Номер 14 за 27.01.2004
ПОШУК
Розширений пошук
Республіка Крим  Херсонська  Запорізька  Донецька Луганська Дніпропетровська Харківська Миколаївська Одеська Кіровоградська   Полтавська Сумська Черкаська Чернігівська Київська   Вінницька Житомирська   Рівненська Хмельницька   Тернопільська Чернівецька Івано-Франківська Львівська Волинська Закарпатська
МЕНЮ
Архів
Про “УМ”
Реклама в “УМ"
Передплата на “УМ”
Контактна інформація
ФорУМ
Архів опитувань
Карта сайту
РОЗСИЛКА
Підписатися
Відписатися
ОПИТУВАННЯ
  Яке ваше улюблене місце літнього відпочинку?
Крим
Азовське море
Чорне море (Одес., Миколаїв., Херсон. обл.)
Карпати
дача
село
Єгипет
Туреччина
Кріт
Мальта
інший закордон
удома
     

Замітає зима, замітає...
Що таке українські хуртовини, відчули навіть дипломати
Інна СТЕПАНЧУК   

У ніч на 23 січня циклон нарешті досяг території України, яку в буквальному розумінні замело, особливо в південно-східній і центральній частинах. Даішники не помилялися, коли через ЗМІ застерігали водіїв, що ліпше пересидіти циклон удома. Бо минулих вихідних і справді на дорогах робилося щось неймовірне. Як повідомили у Центрі протипожежної пропаганди Управління МінНС у Миколаївській області, так, у п'ятницю під вечір на трасі Кишинів — Полтава на околиці села Воєводське у снігу застрягли 3 автобуси. На щастя, у когось був мобільний телефон, і полонені зими зуміли додзвонитися рятувальникам. Щоправда, підрозділам пожежної охорони добратися виявилося непросто. Подекуди кучугури сягали трьох (!) метрів заввишки. Тож дорогу пробивали бетеером і аварійно-рятувальним автомобілем на шасі КамАЗу. Пізніше довелося підключити два трактори і дві вантажівки УРАЛ і КамАЗ із місцевої військової частини.


Вулиця вчиться говорити
Навіщо владі памперси на весну
Дмитро ЛИХОВІЙ   Леся ШОВКУН   

Про це ще мало говорять у масах, але цього вже дуже боїться влада, бачачи, що трапилося в Грузії. Ідеться про нуртування в жерлі опозиції планів підняти народ на потужний виступ. І якщо з літа 2002 року всі чекали 16 вересня як проби сил прихильників «четвірки» і перед Українським домом тоді зібрався стотисячний мітинг, то тепер ідеться про значно більшу кількість протестантів, і не лише у вигляді мітингу за принципом «постояли й розійшлися», і навіть не тільки в наступальній формі демонстрацій. Головне, що змушує ставитися до цих анонсів серйозно, — це час. Політичний момент року виборів, коли є підстави гадати, що цих самих планових всенародних виборів не буде. Голос вулиці, про яку говорять навіть найкомпромісніші опозиційні лідери, — це відповідь на 276 піднятих більшовиками рук за політреформу в першому читанні. Чи буде їх 300 включно з ногами, хвостами тощо в другому? Своє право обирати мають заявити принаймні по тисячі демонстрантів на кожного депутата більшості — учасника повзучого конституційного перевороту.


Бурхливі аплодисменти Року Росії, який таки закрився
«Дружбы народов надежный оплот» — новий хіт на сцені Палацу «Україна»
Володимир СЕМКІВ   

Невідомо, за що у п'ятницю та суботу підіймали келихи шампанського президенти України і Росії: за рік палкої дружби і культурного взаємозбагачення чи за перемогу Путіна у боротьбі за те, що українці донедавна називали стратегічними та національними інтересами? А випивати шампанське довелось у напрочуд помпезній атмосфері. В п'ятницю, коли Путін та Кучма обмінювалися палкими компліментами в Палаці «Україна», центральні телеканали в кращих традиціях «совка» припинили своє мовлення, всі як один поступившись ефіром урочистому засіданню, яке відкрив... гімн СРСР, взятий на озброєння «новою» Росією. А Данилович навіть заявив, що такий «широкомасштабний мiждержавний проект» (це про роки України в Росії і Росії в Україні) «не мав до останнього часу аналогiв у вiдносинах Спiвдружностi Незалежних Держав». На користь виняткової унікальності «проекту» Кучма навів той факт, що цими днями минає 350 рокiв з дня Переяславської ради. І якщо для Кучми цей ювілей є фактором дружби, то для росіян (принаймні таке враження складалося після перегляду «їхніх» новостійних передач) це ознака того, що Україна — вічний сателіт «вєлікой і могучєй» Росії.


