This version of the page http://zaxid.net/article/1391/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-09. The original page over time could change.
zaxid.net - Про водіїв маршруток та стиль ню. Хроніки абсурду

Анонси

10.08 10:15 Брифінг, присвячений старту акції «Велопробіг маловідомими па...
10.08 11:00 Засідання колегії Львівської ОДА
10.08 11:00 Брифінг «Підготовка квіткового господарства міста до Дня незал...
18:18 09.08.2007
  • UKR
  • PL
  • RUS
  • Про нас
  • Стартова
  • RSS
  • Реклама

незалежне інформаційно-аналітичне інтернет-видання

  • Новини
  • Тема
  • Інтерв'ю
  • Акценти
  • Хроніки Львова
  • Точка зору
  • Щоденник
  • Чат
  • Архів

Попереднiстаттi

Щоденник

  • Чому селяни молять в Бога дощу?Юля Куринкіна zaxid.net , 07.08.2007
  • Підстави української модернізації та регіональний вимір. Хроніки кризиВадим Скуратівський для zaxid.net , 05.08.2007
  • Про Джека-Різника, вовчі нори та партійні з’їздиОльга Кулик zaxid.net , 02.08.2007
  • Тихенько, як це вміє ця ліліпутна влада. Хроніки маразмуОлександр Ковальчук для zaxid.net , 31.07.2007
  • Львів і німці. Хроніки кризиВадим Скуратівський для zaxid.net , 27.07.2007
  • Прєлєсть як стан духовного самообману. Хроніки маразмуОлександр Ковальчук для zaxid.net , 24.07.2007
  • Нова Конституція як передвиборча технологія. Хроніки кризиВадим Скуратівський для zaxid.net , 21.07.2007
  • ОЖИДІВ. Дежавю. Звичні хроніки абсурдуВлад Якушев zaxid.net , 20.07.2007

Щоденник

Про водіїв маршруток та стиль ню. Хроніки абсурду

Щоранку подорож до місця праці стає у Львові пригодою. Часом небезпечною, часом – трагікомічною. Обов’язковий компонент пригоди – інтрига: зупиниться чи ні маршрутка, яку ви зупиняєте.

І, відповідно, запізнитеся ви чи прибудете на роботу вчасно. Далі: чи вдасться вам втиснутися на останню сходинку, а якщо вдасться, то справою життя буде здатність там втриматись.

Часом водій, виконуючи недавню постанову про зупинку на фіксованих зупинках, зупиняється (даруйте за тавтологію), навіть якщо ніхто не планує виходити. При цьому він чи то намагається продемонструвати охочим їхати, що вже нема куди їх взяти, чи то сподівається відчинити двері і втрамбувати таки пасажирів, масажуючи усім руки-ноги-ребра і нищачи взуття-одяг-сумки. Все-таки кілька гривень... Коли нарешті всі переконуються, що на останній сходинці пів Львова таки не вміститься, маршрутка вирушає далі. І так до наступної зупинки. Одна розрада, що люди все-таки часом виходять, і ви, чемно їх випускаючи (спробували б не випустити!), можете ковтнути трохи свіжого повітря.

Водії львівських маршруток - то типи неординарні: декотрі під час поїздки курять, інші - розмовляють по мобільному, а одного разу я просто «прозріла», коли побачила затиснуте на панелі приладів пластикове горнятко, в якому парувала і підозріло хлюпотіла кава. Можна собі уявити, як підбадьорливий напій міг би стати витвором абстракціоніста на спідниці найближчої пасажирки, якщо водію раптом довелося б різко загальмувати. Однак це турбувало мене, але аж ніяк не водія. Він собі до голови таких дрібниць не брав.

