This version of the page http://www.k1.tv/announce/852/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-12. The original page over time could change.
Віктор Медведчук / Телеканал К1
Архiв передач
Віктор Медведчук
24 липня 2006


Литвиненко
Вітаю, це «Позаочі» - програма про відомих, багатих і знаменитих. Дивіться нас, якщо вам цікаво, хто з них ризикне прийти на телебачення, аби публічно почути правду, яку інколи про них говорять позаочі. Наш гість сьогодні, якій поборов цей страх, - Віктор Медведчук. Добрий вечір!
Медведчук
Добрий вечір!
Литвиненко
Про вас вже таке наговорили позаочі і в очі вам напевно не дуже приємні кажуть інколи, і коли це все чуєш, бачиш про Вас, читаєш, я чекала, що прийде такий злий геній… Як Ви особисто себе сприймаєте?
Медведчук
Як мінімум злим генієм я ніколи себе не сприймав. Я думаю, що я абсолютно нормальна людина, а те що говорять про мене позаочі, і те що дехто мені говорить в очі,  це треба сприймати творчо.       
Литвиненко
 Добре, все ж таки Вас генієм називають, то свого генія Ви не заперечуєте
Медведчук
Відносно генія я би сказав так - здібний. 
Литвиненко
Давайте, побачимо, послухаємо, що ще про Вас кажуть позаочі
 
Тетяна Варфоломєєва, віце-президент Союзу адвокатів: «Считают, что Виктор Владимирович - это такой неприступный, очень серъозный и где-то даже жестокий человек. Очевидно, этот лик не без оснований». 
 
Нестор Шуфрич, народний депутат України: «Имея возможности заказывать себе всё, что шевелится, летает и плавает в києве, – любимая его еда – это московская колбаса, варёнка и наш советский сы)»
 
Олександр Малінін, співак.
«Спортсмен, мужик, жесткий взгляд. Видно, что человек целеустремлённый и умеющий добиваться того, что он хочет
 
Григорій Гінзбург, заслужений юрист України:
«Мне кажется, что именно вот такой человек должен быть на высоте государственыхі ступеней. Я давно видел в нём Президента страны, честно говоря, и полагаю, что это когда нибудь произойдёт».
Литвиненко
Є люди, які все ще бачать Вас президентом… Я особисто пам’ятаю, що я дуже багато читала преси, яка прогнозувала ще 5 років тому, що Ви дуже швидко робите кар’єру, і  тому саме Ви можете стати президентом. Як думаєте, чому цього не сталося: тому що Ви особисто цього не хотіли?
Медведчук
Коли я про це заявляв, скажемо за три чи чотири роки до 2004 року,  - тобто чергових тоді президентських виборів,  що я не збираюся претендувати на посаду президента, з одного боку мене критикували однопартійці ( члени соціал демократичній партії України об’єднана), а представники преси і політичні опоненти в це не вірили. Саме тоді в мене склалося таке відчуття і скажемо бажання до того, що це не повинно бути метою в житті.
Литвиненко
Все ж таки, коли Ви очолили адміністрацію Президента, то були вже людиною найближчою до нього. Невже Ви ніколи не думали, заходячи до пана Кучми в кабінет, « якби я сидів в цьому кріслі, я би був президентом»?
Медведчук
Ви знаєте, чесно і відверто не думав. Якби я думав про президентську посаду, то треба було іти не головою адміністрації  а залишатися керівником фракції в парламенті. Треба було публічно займатися політикою і виборювати право стати кандидатом, мріяти про це. В мене була більш приземлена особисто для мене, але більш ефективна для державного будівництва і для життя в нашій державі завдання. Це - проведення політичної реформи. Я в цьому вбачав головне, що потрібно нашій державі. 
Литвиненко
Хто сьогодні ваші друзі?
Медведчук
У мене є близькі друзі, які були останні 10-15 роки. Ті, хто були моїми друзями, і залишилися моїми друзями.  Це найголовніше, Тобто, як мінімум, в друзях я не помилився.  
Литвиненко
Давайте подивимося: люди, яких ми знайшли, друзі вони чи ні
Йде кіно
Степан Гавриш, народний депутат Україн: «Я приїхав до нього з маленьким сином, і поки вони спілкувалися з його донькою Дариною( такою ж маленькою: їм було менше року на той час), Медведчук запросив мене разом з дружиною Оксаною на кінофільм. Я здивувався, оскільки подібні зустрічі були вперше для мене, коли мені пропонують в гостях дивитися фільми. На моє здивування, я помітив величезну відеотеку радянських фільмів, і ми з ним дивилися окремі кліпи радянських фільмів і він коментувавв, причому з глибиною знань.  Я зрозумів, чому він дивиться ці фільми. Це не втеча від сучасного, - це можливість повернутися в те щасливе минуле, яке не вимагало прийняття таких складних рішень… Яке було вільне від багатьох зобов‘язань. «Це вокзал для двох», це фільми, пов‘язані із Москвою – «Москва сльозам не вірить» та інші. Я б сказав , що це в основному радянські мелодрами.
 
