Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

20 листопада 2006

Зовнішні відносини Європейського Союзу

Україна стає спостерігачем в Європейській енергетичній спільноті. Рішення про надання статусу спостерігача Норвегії, Туреччині, Молдові та Україні було ухвалено на міністерському засіданні організації, що відбулося 17 листопада в Скоп’є.

„Позиція Європейського Союзу є чіткою”, - прокоментував подію Європейський Комісар з енергетичних питань Андріс Пібалґс. „Ми прагнемо встановити правові стосунки з ключовими країнами-партнерами, аби в такий спосіб захистити наші спільні інтереси”, - підкреслив Комісар.

Договір про Європейську енергетичну спільноту вступив у силу цього року. Він є правовою базою для створення широкого європейського енергетичного ринку. Документ складено за моделлю Договору про заснування Європейської спільноти з вугілля та сталі (1951), який став фундаментом європейської інтеґрації.

Нині членами Європейської енергетичної спільноти є 25 держав-членів ЄС, а також Хорватія, Боснія та Герцеговина, Сербія, Чорногорія, Албанія, Місія ООН в Косово, колишня Югославська Республіка Македонія, Болгарія ту Румунія.

Статус спостерігача є першим кроком до можливого приєднання до Спільноти. >>> докладніше

ЄС і країни Південного Кавказу укладають Плани дій у рамках Європейської політики сусідства. Документи було підписано на засіданнях Рад з питань співпраці ЄС та Азербайджану, ЄС та Вірменією і ЄС та Грузією, що відбулися 14 листопада.

План дій у рамках Європейської політики сусідства є важливим кроком у поглибленні відносин Європейського Союзу із кожною кавказькою країною.

Рішення про підписання документів було ухвалене у жовтні 2006 року під час візиту зовнішньополітичної „Трійки” ЄС до країн Південного Кавказу.

ЄС є одним із головних надавачів допомоги країнам Південного Кавказу. Допомога трьом країнам, надана Союзом протягом 1991-2004 років, склала понад 1,2 мільярдів євро. Кожна країна при цьому отримала близько 400 мільйонів євро.

Див. також:

План дій у рамках Європейської політики сусідства: ЄС – Азербайджан

План дій у рамках Європейської політики сусідства: ЄС – Вірменія

План дій у рамках Європейської політики сусідства: ЄС – Грузія

Членство в Європейському Союзі є «віддаленою метою» Грузії, стверджує Саакашвілі. Про це президент Грузії заявив під час виступу на пленарному засіданні Європейського Парламенту, що відбувся 14 листопада.

У своєму виступі Михайло Саакашвілі наголосив на позитивній ролі ЄС на Південному Кавказі. Позиція Союзу «зміцнює мир та демократію» в регіоні, а приклад ЄС надихає на проведення подальших реформ у Грузії. Вступ до ЄС залишається «віддаленою метою» країни, зазначив президент.

Саакашвілі подякував депутатам Європейського Парламенту за засудження сепаратистських тенденцій в Абхазії та Південній Осетії та підтримку територіальної цілісності Грузії.

Окрім виступу в Європейському Парламенті, Михайло Саакашвілі взяв участь у засіданні Ради з питань співпраці ЄС та Грузії, на якому було підписано План дій у рамках Європейської політики сусідства. >>> докладніше

ЄС надає 7 мільйонів євро країнам Південно-Східної Азії. Про надання пакету гуманітарної допомоги Європейська Комісія оголосила 15 листопада.

Кошти буде спрямовано на зміцнення захисту країн Південно-Східної Азії від природних катастроф та зменшення руйнівних наслідків можливих катаклізмів. Бенефіціарами допомоги стануть понад 1,5 громадян Камбоджі, Індонезії, Філіппін, Таїланду, Східного Тимору та В’єтнаму.

Ресурси надаватимуться у рамках Програми підготовки до стихійних лих Служби гуманітарної допомоги Європейської Спільноти (DIPECHO).

Щорічний обсяг гуманітарної допомоги, що її Європейська Комісія надає різним регіонам світу, складає близько півмільярда євро. Кошти спрямовуються понад 18 мільйонам людей у 60 країнах планети. >>> докладніше

Внутрішні питання Європейського Союзу

Економіка

Ухвалено проект директиви про свободу руху послуг. Документ було прийнято на пленарному засіданні Європейського Парламенту, що відбулося 15 листопада.

Директива спрямована на зменшення перепон для вільного руху послуг між державами-членами ЄС. Вона дозволить громадянинові ЄС вільно надавати комерційні послуги в іншій країні ЄС, уникаючи правової дискримінації на підставі громадянства. Водночас документ покликаний забезпечити соціальний захист людей, що постраждають від відкриття ринків.

Директива про свободу руху послуг, відома як «Директива Болькестейна», останніми роками викликала інтенсивні дискусії. Найбільш суперечливим став принцип «країни походження», згідно з яким праця громадянина держави-члена ЄС, що надає послуги в іншій країні ЄС, мала регулюватися нормами його рідної країни.

