Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

День Європи 2006

Ласкаво просимо на День Європи!

Чому ми святкуємо День Європи?

День Європи у Києві

Європейське містечко

Павільйон публічних дебатів

Школа європейських мов

Квартал європейських страв

Квартал Європейської музики та мистецтв

Європейський футбольний турнір

День Європи у Запоріжжі

День Європи у Харкові

10 цікавих фактів про ЄС

Артисти

Організатори

Спонсори

Інформація для преси

Галерея 2005

Лінки

Артисти

ВВ

Воплі Відоплясова – легенди української рок музики.

В жовтні 1987 встановлюється постійний складу учасників групи та її назва "Воплі Відоплясова". «Золотий склад» групи ВВ: Олег Скрипка - вокал, баян, саксофон, труба, (автор багатьох пісень, що виконує група); Юрій Здоренко - гітара, вокал;...) Олександр Піпа - бас гітара, бек-вокал; Сергій Сахно - барабани, перкусія, бек-вокал.

Фрагменти біографії

Ідея створення групи виникла у травні 1986 року внаслідок зустрічі в гуртожитку Київського Політехнічного Інституту Олександра Піпи, Юрія Здоренко та Олега Скрипки. У жовтні 1987 сформувався постійний склад групи “Воплі Відоплясова”: Олег Скрипка – вокал, баян, труба; Юрій Здоренко – гітара, вокал; Олександр Піпа – бас-гітара, бек-вокал;

Сергій Сахно – барабани, перкусія, бек-вокал. Дуже швидко музикантам набридне пояснювати, що своєю назвою колектив завдячує творчості Достоєвського, але тільки років через 15 словосполучення “Воплі Відоплясова” сакралізується настільки, що його походженням вже мало хто перейматиметься. Того ж таки 1987 року створено перший “великий хіт” – “ТАНЦІ”. Наступний, 1988 рік, позначений кількома помітними дебютами. Серед них – спільний концерт з американською групою “Sonic Youth” у Києві в БК КІІЦА, а також перший концерт у московській “Горбушці”. У квітні 1990 фірма ЯНУС організовує перший тур групи по Франції та Швейцарії. А вже наступного року “Воплі Відоплясова” фактично перебираються до Франції. Напочатку тривалого “французького періоду” “V.V.” колектив залишає Юрій Здоренко (замість нього у складі з’являються Олександр Редько, Олексій Дегтяр (DJ Макет), французи Філіп Mожа, Фелікс Ле Барс та Крістоф Жерар), а згодом – і Сергій Сахно (барабанщиками протяом 1990 року побували Олександр Комісаренко і француз Стефан Муфліє).

Перший офіційний альбом групи під назвою “АБО- АБО” – після низки піратських компіляцій – з’являється лише 1993 року. У вересні 1994 в Україні з’являється друком збірничок “Лірики В.В.”.

У грудні 1996, набувши чимало досвіду і вражень, “Воплі Відоплясова” залишають Францію. До групи повертається Сахно. Також до “В.В.” залучено гітариста Євгена Рогачевського. Цей склад стає “золотим” й незмінним.

Офіційна дискографія “Воплів Відоплясова”:

2002 - альбом “ФАЙНО”, Лавіна Music (Україна); “Містерія звуку” (Росія)
2001 - сингл “МАМАЙ”, RG Music (Україна); “Містерія звуку” (Росія)
2001 - альбом реміксів Олега Скрипки “ДЕНЬ НАРОDJЕННЯ”, RG Music (Україна)
2000 – альбом “ХВИЛІ АМУРА”, Гала-рекордз (Росія)
1998 - сингл “ЛЮБОВ”, Гала-рекордз (Росія)
1998 - альбом “КРАЇНА МРІЙ” (mixed in Paris), Гала-рекордз (Росія)
1997 - альбом “МУЗІКА” (made in Paris), Гала-рекордз (Росія)
1996 - сингл “МУЗІКА” (made in Paris), V.V. - Продакшн
1994 - альбом “КРАЇНА МРІЙ”, БСА - рекордз (Росія)
1993 - альбом “АБО – АБО” (Live in France), Буратіно-рекордз, БСА-рекордз (Росія)

Олег Скрипка про святкування Дня Європи

День Європи – свято для нас порівняно нове, ставлення до якого тільки формується. Ще два роки тому народ кепсько уявляв, зокрема, що таке Європейська Співдружність і чому Україні варто до неї вступати. Тепер настає час усвідомлення, що йдеться не про якусь абстрактну символіку, а про дуже прості, прагматичні – а тому зрозумілі кожному – речі. Адже цінності, пропаговані країнами європейської спільноти, – універсальні, особливо що стосується соціальної сфери, економіки. З іншого боку, ми можемо абсолютно на рівних спілкуватися зі світом завдяки культурницькому, науковому потенціалу України. А високий рівень життя до цього неодмінно додасться. Переконаний, що святкування Дня Європи вже стає для киян ще одним традиційним весняним святом, яке ніхто не сприймає ані як “ярмарок марнославства”, ані як совковий “випердос”, себто виставку передових досягнень якогось чужого господарства. Більшою мірою це свято – творення атмосфери, в якій чудово бачиш і розумієш, наскільки важливі добрі стосунки з країнами-сусідами – і не у туманній перспективі, а сьогодні, коли Україна може швидко змінюватися на краще.