Мы с ним были в Москве в ресторане Пекин. Это был первый китайский ресторан. Тогда вообще китайских ресторанов не было только в Москве. Нам всё было в диковину.  Мы открыли меню и думаем, что ж нам заказывать. Названия  же нам ничего не говорять.  Мы же тёмные люди. Мы говрим: «Так, Витя, давай по порядку:  эта порция тебе, а эта мне и будем меняться. Пришел оффициант, и мы это заказали. А он видит, что мы хоть из Києва, но провинция. Он говорит: «Ребята, а вы всё это съедите? Виктор говори: «Если не съедим, то хоть посмотрим». Се час, конечно, к сожалению,  работа такая. Раньше он был весёлый,  юморной,  чувство юмора было развито обалденное. Раньше он, по крайній мере, часто улыбался. Теперь реже улыбается.
Литвиненко
Виходить, що сильний і безкомпромісний Віктор Медведчук любить мелодрами і вміє жартувати?
Медведчук
Як і кожна людина, це, я думаю,  - абсолютно нормальні якості. Просто я завжди знав і визначав для себе час, де треба посміхатися, де треба жартувати, а де треба серйозно займатися справою
Литвиненко
Чи можете заплакати, коли переглядаєте якусь зворушливу сцену?  Чи ви собі не дозволяєте?
Медведчук
Я думаю, що не дозволяю, тому що треба триматися в межах того стандарту, якого я створив сам
Литвиненко
Коли ви очолювали адміністрацію президента, позаочі казали,  що насправді це Медведчук керує країною…Ви це чули напевно, як ви сприймали це тоді?
Медведчук
Як спроби посварити мене с президентом України Леонідом Кучмою.
Литвиненко
Вдалося це комусь?
Медведчук
Ви знаєте їм не вдалося, більше того не вдалося саме тому що, я для себе обрав може і шкідливий, не може а точно шкідливий образ поведінки, але я його обрав правильно. Глава адміністрації президента України - це посада чиновника. Це головний чиновник, який очолює апарат Президента держави,  і він не має права на публічну позицію.
Я свідомо пішов на цю посаду і зайняв її з одною метою – провести політичну реформу в державі.  Я повинен все зробити для цієї мети - забезпечити нормальні умови діяльності президента України.
Литвиненко
Були якісь рішення за допомогою яких чи в яких Ви переконали Президента, що варто зробити саме так, як ви наполягали на тому? 
Медведчук
По-перше це політична реформа.
Коли мені запропонували цю посаду, ми домовилися про те, що я погоджуся, але потрібно буде провести політичну реформу.
Президент України з цим погодився
Литвиненко
Тобто Вас Президент запрошує на роботу, а Ви ще такі умови йому ставите?
Медведчук
Однозначно,  - у мене був вибір. Я був народним депутатом, керівником фракції, і в мене була робота.
Литвиненко
Щодо родинного життя... Є якась мета у Вас? Чого прагнете?
Медведчук
Є. Я щасливий сьогодні від того, що одружений на коханій жінці – Оксані Марченко. У нас дуже щаслива сім’я. В нас є донька, є син, в мене є старша донька від попереднього браку. І я відчуваю себе абсолютно нормальною людиною і розумію, що моя головна відповідальність - саме перед цими людьми.
Литвиненко
Тим більше, що вони можуть нам розповісти про зовсім іншого Віктора Медвідчука. 
Медведчук
Так і буде!
 
