This version of the page http://www.personal-plus.net/174/772.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-10. The original page over time could change.
ПОТОЧНІ ЗАВДАННЯ АКАДЕМІЇ / Персонал Плюс - №23 (174) 7 - 13 червня 2006 року
Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
русская версия | про видання | передплата | форум
свіжий номер | rss

ПОТОЧНІ ЗАВДАННЯ АКАДЕМІЇ

№ 23 (174) 7 - 13 червня 2006 року
Нещодавно відбулася Всеукраїнська нарада директорів регіональних підрозділів МАУП. Пропонуємо вашій увазі вступне слово голови Наглядової ради МАУП Георгія Щокіна

Шановні колеги!

Аналіз світових тенденцій суспільного розвитку вказує на те, що ми живемо з вами у переломні часи, коли матеріальні та політичні цінності втрачають свою вагу. На зміну їм торують шлях цінності духовні, що завжди пов’язані з відродженням віри, традицій та справжніх знань. Тому різке зростання в Україні кількості вищих навчальних закладів і, відповідно, студентів — це явище об’єктивне, і воно не може бути заборонено будь-яким адміністративним тиском.

Однак носії таких адміністративно-репресивних цінностей, безумовно, завдають шкоди. Яскравий приклад — останній освітянський міністр С.Ніколаєнко, недавній керівник комуністичного райкому та директор ПТУ, який з патологічною наполегливістю продовжує насаджувати більшовицьку шаріковщину в українську освіту. Після міністрів-академіків М.Згуровського та В.Кременя нинішні потуги комуно-петеушного функціонера Ніколаєнка справді по-пігмейськи смішні. Однак то гіркий сміх, оскільки діяльність цієї випадкової людини на міністерській посаді ознаменована кількістю не ново-створених закладів освіти чи проведених реформ, а знищених освітянських осередків та непоправних помилок, які паплюжать Україну в очах світової громадськості. Уже і Світовий банк припиняє кредитування української освіти в розмірі 87 мільйонів доларів, а Рахункова палата України звинувачує Міносвіти у нецільовому використанні бюджетних коштів у сумі 68 мільйонів гривень. Провалився і широко розрекламований Ніколаєнком експеримент із зовнішнього тестування, як і всеукраїнський рейтинг ВНЗ, який дванадцять років поспіль успішно проводила Міжнародна Кадрова Академія разом з іншими науково-освітніми громадськими організаціями. Не змінився лише жах-ливо високий рівень корупції у галузі освіти та науки, навпаки — хабарництво зростає, і Ніколаєнко як міністр нічого для подолання цього найстрашнішого  явища  не зробив. Чому? Гадаю, від-повідь на поверхні: корупція вигідна антинародній продажній владі й вона процвітатиме доти, доки міністерські посади обійматимуть вчорашні компартійні функціонери. Однак фахівці, які отримали освіту в умовах тотального хабарництва, — це втрата незалежного майбутнього нації. Тому боротьба з ним має бути нещадною, як із невігласами, що пнуться на міністерські посади. Те саме стосується і підготовки науково-педагогічних кадрів, де вже, кажуть, за отримання кандидатського чи докторського диплому встановлено хабар від 10 до 50 тисяч доларів. А Ніколаєнко зі своїми спеціально підібраними підлеглими щоразу вигадує якісь штучні «нормативи» співвідношення кандидатів та докторів, яких, за дуже простими підрахунками, не вистачає для потреб нинішньої системи освіти близько на 50%. Не вистачає, бо повністю корумпованою є система їхньої підготовки, а не тому, що в Україні замало талановитих людей.

