This version of the page http://www.kievrealty.org/code (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-13. The original page over time could change.
KievRealty - Кодекс проф. Этики
Союз специалистов по недвижимости г. Киева

 

КОДЕКС ПРОФЕСІЙНОЇ ЕТИКИ ТА СТАНДАРТИ ПРАКТИКИ ФАХІВЦІВ З НЕРУХОМОСТІ

Нинішня неупорядкованість ринку нерухомості м. Києва та України в цілому на сьогодняшній день призводить до зниження якості послуг, які надаються замовникам, та сприяє поширенню несумлінної конкуренції. Враховуючи тенденцію до об'єднання професіоналів та з метою упорядкування принципів та стандартів професійних та ділових відносин на ринку нерухомості м. Києва, Спілка фахівців з нерухомого майна м. Києва прийняла Кодекс професійної етики та стандарти практики.
Чітке дотримання норм професійної етики та відповідних стандартів практики має призвести до підвищення якості послуг, що надаються фахівцями з нерухомості м. Києва, створення цивілізованого ринку нерухомості, а також підвищення авторитету професії ріелтора. Фахівці з нерухомості (ріелтори), які підписали або приєдналися до цього Кодексу (далі - Учасники) зобов'язуються керуватися його положеннями у взаєминах між: собою, з іншими сумлінними офіційними учасниками ринку нерухомості, клієнтами.

Терміни.

Ріелтор - фахівець з нерухомості, який здійснює офіційну професійну діяльність, тобто зареєстрований відповідно до чинного законодавства як підприємство або приватний підприємець.
Учасник - Фахівець з нерухомості (ріелтор), який підписав або приєднався до цього Кодексу.
Клієнт - фізична або юридична особа, державна установа, що користується послугами ріелтора на підставі угоди.
Ріелторські послуги - послуги, які надаються ріелтором клієнту та будь-яким чином стосуються нерухомості (інформаційні, консультаційні, посередницькі та ін.) з дотриманням вимог чинного законодавства.
Ексклюзивні права - виключні права, що надаються ріелтору клієнтом відповідно до договору, щодо представництва інтересів даного клієнта на ринку нерухомості.
Правочин - документально оформлений відповідно до чинного законодавства перехід прав на нерухоме майно від одного клієнта до іншого.
Угода про співробітництво - угода про розподіл прав, обов'язків та винагороди, що укладається між: двома ріелторами у разі надання послуг тому самому клієнту та/або щодо того самого об'єкта нерухомості та/або участі у підготовці того самого правочину.
Розділ І. Загальні положення.

Принцип 1.
Учасник здійснює професійну діяльність на основі принципів порядності, професіоналізму, співробітництва, сумлінної конкуренції з іншими ріелторами, які здійснюють професійну діяльність на офіційних засадах, пріоритету інтересів клієнтів.
Принцип 2.
Принцип професіоналізму включає в себе знання та дотримання чинного законодавства в сфері нерухомості та суміжних галузях, обізнаність у поточних питаннях ринку нерухомості, сумлінність відносно до інших учасників ринку нерухомості (ріелторів та клієнтів), надання клієнтам послуг високого рівня.
Стандарт 2.1.
Учасник чітко встановлює умови професійної та ділової діяльності на ринку. До таких умов належать: розподіл винагороди між; ріелторами, відшкодування основних та додаткових витрат при наданні послуг, вартість послуг, що надаються клієнтам. Ріелтор зобов'язаний попереджати про такі умови клієнта та інших ріелторів, пов'язаних з ним діловими відносинами.
Стандарт 2.2.
Учасник здійснює професійну діяльність на засадах офісного принципу роботи, що означає:
- наявність окремого, спеціально обладнаного приміщення для найманих працівників та роботи з клієнтами;
- - повний контроль за діяльністю найманих працівників з боку ріелтора.
Стандарт 2.3.
Учасник забезпечує детальне документальне фіксування всіх умов, прав, обов'язків, погоджень, повідомлень, угод та ін., пов'язаних з діловими та професійними відносинами.
Учасник своєчасно забезпечує всіх осіб, які є сторонами ділових та професійних відносин, примірниками (або копіями) угод, контрактів та інших необхідних документів.
Учасник сумлінно веде діловодство та забезпечує зберігання примірників (копій) документів протягом необхідного періоду. Термін зберігання встановлюється Учасником для кожного типу документів окремо.
Стандарт 2.4.
Учасник здійснює професійну діяльність відповідно до вимог нормативних та інших актів, що регулюють відповідну галузь, умов отриманих ліцензій, дозволів, сертифікатів, укладених угод.
Учасник дотримується засад професійних кодексів, положень, угод, укладених з професійними громадськими організаціями.
Принцип 3.
Учасник здійснює професійну діяльність на основі принципу порядності у відносинах з клієнтами, іншими ріелторами, фізичними та юридичними особами, з якими Учасник має ділові та/або професійні відносини, а також відносно суспільства.
Стандарт 3.1.
Учасник уникає замовчування суттєвих фактів та обставин, омани, перебільшення, неточності, неповноти при інформуванні клієнтів, інших ріелторів, фізичних та юридичних осіб, з якими Учасник має ділові та/або професійні відносини.
Стандарт 3.2.
Учасник не бере участі безпосередньо або опосередковано у фальсифікації інформації, омані, шахрайстві, зловживанні довірою або порушенні фідуціарних зобов'язань.
Стандарт 3.3.
При проведенні рекламної кампанії Учасник надає виключно об'єктивну інформацію без будь-яких неточностей, помилок, замовчувань та ін.
Стандарт 3.4.
Під час здійснення професійної діяльності Учасник інформує клієнта, іншого ріелтора, фізичну або юридичну особу, з якою у нього існують професійні або ділові відносини, про наявність або відсутність у нього ексклюзивних прав та про інші суттєві факти або обставини, пов'язані з відносинами з цим клієнтом / ріелтором.
Стандарт 3.5.
Ріелтор інформує клієнта, іншого ріелтора, фізичну або юридичну особу, з якою у нього існують професійні або ділові відносини, про існування особистої моральної та/або матеріальної зацікавленості у правочині, окрім комісійної винагороди, якщо така наявна.

