"Наприкінці листопада, у відлигу, годині о дев'ятій ранку, потяг Петербурзько-Варшавської залізниці на всіх парах підходив до Петербурга..."

Класичні літературні твори завжди цікавили кінематографістів. Вони нестримно ваблять режисерів своєю неоднозначністю і багатоплановістю, але в цьому ж криється грізна небезпека. Мова класиків настільки багата й багатовимірна, що не терпить тривіального підходу. А на думку режисера "Ідіота" Володимира Бортка - ще й обмеженого часом формату кіноекрана. "Ми зробили кіно за всією книгою, - каже постановник, - тому й вийшло десять серій. Адже що таке серіал? Це історія, якої не можна коротко переказати. Андрій Тарковський хотів зняти "Ідіота" на двадцять чотири серії. У нас немає такої змоги, ми зробили десять. Але, з іншого боку, більше й не можна робити, інакше буде нудно й нецікаво. Телевізійні багатосерійні фільми - це ідеальна форма для передачі великих, складних літературних творів - романів. Я не став би робити "Ідіота" для кіноекрана. На мій погляд, втрати були б колосальні. Можна зробити хороше кіно, але це був би вже не зовсім "Ідіот", а скоріш за мотивами. Тут немає обмежень для того, щоб досліджувати людські характери в максимально повному для кінематографа об'ємі".

До речі, сам Достоєвський казав, що йому не вдалося "висловити " в своїй книзі "й десятої частини того, що хотів висловити".

Природно, що крім фігури режисера в серіалі існувала ще одна персона, від якої залежала вся робота над серіалом - виконавець головної ролі князя Мишкіна. У Бортка не було ні найменшого сумніву, хто повинен зіграти роль Льва Миколайовича. Виходячи з настанови - "ідіота може зіграти тільки геній", він запросив в картину актора "Табакерки" Євгена Миронова. Після виснажливих зйомок режисер сказав, що просто не знає, як можна було б зняти фільм без участі Миронова, без його дивовижного таланту.

Екранізація роману Федора Достоєвського привабила найяскравіших "зірок" театру і кіно - настільки для наших людей незаперечний авторитет класичних творів. Героїня "Тайгового роману" Ольга Будіна, що виконала в серіалі Бортка роль красуні Аглаї, після завершення зйомок приголомшена сказала: "Ти знімаєшся і потім розумієш, що твої діти й онуки вивчатимуть класику за тим, як ти зіграв в серпні 2002 року. Це жахливо".