This version of the page http://www.yabluko.org.ua/yabl-cgi/view.cgi (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-12. The original page over time could change.
Політична партія "ЯБЛУКО"
"ЯБЛУЧНА" НОВИНА  АКТУАЛЬНИЙ КОМЕНТАР  "ЯБЛУКО" у ЗМІ  ПЕРОМ "ЯБЛУЧНИКІВ"  СВІТ про УКРАЇНУ  ГАЗЕТА  БРОДСЬКИЙ ВІДПОВІДАЄ  
Партія
Фотогалерея
Контакти



Архів:
"ЯБЛУЧНА" НОВИНА
АКТУАЛЬНИЙ КОМЕНТАР
"ЯБЛУКО" у ЗМІ
ПЕРОМ "ЯБЛУЧНИКІВ"
СВІТ про УКРАЇНУ
ГАЗЕТА
БРОДСЬКИЙ ВІДПОВІДАЄ
Ющенко переміг у другому турі виборів Президента - дані екзит-полів
Карикатура:

попередня карикатура >>
Корисні лінки:
УКРАЇНА МОЛОДА
ЛІГА
Обозреватель
УНІАН

УКРАЇНСЬКА ПРАВДА
РАДІО "СВОБОДА"
Шукати на сайті

Powered by Yandex.Ru


Рейтинги, банери











ПЕРОМ "ЯБЛУЧНИКIВ"
18/12/00


Михайло БРОДСЬКИЙ:


Головний фінансовий документ країни на майбутній рік - бюджет-2001 - викликає безліч протирічь серед українських політиків. Зокрема, депутатська фракція "ЯБЛУКО" виступає проти прийняття бюджету в тому вигляді, в якому його представив Уряд.


Головний фінансовий документ країни на майбутній рік - бюджет-2001 - викликає безліч протирічь серед українських політиків. Зокрема, депутатська фракція "ЯБЛУКО" виступає проти прийняття бюджету в тому вигляді, в якому його представив Уряд. Головним каменем спотикання стали розміри ставок оподаткування. Своїми думками на цю тему ділиться співголова фракції "ЯБЛУКО", голова Комітету Верховної Ради України з питань промисловой політики та підприємництва Михайло БРОДСЬКИЙ.

- Михайло Юрійович, що, на Ваш погляд, є запорукою росту добробуту громадян?
- Позиція нашої партії і фракції "ЯБЛУКО" у парламенті така: якщо уряд не в змозі підвищити мізерні зарплати своїм громадянам чи проіндексувати їхні доходи, він повинен передбачити зниження податків вже в бюджеті-2001. Це стане серйозним стимулом для економічного росту: покращиться фінансовий стан підприємств, а, отже, зростуть доходи населення. Даний крок допоможе збільшити купівельну спроможність населення, зниження якої є головною проблемою вітчизняної економіки. Підприємцям немає рації збільшувати обсяги виробництва, якщо навіть ті мізерні партії одягу, меблів, їжі, що вони виробляють, не продаються. Український бізнес насамперед має потребу в платоспроможному попиті. Якщо такий з'явиться, головна національна проблема - дати людям роботу і постійний доход - буде вирішена.

- Як Ви оцінюєте позицію уряду в питаннях оподатковування?
- Мотивація уряду, який тримається за нинішні високі податкові ставки через острах втратити додаткові доходи в бюджет, непереконлива. Було б наївно вважати, що українці добровільно віддадуть державі дев'яносто копійок з кожної заробленої гривні. Навпаки, знизивши ставки податків, ми розширимо податкову базу, - платити в казну будуть всі, і це негайно позначиться на її наповненні найкращим чином. До речі, у програмі Віктора Ющенка чорним по білому було зафіксоване зобов'язання послабити податковий прес. Однак у нинішньому проекті бюджету немає і натяку на виконання цих авансів. Хотілося б нагадати уряду: ефективність соціальної політики - той самий "добробут" - вимірюється співвідношенням рівня цін і доходів, а не вагою макулатурних чиновницьких програм. Утім, я здогадуюсь про "бюджетні" мотивації Кабміну: Віктор Андрійович йде в кільватері замовлень МВФ, що став проти зниження податків у майбутньому році. Однак чи відповідає це інтересам країни?

- Фракція "ЯБЛУКО" активно блокує бюджетний процес, вимагаючи зниження податків. Чому це питання стало актуальним тільки зараз, може, треба було про це раніше подумати?

- Нам обіцяють, що, можливо, коли-небудь знизять податки. Ні, хлопці, давайте сьогодні понизимо податки. Влада вже 10 років обіцяє, тільки ледачий політик про це не говорив, подивіться програми всіх партій, усіх депутатів. "ЯБЛУКО" говорить - менше податків для всіх уже сьогодні. Розуміючи складність нинішньої ситуації, ми пропонуємо компроміс. Перше - знизити ПДВ до 18% - це нескладно. Друге, податок на прибуток - з 30% до 25 - це теж зрозуміло, це для підприємств. І третє, найважливіше - це податок з громадян. Його зниження торкнеться кожної конкретної людини, це люди відчують одразу. Коли ми сьогодні мінімальну зарплатню в 118 гривень обкладаємо 10 відсотками податку - так це гріх, не можна так поводитись зі своїми громадянами. І не треба нас обманювати якимись малими кодексами, великими кодексами - адже вони набудуть чинності тільки в 2002 році. Я вже говорив, і повторю ще раз - податки необхідно знижувати вже сьогодні!

- Чи не занадто складний період обраний для того, щоб вимагати зниження податків? Бюджетний процес у самому розпалі...
- Ще в червні місяці на нараді більшості я в присутності Ющенка піднав питання щодо Податкового кодексу. Шість місяців назад я наполягав на зниженні податків. Ющенко розсміявся мені в обличчя і пообіцяв усе зробити. Сплили шість місяців, а Уряд не зрушився ні на крок. Що, потрібно було влаштувати акт самоспалення? Ми говорили, боролися, розробляли законопроекти. І ми будемо наполягати на зниженні податкового тягаря з 1 січня. Можливо, що нам це не вдасться, можливо, в нас не вистачить сил. Тоді ми підемо на вибори і скажемо людям: "Дайте нам голоси, щоб у нас були сили допомогти вам жити краще".


Коментарі читачів:Коментарі відсутні

Тут Ви маєте можливість висловити свою думку з цього приводу:
Ваше ім'я :

e-mail:

Кому ? :

Коментар:

Інформаційний проект Партії "ЯБЛУКО" ® / Як нас знайти ?