Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

13 листопада 2006

Зовнішні відносини Європейського Союзу

Загальні питання

ЄС виділяє 2 мільярди євро на підтримку стабільності на планеті. 7 листопада Рада ЄС ухвалила бюджет фінансового інструменту, спрямованого на підтримку стабільності в світі. Бюджет розрахований на найближчі 7 років.

Кошти підуть на програми забезпечення стабільних умов людського та економічного розвитку, ствердження прав людини, демократії та засадничих свобод, що є пріоритетом зовнішньої політики ЄС.

Бюджет розрахований на допомогу в кризових ситуаціях та на фінансування тривалих програм співпраці з різними країнами та регіонами. ››› докладніше

Розширення

Європейська Комісія оцінює перспективи розширення ЄС. 8 листопада Комісія опублікувала звіт про поступ країн-кандидатів та потенційних країн-кандидатів на вступ до ЄС, а також огляд процедурних перспектив розширення Союзу.

Нинішнім документом Комісія прагне побудувати основи загальноєвропейського консенсусу щодо майбутнього розширення ЄС. Подібний консенсус „визнаватиме стратегічну цінність розширення і водночас ґарантуватиме здатність Союзу до подальшого функціонування”, - прокоментував подію Європейський Комісар з питань розширення Оллі Рен.

Комісія пропонує новації, що дозволятимуть ліпше визначити готовність країни-кандидата до вступу в ЄС. Відповідно до її пропозицій, здатність ЄС до прийняття тих чи інших країн має оцінюватися на всіх ключових стадіях процесу розширення. Аналіз має включати огляд можливих наслідків розширення для інституцій, бюджету та політик ЄС. Крім того, систематичнішими стануть критерії відкриття та закриття перемовин з конкретних питань.

Поступ у сферах судової реформи, адміністративної здатності, боротьби проти корупції та організованої злочинності має, на думку Комісії, оцінюватися на ранніх етапах процесу вступу.

Огляд перспектив розширення ЄС супроводжувався публікацією звіту про поступ країн-кандидатів (Хорватії, Туреччини та колишньої Югославської Республіки Македонія) та потенційних країн-кандидатів (інших країн західно-балканського регіону). ››› докладніше

Див. також:

Повний текст звіту Європейської Комісії

Промова Європейського Комісара з питань розширення Оллі Рена, присвячена результатам звіту

Європейська політика сусідства

Ситуація в Білорусі викликає занепокоєння. Заява уряду Фінляндії, що головує в Раді ЄС, з приводу ситуації в Білорусі, прозвучала на черговому засіданні Постійної ради ОБСЄ, яке відбулося 9 листопада.

ЄС висловлює занепокоєння переслідуванням та залякуванням правозахисників та активістів неурядових організацій. Союз стурбований арештом Дмитра Дашкевича, члена білоруської молодіжної організації „Молодий фронт”, та його засудженням на 18 місяців ув’язнення. ЄС вкрай занепокоєний ситуацією, в якій опинився Олександр Козулін, екс-кандидат на президентських виборах у Білорусі, ув’язнений у вітебській виправній колонії.

Дії білоруської влади „мають політичну мотивацію”, говориться в заяві.

Союз висловлює стурбованість нещодавніми змінами, що їх було внесено до виборчого законодавства Білорусі. На думку ЄС, вони ще більше обмежуватимуть діяльність політичних партій під час виборчих кампаній.

Нарешті, ЄС із жалем констатує, що нещодавно у візах до Білорусі було відмовлено трьом депутатам Європейського Парламенту та двом депутатам німецького Бундестаґу, запрошеним на форум, присвячений взаєминам Білорусі та ЄС.

Під заявою уряду Фінляндії підписалася низка країн, що не входять до ЄС, зокрема Молдова та Україна. >>> докладніше

ЄС не визнає референдуму та президентських виборів у Південній Осетії. Про це йдеться у спеціальній заяві уряду Фінляндії (країни-голови ЄС), поширеній 9 листопада.