www.vopli.com

Танок на майдані Конго

початок Нашої ери

14.06.1989

Справа була в літньому спортивно-трудовому таборі. Боксерська особистість Котофей (нині Спец Котя) і вкрай правий футбольний форвард Борман (нині хлопчик Фоззі) зійшлися на ґрунті старої блатної пісеньки про битву на Куликовому полі.

Знайшовши це заняття приємним, хлоп'ята вирішили поєднати спортивний відпочинок з пісненаписанням. Після повернення до Харкова до Кота і Фоззі приєдналися деякі Ваня і Заєць (останній був притягнутий до справи винятково через кличку: зайці, як відомо по мультфільмах, постійно тарабанять по пеньках).

Назву підкинув місцевий дилер Калнаш. Тому що їхній мікрорайон називався Нові Будинки, дітям порадили не відриватися від братви...

"Новые Дома"

Для повноцінної музичної діяльності малятам явно не вистачало електричних гітар і ударної установки. Гітарки були видоєні з адміністрації школи, а ударні були виготовлені зі стандартної парти шляхом її розчленовування і прикручування до станини болтами трьох піонерських барабанів різної паршивості.

Далі команда одержала прописку в місцевому Будинку піонерів з правом виступу на всіх акціях районного масштабу. Під час першої ж з них був пробитий дорогоцінний пластик єдиного малого барабана в окрузі. Це зробив барабанщик Сема. Внаслідок руйнування єдиного барабана група була звільнена з точки жорстко і горілиць.

Далі діти відвідали ворожий Будинок піонерів, розташований у центрі міста. Юні спортсмени були прийняті на постачання з умовою готувати не менш чотирьох пристойних пісень на місяць (маються на увазі шлягери Наташи Корольової і т.п.). Першою була виготовлена жорстока версія безсмертного шлягеру "7-40". Тоді ж на прохання братів по розуму був виготовлений перший речетативний трек "Ми жывём на Новых Домах".

Група по рознарядці виступала по дитячих інтернатах, частенько для дефективних чи дітей малолітніх правопорушників, а по закінченні спортивних шкіл у повному складі надійшла на базар.

Наприкінці 1992 року діти взяли участь у Першому конкурсі "Юні зірки Харкова". Журі сказало: Фу! Це повторювалося ще 5 разів. У фінал конкурсу вдалося вийти, лише спорядивши композицію "To Tomorrow" ладом крокуючих манекенниць...

Узимку 1992-93 група зібрала розрізнені записи і, наклавши на них додаткове бекання, зігнала на викрадену в магазині "Мрія" японську касету. На касеті написали фломастером "Гірше з..."

Трохи пізніше в групі намалювалися юний гитарастуючий барига Ярослав Мудрий і флейтист із музучилища Біг Мак.

Виконуючи на одній зі сходок для курсантів і учениць панчішного ПТУ фанкі-версію "La Bampa", діти були шоковані поведінкою деякого лисого "гангстерюка". Їм виявився дядько Диля, що закінчив у дитинстві музичну школу. З цієї причини він і став клавішником групи.

Далі динозавр Ван пішов у сімейний бізнес, а майстер перкусії батько Ендрю після піврічної участі в піснях і танцях був прикритий конторою й одержав червінець у справі.

Маючий освіту Біг Мак запропонував перейменувати команду в "The Dance on the Congo Square" (через захоплення історією джазу, діти написали пісню "Танець на площі Конго", пустивши сльозу на адресу невільників, які пару століть назад танцювали на цій площі в Новому Орлеані африканські танці). Пропозиція здуру була підтримана.

Танок на майдані Конго

По наведенню Біг Мака, назвавши свій стиль "фьюжн", бариги втерлися в студію "Святий Мейбі" і записали два треки.

Хазяї студії запропонували безкоштовно записати альбом. Писалися ночами, ранком у повному складі відправляючись на базар. Альбом назвали "Локслі" і придумали віртуальний лейбл "Поканікакрекордzz".

Восени'94 на фестивалі "Доля проти Чорнобиля", діти одержали обструкцію з боку деградуючих металургів і запропонували волосатим вийти на сцену й у чесному бої одержати по голові. У цьому починанні групу гаряче підтримав бультер'єр по імені Зі. Виявилося, що він по-друге - гітарист, а по-перше однокласник дядька Дилі по технікуму молочної промисловості. За традицією Зі був прийнятий без прослуховування.

