This version of the page http://aub.com.ua/ua/kapital.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-12. The original page over time could change.
Асоціація українських банків / Діяльність Головна сторінка Форум Мапа сайту In English Головна сторiнка Головна сторiнка
Пошук 
12 Серпня 2007

02660, Київ,
вул. Марини Раскової, 15
Асоціація українських банків
e-mail: presa@aub.com.ua


Капіталізація
 

Проект

ПРОГРАМА
дій, спрямованих  на сприяння  прискореній капіталізації
банківської системи з метою збереження відповідності її  потребам
економіки і суспільства


Коротке обґрунтування

В документі, що пропонується, ставиться за мету виконання завдань Комплексної програми розвитку банківської системи на 2003 – 2005 роки, яка визначила в якості одного з пріоритетних завдань “підвищення рівня капіталізації банків”.
Маючи високі після 1998 року темпи збільшення активів і залучень, що знаходяться в діапазоні 33-38% на рік, банківська система має майже в два рази менші темпи зростання капіталу, що підтверджує висновок про крайню  інвестиційну непривабливість банківського бізнесу та містить в собі загрозу кризи капіталізації.

Через те, що норма прибутку ( рентабельність ) банківського капіталу значно менша, ніж в інших галузях економіки, наприклад, торгівлі, металургії, переробній промисловості, будівництві і т.п., банківський бізнес є непривабливим для інвестицій. Відштовхує інвесторів від цього виду бізнесу прозорість банківського капіталу і банківської діяльності та поширена практика капіталізації дивідендів. Твердження, що банківського бізнесу, саме як бізнесу, що приносить прибуток на капітал, в Україні не існує, - виглядає парадоксальним, але воно близьке до реальності. Низька рентабельність та нормативно-правові обмеження гальмують направлення на капіталізацію і внутрішніх банківських ресурсів.

Часто банківська діяльність в Україні представляє собою не вид бізнесу, а здійснення необхідних власникам та клієнтам банківських функцій і операцій. Фраза про банки, як про розрахунково-касові центри, не зовсім позбавлена резону. В цій якості банківська інфраструктура економіки є повнофункціональною – вона задовольняє економіку і суспільство в наборі банківських послуг та функцій. Але як таку її не можна назвати зрілою, тому що  як інструмент інвестицій та кредитування, а тим більше як суб‘єкт, що інвестує - вона має малу масу капіталу у порівнянні з потенційними перспективними потребами  відновленої економіки .

На наш погляд, економіка і суспільство в короткостроковому періоді ( рік - півтора) зіштовхнуться з гальмуванням темпів нарощення  банківських  вкладень в економіку і соціальну сферу через загрозу недотримання банками нормативного  рівня адекватності  капіталу.

Суспільний інтерес в цій ситуації зараз полягає у оперативному створенні економіко-правових умов збільшення маси банківського капіталу шляхом збільшення норми прибутку (рентабельності ) капіталу в банківській галузі.
Час становлення банківської системи закінчується. Починається час її зрілості, який ставить завдання виведення банківської системи на вищий рівень задоволення потреб економіки і суспільства шляхом прискореного збільшення маси її капіталу.

Призначення (місія) Програми

 Призначення Програми полягає в тому, щоб створити економіко–правові умови суттєвого підвищення норми прибутку (рентабельності) банківського бізнесу для прискорення капіталізації банківської системи з метою збереження відповідності рівня її послуг потребам економіки та суспільства.


Цілі Програми

А) внутрісистемні:

  • збільшити масу капіталу і не допустити кризи адекватності капіталу банківської системи;
  • підвищити норму прибутку (рентабельність) банківського капіталу не нижче середнього міжгалузевого рівня;
  • зменшити ризики  банківської діяльності;
  • збільшити довіру до банківської системи з боку інвесторів, клієнтів і населення;
  • інвестиційну привабливість банківського сектору економіки.

Б) загальноекономічні:

  • забезпечити збереження відповідності банківської системи потребам економіки країни;
  • підвищити надійність банківської системи;
  • забезпечити прозорість структури власності і капіталу в українській економіці на рівні, досягнутому банківською системою;
  • сприяти детінізації економіки;
  • збільшити довіру суспільства до банківської і підприємницької діяльності взагалі.