Розділ II. Відносини фахівців з нерухомості.

Принцип 4.
Учасник здійснює діяльність на основі принципу співробітництва з іншими Учасниками та сумлінними ріелторами, які здійснюють професійну діяльність на офіційних засадах.
Принцип співробітництва між Учасниками включає:
а) обмін інформацією про об'єкти нерухомості, що знаходяться в роботі найманих працівників Учасників;
б) обмін інформацією про зміни у чинному законодавстві;
в) справедливий розподіл обов'язків учасників правочину за участю найманих працівників Учасників з урахуванням ділової практики у сфері нерухомості;
г) обмін інформацією про об'єкти нерухомості, правовстановлюючі документи, які викликають сумніви з точки зору відповідності законодавству, а також: робота з якими небажана з інших причин, із зазначенням таких причин;
д) обмін інформацією про некоректну поведінку на ринку нерухомості агентів, підприємств, власників і придбавачів нерухомості, інших учасників ринку;
е) обмін досвідом роботи між Учасниками.
Принцип 5.
Учасник здійснює професійну діяльність на основі принципу сумлінної конкуренції у ділових та професійних відносинах, кадровій сфері. Принцип сумлінної конкуренції означає:
а) рівні права та обов'язки Учасників;
б) недопущення дій, спрямованих на отримання несправедливих переваг над іншими Учасниками, що викличе їх моральні або матеріальні збитки;
в) недопущення введення в оману клієнтів відносно переваг при співробітництві з одним Учасником у порівнянні з іншим;
г) нерозповсюдження оманливих, умисно викривлених відомостей, що дискредитують конкурентів;
д) розповсюдження об'єктивних відомостей про загальну політику або дії конкурентів у конкретному випадку тільки серед Учасників, а у разі необхідності - надання таких відомостей іншим учасникам ринку нерухомості, уникаючи суб'єктивності;
е) недопущення несанкціонованого використання документів або витягів з документів інших Учасників;
ж) рекламування у засобах масової інформації об'єктів нерухомості, ексклюзивні права на продаж яких належать іншому Учаснику, можливе лише за його згодою.
Стандарт 5.1.
Найманий працівник Учасника має дізнатися у власника або придбавача нерухомості, перш ніж представляти його інтереси, чи не були покладені аналогічні права та обов'язки на іншого агента.
Будь-які контакти з клієнтами іншого агента можливі лише при наявності згоди останнього.
Стандарт 5.2.
Розмір оплати посередницьких послуг ріелтора при купівлі-продажу не може бути нижчим за 5 відсотків від ціни продажу. Обгрунтоване зниження розміру оплати можливе у окремих випадках, коли клієнт належить до категорії осіб, які користуються пільгами.
Стандарт 5.3.
Не сповіщати у ЗМІ про розмір оплати праці найманих працівників ріелтора.
Стандарт 5.4.
Учасник при здійсненні професійної діяльності докладає всіх можливих заходів для виключення дій, що дискредитують Спілку та/або її членів, Асоціацію та/або її членів, професію ріелтора в цілому.