Оксана Марченко, дружина
« Я не знала о нём ничего,  когда мы познакомились. Наверное, я для него была более известная, чем он для меня. Скорее Вего, это я должна быть благодарна, что он проявил эту  инициативу. Я была замужем, он женат, - и я по началу вообще не думала, что это могут быть серъезные отношения.  Я ему однажды сказала, что если бы я жила и работала как ты, то  умерла бы давно, потому что это под силу только такому физически сильному человеку, как он.  Он должен и всё. Он с себя спрашивает більше, чем с других. Я редко таких людей встречала. Он меня научил: спроси себя, что ты сделала сегодня, как у тебя дома организован быт, чтобы все были довольны и щасливы .И у меня по эєтому поводу нет ни слёз, ни істерик, ни соплей. Муж сказал, значит он прав.  Он глава семьи. Сдеалй так, чтобы  он был доволен. Он будет доволен, ты будешь довольна и всё будет шоколад, мармелад, когда будут отношения. Когда нас венчали, нам сказали: «Да прилепится жена к мужу своему». Не муж должен прилепиться, а жена. И от этого не нужно быть менее счастливой. Почему какие то люди,  которые его не знают, могут позволять себе говорить о нём плохо, говорить о нём грязно? Придите и  посмотрите, как мы живём! Скажите, что вы правы. Сколько вылили грязи за последние 10 месяцев или більше на Виктора. За что? Где хоть одно доказательство его вины. Уже эта власть и те люди, которые сегодня пришли к власти не оставили бы от него ни молекулы,  если бы они могли к нему прицепиться. Но настолько он наверное страшен и неудобен людям пусто словам, как сильный человек, как человек, котрому они не могут сотавить конкуренцію, что готоыі утопить его в грязи! Чем они и занимались последнее время.       Я сделаю всё, чтобы мои дети гордились своим отцом и чтобы люди, положа на серце руку, могли сказать что он проффесионал и большой души. И такие есть, таких очень много. Я сделаю так, что об этом будут знать, как можна больше. Практически все.
Литвиненко
Оксана згадала про те, що вона була одружена і у Вас була родина і ви знайшли час на почуття?
Медведчук
Так. Це було тому що, мабуть, це найголовніше в житті почуття. А все інше вже потім.
Литвиненко
Як ви відчули, що це саме ваша жінка? Ви побачили її по телевізору, бо вона ж дуже відома жінка в Україні?
Медведчук
Ви знаєте, я хочу сказати, що, по-перше, я її побачив по телевізору, а, по-друге, ми познайомились і деякий шлях зустрічалися.  Пізнали один одного і вирішили, що з наших доль треба зробити одну долю. І вона сьогодні у нас одна.
Литвиненко
А як: ви запросили її в гості чи на побачення? Віктор Медведчук ходив на побачення?
Медведчук
Було все. Я призначив їй побачення через 2 дні після знайомства. Ми з нею познайомилися 6 березня 1999 року.
Литвиненко
Що це була за зустріч?
Медведчук
Це була зустріч в палаці «Україна» на фуршеті після чергового проведення заходу «Людина року».І на фуршеті мене познайомили з Оксаною. І ми домовились про зустріч, я взяв телефон, передзвонив
Литвиненко
Ви особисто передзвонили, не ваш секретар?
Медведчук