Шляхи і методи досягнення цілей

А)внутрісистемні:
1. Збільшення прибутковості банківської діяльності:

  • зниження ризиків банківської діяльності шляхом;
  • збільшення обсягу і набору безризикових комісійних операцій;
  • збільшення лізингових операцій, іпотечного та  споживчого кредитування населення;
  • збільшення обсягів операцій банків з цінними паперами;
  • скорочення операційних і неопераційних витрат банків;
  • мінімізація витрат банків на виконання ( дотримання) вимог нормативної бази НБУ.

2.  Зняття нормативних перепон нарощенню капіталів банків:

  • спрощення порядку реєстрації змін до капіталу банків;
  • спрощення порядку отримання дозволу на істотну участь в капіталі банку;
  • визначення обґрунтованого обмеження прав інсайдерів;
  • удосконалення порядку розрахунку регулятивного капіталу банку та встановлення його мінімального розміру в національній валюті;
  • вироблення механізмів захисту капіталу банків від знецінення.

3. Участь у створенні привабливих нормативно-правових умов залучення капіталу у банківську систему.

  • З метою розкриття загальносуспільного значення теми капіталізації банківської системи і вироблення науково обґрунтованих пропозицій  підготувати і видати монографію “Проблеми капіталізації банківської системи України і шляхи їх вирішення” .

Б) позасистемні:

  1. Створення правової бази, що сприяє зменшенню ризиків банківської діяльності, зменшенню витрат, збільшенню доходів та набору банківського інструментарію.
  2. Відновлення стимулюючої функції податків для субўєктів господарювання. Запровадження сприятливого податкового режиму для інвестицій в капітал банків, враховуючи суспільну потребу в тому.
  3. Забезпечення єдиних вимог до прозорості і структури власності для всіх суб’єктів господарювання та створення умов для детінізації економіки та легалізації капіталів.
  4. Оздоровлення економіки. Підвищення суверенного рейтингу держави.

Ресурсне забезпечення виконання Програми

А) внутрісистемне:

1. Інтелектуально-професійне.
Здійснення науково-практичних досліджень, окремих аналітичних замовлень на дослідження із залученням фахівців навчальних та наукових закладів України та інших країн. Розкриття загально-суспільного значення теми капіталізації банківської системи. З’ясування всіх проблем, що заважають належній капіталізації банків за участю спеціалістів банків, НБУ та вчених. Підготовка листів до вищих органів влади, підприємницьких структур. Підготовка зустрічі з керівництвом держави з цих питань. Розробка загального плану роботи.

2. Інформаційне.
Інформаційний супровід реалізації всіх складових Програми. Поступове нарощення  присутності  теми  в інформаційному полі з вершиною присутності в травні-червні 2004 року. Розкриття значення капіталізації банків для всього суспільства .

3. Організаційне.
Організаційне забезпечення реалізації окремих проектів Програми, а саме:

  • здійснення науково-практичного дослідження, проведення “круглого столу” за участю іноземних фахівців та всіх зацікавлених сторін з обговорення попередніх частин дослідження;
  • підготовка і проведення  банківського форуму “Банки і держава” з метою донесення до суспільства загальнодержавних аспектів діяльності банківської системи України;
  • проведення нарад, конференцій та “круглих столів” з окремих питань Програми;
  • організаційна робота з фракціями та комітетами Верховної Ради України.

4. Матеріально-технічне.
Забезпечення на належному рівні  реалізації всіх проектів Програми з її матеріально-технічного боку.

5. Фінансове.
Реалізація Програми і її проектів  здійснюється за окремим фінансуванням у відповідності з затвердженими кошторисами.

Б) позасистемне:

1. Науково-дослідне.
Передбачає залучення позасистемного наукового потенціалу країни для більш глибокого розкриття теми капіталізації.

2. Інформаційне.
Передбачає широке залучення засобів масової інформації для інформування суспільства про Програму, хід її реалізації та формування в ньому своїх прибічників. Підготувати одноденний семінар для журналістів з теми капіталізації.

3. Суспільно-економічне.
Передбачає залучення до реалізації Програми  організацій професійних учасників ринку, окремих бізнесменів, власників зацікавлених в реалізації Програми чи окремих її проектів, політичних партій, громадських об’єднань, народних депутатів України.

