних видів господарської діяльності” прийняття рішення органом ліцензування про анулювання ліцензії може бути оскаржено у судовому порядку. Проте, подання суб’єктом господарювання скарги до експертно-апеляційної ради надає змогу цьому суб’єкту захистити свої права більш оперативно, ніж у випадку звернення до суду.

Таким чином, якщо органом ліцензування було прийнято рішення про анулювання ліцензії, а суб’єкт господарювання вважає таке рішення неправомірним, то у такого суб’єкта є можливість скористатися правом, передбаченим в Законі України ”Про ліцензування певних видів господарської діяльності”, а саме оскаржити рішення органу ліцензування, шляхом подачі скарги до експертно-апеляційної ради або звернутися в загальному порядку до суду на його розсуд.

Слід наголосити на тому, що за невеликий час існування експертно-апеляційна рада набула певний досвід роботи і суб’єкти господарювання, права яких було порушено, вже відчули суттєву і дієву підтримку та допомогу у вирішенні своїх проблем.

Провідний спеціаліст відділу
законодавства з питань
підприємництва та приватизації
Департаменту цивільного
законодавства та підприємництва
Міністерства юстиції України
Людмила Стасюк

На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
07-10.08.2007р.
Засідання кваліфікаційних комісій нотаріату

Інші анонси >>

  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Міжнародна діяльність Міністерства
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Юридичні консультації
  • Державні закупівлі
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті

АРХІВ НОВИН
Серпень
Пн6132027
Вт7142128
Ср18152229
Чт29162330
Пт310172431
Сб4111825
Нд5121926

Всі новини >>