В автобусі маршруту №38 я виявила гідне всякого схвалення схиляння перед жіночою красою одного з водіїв. Естет почепив у салоні велетенський плакат із фото в стилі ню: жінка стягувала з себе майку - єдиний елемент одягу, який на ній ще залишався. Спокусниця роздягалася на тлі гарячого піску, моря та пальм - спека, воно й зрозуміло. Трохи помізкувавши, я дійшла єдино можливого висновку: оскільки водій не може милуватися цим зображенням, розміщеним у нього за спиною, то це з його боку такий месидж пасажирам, яким надто гаряче в переповненому автобусі. А як щодо того, що це мають споглядати діти і старші люди, покоління яких було значно цнотливішим?

Іншого разу роздратований водій примудрився обізвати всіх пасажирів дебілами, оскільки через рев мотору не чув, що його просили спинитися, і дуже роззлостився, коли нарешті почув. А от сьогодні - «свіжачок»: коли пасажир подав сигнал водію, щоб відкрити задні двері, і задовго притискав кнопку, водій йому «на дорожку» порадив «причепити собі на шию дзвіночок, щоб у Львові не заблудитися». Я тільки подумала: чи це у них, водіїв маршруток, такий крилатий вислів, чи це просто той самий водій. Бо одного разу такий вислів я вже чула. Наскільки я розумію, всі ці моменти є порушенням з боку водіїв, ну а про сервіс, чи то пак культуру обслуговування, водії жодного поняття не мають. Взагалі. І совісті ніякої теж. Але що поробиш, коли нашим перевізникам закон не писаний, і, схоже, що жодних обов'язків щодо пасажирів вони не мають. Проте мають право обзивати пасажирів останніми словами, трамбувати їх як кільки в консервній банці, везти людей як дрова, брати в салон не більше чотирьох пільговиків, не зупинятися пенсіонерам і дітям, бо що з них візьмеш, та передавати через цілий салон решту копійками з рук в руки, якими часом неможливо поворушити через тісняву. А ще наші водії вважають своїм святим правом, мало не обов'язком, здійснювати посадку і висадку пасажирів просто на пішохідному переході. І я, вже як пішохід, на перехресті Любінської - Виговського стрибаю-оббігаю навколо маршрутки, аби побачити, чи не засвітилося мені зелене.

А може, нашим водіям маршруток варто повчитися у тернопільських, які з травня зобов'язані перебувати на своєму робочому місці в уніформі та при краватці. До того ж, їх зобов'язали оголошувати зупинки. А й справді, у нас в маршрутках все коїться «за замовчуванням»: пасажир сам знає, куди їде і на якій зупинці має виходити. Ну, а якщо все-таки не знає, перебуває в малознаному районі міста або взагалі приїжджий, що тоді? Тоді доводиться все випитувати у водія і цілу дорогу переживати, чи ще не проґавив потрібну зупинку, і перепитувати інших пасажирів по сто разів. Цікаво-цікаво, а як пересуватимуться Львовом туристи, спраглі Євро-2012? Я б на їхньому місці користувалася тільки ЛАЗівськими тролейбусами, подарованими Львову на 750 років: в них хоч і повільніше їдеш, але цілий будеш. Або таксі. Хоча...щодо таксі - то ще як сказати. Он у травні львівський таксист вистрелив пасажирові в око з пневматичного пістолета, чому - з'ясовують правоохоронці. Мало що кому в голову стрілить.

До слова, з початку року працівники ДАІ Львівської області зафіксували чотири випадки, коли водії маршрутних таксі у нетверезому стані перевозили пасажирів (!). Ех, були б у Львові велосипедні доріжки...

Задля справедливості треба додати, що пасажири - також не ангелята, вони теж не пропустять можливості назвати водія глухим, а то й обматюкати, якщо він вчасно не зупиниться, на знак протесту проти глухоти водія гупають дверима (а двері - не винні), іноді забувають вдома помитися або наповнюють всю маршрутку посталкогольним сопухом, та просять спинятися перед поворотом, за поворотом і біля брами.

Що не кажіть, такими темпами в Європу не заїдеш...