„Європейський Союз поінформований про те, що на 12 листопада 2006 року у Південній Осетії заплановано проведення „референдуму” та „президентських виборів”, - говориться в заяві. Проведення цих акцій „суперечать суверенітету та територіальній цілісності Грузії, чиї кордони визнані міжнародною спільнотою”.

ЄС заявляє, що не визнаватиме результатів „референдуму” та „президентських виборів”.

Під заявою уряду Фінляндії підписалася низка країн, що не входять до ЄС, зокрема Молдова та Україна. >>> докладніше

Інші питання зовнішньої політики ЄС

Зміцнюється економічна інтеґрація між ЄС та США. Нові виміри співпраці обговорювалися на другій неформальній зустрічі міністрів економіки ЄС та США, що відбулася 9 листопада в Вашинґтоні. Європейську делегацію очолили Віце-президент Європейської Комісії Ґюнтер Фергойґен та міністр торгівлі та промисловості Фінляндії (країни-голови ЄС) Маурі Пеккарінен.

„Прагнення зміцнити зростання та конкурентоздатність економіки, створити нові робочі місця та підвищити продуктивність праці через розвиток інноваційних технологій лежить в осерді як європейської економічної програми, так і трансатлантичної економічної ініціативи”, - прокоментував подію Ґюнтер Фергойґен. „Політика, зорієнтована на досягнення конкретних результатів... зменшить бюрократичні та регулятивні перепони, що постають перед торгівлею та інвестиціями”, - наголосив представник Європейської Комісії.

Сферами співпраці, що привернули до себе особливу увагу, стали захист прав інтелектуальної власності, усунення правових та реґуляторних бар’єрів у взаєминах між партнерами та співпраця у розвитку інноваційних технологій.

Торгівельні та інвестиційні стосунки між ЄС та США є наймасштабнішими в світі. Щорічний обсяг торгівлі товарами та послугами між ними сягає 600 мільярдів євро. Трансатлантична співпраця безпосередньо забезпечує роботою понад 14 мільйонів осіб. ››› докладніше

Стосунки ЄС та Узбекистану поліпшуються. 8 листопада у Брюсселі відбулося сьоме засідання Ради з питань співпраці між партнерами. Засідання стало першим раундом перемовин від моменту накладення санкцій на Узбекистан.

ЄС закликав узбецьку владу докласти зусиль для виконання зобов’язань із розвитку демократії, дотримання принципів міжнародного права та прав людини, взятих країною у рамках Угоди про партнерство та співпрацю з ЄС.

Санкції проти Узбекистану, накладені рік тому, стали результатом подій, що відбулися в травні 2005-го року. Тоді в узбецькому місті Андижані було розстріляно демонстрацію протесту, унаслідок чого загинули сотні людей, а тисячі зазнали переслідувань та тортур. >>> докладніше

Внутрішні питання Європейського Союзу

Економіка

Рада ЄС дозволяє державам-членам зменшити ПДВ у низці сфер. Таке рішення було ухвалено на засіданні Ради з економічних та фінансових питань, що відбулося 7 листопада в Брюсселі.

Зменшення податкових ставок стосується передусім трудомістких видів діяльності: послуг теплофікації, малих ремонтних майстерень, послуг догляду за помешканням, миття вікон, перукарських послуг, ремонту та внутрішнього оздоблення приватних домівок тощо. Рішення Ради створює умови для виконання директиви 2006/18/EC, що продовжує термін дії пільгового податкового режиму до 2010 року.

Було також обговорено можливість зменшення ставки ПДВ для інформаційних Інтернет-видань. Тимчасом як європейські друковані ЗМІ працюють на пільгових умовах (мінімальна ставка ПДВ – 5%), Інтернет-видання продовжують працювати за стандартними нормами (мінімальна ставка ПДВ – 15%).

