Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

В Представництві ЄК

Прес релізи

Календар заходів ЄС в Україні

Заява головуючого від імені Європейського Союзу щодо пропозицій стосовно конституційних змін в Україні

У контексті президентських виборів в Україні, що наближаються, Європейський Союз висловлює глибоку занепокоєність щодо подій, які відбулися 24 грудня 2003 в українському парламенті (Верховній Раді) у зв’язку з голосуванням у першому читанні поправок до Конституції.

Визнаючи суверенне право України змінювати її інституційний устрій згідно до процедур, що закладені в Конституції, Європейський Союз стурбований тим, що в теперішніх політичних умовах пропозиції щодо конституційних змін будуть мати несприятливий вплив на довіру та впевненість виборців щодо представницької демократії в Україні, особливо в рік виборів. Легітимність конституційних змін має бути зумовлена щирою підтримкою суспільства заради цієї цілі.

Європейський Союз, який прагне розвивати відносини з Україною, буде пильно спостерігати за розвитком подій, що пов’язані з цим питанням, під час наступної (п’ятої сесії) Верховної Ради.

Як було зазначено під час саміту ЄС-Україна в Ялті 7 жовтня 2003, Європейський Союз переконаний у важливості того, щоб президентські вибори були дійсно вільними, чесними і прозорими. У цьому зв’язку Європейський Союз вважає, що будь-які дебати стосовно конституційних змін, що мають на меті змінити процедуру виборів Президента, мають проводитися окремо від виборів.

Європейський Союз закликає Україну позитивно відреагувати на пропозицію Європейської комісії За Демократію через Закон (Венеціанської Комісії) продовжити співробітництва з питань конституційної реформи.

Європейський Союз уважно спостерігатиме за умовами, в яких проходитиме президентська виборча кампанія, і за тим, як відбуватимуться самі вибори.

Країни, що приєднуються до ЄС: Кіпр, Чеська Республіка, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словацької Республіка, Словенія; країни-кандидати ЄС: Болгарія, Румунія; країни в процесі стабілізації та асоційованого членства і потенційні кандидати: Албанія, Боснія і Герцеговина, Хорватія, Сербія і Чорногорія; країни Європейської Асоціації Вільної Торгівлі: Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія; країни Європейської Економічної Спільноти приєднуються до цієї заяви.

Дивись також:

Політична криза в Україні
CDL-AD(2003)019-e
нагору