Взимку'95 року зовсім випадково конголезці були запрошені на зйомки телешоу "Уніка'95" у місті Запоріжжя. У потязі і на вокзалі характерні "протокольні" морди викликали підвищений інтерес працівників міністерства внутрішніх справів. По приїзду вони відправилася на місцевий базар (товар був із собою). Розторгувавшись, по прибуттю в готель довідалися, що там прийнято стрибати під плюс. Обікравши бар готелю "Дніпро", діти відправилися ламати апарат...

Навесні в команді з'явився фаготист на ім'я Фагот (згодом концептуально геніальний аранжувальник). Фоззі і Фагот познайомилися двома роками раніше, працюючи круп'є в харківському казино "777". Одночасно хлопчик Фоззі бартером був підключений до культового телевізійного проекту "Рэп-Обойма" і увійшов до складу "F&F про zентра".

1 травня колектив залишив ударник Сема. Він зосередився на автомобільному базарі, на якому весь цей час знаходився дядечко Зі (промишляв він виготовленням лівих запчастин і збутом їх робітникам і селянам).

Тоді в шоу брали участь більш 15 чоловік: живий DJ Слоник і B-boys (брейкери) "Турбо" (переможці конкурсу "Утрєняя Звєзда" у Москві). Одним з відвідувачів цього шоу зовсім випадково виявився юний американець Джамал з Орлеана. Він то й просвітив дітей, розповівши їм, що на їхньому сленгу площа Конго означає - конопельна ділянка, а танцюючи на ній голими, як відомо, збирають мацанку (пилок).

Пісня "Кроха-сын", зайняла у всеукраїнському радіо-параді "Radio Stars" перше місце. У січні'96 з цієї причини барижна концесія надійшла до міста Луцьк, де була прийнята за реперів через постійне прослуховування хіп-хопу і потворного поводження в номенклатурному готелі.

У Луцьку під час одного з інтерв'ю, коли в журналістки тричі зламався диктофон на тому самому питанні: чи співаєте українською мовою?, було прийняте рішення терміново виготовити кавер-версію української пісні москвича Віталія Бодло "Банана" (у конголезькій транскрипції - "Чуваки").

На ці пісеньки Харків присадив знаменитий актор Гоша Арнаутов, відомий як партнер Вєрки Сердючки по рекламних роликах. Приблизно в той же час конголезці одержали запрошення прийняти участь у написанні музики для російських телевізійних проектів.

Після повернення на базар пісня "Чуваки" була виготовлена. До неї приклеїлася ідея виготовити щось подібне для фестивалю "Червона рута". Паралельно був записаний двійник "Sator Arepo Tenet Opera Rotas", підготовлена інді-програма "Магазин готових речей", а також набір з десяти російських реп-телег. На жаль, усі пісні загинули через відсутність часу... Випадкові записи і демо-треки були зібрані в збірник "Танок Кінг-Конга".

У той час територію Конго залишив через призив ударник Пилюха, зате поповнив гармоніст Губний і, ненадовго, саксофоніст Стратостас Луначарський.

Узимку'96 Фагот представив концесію на фестивалі "Rap М'usіс" у Москві. А перед Новим Роком керівництво телеканала "Інтер" відмовилося від "Рэп-обоймы".

Далі для "Рути" настрогали бойовик "Ото таке" і, за два дні до відбіркового конкурсу, пісеньку "Зроби мені хіп-хоп".

При відборі було вирішено скрутити поганку за допомогою виставлення під двома іменами: Ото таке (танцювальна музика) і Танок на майдані Конго (рок).

Місцеве журі під тиском худкера фестивалю Анатолія Калініченко висунуло Танок на майдані Конго у фінал як танцювальну групу...

Місцевий відділ культури відмовився спонсорувати поїздки і проживання в Києві. Тому частина народу постійно висіла на базарі, частина писалася в столиці, а Фагот був десантований на північ у рамках туру "Харківрапасіті" по Тюменській області.

На фестивалі, як відомо, діти одержали премію №1 у танцювальній номінації і приз за кращий шлягер (Зроби мені хіп-хоп).

Восени концесія приступила до самовольної зйомки кліпу "Зроби мені хіп-хоп" на "Приват TV"

У грудні'97 команда відвідала Москву, де одержала другу премію на міжнародному фестивалі "Rap М'usіс". Тоді ж перші пісні ТНМ Конго, з'явилися в російських збірниках.

Фагот і хлопчик Фоззі ввійшли до складу керівництва новоявленої Української хіп-хоп асоціації (УХХА).

Далі конголезці відправилися в тур переможців "Червоної рути" у якості хедлайнерів.

У місті Херсон бариги випустили з уваги дядечка Зі і придбали ударника Вітольда, що працював на той час в славній групі So.

