This version of the page http://white-blue.kiev.ua/news/209.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-08. The original page over time could change.
Гладіаторські бої "по-мєнтовскі" (ОЧИМА ФАНАТІВ) | Новини | УЛЬТРАС "ДИНАМО КИЇВ"
Головна | Новини | Статті | На трибунах | Календар | ФКДК | Фото | Форум
УЛЬТРАС "ДИНАМО КИЇВ" | Новини Стартова | У вибране
  Фотогалерея
 
 

"Динамо" Київ - "Ворскла" Полтава [22/04/2007] 23 тур ЧУ

  Пошук
  Розсилка
 Отримувати
 Відмовитися
  Друзі




















  Новини

Гладіаторські бої "по-мєнтовскі" (ОЧИМА ФАНАТІВ)

Новини | 31.05.2007
Народний Оглядач

Перегляд фіналу Кубка України у другому таймі для глядачів і телеглядачів перетворився у споглядання гладіаторських боїв. В прямому ефірі на всю країну транслювали футбольне побоїще. „Космонавти” роздавали всім без розбору кийками, фанати запускали в них сидіння.

ЗМІ ввечері та за ніч поспішили розтиражувати скандальну подію. Якими тільки епітетами не нагороджували фанатів: „забіяки”, „розбійники”… так вже традиційно склався стереотип про футбольного фаната – він голосливий, активний, з нього емоції б’ють ключем, тому, якщо б’ють – виходить, винен. Дивно, що ніхто не намагається задуматись, що може змусити людину давати фізичну відсіч спецпідрозділу в повній екіпіровці? Невже фанати – безстрашні термінатори, що просто зі своєї природної забіякуватості попруть на озброєний і захищений загін міліції?

Я попросила вболівальників, що були у фан-секторі, згадати момент, коли вони вступили у сутичку. Що примусило це зробити конкретно кожного з них?

Тарас, 19 років: «Почали виштовхувати дівчину, що стояла поруч, за межі сектора. З заціпеніння мене вивів удар кийком їй по нозі. Я підбіг і став відштовхувати мента від неї».

Олександр, 20 років: «Мене ніхто не питав, просто почали „розбивати сектор”. На нас насунулась лава „беркутів”, чи хто це був, і почали грубо відштовхувати, бити кийками. Один „гєрой” підійшов і просто зарядив мені з кулака в скроню. Я був змушений принаймні підставляти руки під удари, що посипались. Він мені кричав, що за спротив мені всиплять додатковий прочухан».

Іван, 17 років: «Вони вдарили мого друга кийком по голові, по потилиці. Він впав, вони його вдвох почали бити кийками. Я намагався їх відтягнути, відштовхнути, втрутитись. Дісталось і мені».

Просто уявіть ситуацію: вас не намагаються затримати, вас не просять відійти, вам взагалі нічого не пояснюють, вас просто б’ють і поливають нецензурною лексикою. Роблять це з озвірілим обличчям, а спроби захисти себе чи друзів трактуються, як спротив. Після всього, коли у найближчому травмпункті сердобольний лікар штопає вашу голову, виявляється, що ви хуліган і дебошир, а міліція – герої.

Фаєри. Історія питання

Що ж це за страшна штука, за яку можна навіть цілий сектор вболівальників без розбору перебити? Фельшфайер, або просто фаєр – один з різновидів піротехніки, яку використовують фанати. За статутом ПФЛ, використання фаєрів на стадіоні заборонено. При цьому документ посилається на статут УЄФА... у якому, втім немає ні слова про піротехніку чи, тим більш, її заборону. Воно й не дивно: в усій Європі на стадіонах фельшфайери палити можна. За українськими ж порядками, за використання піротехніки на клуб, вболівальники якого це «учудили», накладається штраф.

Тобто, ні статутом ПФЛ, ні, тим більш, адмінкодексом, не передбачено навіть адмінзатримання. До того ж, жодним законом України(статут ПФЛ не є Законом, а жодна людина, як відомо за конституцією, не може бути примушена до виконання норм, не передбачених в законах України) фаєри не заборонені. І вже тим більше, жоден закон не дає право бити когось чи принижувати людську гідність, чи грубо поводитись з людиною, яка здійснила якесь правопорушення. Функції міліції зводяться до затримання, слідства, доставки до суду звинуваченого, але аж ніяк не до фізичного побиття. До того ж, у даному випадку, за десяток фаєрів дісталось всьому сектору, а це трохи менше тисячі людей.

Насправді, як показує досвід нашого минулого і сусідніх країн, фаєри – це просто привід. Привід увірватись в сектор і, відчуваючи повну безкарність і практично невразливість, відірватись в „крутому махачі”. Не буде фаєрів – буде „стояти не дозволено, сядьте”. Або просто захід в сектор з дьорганням десятка перших-ліпших людей для „профілактично-звітного затримання”. Ясно, що ультрас своїх так просто віддавати не хочуть, і починається протистояння. Все це вже було і у нас, і, прикладом, в Росії, щоб зробити висновок щодо природи рейдів спецпідрозділів в секторі і приводів, які для цього використовуються.