Припиніть. Я нормальна людина, ще раз хочу це підтвердити. І 9 березня ми з нею зустрілися. Відсвяткували 8 березня разом і зрозуміли те, що в нас дуже багато спільного.
Литвиненко
Позаочі тоді дуже багато про цей шлюб казали: що це такий розрахунок, що ви спокусилася на красу, а вона – на ваш авторитет. Як ви тоді цим всім розмовам протистояли?
Медведчук
А ми не звертали увагу на ці всі розмови, тому що головними були  ті почуття, які створювали щастя 2 людей.
Литвиненко
Це не перший Ваш шлюб, ми вже про це говорили.
Медведчук
Так, безумовно. Це абсолютно правильно. Це не перший мій шлюб, тому зараз кохання в зрілому віці, мені здається  найсильніше.
Литвиненко
Які стосунки у Вас з вашою старшою донькою?
Медведчук
Абсолютно нормальні стосунки, як і з іншою дружиною. Я їх підтримую. У нас склалися і в майбутньому будуть абсолютно нормальні стосунки.
Литвиненко
Ваша донька сьогодні навчається Швейцарії .
Медведчук
Так, закінчує навчатися і повертається працювати в Україну.
Литвиненко
Яка в неї професія?
Медведчук
Вона займається міжнародними відносинами.
Литвиненко
Ви в свій час сказали, що все, чого я досяг, я досяг сам. А все, чого я не досяг, я не досяг сам. Своїм дітям ви допомагаєте?
Медведчук
Я допомагаю в створенні належних умов, щоб цей вибір відбувся, але я не впливаю на цей вибір. Якщо б я впливав, вона б закінчувала зараз престижний вуз за кордоном і мала освіту юриста. А так вона пішла іншим шляхом.
Литвиненко
Про що Ви особисто мріяли в дитинстві і чи згадуєте минуле?
Медведчук
Колись я мріяв стати хіміком. Але десь в 9-10 класі відбулося таке переорієнтування і я чогось вирішив, що треба стати юристом.  І в це повірив і зробив все, щоб цього досягти. І досяг.
Литвиненко
Позаочі пояснюють іншим чином  ваш вибір вашої професії. Кажуть, що у вас тоді також була мета реабілітувати свого батька.
Медведчук
Я завжди розумів зі слів батька, що до нього поставилися несправедливо. І саме ця несправедливість, як і багато інших, власно кажучи, і спонукала мене до вибору цієї професії.
Литвиненко
Кажуть, що є дуже багато людей, які можуть розповісти про те, як вони заробили свій капітал і дуже мало людей, які дійсно можуть розказати правду про те, як вони заробили свій перший мільйон.
Медведчук
А я можу це зробити. Більше того, мені навіть не треба розповідати. Ви знаєте, я, коли Україна здобула незалежність - з 92 року, почав займатися юридичним бізнесом.
Я пішов займатися тим, що я найкраще вмів, що я міг краще зробити, ніж інше. На цей період я був адвокатом, який мав авторитет, я займався наукою і вже був президентом Спілки адвокатів України.
Литвиненко
Як людина багата, любите робити подарунки?
Медведчук
Однозначно. Тому що це доставляє задоволення людям, які отримують подарунки, і сам я теж люблю отримувати подарунки.
Литвиненко
Мені здається я Вам зараз зроблю такий подарунок, тому що ми знайшли людину, яка особисто каже, що ніколи вас не бачила. Проте в свій час отримала від вас великий подарунок і дуже вдячна. Давайте подивимось, хто ця людина.
 