Примирення червоної троянди
З новим президентом на чолі Грузія сподівається на позитивні зміни
Наталя ДМИТРЕНКО   

«Я, президент Грузії, перед Богом і народом заявляю, що буду захищати Конституцію Грузії, незалежність, цілісність і неподільність країни, сумлінно виконувати обов'язки президента, турбуватися про безпеку і добробут громадян моєї країни, про відродження могутності мого народу і вітчизни», — з такими словами новообраний президент Грузії Михайло Саакашвілі позавчора офіційно став третім главою країни у її новітній історії.


Куля — дурна,
каже контрактник Олександр Сахно, якому вдалося вижити після безглуздого поранення в Іраку

Контрактник Олександр Сахно — родом iз Чернігова. У вересні минулого року в Іраку його випадково поранив колега, вистріливши зi снайперської гвинтівки Драгунова. Куля вийшла через хребет у живіт і серйозно пошкодила внутрішні органи. Не всі думали, що він виживе. Рятували нашого вояка американські лікарі у спеціальній клініці німецького міста Ландштуль. 20-річний Саша Сахно переніс немало операцій, з них — чотири дуже складних. Останню зробили вже в Києві, в головному клінічному госпіталі 17 грудня. На Новий рік і Різдво Сашка відпустили додому, аби він відпочив у колі сім'ї. Тут його і застав кореспондент «УМ».


Дайте дитині «покентаврити»
Саджаючи паралізованого малюка на коня, ви даруєте йому цілий світ і надію на одужання
Марія КУЛЕБА   

Чи це чувана річ, щоб на верхового коня — двометрову «махіну» з копитами і норовливим характером — саджати паралізовану дитину? А раптом він сахнеться, чи маля злякається на смерть? Проте це — не вигадка, а реальність. Неходячих дітей верхи на баских конях, ці дружні пари, схожі на міфічних кентаврів, напівлюдей-напівконей, ви можете щодня побачити у клубі, який знайшов притулок в одному з павільйонів виставкового комплексу «Експоцентр України». Олена Петрусевич, директор Центру реабілітації дітей-інвалідів за допомогою іпотерапії (їзди на конях), уже десять років привчає столичних і регіональних лікарів виписувати малюкам із церебральним паралічем направлення саме на кінний курс лікування.


РОЗДIЛИ
У номер!
Політінформація
ІнФорУМ
Політика великим планом
Світ і Україна
Економіка
Селяни і Ко
Релігія
Медицина
Культура
Спорт
Калейдоскоп
ПОГОДА
Погода на найближчі дні в Києві, Львові, Донецьку, Полтаві, Сумах, Сімферополі, Одесі, Рівному, Вінниці, Хмельниць-кому, Дніпропетров-ську, Кіровограді, Ужгороді, Запоріжжі, Харкові, Луцьку, Херсоні, Івано-Фран-ківську, Миколаєві, Житомирі, та інших містах України...
КУРСИ ВАЛЮТ

10 серпня, пт (НБУ)
1$ = 5,0500 грн.,
1Є = 6,9331 грн.,
1 RUR (рос. руб.) = 0,1992 грн.

ГОРОСКОП
НОВИНИ САЙТУ
КОНКУРС МАЛЮНКУ: "Дитячий малюнок і любов об'єднають Україну" (24.02.07)
  На нашому сайті можна подивитися усі роботи, які надійшли на конкурс «Дитячий малюнок і любов об'єднають Україну». У конкурсі беруть участь ті, хто передплатив "УМ" на цей рік. На квитанції повинен бути і поштовий штемпель. Знайомтеся з малюнками конкурсантів (за посиланнями).

Новий уряд - новий Президент - мають бути й нові анекдоти. Сподіваємося, вони з'являться в цьому розділі. Закликаємо "сторожових псів демократії" та інших небайдужих до роботи. (17.02.05)
 

У цьому розділі зібрано україномовні анекдоти про Януковича (пов'язані з минулими виборами). (01.10.04)