Часто люблять наводити аргумент небезпечності фаєрів. Але, шановні, заради богів, це ж фан-сектор. Не шкільний, не дитячий, не сімейний. Там не маленькі діти, і всі чудово знають правила поводження з піротехнікою. В чому полягає порушення порядку під час запалення фаєрів – незрозуміло. Як всі кричали, довільно скакали і співали, так і продовжують. Натомість, який результат „припинення правопорушення” міліцією? 10 хвилин бойні, поламані ребра, розбиті голови, гематоми, садна і синці, відібрані фотоапарати, розбиті об’єктиви любительських камер. Навели порядок, так навели....

А як же літаючі стільці?

Так, вони дійсно були. За версією міліції, „беркут зробив фанатам зауваження, на що вони відповіли градом з відірваних стільців”. Я не знаю, ким нас вважає департамент зв’язків з громадськістю МВС, мабуть, як мінімум, ідіотами. Також в офіційному повідомленні МВС йдеться про 22 затриманих. Мені шкода цих хлопців, бо затримали їх на Бесарабці, задовго після футболу, а по рапортах вони проходять як учасники сутичок, і впаяти їм можуть відповідно. Якщо ви бачили кадри бійки під час трансляції, то просто згадайте їх, а тепер подумки переодягніть беркутів у звичайний одяг. Як можна охарактеризувати дії оцих людей, що з кийками бігають з кінця в кінець сектор, „розбиваючи” натовп і б’ючи всіх поспіль? І чи стояли б ви, коли вас б’ють, тільки тому, що в когось з дитинства важкі комплекси, і він таким чином їх виявляє, бо йому дали кийок в руку, шолом на голову і ксиву в кишеню? Я лише один раз бачила літаючи стільці вживу. Кидали їх звичайні вболівальники, навіть не ультрас. Це було рік назад, на грі Шахтар-Динамо в Кривому Розі. Тоді за запалені фаєри «беркутівці» не тільки прочистили кийками весь сектор, а й використали отруйний газ в широких масштабах. Вболівальники тоді теж кидались стільцями. Це відчай і безвихідь. Коли немає куди відступати. Коли тебе заганяють в кут і б’ють.

„Беркут” був перелітний?

Існує версія, що спецпідрозділ був зовсім не київський. На користь неї говорить декілька фактів.

Обличчя київського „Беркуту”, тим більше – командирів, за довгі місяці і роки стояння на секторах відомі нашим ультрас. І хоч під секторами і бачили „Петю”(так фанати називають вусаня-командира київського «Беркуту»), проте він керував синьокамуфляжним «Беркутом» під сектором, „чорними” ж „космонавтами” без розпізнавальних знаків начебто керували двоє незнайомих людей в штатському.

З київським «Беркутом» останні півроку у фанатів відносно нормальні стосунки, і навіть в разі спалення фаєрів на домашніх секторах „Динамо”, в сектор ніхто не заходить і бєспрєдєл не починає. Клуб платить штраф, вболівальників не чіпають, всі задоволені, претензій немає. До того ж, хочеться згадати епізод з нещодавнього матчу „Динамо”- „Дніпро”. Тоді дніпряни запалили піротехніку, але київський «Беркут», що стояв внизу їхнього сектору, ніяк на це не зреагував, лише попередили, щоб не кидали фаєри на поле. Натомість через хвилину прибіг дніпровський «Беркут», що приїхав з фанатами, і таки влаштував там побоїще.

Нібито після бійки на секторі динамівських фанів бачили сварку командирів київського «Беркуту» та „чорних космонавтів”. Вони стояли неподалік від входів в сектор і кричали на керівників „чорних”, що, мовляв, ви провокатори, приїхали-натворили-поїхали, а нам розгрібати, знов з фанатами на ножах будемо, нащо це потрібно було робити і т.п.

Питання тепер в тому, чи знайдуть в собі силу київські фанати боротись проти «бєспрєдєла». На даний момент відомо, що готуються акції, що постраждалі пишуть заяви. Ультрас вже навіть знайшли фотографію беркутівця, що командував побоїщем. Поки що вболівальники отримали дуже мало підтримки чи хоча б об’єктивності з боку преси. Можливо, моїм колегам варто було спробувати подивитись на подію не заангажовано? Розміщене на фанатівських сайтах відео, в тому числі те, де беркутівець б’є дівчинку, сподіваюсь, допоможе у цьому.

Джерело: Народний Оглядач



Отримувати новини поштою

Читайте також:

  • Відео ультрас-трибуни «Динамо» на матчі Фіналу Кубку України Шахтар - Динамо [27/05/2007] (YouTube.com)
  • Як захистити свої права тим, хто був побитий мразями міністра цушка на матчі Фіналу Кубку України
  • Пісні
  • Заряди
  • Календар ігор Динамо Київ на сезон 2006/2007
  • Перейти в розділ "Новини"

Версія для друку

  Останні статті
Статті
Звіт U'27 про "трійник" Одеса-Дніпропетровськ-Донецьк

Статті
Суперкубок-2007: вища справедливість

Статті
Пленники футбола

Статті
Звіт U'27 про матч "Динамо" Київ - "Арсенал" Київ (17/06/2007)