Після закінчення туру група приступила до віртуального пісневиготовлення по електронній пошті, роз'їхавшись по трьох містах: хлопчик Фоззі і дядько Диля відправилися пробивати Київ, а спец Котя відбув у Москву. Інші зайнялися підготовкою до випуску збірників серії "Харьківрапасіті", перша упаковка якого влітку вийшла в Росії і Україні.

На проведеному "F&F про zентра" і УХХА четвертому фестивалі "In Da House For" конголезці домовилися з московською командою Дерево Жизні про написання спільної пісеньки "Брати-слов'яни".

Як тільки споживачу був нав'язаний кліп "Зроби мені хіп-хоп", бариги з великим подивом довідалися, що преса зарахувала їх у нестрункі ряди українських бойз-бендів (дилетанти, мабуть зараховують до цієї категорії всі команди, у яких декілька вокалістів). Довести зворотне поки що не вдається, тому що ліві сили не в силах вловити різницю між тупим речитативом у виконанні "East-17" і нью-скулом (школа репочитання, що культивують конголезці).

Вичисливши в рідному Харківрапасіті піратську контору, що тиражувала ТНМ Конго, бариги вислали зондеркоманду, котра для першого разу обмежилась розбиттям двох вітрин.

15 серпня конголезці знову десантирувались у Москві, де виступили коло стін Кремля на гігантському фестивалі вуличної культури, присвяченому чемпіонату Росії по стрітболу і акції "Граффіті-2000". 50-тисячна юрба стрибала як заведена, що не може не радувати. Поява конголезців на настільки масштабній акції викликана насамперед зростаючою повагою до української альтернативи і теплим відношенням до групи культового музиканта і продюсера Влада Валова (Шеф з групи Bad Balance). На величезному російському фанкі-сайті "Rap-party" http://www.ropnet.ru/keffir/rap-party/, знаходяться фото й аудіо-файли пісень, їхні тексти, історія ТНМ Конго, а також окрема сторінка новин від УХХА.

Трохи раніше, під час виконання пісні "Паті" на закритті фестивалю альтернативи "Нівроку-98", конголезці ледве було не втратили Фагота (з виду). Справа в тім, що Фаготина провалився крізь сцену - була гроза, початок другої години ночі, сцена підмокнула - лист випав униз разом з гордістю країни. Обійшлося без переломів. А от хлопчику Фоззі пощастило менше - під час (знов-таки закриття) святкового концерту на Майдані Незалежності 11 жовтня (на Покрова) Фоззбіндер на повному скаку врізався мордочкою і печінкою в камеру, закріплену на крані. Відеокамера частково загинула - хлопчик частково залишився живий.

В Києві в передостанній день літа пройшла акція Репка-2, поеднана з презентацією перших двох номерів журналу Hip Hop Info. Через дорожнечу квитків 10-15 гривень (5-7 доларів) народу було не так щоб дуже багато, чоловік 150. Зчитували Crosstribe, Зелені Каштани і ТНМ Конго. З конголезцями виступав майстер бі-боїнгу (вуличного танцю), бувший москвич Флюс. Він зробив пару тілороздираючих трюків і запросив юрбу у свою нову школу брейку (Усі чули!!!). Юні гангстерята розважалися на всю і по ходу справи відвернули пару рюкзаків і плеєр у харків'ян. По кінціівці-манічці конголезці з каштанами улаштували дійсний фрістайл, у якому вдалося почути гарячу суміш класичних українських і російських зчитувань. Початок обреплюванню Києва - покладено!!!

Восени-98 сувора корпорація Єврошоу, видавши на гора підсумки рейтингу "Профі", визнала місце хіп-хопу під українським сонцем. Якщо перше місце серед танцювальних проектів ТНМ Конго можна було передбачити (закривши очі і представивши, що ми де-небудь не тут), то 9-11 місце серед денс-альбомів збірника Харківрапасіті, на рекламу якого не було ні копійки, просто вбиває. До передостанньої секунди розійшлося 6 тисяч 840 упаковок. Ура! Правда не обійшлося без ляпсусів - збірник синглів конголезців, що був виданий тиражем лише 1000 і не продавався, був названий альбомом "Парти" і виставлений за підсумками голосування на 3-є місце серед танцювальних альбомів і 15-26 серед поп-касеточок. Чи то пірати підсуєтились, чи то голови перемудрились (типові витрати неясних часів).

В жовтні просунутий російський мережник Короткий вирішив організувати офіційний російський сайт ТНМ Конго. На це його підштовхнув відпочинок в Україні. Відомо, що на ньому крім стандартних фішок (аудіо, фото, тексти) будуть викладені біо кожного з конголезців, кліпи, інтерв'ю і т.д.