4. Адміністративно-політичне.
Передбачає залучення до адміністративно–політичної підтримки реалізації Програми органів влади і управління (Адміністрації Президента України, Міністерства економіки і фінансів, Національного банку України, органи Верховної Ради України і т.д.).

5. Фінансове.
Передбачає залучення фінансових ресурсів суспільних сил зацікавлених в її реалізації.

Прикінцеві зауваження

Центральним завданням Програми є створення сприятливих умов для нарощення маси капіталу банківської системи.  Капіталізація банківської системи  є  загально-економічним і загально-суспільним завданням. Його виконання потребує сприяння на  суспільно-економічному і політичному рівнях.
Спроба відповідально підійти до розв’язання суспільно значимого завдання банківської системи висвітлює ключові економічні проблеми:

  • непрозорість власності і капіталів та до цього часу так і не здійснена детінізація економіки і капіталів;
  • депресивні для суб‘єктів господарювання  податки;
  • велика кількість збиткових підприємств.

Складність ситуації полягає в тому, що без розв‘язання проблеми прозорості бізнесу, у тому числі і шляхом легалізації тіньових капіталів, в Україні в принципі не може, в майбутньому, бути вирішена проблема адекватності банківського капіталу, а, відповідно, і належне забезпечення банківськими послугами економіки і населення. І це при тому, що прозорість банківської діяльності є на порядок вищою за прозорість економіки. Ця прозорість склалася об’єктивно в силу специфіки банківської діяльності, запровадження міжнародних стандартів обліку та звітності, відповідного рівня банківського нагляду. Документування банківських операцій забезпечує технологічну прозорість. Щоденний контроль НБУ працює на те ж. Клієнти  банків зацікавлені в прозорості банківської діяльності. Без належної прозорості банківської діяльності неможливо забезпечити стабільність гривні.

Парадокс полягає у тому, що через прозорість банківської системи  вона стає непривабливою для  притоку капіталу. Тіньові капітали не можуть йти в прозорий бізнес. З іншого боку, банківська діяльність не може здійснюватися в тіні.
Вихід полягає у легалізації бізнесу і забезпеченні його прозорості. Тема легалізації капіталів виводить нас на глобальну проблему нашої економіки та суспільства – на тему довіри. Внутрішньо власники капіталів готові до їх легалізації, прагнуть того але дефіцит їх довіри до влади гальмує цей процес. Як ліквідувати дефіцит довіри – це тема серйозних переговорів. Час для того зручний.

Вирішення проблеми легалізації капіталів створить умови для  прискореної капіталізації банків та економічного поступу країни.

Тема створення економіко-правових умов прискореної капіталізації банків  може бути однією з головних  тем  банківського форуму “Банки і держава”.

Будучи переконаними в можливості досягнення поставлених цілей, Асоціація українських банків ініціює цю Програму.

Асоціація українських банків


 

[07/09/2004] Лист Кабінету Міністрів України стосовно капіталізації підприємств 

[19/03/2004] Лист комерційним банкам щодо змін до нормативних актів НБУ, внесених робочими групами з питань капіталізації 

[28/01/2004] Курс на капитализацию (Дмитрий Гонгальский, Контракты, 27.01.04) 

[29/12/2003] Лист Голові Національного банку України щодо капіталізації банківської системи 

[18/11/2003] АНАЛІТИЧНА ЗАПИСКА ПІДВИЩЕННЯ АДЕКВАТНОСТІ КАПІТАЛУ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ (ЗАСТОСУВАННЯ ФІНАНСВОИХ ІНСТРУМЕНТІВ КАПІТАЛІЗАЦІЇ БАНКІВ) 

[03/11/2003] Заходи на виконання Програми дій, спрямованих на сприяння прискореній капіталізації банківської системи з метою збереження відповідності її потребам економіки і суспільства 

 
2007-08-10
РОДОВІД БАНК переміг у тендері з розміщення коштів Запорізької міськадміністрації
2007-08-10
Участь збірної України в Чемпіонаті світу з вуличного футболу стала можливою завдяки підтримці РОДОВІД БАНКу

Email:






Copyright © 2002, Ukrainian Banks Assosiation Email: presa@aub.com.ua. Hosted by Finport Technologies