Новації нинішнього проекту полягають в усуненні принципу „країни походження” та у вилученні з-під дії директиви низки сфер, зокрема медичних та аудіовізуальних послуг.

Директива про свободу руху послуг ухвалюється в рамках процедури спільного рішення (co-decision) Європейського Парламенту та Ради ЄС. Очікується, що Рада підтвердить рішення Парламенту до кінця року. Принципові позиції двох інституцій ЄС було узгоджено раніше.

Для імплементації документу держави-члени ЄС мають три роки. >>> докладніше

Бізнес

До кінця листопада корпорація Microsoft має виконати вимоги Європейської Комісії. Про це йдеться в огляді ситуації з відомим виробником інформаційних та комп’ютерних технологій, оприлюдненому Європейською Комісією 15 листопада.

На сьогодні компанія не надала повної документації щодо всіх протоколів, які стосуються справи. Європейська Комісія стверджує, що документація, надана 19 липня 2006 року, потребує серйозних доповнень. Кінцевим терміном її надання названо 23 листопада.

У березні 2004 року Європейська Комісія ухвалила рішення, що вимагало від корпорації Microsoft надати повну та точну документацію, яка дозволить іншим компаніям створювати продукти, сумісні із операційною системою Windows. Домінантна позиція компанії перешкоджає чесній конкуренції на ринку ЄС, вважає Комісія.

12 липня 2006 року, після кількаразового порушення кінцевих термінів подання документації, на компанію було накладено штраф у розмірі 280,5 мільйонів євро. Крім того, Комісія підняла рівень пені за подальше недотримання вимог до 3 мільйонів євро за кожен день затримки. >>> докладніше

Держави-члени ЄС

Прем’єр-міністр Фінляндії переконує Польщу відмовитися від блокування нової угоди між Росією та ЄС. 17 листопада прем’єр-міністр Фінляндії (країни-голови ЄС) Матті Ванханен відвідав Варшаву.

Голова уряду країни-голови ЄС зустрівся з прем’єр-міністром Польщі Ярославом Качинським. Предметом переговорів стало ймовірне блокування Польщею перемовин щодо укладення нової рамкової угоди між ЄС та Російською Федерацією.

Позиція Польщі зумовлена забороною на ввезення до Росії деяких видів польської сільськогосподарської продукції. Російська влада пояснює свої дії низькою якістю польських товарів.

24 листопада відбудеться Саміт „ЄС – Росія”, на якому мають розпочатися переговори про укладання нової рамкової угоди між ЄС та Росією. Нині між Європейським Союзом та Росією діє Угода про партнерство та співпрацю, термін дії якої спливає 2007 року. >>> докладніше

Соціальні питання

Регіональні показники безробіття в ЄС коливаються від 2,6% до 30,1%. Про це свідчать дані 2005 року, оприлюднені 16 листопада Статистичною службою Європейської Спільноти.

Найнижчий рівень безробіття (2,6%) зафіксовано в британських графствах Герефордшир, Вустершир та Ворвікшир. Найменш працевлаштованими (30,1% безробіття) є мешканці острова Реюньйон, заморського департаменту Франції.

У 43-х з 252-х регіонів Європейського Союзу рівень безробіття не перевищував 4,5%, що вдвічі менше середніх показників 2005 року (9%). 22 з них є регіонами Сполученого Королівства, 7 – Італії, 5 – Австрії, 4 – Нідерландів. До цього числа входять також обидва регіони Ірландії, по одному - Бельгії та Чехії.

Натомість у 23-х європейських регіонах рівень безробіття перевищує 18% (що вдвічі більше середнього рівня ЄС). 8 із них є регіонами Польщі, 8 – Німеччини, 4 – Франції (всі чотири є французькими заморськими департаментами), 2 – Словаччини, 1 – Іспанії.

Безробіття серед молоді коливається від 6-7% (здебільшого в нідерландських регіонах) до понад 50% (у французьких заморських департаментах).

2005 року середній рівень безробіття в ЄС склав 9%. У вересні 2006 року він знизився до 8%. >>> докладніше

Довкілля

Комісар Дімас презентує європейські ініціативи з розвитку чистої енергетики. Проблемам боротьби із екологічним забрудненням була присвячена доповідь Ставроса Дімаса, Європейського Комісара з екологічних питань, виголошена на конференції країн-учасниць Конвенції з проблем кліматичних змін та Кіотського протоколу. Конференція тривала від 15 до 17 листопада в Найробі, столиці Кенії.

„Кліматичні зміни відбуваються вже нині”, - заявив Європейський Комісар. „Вони вражають всіх нас... однак передусім найбідніші країни та їхніх найбідніших громадян”, - підкреслив пан Дімас.

Комісар наголосив на потребі інтенсивної допомоги біднішим країнами в адаптації до міжнародних програм зменшення рівня забруднення. Для цих потреб було створено Фонд адаптації країн, що розвиваються, та Механізм чистого розвитку, що підтримуватиме проекти використання чистої енергетики.