11 жовтня на концерті в Києві на Майдані незалежності йшла пряма телетрансляція і під час пісні "Дибани мене" (конголезці співали останніми) Фоззі, вискакуючи через Дилю врізався в камеру, що знімала шоу з 20-метрового крана. Камера судячи з усього пошабашила, Фоззі одержав нокдаун, але відскакав до кінця. У даний момент група розшукує матеріали для того, щоб вставити їх у фільм, що готується до 10-річча ТНМ Конго (14.06.1999)

Після того, як Фагот на фестивалі "Нівроку-98" провалився під сцену, а Фоззі під час київського концерту тріснула відеокамера, невдачі "конголезців" не припинилися. Вісімнадцятого жовтня, о третій годині ночі, Диля труїв у конголезькій квартирі в Києві тарганів.. Але, тому що робив це вперше, ніяких засобів запобігання, типу: рукавички на руки, ватно-марлева пов'язка, не використовував. Операція "Умри, тарган!" уже підходила до завершення. І тут у нього зачесався ніс. Руки, відповідно були в порошку, що труїть. А він візьми, так глибоко вдихни в себе... (ні хрону собі доріжка...) Через кілька хвилин пішов прихід. У голові почалося різке помутніння. Серцебиття участилося до 280 ударів у хвилину. Диля напився міцного чаю, але з кожною хвилиною ставало усе гірше і гірше... Через два дні дядька попустило. Але тарганів він більше не кривдить...

У листопаді за запрошенням журналу "Новий рок-н-рол", що організовує проект "Українські версії диско-хітів 70-х", дитятка виготовили фанки-версію мега-хіта Мірей Матьє "Чао, бамбіно". Однак проект пригальмований, у зв'язку з чим конголезці збираються обнародувати пісеньку самостійно...

Узимку за запрошенням оргкомітету грандіозного фестивалю "Червона Рута", дядько Диля, Фагот і хлопчик Фоззи з ТНМ Конго приступають до продюсування юних команд, відібраних для участі у фінальному конкурсі (травень 1999 року, Дніпропетровськ). Фагот займеться аранжуваннями, Фоззі - написанням текстів, а Диля - вокалом не тільки реперів, але й кислотної молоді.

До кінця року має вийти вже записаний альбом "Ото Таке". Взимку концесія приступить до проекту "Татата" (Танок та Тартак) разом з Олександром Положинським з луцької групи "Тартак". Як відомо, це буде сингл, на лицьовій стороні якого будуть 3 пісні, що популяризують сучасну українську мову: "Оля-ля" (у Конго-версії), "Но пасаран" і "Уимкни світлоу". Пісні написані з французьким, іспанським, і, відповідно, англійським прононсом...

Тоді ж ТНМ Конго відзнялися в максимально популярному в Україні гумористичному "Шоу довгоносиків". Дітям поналіпили носи і змусили хавать героїв програми (асоціації Африк-канібали). Обійшлося без жертв, хіба що Ярослав Мудрий за традицією пропоров сцену, залишивши після себе велику дірку... А загалом все пройшло більш-менш. Конголезці думають вставити матеріал із програми у фільм, що готують до своєго 10-річча (14.06.99).

Скоріш за все в грудні ТНМ Конго проїдуть маршрутом туру "Лакі Страйк", зчитуючи свої пургометки в Харкові, Одесі і Дніпропетровську, Києві.

З 7 грудня пласт "Зроби мені хіп-хоп" почне продаватися в Україні (з Росією конголезці планують визначитися трохи пізніше). Торг обертається навколо серії презентацій, у яких повинні взяти участь Убітиє Репом, Турбо і Тартак. Таким чином ТНМ Конго зрештою відстрелялись із записом альбому з нарочито комерційною назвою "Зроби мені хіп-хоп".

В альбомі - 20 номерів (9 пісень і 11 пургометок). В відписи між пісенних фішок брало участь 8 акторів у віці від 9 до 47 років. Конголезці максимально витримали барижный дух. Дата українського релізу кілька разів переносилася. Нині її застовбили сімнадцятим грудня. Альбом віртуально підтримується сторінкою "Rap-party". У зв'язку з напруженим розкладом концесії (14 концертів у грудні) про серію презентацій буде повідомлено попозжей...

У рекордний термін - усього за півтора дня був зготований нова тележка від ТНМ Конго - "Хрум-хрум". Поспіх викликається тиском видавців різдвяного збірника - хазяїв лейблу "Фост Дракона". Реліз являє собою вінегрет з альтернативних пісеньок новорічного змісту. За два дні до здачі майстер-копії рекордингової компанії "Нова рекордз" улаштовувачі касеточки таки дожали конголезців. Тому що малята як і раніше розкидані по різних містах, у записі взяли участь всего троє: Фагот, Фоззи і Диля. У порядку експерименту "Хрум-хрум" витриманий у стилі класичного гангстерського фанка. Подібна пісня готувалася давно а рамках ретро циклу від ТНМ Конго (диско "Бомбіні", джи-фанк "Хрум-хрум" і олд-скульна "Як тобі до вподоби це ретро").