На засідання Ради з економічних та фінансових питань було обговорено низку інших питань, зокрема проблеми фінансової безпеки, протидії фінансуванню терористичних груп та стабільності фінансової ситуації держав-членів ЄС. >>> докладніше

Енергетика

Європейська Комісія вітає публікацію Огляду світової енергетики. Документ, опублікований 8 листопада Міжнародною енергетичною аґенцією (IEA), висвітлює перспективи розвитку світової енергетики в найближчому майбутньому.

„Відповідно до нинішніх тенденцій, на яких наголошує Міжнародна енергетична аґенція, до 2030 року світовий попит на енергоресурси зросте на 53%”, - заявив Європейський Комісар з енергетичних питань Андріс Пібалґс. Ця тенденція „посилить вразливість країн-споживачів”, - вважає Комісар. „Саме цим процесам намагається протидіяти європейська енергетична політика”, - підкреслив пан Пібалґс.

Документ, оприлюднений Міжнародною енергетичною аґенцією, наголошує на потребі в рішучих та злагоджених діях, що можуть вплинути на нинішні тенденції. Якщо дотримуватися рекомендацій огляду, у 2030 році світовий попит на енергоресурси можна зменшити на 20%, а рівень викидів СО2 – на 40%.

На початку наступного року Європейська Комісія оприлюднить перший Стратегічний огляд енергетики ЄС, що стане фундаментом нової енергетичної політики Союзу. >>> докладніше

Митний контроль

Минулого року на кордонах ЄС затримано понад 75 мільйонів одиниць підробленої та піратської продукції. Про це свідчить звіт Європейської Комісії, опублікований 10 листопада.

Згідно з результатами звіту, підроблена та піратська продукція стає дедалі більшою загрозою для внутрішнього ринку ЄС. 2005 року кількість справ, відкритих за фактом спроби перевезення підробленої продукції через кордон ЄС, сягнула 26 тисяч, а загальна кількість одиниць підробленої продукції – 75 мільйонів. Із них понад 5 мільйонів одиниць складають продукти харчової промисловості, понад 500 тисяч - ліки та медичні вироби.

На відміну від попередніх років, дедалі більший відсоток підробленої продукції складають не предмети розкоші, а товари повсякденного вжитку.

„Європейцям загрожує невидима хвиля небезпечних підробок”, - заявив з цього приводу Європейський Комісар у справах оподаткування та митного контролю Ласло Ковач. „Ми маємо якнайшвидше ідентифікувати та перекрити нові шляхи шахрайства... аби захистити наше здоров’я, безпеку та економіку”, - наголосив він.

Для протидії масовому ввезенню підробленої продукції Європейська Комісія започаткувала митні служби контролю за підробленою продукцією, експертну групу та бізнесову робочу групу з протидії поширенню підробленої продукції та низку інших ініціатив. ››› докладніше

Внутрішні кордони

Через високі ціни на роумінґ європейці мало користуються мобільними телефонами закордоном. Про це свідчать результати спеціального дослідження, опублікованого Євробарометром 7 листопада.

За короткий дзвінок, здійснений закордоном у межах роумінґу, європейці продовжують платити від 4 до 6 євро, свідчить дослідження. В деяких ситуаціях ціна за подібний дзвінок може перевищувати 12 євро.

„Надвисокі ціни на роумінґ обмежують користування мобільними телефонами”, - прокоментувала подію Європейський Комісар у справах інформаційного суспільства та ЗМІ Вів’єн Редінґ. „Я закликаю всіх мобільних операторів сприяти усуненню цього останнього видимого кордону на внутрішньому ринку Європи”, - наголосила Комісар.

Згідно з результатами дослідження, переважна більшість європейців (70%) вважають, що ЄС має вжити заходів для зниження цін на роумінґ.

