This version of the page http://www.tup.km.ua/science/nec.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-08. The original page over time could change.
.: Хмельницький державний університет :.

СПІЛКУВАННЯ
Сервер автоматизації документообігу *

Університетський IRC-сервер
IP: 172.20.3.157
Port: 6667
Сайт UniverNET *

* Тільки для локальної мережі!

 


НАУКОВІ ЛАБОРАТОРІЇ ТА ЦЕНТРИ

НАУКОВО-ЕКСПЕРТНИЙ ЦЕНТР

Виконує комплексні науково-технічні дослідження в області прогресивних методів зміцнення конструкційних матеріалів, функціональних покриттів, матеріалознавства, тертя та зношування в машинах і методів модифікування поверхонь.

Науково-експериментальний Центр об’єднує в собі ряд лабораторій, які дозволяють проводити дослідження, починаючи зі створення нових технологічних методів обробки матеріалів і закінчуючи випробовуванням їх фізичних та експлуатаційних властивостей. На базі Центру під керівництвом провідних професорів університету працюють магістри, аспіранти та докторанти, проводяться лабораторні заняття, семінари, виконуються наукоємкі послуги підприємствам та іншим навчальним закладам.

Наукові керівники: д.т.н., проф. Каплун Віталій Григорович,
д.т.н., проф. Костогриз Сергій Григорович,
к.т.н., доц. Шалапко Юрій Іванович.


    До НЕЦ входять:
  1. Лабораторія триботехнічних досліджень обладнана широкою гамою дослідницької техніки: машиною тертя 2070 СМТ-1; машиною кочення 2168 УМТ; установкою на фреттинг-зношування, фреттинг-втому при згині та розтязі; установкою на контактну міцність при пульсуючому навантаженні; установкою для досліджень попереднього зміщення; установкою на циклічну втому при згині УКИ-6000-2;
  2. Лабораторія методів зміцнення та модифікування конструкційних матеріалів оснащена: установкою іонного напилення ННВ-6.6-И1 для нанесення зміцнюючого покриття при конденсації в вакуумі високошвидкісних потоків газометалічної плазми; установкою іонного азотування оригінального виконання в атмосфері аміаку, азоту або суміші азоту та аргону; лазерною технологічною установкою КВАНТ-18М для імпульсного термозміцнення робочих поверхонь металічних деталей, здійснення легування і точкового зварювання металів; установкою електроіскрового легування ЕЛФА-541; установкою кавітаційно-ерозійного зношування.
  3. Лабораторія рентгеноструктурного аналізу обладнана установкою ДРОН-3М і пакетом прикладних програм, що дозволяють виконання кількісного фазового аналізу, тобто визначення об’ємних чи вагових часток фаз, що входять в полікристалічний зразок по дифракційному спектру; проведення якісного аналізу з використанням широкої бази даних; обробку профілю рентгенівської лінії, отриманої в результаті крокового сканування з постійним часом рахунку; прецизійне визначення параметрів решітки; аналіз макронапружень і мікронапружень; аналіз зміни уширення лінії з глибиною шару.
  4. Лабораторія хімічного аналізу обладнана електронним оже-спектрометром (ЄОС) 09ИОС-10-005, що призначений для вивчення хімічного (елементного) складу поверхні, визначення розподілення хімічного елементу по поверхні та глибині твердого тіла методом ЭОС з растровою розгорткою електронного пучка, а також для іонного травлення поверхні об’єкта, що досліджується.
  5. Лабораторія оптичного аналізу оснащена: растровим електронним мікроскопом РЭМ-101М; просвічуючим електронним мікроскопом ПЭМ-100; металографічним мікроскопом МИМ-10; мікроскопами МЕТАМ Р-1, МБС-10, ИМЦ 100х50А; установка ИМАШ-20-78
  6. Лабораторія фізичних властивостей матеріалів оснащена твердоміром 2143 ТРС, призначеним для вимірювання твердості металів і сплавів по методу Супер-Роквелла; твердоміром ИТ 5010-0, призначеним для вимірювання твердості металів і сплавів по методах Віккерса і Брінелля; твердоміром ТР 5006, призначеним для вимірювання твердості металів і сплавів, пластмас, графітів і металографітів, фанери, пресованої деревини та інших матеріалів по методу Роквеллу.

© Хмельницький державний університет