Микола Касьян, мануальний терапевт «Говорили всякі вещі: може й хороше щось говорили, бувало і погане говорили. (Я особисто ні разу його не бачив і ні разу з ним не говорив. Ні разу. Приїхала Оксана, яка готовила програму « Імена». Подивилася, в яких умовах працював я там дома, у такій прийомній кімнатці невеличкій. Черга тут була невозможна
 
 Оксана говрить: «Давайте тут будете будувать»  Я кажу, та ви знаєте я не вірив нічого, « От давайте».: Росте здание, його люди їдуть і прораби, все начальство тут, а Медведчука я так нір разу і не бачив, не приїзджав. Але коли все це зробили, то сказав, що це подарок доктору Касьяну подарок дітям.  Хай про нього говорять що завгодно, мене не інтересує,  хай говорять про нього, як хочуть, монарх чи не монарх. Для мене в душі він людина, бо зробив для людей добро. За це перед ним можна стати на коліна, я б навіть сказав «Спасибі, батьку, за те що ти таке зробив для людей» Конечно, Оксана ще більший молодець, бо вона крутонула це добряче. Це вона крутонула  і вона, як сказала, що буде я скажу, що я спочатку не вірив
- він її слухається мабуть
- конечно слухаеться
 - любить мабуть дуже
- Вона ж красива міленькі ви бачили яка вона красива. Я якби був молодший нежонатий я б йому дав би…
Литвиненко
Приємно чути такі слова?
Медведчук
Безумовно.
Литвиненко
Як ви відреагували? Ви ревнива людина?
Медведчук
Я ніколи суперників не боявся.
Литвиненко
А в політиці?
Медведчук
Теж
Литвиненко
Сьогодні є в нас суперники?
Медведчук
Більше, ніж треба  нормальному політику.
Литвиненко
Як Ви очолюєте з ними боротьбу? Які до речі у Вас сьогодні стосунки з президентом Ющенком? Руку не протягує він Вам, хоча знає, що ви дуже авторитетна, впливова людина.
Медведчук
Ніяких. Поки що таких випадків не було.
Литвиненко
Чи Ви йдете на зустріч з новою владою, чи Вам це не потрібно?
Медведчук
Ні. Я не бачу сьогодні необхідності зустрічатися зі владою, яка погіршила життя в нашій державі.
Литвиненко
Виходить, що компромісу не буде?        
Медведчук
Поки що ні . Поки вони не змінять своє відношення до держави і до людей.
Литвиненко
Вікторе Володимировичу, мені здається, що на справді ви були тою людиною, яка могла змінити хід історії, аби ви українському народу запропонували гідного кандидата.  Ви сьогодні розмірковуєте над тим, що такий кандидат, як Янукович, це була помилка тоді з боку влади?
Медведчук
Я думаю, що те, що тоді відбулося, і вибір кандидата, а саме Віктора Януковича, був об'єктивним з усіх аспектів і на той час це був правильний вибір. А говорити про інші речи зараз вже є політично некоректним.
Литвиненко
Добре. Виходить, що ваша глобальна мета – це конституційні реформи, які в січні будуть запровадженні. Отже, більше бажати нема чого?     
Медведчук
 
Поживемо – побачимо. Справ дуже багато. Тому що впровадження - це ще не означає реалізація. Треба реалізувати.
 