Більшість респондентів значно менше використовують свій мобільний закордоном, ніж у своїй країні. Понад 80% із них основною причиною називають високі ціни на роумінґ. Цей чинник особливо важливий для громадян Іспанії (82%), Мальти (85%), Австрії (87%), Німеччини (87%), Словаччини (88%), Угорщини (89%), Литви (89%), Португалії (90%), Чехії (90%), Словенії (94%) та Польщі (94%). >>> докладніше

Охорона здоров’я

Понад третини європейців страждають від зайвої ваги. Про це свідчать результати дослідження, оприлюдненого Євробартометром 9 листопада.

Згідно з результатами дослідження, більшість європейців вважають себе здоровими. Водночас 38% гадають, що страждають від зайвої ваги. До думок про надмірну вагу більше схильні жінки (44%), ніж чоловіки (32%).

Одним із шляхів боротьби проти надмірної ваги європейці вважають якісне та розмаїте харчування. Останнім часом громадяни ЄС намагаються споживати більше овочів та менше жиру.

Майже 90% європейців стверджують, що протягом останнього тижня займалися фізичною діяльністю. Однак лише 27% респондентів назвали свої фізичні вправи інтенсивними. >>> докладніше

Інші новини

Проведено четвертий раунд консультацій між ЄС та Росією з питань прав людини. ››› докладніше

Європейська Комісія та уряд Азербайджану підписують Меморандум про порозуміння щодо партнерства в енергетичній сфері. ››› докладніше

Словенія готова до впровадження євро, стверджує Європейська Комісія. ››› докладніше

Європейська Комісія надає понад 11 мільйонів євро на боротьбу з ветеринарними хворобами в Болгарії та Румунії. ››› докладніше

Засідання Ради ЄС з питань зайнятості: держави ЄС мають різні погляди про максимально допустиму тривалість робочого тижня. ››› докладніше

Європейська Комісія накладає штраф у 10 мільйонів євро на французьку металургійну компанію Arcelor. ››› докладніше

Ухвалено нові правила щодо транскордонної торгівлі електроенергією в ЄС. ››› докладніше

Європейський Комісар Пітер Мендельсон робить огляд торгівельних стосунків ЄС та Китаєм. ››› докладніше

Зміцнюється міжрегіональна співпраця з розвитку інноваційних технологій. ››› докладніше

Вірус „синього язика” знайдено в Сардинії та Португалії. ››› докладніше

Майже половина громадян ЄС хоча б один раз на тиждень користуються Інтернетом, свідчить нове дослідження Європейської Комісії. ››› докладніше

Веб-сайт тижня

Сайт Європейського форуму з питань громадянського суспільства: http://www.empower06.eu/

Форум відбувся 9-10 листопада в Берґамо (Італія). Він був присвячений питанням поліпшення комунікації європейців із інституціями ЄС.

Акція стала одним із етапів громадського обговорення, ініційованого Білою книгою Європейської Комісії з комунікаційної політики та продовженого конференцією „Шляхи розуміння європейської громадської думки”, що відбулася 27 жовтня в Мадриді.

Анонси подій

13-17 листопада: проведення європейських днів розвитку та тижня співпраці ЄС із Африканським континентом. ››› докладніше

13 листопада: засідання Рад з питань співпраці між ЄС та Вірменією, ЄС та Грузією, ЄС та Азербайджаном.

13 листопада: обговорення проекту директиви з теле- та радіомовлення в ЄС. ››› докладніше

13-14 листопада: засідання Ради ЄС із загальних питань та зовнішніх відносин (GAERC), Брюссель. ››› докладніше

13-14 листопада: засідання Ради ЄС з питань освіти, молоді та культури, Брюссель. ››› докладніше

14 листопада: засідання Ради з питань асоціації ЄС та Йорданії.

17 листопада: форум міністерств юстиції та внутрішніх справ країн ЄС та Західних Балкан, Тірана. ››› докладніше 

Упорядник: Володимир Єрмоленко
Шеф-редактор: Інна Підлуська
Відповідальний за випуск: Андрій Кулаков
Інформацію підготували МГО «Інтерньюз-Україна» та Фонд «Європа ХХІ» за підтримки Представництва Європейської Комісії в Україні

нагору