„Для того, аби мати шанс стримати кліматичні зміни... до середини століття треба вдвічі скоротити всесвітній рівень шкідливих викидів”, - заявив Комісар. „Це має бути нашою спільною перспективою”, - наголосив він.

У жовтні Європейська Комісія виступила з ініціативою створення Всесвітнього фонду з питань енергоефективності та використання оновлюваних джерел енергії. До його бюджету Комісія надасть 80 мільйонів євро. Перший транш обсягом у 15 мільйонів євро піде до африканських, карибських та тихоокеанських країн, що найбільше потребують підтримки. >>> докладніше

Культура

На сферу культури припадає 2,6% ВВП Європейського Союзу. Про це свідчить спеціальне дослідження, присвячене економічним аспектам європейської сфери культури. 13 листопада документ було опубліковано Європейською Комісією.

Згідно з результатами дослідження, у сфері культури працюють близько 5,8 мільйонів громадян ЄС. Цей показник перевищує кількість усіх робочих місць у Греції та Ірландії разом узятих. Працівники галузі складають близько 3,1% всього зайнятого населення ЄС.

2003 року на сферу культури припадало 2,6% ВВП ЄС. Оборот галузі склав понад 654 мільярди євро.

На відміну від низки інших секторів економіки ЄС, у європейській сфері культури наявне підвищення показників економічного зростання та рівня зайнятості. >>> докладніше

Інші новини

Третій квартал 2006 року: річний рівень зростання ВВП в ЄС склав 2,8%. >>> докладніше

Вересень 2006 року: дефіцит торгівельного балансу ЄС складає 13,4 мільярдів євро. >>> докладніше

Європейська Комісія дає дозвіл на злиття компаній Nokia та Siemens. >>> докладніше

Європейська Комісія дає дозвіл на злиття французької компанії Gaz de France та бельгійської компанії Suez. >>> докладніше

Європейські вчені закликають до активнішого застосування екологічних технологій. >>> докладніше

ЄС вітає ухвалення нової Конституції Киргизстану. >>> докладніше

Польща не вживає належних заходів для зменшення дефіциту бюджету, стверджує Європейська Комісія. >>> докладніше

П’ять європейських вчених отримають премії імені Марії Кюрі. >>> докладніше

Європейський Комісар у справах комунікації Марґо Вальстрьом бере участь в Інтернет-чаті з європейськими дітьми. >>> докладніше

Віце-президент Європейської Комісії Франко Фраттіні висловлює занепокоєння пропагандою насильства в комп’ютерних іграх. >>> докладніше

Європейський Союз надсилає спостерігачів на вибори у Венесуелі. >>> докладніше

Європейські дні розвитку: акцент на країнах Африки. >>> докладніше

Веб-сайт тижня

Сайт інформаційної кампанії „СНІД – пам’ятаєш мене?”

http://www.aids-remember-me.eu/

15 листопада Європейська Комісія презентувала веб-сторінку кампанії „СНІД – пам’ятаєш мене?”. Відвідувачі сторінки зможуть обрати найліпший кліп, що привертає увагу громадськості до проблем ВІЛ/СНІДу.

Кліп буде презентовано 30 листопада в кінотеатрі „Кінеполіс” (Брюссель), напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом.

Анонси подій

Стосунки між Україною та ЄС

20 листопада: зустріч Європейського Комісара з енергетичних питань Андріса Пібалґса із заступником голови Секретаріату Президента України Олександром Чалим та секретарем Ради національної безпеки та оборони України Віталієм Гайдуком (Брюссель).

21 листопада: зустріч Європейського Комісара із зовнішніх відносин Беніти Ферреро-Вальднер з колишнім прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко (Брюссель).

21 листопада: участь Європейського Комісара із зовнішніх відносин Беніти Ферреро-Вальднер у підписанні угод з Молдовою та Україною щодо обміну інформації в митній та прикордонній сфері.

Інші новини

20 листопада: початок перемовин щодо укладання Угоди про торгівлю та співпрацю між ЄС та Іраком. >>> докладніше

20-21 листопада: засідання Ради ЄС з питань сільського господарства та рибальства. >>> докладніше

20-21 листопада: проведення конференції „На шляху до створення зовнішньої енергетичної політики ЄС: забезпечення надійності енергопостачання” (Брюссель). >>> докладніше

22 листопада: публікація щорічного огляду економіки ЄС. >>> докладніше

23 листопада: засідання Ради ЄС з питань транспорту, зв’язку та енергетики.

24 листопада: саміт „ЄС – Росія”, Гельсінкі. >>> докладніше 

Упорядник: Володимир Єрмоленко

Шеф-редактор: Інна Підлуська

Відповідальний за випуск: Андрій Кулаков

Інформацію підготували МГО «Інтерньюз-Україна» та Фонд «Європа ХХІ» за підтримки Представництва Європейської Комісії в Україні

 

 

нагору