У Запоріжжі перед Новим роком організувався скандальчик. На святковому шоу в Палаці спорту в пристутності трійочки штук народу хедлайнери ТНМ Конго отримали виключений звук. Причина банальна - організатори не заплатили звуковикам. Конголезці, в принципі, могли й відкланятись (тому як гонорар одержали передплатою ще в Києві). Однак діти схитрували і на одних комбіках вживу почали рубати народ. Вимутивши таки в звуковиків виконання двох пісень і до не можу розгойдавши публіку, харків'яни в сказі залишили місто...

Форменою образою української делегації завершилося чергове "свято" слов'янського хопа чи типатогошофестиваль "Рап-музік-98". Як відомо, Москву відвідали київські "Зелені каштани", а також харків'яни Туман і "ТНМ Конго". Останні небезпідставно розраховували на чисту перемогу, тим більше, що як показала постанова, рівень фестивалю в порівнянні з минулим роком впав - ні найменшого натяку на фірму "Необходимых вещей" і "Дерева жизни" не було й в помині. Особливо здивував провал Москви - мало того що публіка за традицією гальмувала (морозне місто, що і говорити, перегодоване дорогими шоу), так ще й ні єдиного натяку на першість в хіп-хопі з боку столичної братви не спостерігалося. За традицією МДМ був наповнений тусовщиками, що відтворюють фрази типу "На самом деле…", що стріляють сигарети і колотять безпідставні понти. Ну та й бог з ними, з ледарями, повернемося до наших чубів. Конголезці видали "Дибани мене" і "Бомбіні". Як і очікувалося, вони по праву впровадилися у фінал разом з "Белыми братьями" і "Типичным ритмом". Фрістайл, як звичайно, у записі слухати не рекомендується - це імпровізація. Трійка фіналістів вичитала, журі видало вердикт, після якого українська делегація злагоджено зібралася і синхронно залишила морозне місто для того, щоб забути про існування даного фестивалю. Своє 3-є місце конголезці рахували плювком в обличчя харківської репанутої громадськості, про що її саму і сповістили. Більше мені з цієї нагоди додати нема чого, хоча хочеться. Мали місце дурні висловлення типу "Занадто багато чубів у Москві", "Не зрозуміло, про що читають" і "Це не реп". Усе вірно, дорогі мої, це не реп. Це - український реп. І тепер ніяких комплексів молодших братів-хохликів немає. Ми - не лохи. Лохи - не ми. Нехай Москва залишається зі своїм пафосом. Будемо будувати свій оазис.

А тим часом кліп "Зроби мені хіп-хоп" без хабарів і пиття алкоголю одержав спеціальний приз на 5-ому всеукраїнському фестивалі відеокліпів "Покоління-98". Добре.

1998 рік пройшов відмінно за винятком проблем зі здоров'ям.

З початку наступного року велася підготовка до зйомки кліпу "Зачекай". Контора вперше довірила комусь знімати кліп на свою пісню (за що, власне і постраждала). Цим "комусь" став Віктор Придувалов - культова нині київська людина, раніше відома усім жителям по безлічі альтернативних картинок, а тепер один із самих удалих комерційних режисерів-виготовлювачів музичного відео.

У січні рекламний ролик альбому "Зроби мені хіп-хоп" був заборонений для прокруту по національному радіо "Промінь". Причина - якогось дядька злякали асоціації зі східною ордою і поневоленням країни. Тоді ж комусь не сподобалася голі сідниці Дилі в кліпі "Зроби мені хіп-хоп", за що відео було заборонено до показу на каналі "ПРО-TV". Маразм кріпшав...

16 січня помер від поранень, отриманих в автомобільній аварії директор телекомпанії "Приват-ТБ" Олександр Голубчик, у свій час максимально посприяв просуванню групи, а ще раніш став фактичним батьком хіп-хоп культури що зароджувалася в Україні, виділивши національний ефір під програму "Реп-Обойма".

Під Новий Рік усе здавалося безхмарним і група вирішила, що встигне поїсти з декількох тарілок.

Але альбом під робочою назвою "Welcome сюди" під кінець року не вийшов через відсутність як такого - робота над ним тільки починається; спільний макси-сингл із сайбер-хоповою групою "Тартак" - "Та-Та-Та" - був пригальмований. Але зі шляхетної причини - вирішили запустити його після деякого розкручування "Тартака".

Пісня і кліп "Не міне мене мила" разом із зіркою українського тріп-хопу Катею Чілі теж не відбулася. Каті не сподобався текст, завдяки чому пісня підвисла. Вона дотепер не записана, але часом виповнюється на концертах. Відомо, що конголезці будують всілякі козні в плані реалізації цього проекту, який самі вони називають "Вій-2000".