Я приділив багато уваги невдалому ке,івнику Міносвіти не тому, що він тієї уваги вартий   а щоб наочно показати, якої шкоди може завдати одна непрофесійна особа на високій посаді. Це стосується безпосередньо й МАУП, за регіональними підрозділами якої Ніколаєнко в традиціях притаманної йому більшовицької шарі-ковщини влаштував справжнє полювання. Шквал упереджених перевірок, які організував, використовуючи своє службове ста-новище, колишній міністр, побили всі рекорди за кількістю правопорушень. Тому рішення, що ухвалюються за результатами цих ганебних адміністративних наскоків, будуть оскаржені нами в суді з обов’язковим відшкодуванням з Ніколаєнка всіх втрат, що їх зазнала МАУП. Невігласів та правопорушників треба вчити, зокрема і гривнею! Наголошую: працюйте спокійно й надалі, бо міністри приходять і йдуть, а університети і академії залишаються. Наша справа велика і свята, яка потребує від кожного з нас щонайбільшої віддачі, оскільки ми займаємося у своєму житті головним ви хованням нових поколінь українців. Така підготовка повинна спиратися на ба-гатотисячолітній національний грунт та використовувати   найсучасніші технології, тому особливу увагу приділяйте розвитку нашого Телеуніверситету, подальшій комп’ютери-зації освіти, посилюючи водночас національно-патріотичне виховання молоді. Нині, наприклад, оголошено про тотальне скорочення у ВНЗ військових кафедр, що, очевидно, призведе, разом з таким самим масовим скороченням Збройних Сил, до подальшого послаблення обороноздатності нашої Держави. На цей захід нинішніх можновладців треба відповісти масовим відкриттям у вищих навчальних закладах та їхніх філіях військово-козацьких кафедр з присвоєнням відповідних звань та кваліфікацій. Ми всі повинні усвідомлювати, що влада може помилятися, вона взагалі може бути зрадницькою, але всім нам суджено жити в Україні і берегти її для наших наступних поколінь. Тому в усьому тримаємося тільки державницького підходу, хоч ми з вами й працюємо в недержавному закладі.

Особливе питання — це питання підготовки науково-педагогічних кадрів, воно є центральним для кожного підрозділу МАУП. Ми критикуємо і критикуватимемо надалі усілякі штучні «нормативи» Міносвіти, але доки вони існують, їх необхідно виконувати. Виходячи з цих нормативів, ректорат МАУП щорічно розглядатиме відповідність своїх регіональних підрозділів тому чи іншому рівню підготов ки фахівців — першому, другому або третьому. Увесь час посилюватиметься і внутрішньоакадемічний, ректорський контроль за якістю освіти в усіх академічних підрозділах. Якість освіти — це те, за-для чого ми працюємо в одному науково-педагогічному колективі, це те, без чого все інше втрачає сенс. Тому, як і всі попередні 17 років існування МАУП, налаштовуємося на постійне вдосконалення нашої вкрай важливої для суспільства праці. Це стосується кожного співробітника Академії, але передусім керівників усіх рівнів. У підборі останніх необхідно покласти край помилковим призначенням. Для цього треба максимально використовувати думку колективів, якими вони прагнуть керувати. Взаємодопомога, взаємна вимогливість, взаємна довіра — ось що було і залишається головним у нашій кадровій політиці.

Підсумовуючи, хочу сказати: якщо ми будемо завжди гідні обраній нами справі, то нам допомагатиме і Бог, і люди. У цьому запорука нашої перемоги та успіху!

роздрукувати | обговорити на форумі

Інші статті номеру

  • ВАДИМ РАБИНОВИЧ - КОМІСАР ПАНІКИ, АБО ПРО ПОЧЕРК ЗЛОЧИНЦІВ
  • ПРОТИЗАКОННА ДІЯЛЬНІСТЬ РАБИНОВИЧА В УКРАЇНІ ПРОДОВЖУЄТЬСЯ
  • ЧАС ЄДНАННЯ НАСТАВ
  • ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ЧЕКАЄ НА СТУДЕНТІВ МАУП
  • ПРИНЦИПИ ВІДКРИТОЇ ОСВІТИ
  • ПАМ’ЯТІ ТЕТЯНИ ЯБЛОНСЬКОЇ

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.
Реєстраційне свідоцтво КВ № 6562 від 01.10.2002 р.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання.

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, pplus@iapm.edu.ua або за телефоном редакції (044) 490-95-19