Віктор Медведчук за 10 років, як себе бачить? Тут в Україні?
Медведчук
Однозначно
Литвиненко
Позаочі багато казали, що у вас дуже дружні стосунки з президентом Путіним і гворили, що Ви та людина, яка перша покине Україну. Цього не сталося.
Медведчук
Змінювати місця життя, помешкання я не збираюся і ніколи не збирався. Які б дії нової влади до мене не застосовувалися.
Литвиненко
В мене є одне, можливо, не дуже приємне запитання, але якщо я його не поставлю, мої колеги не вибачать мені. Ви та людина, якій сьогодні приписують ідею створення темників. Скажіть, будь ласка, чи це була ваша особиста ідея? Чи це дійсно допомогло чи зашкодило вам як політику? 
Медведчук
В мене не було ідеї темників. І ідея темників ніколи не виходила з влади. Я ніколи не продукував, в тому числі мої підлеглі, ніяких темнікив. Я думаю, що на цю тему, якщо журналісти дійсно хочуть знати правду, вони повинні поговорити з керівниками ЗМІ , які і тоді, і сьогодні працюють над редакційною політикою. Медведчука сьогодні звинувачують у всьому. Невже Ви думаєте, що якщо звинуватять тому, якщо Медведчук дійсно мав відношення до цього, то щось зміниться. Хто цього боїться?
Литвиненко
У вас багато таємниць?
Медведчук
Особистих достатньо, як і в кожної людини.
Литвиненко
Що сьогодні ви приховуєте?
Медведчук
В житті – це моя особиста справа.
Литвиненко
Я думаю, що якщо ти вже відома людина, то ти приречений на те, що ти маєш бути розкритим і маєш відповідати…
Медведчук
Ви знаєте, розкритим, відкритим, але не роздягнутим.
Литвиненко
Вас ніколи не цікавило, чому вас найчастіше називають на прізвище? Про Вас дуже рідко кажуть - Віктор Володимирович, всі кажуть Медведчук. Путіна так називають. Чому, як ви думаєте?
Медведчук
Може, ті, хто так називають, бояться мого ім’я Віктор -Переможець. Може цього не хочуть?
Литвиненко
Мені здається, що я побачила сьогодні зовсім іншого Віктора Медведчука, мені дуже приємно. В нас є ще невеличка історія і це ще один доказ того, що зараз майже немає секретів, які ви сьогодні приховуєте. Давайте подивимось.
Литвиненко
Це люблячий батько,  а не амбітний політик?
Медведчук
Так
Литвиненко
Комфортно сьогодні вам? Чи комфортніше було б вам, якби б сьогодні вам протяг руку В.Ющенко? Чи це для вас сьогодні немає значення?
Медведчук
Сьогодні це не має значення.
Литвиненко
Я пам’ятаю 2004, коли ви сказали, що в Ющенка нема ніяких шансів стати президентом. Ви помилилися в прогнозі?
Медведчук
Я помилився. Правда сказав не так. Мені задали питання відносно того, що ви будете робити , коли президентом стане Ющенко. Я сказав, не стане. Такою була моя відповідь. Помилився. Але дуже хотів, щоб це було саме так. І щоб переможцем був інший кандидат.
Литвиненко
Чи можливий якійсь компроміс з президентом Ющенком? Чи ви не можете примиритися з тим, що він переміг?
Медведчук
Все можливо в цьому життя, і політик не повинен заперечувати ти чи інших дій. В тому числі навіть якщо він в опозиції, про ті чи інші стосунки з владою. Вони повинні бути.
Литвиненко
Я побачила сьогодні, що Ви дуже мужньо тримали удар. Я дуже вдячна за те, що Ви прийшли до нас, знайшли час. Сподіваюсь, це наша не остання зустріч
Медведчук
Дякую
Литвиненко
Отже, нагадаю нашим глядачам, що це був Віктор Медведчук, якого мені здається сьогодні Ви побачили зовсім з іншого боку. Це і є мета нашої програми, це найвідоміші факти життя найвідоміших людей. Дивіться нас наступного тижня, на все добре
Медведчук
До побачення


Програма
Позаочі
Позаочі — провокаційна спроба показати відому особистість з невідомого боку. Змусити згадати забуті емоції та думки, безглузді вчинки, злети і падіння, побачити себе очима колишніх однокласників, суперників, сусідів, коханих ...
Ведуча програми «Позаочі» Ольга Грицик влаштовує своєму героєві, відомому всій Україні і навіть світові, несподівану зустріч із його минулим. Проводить і з ним своєрідний публічний сеанс психоаналізу. Зіштовхує гостя з фрагментами його власної біографії, навіть з тими, які він, можливо, хотів би  викреслити з пам'яті.
обговорити у форумі
Авторські програми
Версія для друку