Спільний англо-рос-український проект "Марс атакує" теж завис після підготовчої роботи.

Зате Фагот, хлопчик Фоззі і дядько Диля досхочу потрудилися над піснями підростаючих кадрів, що готувалися до фестивалю "Червона Рута'99". Це окрема історія. Під кінець року фестиваль ще не розрахувався з групою, підвис у дуже теплу цифру з трьома нулями і невідомою кількістю дев'яток. Хлоп'ята ж витративши 3 місяці на фестиваль, фактично заморозивши справи групи (знати би прикупку...). Велика частина лауреатів пройшла через руки групи: Диля ставив більш ніж 40 виконавцям вокал, Фоззі писав тексти, Фагот - пісні, обоє останніх також продюсували на фестивалі купу груп, що стали лауреатами. Диля, до речі, після фестивалю отримав власний проект, ставши продюсером власниці першої премії в жанрі поп-музики, Лени Янчук.

Відразу після фестивалю група приступила до роботи над новими піснями з метою засвітити їх на наступній масштабній акції - "Таврійських Іграх-99". В ударний термін були вистрелені дві композиції - олдскульний гімн "Ретро" і радісне диско "Здра, моя ра"

Рівно через рік після фестивалю "In Da House For", тобто 30 травня 1999 року в Харкові пройшов п'ятый фест легендарної серії "In Da House П'ять". Туди з'їхалось більшість української хопової туси плюс москвичі White Hot Ice. Слов'янські балакуни в кампанії з графітчиками, брейкерами і стрітболерами намагалися розірвати тих, хто був на фесті, як мавпа марлеві труси. Виступ ТНМ Конго в якості хедлайнерів фестивалю за традицією закінчилося скандалом - на середині першої ж пісні при жахливому звуці (група єдина грала вживу) був виключений звук - адміністрація клуба "Диско-2000" повернула усіх на десять років тому, у недобрі радянські часи.

Трохи пізніше конголезці разом з Убітимі Репом одержали запрошення виступити на площі в Ризі. Экшн намічався на середину травня, але благополучно пролетів. Зате другий раз підряд група відвідала в якості хедлайнера альтернативний фестиваль у Тернополі "Нівроку-99", де вистрілила новими піснями.

Приблизно в той же час всесвітня контора по імені "Юнеско" залучила ТНМ Конго до якогось соціального проекту, подробиці якого поки не розголошуються.

5 червня туса міста Черкаси провело на центральному стадіоні безпрецидентну акцію за участю ТНМ Конго, Убітих репом, армії граффітерів, київського клуба роллерів і більш ніж 100 стрітбольних команд. Відбулося попадалово - у більшій частині міста відрубало світло. Як наслідок, звук на сцені припинив своє існування. Щоб підтримувати юрбу в робочому стані, на сцену десантувався чудово відробивши весь концерт МС Положинский (група Тартак, місто Луцьк) у компанії з мегафоном. Вдосталь покричавши, він одержав допомогу з боку барабанщика ТНМ Конго Вітольда, за яким спішно була відправлена машина організаторів. Хлоп'ятам довелось качати народ до прибуття конголезців.

Контора вдарила перевіреним матеріальчиком "Дибани мене", "Парті" і т.д., попутно перевіривши відносно нову телегу "Хрум-хрум" і презентувавши новий олд-скульный трек "Ретро" у супроводі незабутнього танцюриста Джаззі Флюса. Міліція сумлінно гасила розжарення народу, самозабутно топчучи найбільш екстремальних підлітків. Звернувшись зі сцени до сірих братів, ТНМ Конго напоролися на максимальне нерозуміння з боку органів внутрішніх дєлов. Далі - більше. Під тиском міліцейської верхівки хвилин так на 25 раніш покладеного терміну на сцену був відправлений МС Положинский з конторським улитиматумом: "ісчо одна пестня і шабаш". У результаті ударна манєчка-кінцівка годинного концерту була змазана. Щоб конголезці не влаштували з цієї обідки нову Боснію навпіл з Герцоговиною, звук був моментально прибраний з порталів. Публіка, треба віддати їй належне скакала що було сил і, так і не усвідомивши, що їй тільки що зобразили обрізання, бадьоро розповзалася. Концерт закінчаний.

Приблизно в ті ж терміни російське МТВ (дай боже йому здоров'я) закрутило кліпи "Дибани мене" і "Зачекай", правда перший з них був названий "Дябаны мяны". Може, конголезців рахували латентними білорусами, а може, просто незнайомі зі слов'янськими мовами. 18 червня Київ відвідали культові Кірпічі, з якими конголезці встигли міцно подружитися й обмінятися протоколами про наміри.

