This version of the page http://www.ntu-kpi.kiev.ua/education/technics.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-08. The original page over time could change.
Застосування сучасних комп`ютерних технологiй у навчальному процесi в НТУУ КПІ
рус eng
Новини Гостьова книга Працевлаштування Випускники Пошук FAQ

Застосування сучасних комп`ютерних технологiй у навчальному процесi в НТУУ "КПІ"

Унiверситет докладає максимальних зусиль для комп`ютеризацiї та розвитку телекомунiкацiй в навчальному процесi i в науковiй дiяльностi. Зараз фактично немає жодного факультету i навiть кафедри, де б не впроваджували iнтенсивнi комп`ютернi методи навчання.

Основу інформаційної інфраструктури університету становлять телекомунікаційні мережі, а саме телефонна та комп'ютерна мережа, які розвиваються та обслуговуються науково-технічним об'єднанням університету “КПІ-Телеком”.

В 2004 році прокладено нові оптичні канали для підключення 5 корпусу, 22 корпусу, 9 корпусу, поліклініки НТУУ “КПІ”, де розташований медико-інженерний факультет. Загальна довжина нових оптичних каналів становить приблизно 2 км. Зараз підключено до кампусової мережі 28 корпусів університету. По оптичних каналах – 22 корпуси (1, 2, 5, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 30, 31, бібліотека, поліклініка (ММІФ)). По мідних каналах – 6 корпусів (4, 6, 8, 23, 28, 35).

В цьому році НТО “КПІ-Телеком” почало роботи по модернізації та розвитку комп'ютерної мережі в студмістечку (модернізовано центральний комутаційний вузол студмістечка в 31 корпусі, та комутаційний вузол в 6 гуртожитку; створено оптичний канал для підключенню центрального вузла студмістечка до центрального вузла кампусової мережі в 7 корпусі; заведено нові лінії в 3 та 8 гуртожитки; створено оптичні канали в 1, 4, 7, 21 гуртожитки). Зараз 7 гуртожитків університету підключено до мережі по оптичним каналам з використанням сучасних високошвидкісних технологій передачі даних.

Для підвищення ефективності роботи мережі встановлено три нових потужних сервера. Силами НТО “КПІ-Телеком” розроблено та введено в експлуатацію білінгову систему.

Враховуючи зростаючі потреби підрозділів університету по доступу до глобальних інформаційних мереж було створено власний оптичний канал до центральної площадки провайдерів–Інтернет (довжина каналу 6 км) та збільшено зовнішній інформаційний канал університету до 1,8 Мб/с (додатково є резервний канал 1 Мб/с). На 2005 рік пропускну спроможність інформаційного каналу в Інтернет ще збільшено до 2 Мбіт/с. Крім того університет має підключення до “українського” сегменту мережі по каналу 100 Мб/с. Для надання можливості підрозділам університету участі у міжнародних навчальних проектах (в першу чергу по телемедицині) створено власний супутниковий приймальний канал. Зараз користувачами інтернету в університеті є більше 100 підрозділів та приблизно 4000 студентів в студмістечку. Обсяг отриманої користувачами мережі інформації з інтернету збільшився з 210 ГБ в січні 2004 р. до 1240 ГБ в грудні 2004 р.

Телекомунiкацiйна мережа НТУУ "КПІ", що створена за фiнансовою i технiчною допомогою захiдних партнерiв, структурно є трирiвневою, що забезпечує доступ користувачiв (викладачiв, науковцiв, студентiв) до iнформацiйних та обчислювальних ресурсiв у межах як унiверситету, так i глобальних обчислювальних мереж у широкому дiапазонi швидкостей i протоколiв передачi даних.

  • Перший рiвень, або опорна високошвидкiсна оптична транспортна маг i страль передачi даних, з'єднує опорнi мережевi вузли i забезпечує мультiпротокольний доступ.
  • Другий рiвень - мережева iнфраструктура корпусiв унiверситету, що забезпечує пiдключення до опорної транспортної мережi локальних мереж пiдроздiлiв та служб унiверситету, а також забезпечує доступ до iнформацiйних i обчислювальних ресурсiв, розташованих у корпусах.
  • Третiй рiвень - локальнi обчислювальнi мережi пiдроздiлiв, окремi користувачi i iнформацiйнi сервери (сервери iнформацiйних ресурсiв, файл-сервери, сервери баз даних, бiблiотечнi сервери, Internet -сервери).

У склад мережi входять: комп'ютерний телекомунiкацiйний центр, що включає центр управлiння мережею, опорнi вузловi центри, вузловi центри опорної мережi у корпусах.

Одним із завдань на 2004 рік було організація електронного документообігу в університеті. Для цього кожному факультету було відкрито на центральному серверу службову електронну поштову скриньку і ці електронні адреси наведені в телефонному довіднику; розроблено та реалізовано систему електронного документообігу нормативних документів.

Лабораторія “Інформ” НТО “КПІ-Телеком” постійно супроводжує та поновлює інформаційний сайт університету.

Зараз в університеті існують інформаційні ресурси та прикладні програмні додатки для більшості підрозділів університету.

В підрозділах навчального напряму використовуються:

  1. система автоматизації діяльності приймальної комісії “Абітурієнт” – (адмініструється та супроводжується персоналом приймальної комісії);
  2. система автоматизації навчальної діяльності “Деканат” - (встановлена для апробації на чотирьох факультетах, супроводжується ІОЦ забезпечення навчального процесу );
  3. автоматизована система планування навчального процесу (адмініструється та супроводжується ІОЦ забезпечення навчального процесу);

Одним iз крокiв у створеннi Нацiональної iнформацiйної системи є проект побудови телекомунiкацiйної мережi закладiв науки i освiти України (УРАН) з виходом у Інтернет, спрямований на створення i нформац i йної i нфраструктури для галузей освiти i науки в Українi .

НТУУ "КПІ" є базовим вузлом УРАН (докладна i нформац i я про мережу УРАН наведено на сайтi WWW.URAN.NET.UA

2000-2005 ©, Національний технічний університет України "КПІ"
Україна, 03056, м.Київ-56, проспект Перемоги, 37
Довiдка телефонної станцiї НТУУ "КПI" - (+38 044) 236-79-89
http://www.ntu-kpi.kiev.ua, http://www.ntu-kpi.edu.ua
Супроводження: Лабораторія Інформ, КПІ Телеком
7-09-2006