Наталія Зубрицька  ZAXID.NET

Коментарi

194.44.*.*рррррррррррр13-06-2007 09:33
Молодець Наталія!!!!!!!!!!
Просто мої мислі і відчуття........
Так тримати!!!
212.58.*.*l..r10-06-2007 07:58
для 82.207.*.*

>їх ніхто не заставляє працювати водієм.
їх життя заставляє! їм треба сім"ю годувати!

>чому не шукають іншу роботу?
якшо не вони то хто? ніхто не хоче працювати на такій сраній роботі, з зарплатою за яку навіть не одягешся нормально...
Якшо всі водії підуть на іншу роботу - будем їздити на "пішкарусі" :(
83.170.*.*перехожий07-06-2007 14:03
у Львові ДАІшники стоять лише на пл. Ринок та під обласним управлінням ДАІ
89.21.*.*пішохід07-06-2007 12:44
на перехрестку личаківська-чернігівська маршрутки на червоне світло взагалі не реагують. ніколи і в принципі. якщо поставити там гаїшника такі гроші можна заробляти...
213.130.*.*Тарас07-06-2007 00:44
ПРОСТО ПОТРІБНО ЗАМІНИТИ ВСЕ ЦЕ СТАРЕ МАЛОГАБАРИТНЕ ЗАЛІЗЯЧЧЯ ПРОСТОРИМИ ВЕЛИКИМИ АВТОБУСАМИ. ТОДІ Й ВОДІЇВ МЕНШЕ ТРЕБА БУДЕ, ВОНИ БУДУТЬ ПЕРЕЖИВАТИ ЗА СВОЄ РОБОЧЕ МІСЦЕ. І РЕАЛЬНО ШТРАФУВАТИ ВОДІЇВ-ПОРУШНИКІВ ЧИ ПЕРЕВІЗНИКІВ-ПОРУШНИКІВ. А ПАНУ ШКУРГАНУ РАДИВ БИ АКТИВНІШЕ ЦИМ ПИТАННЯМ ЗАЙНЯТИСЯ, А НЕ ПІАРИТИСЯ НА "ВИЇЗДАХ З ЖУРНАЛІСТАМИ". ЗРОБІТЬ СВОЮ СПРАВУ, ВИРІШІТЬ ВСЕ З ДАІ - І ТОДІ ПІАР БУДЕ ВАМ І ВАШОМУ ШЕФЦЬОВІ ТАКИЙ, ЩО Й НЕ СНИЛОСЯ. :)
213.130.*.*мурця06-06-2007 22:39
пропоную просто скоротити маршрути, тоді менше буде переповнених маршруток і вулиці можна буде більш менш розвантажити, бо часом, водії маршруток влаштовують перегони, а пасажири, блін, як смертники...
82.207.*.*:(06-06-2007 21:02
при чому тут мотання водїв кругами? їх ніхто не заставляє працювати водієм. чому не шукають іншу роботу? кожна професія має свої плюси і мінуси. але так, як їздять наші маршрутки.........таке враження, ніби він везе в кузові отару овець, а не людей. а як порушують правила дорожнього руху??????? НІЯКОЇ культури
194.44.*.*l...r06-06-2007 18:39
з одного боку потрібно зрозуміти й водіїв, адже не ви (пасажири) мотаєте кругами по Львову з 6:00 до 23... вони теж живі люди! нерви всетаки не залізні...
але з іншого - була б якась культура менше б нервувалися ;)
83.170.*.*to4no06-06-2007 16:53
i smiwno, i griwno...
Один знайомий, побачивши, що водій курить, а до "кінцевої" зупинок дві, підійшов до водія і попрохав "прикурити". на що той, спочатку потягнувся до запальнички, а потім... зрозумів, і викинув цигарку у вікно.
Iм'я*
Вiдгук*
     
Програмна частина - e-design. Дизайн - Ярослава Лозинська
©2007 Zaxid.net
За умови повного або часткового використання iнформацiї посилання на Zaxid.net є обов'язковим. Редакцiя не несе вiдповiдальностi за достовiрнiсть рекламної iнформацiї. Думка редакцiї може не збiгатися з думкою авторiв.