 

Розділ III. Відносини Учасників та клієнтів.

Принцип 6.
Учасник при здійсненні професійної діяльності керується інтересами клієнта та надає їм пріоритет відносно власних матеріальних та/або моральних інтересів.
Стандарт 6.1.
Учасник виконує зобов'язання відносно клієнта чітко, своєчасно, сумлінно та безумовно.
У разі, коли в Учасника виникає необхідність у відхиленні від вказівок клієнта, він має проінформувати клієнта про це та отримати його згоду. Якщо обставини вимагають оперативних дій і сповіщення клієнта неможливе, Учасник діє так, щоб задовольнити потреби та інтереси клієнта найкращим чином.
Можливість дії Учасника на власний розсуд має бути відображена в попередній угоді з клієнтом.
Стандарт 6.2.
Інтереси клієнта не є підставою для порушення Учасником норм чинного законодавства, професійної етики, інших зобов'язань.
Стандарт 6.3.
Учасник докладає максимальних зусиль для розширення та вдосконалення практики представництва інтересів клієнта виключно на договірних засадах.
Стандарт 6.4.
Учасник уникає викривлення або приховування від клієнта інформації, що стосується належного йому об'єкта нерухомості або об'єкта, що його цікавить, сторін правочину за участю клієнта, а також їх представників. Однак Учасник не зобов'язаний надавати клієнту додаткову інформацію та/або консультувати його з питань, що виходять за межі угоди з клієнтом.
Стандарт 6.5.
Учасник оперативно інформує клієнта по всіх питаннях, що виникають у зв'язку з представництвом його інтересів на ринку нерухомості. У разі виникнення проблем, вирішити які самостійно Учасник або його найманий працівник не в змозі, клієнту рекомендується звернутися до фахівця / підприємства, що надає юридичні послуги.
Стандарт 6.6.
Учасник роз'яснює клієнту правові наслідки його зобов'язань, щодо підготовки та проведення правочину, а також подає рекомендації щодо оптимальних варіантів вирішення поточних питань.
Стандарт 6.7.
Учасник інформує клієнта про існування особистої моральної або матеріальної зацікавленості у правочині, окрім комісійної винагороди, якщо така наявна.
Стандарт 6.8.
Не допускається використання Учасником некомпетентності або стану здоров'я клієнта з метою отримання доходу.
Стандарт 6.9.
Інформація, що надається клієнтом Учаснику, є конфіденційною і не підлягає розголошенню без погодження з клієнтом.
Стандарт 6.10.
Учасник слідкує, щоб всі фінансові зобов'язання та інші умови правочину були чітко зафіксовані у попередньому договорі, договорі про надання послуг, договорі купівлі-продажу об'єкта нерухомості.
Принцип 7.
Учасник здійснює професійну діяльність на основі принципу недискримінації, що означає надання рівноцінних професійних послуг всім клієнтам незалежно від їх національної, расової, етнічної приналежності, релігійних переконань, статі, соціального та сімейного стану, професії, стану здоров'я та ін.
Розділ IV. Розв'язання конфліктних ситуацій. Відповідальність Учасників.

а) У разі виникнення конфліктної ситуації між Учасниками, сторони конфлікту в обов'язковому порядку викладають свої позиції по суті ситуації на засіданні Конфліктної комісії.
Учасники докладають зусиль для об'єктивного розв'язання конфліктної ситуації в рамках Спілки. Рішення Конфліктної комісії по суті конфлікту є обов'язковим для виконання усіма Учасниками.
Якщо конфліктна ситуація не може бути розв'язана в рамках Спілки, про що робиться відповідний висновок Конфліктної комісії, сторона (сторони) конфлікту звертаються до суду.
б) У разі надходження повідомлення про порушення Учасником Кодексу професійної етики та стандартів практики, невиконання або неналежне виконання зобов'язань, пов'язаних з професійною діяльністю в сфері нерухомості, такий Учасник зобов'язаний надати відповідну інформацію на розгляд Ради Спілки.
Анонімні заяви та повідомлення до розгляду не приймаються.
в) У разі виявлення та підтвердження фактів порушення Учасником Кодексу професійної етики та стандартів практики, невиконання або неналежного виконання ним зобов'язань, пов'язаних з професійною діяльністю в сфері нерухомості, Рада Спілки приймає рішення про суспільну догану, відшкодування спричинених моральних або матеріальних збитків та, у виняткових випадках, про винесення на розгляд Загальних зборів Спілки питання про виключення його з членів Спілки.
© «Спілка фахівців з нерухомого майна м. Києва»
Разработка сайта - WebHata