Статті
Cобытия на Финале Кубка Украины "Динамо-Шахтер" в Киеве [27/05/2007]

Статті
Матеріал спільноти ULTRAS UKRAINE про матч Шахтар - Динамо [23/05/2007]

Статті
Українофобія в РФ: діагноз і висновки

Статті
Matrix-3. Сувора реальність

Статті
Звіт U'27 про матч "Динамо" Київ - "Зоря" Луганськ (04/03/2007)

Статті
"Футбольна журналістика": остаточний вирок

Статті
Як себе поводити на трибуні ультрас "Динамо Київ"

Статті
Святослав Хоробрий

Статті
Ми і вони. Пам’яті 25-річного Жюльєна Каменера, ПСЖ, вбитого чорношкірим поліцаєм-мігрантом

Статті
Кубок Першого каналу (частина 2)

Статті
Комплекс Білали

  На форумі 
Шотландія - Україна 13/10/2007 • Грузія - Україна 08/09/2007 • Генк/Сараєво - Динамо Київ 14-15/08/2007 • Чемпіонат Європи 2012 в Україні та Польщі • Динамо Київ - Дніпро Дніпропетровськ 05/08/2007 • Rot Nachtigall може, зна хто про цю банду... • Юмор в фото • Трансферы • A.C.A.B. • Чорноморець Одеса - Динамо Київ 01/08/2007 • Всі теми форуму
  Новини 
  • 08.08.2007 | Новини
    Фото ультрас-трибуни Динамо на матчі Динамо - Дніпро [05/08/2007]
  • 07.08.2007 | Новини
    Ігор Суркіс: "Із Дем'яненком поговорили. Звільняти не збираюсь"
  • 06.08.2007 | Новини
    Металург З - Динамо 11/08/2007 Чемпіонат України
  • 05.08.2007 | Новини
    З Днем народження Олег Романович!
  • 03.08.2007 | Новини
    Ігор Суркіс: "Ми зобов'язані виходити до Ліги чемпіонів"
  • 03.08.2007 | Новини
    Відбулось жеребкування 3-го кваліфікаційного раунду Ліги Чемпіонів.
  • 03.08.2007 | Новини
    Наш Лужный
  • 03.08.2007 | Новини
    Сегодня "Динамо" получит первого соперника по ЛЧ
  • 02.08.2007 | Новини
    «Чорноморець» - «Динамо». Коментарі гравців
  • 02.08.2007 | Новини
    За сломанные пластиковые кресла штраф меньше, чем за два файера...
  • 01.08.2007 | Новини
    У вересні збірна гратиме на новому газоні НСК «Олімпійський» – старий непридатний
  • 30.07.2007 | Новини
    Динамо - Дніпро 05/08/2007 Чемпіонат України
  • 30.07.2007 | Новини
    Нові гравці клубу: Діакате і Махдуфі
  • 27.07.2007 | Новини
    Відповідь Фан-клубу „Динамо” на звернення колективу НСК „Олімпійський”.
  • 27.07.2007 | Новини
    Дем'яненко представить новачків
  • 25.07.2007 | Новини
    Квалификация Лиги чемпионов: что жребий нам готовит?
  • 25.07.2007 | Новини
    Чорноморець - Динамо 01/08/2007 Чемпіонат України
  • 25.07.2007 | Новини
    Грузія - Україна 08/09/2007 відбір до ЧЄ-2008
  • 24.07.2007 | Новини
    Футбольное поле боя
  • 22.07.2007 | Новини
    Відео і фото ультрас-трибуни Динамо на матчі Динамо - Арсенал [22/07/2007]
  • 20.07.2007 | Новини
    У "Динамо" будет свой "Беркут"
  • 19.07.2007 | Новини
    ПФЛ села за стол переговоров с болельщиками?
  • 19.07.2007 | Новини
    Футбол. Україномовні версії футбольних сайтів можна заносити у "Червону книгу"
  • 19.07.2007 | Новини
    Олег Гусев обладатель "Золотого мяча Украины"
  • 19.07.2007 | Новини
    Турнір пам'яті Валерія Лобановського знову буде «молодіжним»
  • 17.07.2007 | Новини
    Україна та Росія: хто кому потрібен?
  • 17.07.2007 | Новини
    Сергій Ребров - капітан команди
  • 16.07.2007 | Новини
    Динамо - Арсенал 22/07/2007 Чемпіонат України
  • 13.07.2007 | Новини
    Заявка "Динамо" в чемпионате и Кубке Украины
  • 13.07.2007 | Новини
    Звернення Фан-клубу ФК „Динамо” (Київ) до вболівальників, громадськості, представників ЗМІ
  • Останні зміни: 08/08/2007 01:32
    Використання матеріалів сайту дозволено за умови посилання на УЛЬТРАС "ДИНАМО КИЇВ". Для онлайн-проектів - гіперпосилання (hyperlink) на http://white-blue.kiev.ua
    Сайт засновано 1 листопада 2006 року.
    Адміністрація сайту:
    Редактор:
    Copyright © УЛЬТРАС "ДИНАМО КИЇВ", 2006-2007