Оце трохи лазив Живим Журналом, та й знайшов один цікавий коментар:

tsvibak

Мені так постійно мріється побувати на католицьке Різдво десь у Європі)) Ну ми теж Європа, але маю на увазі трошки на захід) Бо у нас на свята все таки пристуній більш новорічний, тобто троха совдепівський інколи, дух, а там різвяний. І там аж літати хочеться, а тут не так, ну хіба шо в якомусь селі західної україни)

Дійсно, новорічні свята мають у нас, я б навіть сказав, не “троха” совдепівський, а дуже совдепівький дух. Варто лише подивитись на назву - не “різдвяні”, а саме “новорічні свята”. Протягом десятиліть з людей викачувалясь звичаї святкувати Різдво, а йому на противагу ставилось свято Нового року, з його пиятикою, курантами (московським, звичайно), телевізійними “вогниками” і, пізніше, вже після розпаду, Вєркою Сердючкою.

Я особисто не маю нічого проти Нового року, просто тяжко дивитись на те, що навіть за незалежності українці все глибше і глибше закопують в землю свої традиції. Ось приклад з форума “Молодіжна взаємодія”:

Миколай: (Миколай, як він пише, з Санкт-Петербурга)

Напишiть, як ви святкуэте Рiздво (i як святкуватимете цього разу). Знаю, що на Заходi його святкують урочисто - Назаре, напиши, як святкують в Тернополi. А як святкує Полтавщина? Хотiлося б почути.

Martyn: (з Полтави)

я вважаю що те як це проходить дурня.. якось по совковському з деякими елементами старовірства.. ніяяк не святкують.. сідають за стіл, можуть запросити родичів, друзів.. пьють горілку ,вино хто що може.. лежать на дивані перед тв.. ходять читати по куплетику вірша за 50 коп.. все це дурня.. хоча це про загал.. зустрічаютсья же і ексклюзивні групи людей, що можуть і особливо і колядувати і співати і т.д. ец типу дорослі дядьки ходять по вулиці і дійсно таки співають пісень традиційних святкових.. але.. сімейних традицій, обрядів.. не зустрінеш.. ніхто практично не знає за те, що за святоі чому.. я теж тільки краєм вуха чув..

От така в нас ситуація. Хочемо йти до Європи, а самі поглиблюємо совдепівські традиції.

Збережіть прочитане на... Save...