Далі ТНМ Конго стали єдиною хоповою одиницею допущеної до сцени фестивалю Таврійські Ігри. На фест конголезці заявилися у великій компанії (культовий джазовий саксофоніст Дмитро "Бобін" Александров, трійка брейкерів з колишніх Турбо, усі - Харків + київський царапуль з угруповання DJ's Afterwork ). Усе пройшло не так, як хотілося, проте джа було (у змісті сценічний чад). Це точно.

Після нетривалого відпочинку в диких місцях (тих же, що і попередні 7 років), контора засіла за підготовку нового альбому. Першими були записані "Ретро" і "Здра моя ра" (утім, вони дотепер поки не видані ні однією радіостанцією, причина - невідома).

Далі ТНМ Конго були допущені а потім благополучно зняті з передвиборного туру товариша Кучми за погану поведінку. Хтось пустив слух, що на одному з концертів мала місце бійка між конголезцями і музикантами групи Віктора Павліка. Фагот в інтерв'ю газеті "Я-Молодий+" заявив, що нікого не били, інакше, мовляв, Павліки грати б не змогли. Так чи інакше, але група з ряду відповідальних заходів була знята.

Під час концерту в Сумах була за традицією пропорота сцена. Естафету у Фагота перехопив Фоззі. Під час пісні "Ото таке" хор рецидивістів дострибався до того, що одна з плит сцени вискочила з пазів. Фоззі обрушився з двометрової висоти вниз, на працівника сцени, який внизу курив. Обоє вижили. Фозз розпоров праву ногу і здоровецько приклався головою. Хлопця врятувала його дураковаляльна шапка.

В цей час дідусь Зі перебрався в Київ і виступив соло на фестивалі "Майбутнє України". Хлопець зі своїми теліжками був незрозумілий журі. Хоча, саме їх і можна зрозуміти - у конкурсі естрадних співаків і раптом таке!!! Послухати, до речі, 3 треки Зі можна по адресочці http://www.tavriagames.com/muk/index.html. На тім же заході був засвічений проект Росава - тріп-хопець з живою групою при гарячій участі дядька Дилі (продюсер проекту) і Фагота (штатний аранжувальник).

По стану справ на кінець року концесія щільно засіла за студійну роботу. Серед новорічних концертів головний - бенефіс на церемонії вручення премії "Золота Жар-птиця'99". Група начеб то готує сюрпрайз і чергову прем'єру - пургометку "По барабану".

За планом - зйомка найближчого кліпу, продовження роботи над альбомом і як мінімум двома спільними проектами. З ким саме - не колються. Як завжди.

Необхідний додаток

Фаза “два та три нулі” почалася з двох новин: доброї та не дуже поганої. Новина перша – Михайло Козирєв випустив на культовій збірці “Нашествіє. Третій крок” стару тєлєгу “Бомбіні”. Новина друга – пісню було кастровано: зник третій куплет, декілька скрейтчів, частина вступу та половина останнього приспіву. Тоді ж до української компіляцїї «Upgrade’2» потрапила “Ретро” - перша пісня з нового альбому. Після канікул група повернулася до студіїї, де працювала над треком “По барабану”. До справи було долучено DJ Вольдемара, котрий тоді тільки повернувся з Германії. 21 січня (в день смерті дідуся Лєніна) мав місце офіційний чат у Кеффіра на hiphop.cool.ru.

У кінці лютого група була гостем фестивалю зимових екстремальних видів спорту “Winter X”, під час якого двічі зіграла у Тисовці та дала великий сольнік в Ужгороді. Братва тиждень радісно вбивалася на сноубордах, лижах, саня, сноублейдах та просто так.

У березні група виступила на печально відомій “Біт-Бітві MTV” у Москві та вперше зіграла реггей-версію “Зачекай” на презентації проекту “Шоколад “Корона” & Ані Лорак = Лондон”. Через те, що група була не в повному складі, було вирішено зупинитися на фортепіано (Діля грав) та бац-гітарі (Котя, звичайно).

Першого травня ТНМК були в Одесі, де грали на “Юморіні-2000”. Концерт по старовинній одеській традиції був “для галочки”, але публіку, не дивлячись на велику відстань між нею таки-вдалося розкачати. Вже на другій хвилині випав Фоззі – наскочив на цвях. Повернувшися з Одеси всі, крім Фагота, Ділі та Коті захворіли на невідомий вірус. Далі було презентовано трек “Мила”, записаний з легендою української сцени, народною артисткою Ниною Матвієнко (через тиждень цю ідею насадив “Океан Ельзи”). Тоді ж до запису було долучено трубача чудової київської групи “Аби МС” Петруччо. Він записався в пісні “А море де?”. Тим часом Фоззі та Сашко Положинський запустили радіопрограму “Бруклінські пиріжки”.

В травні вийшов шостий номер журналу EXTREME, на обкладинці якого були розмальовані “Під Полінезію” Діля, Фоззі та Фагот. Тоді ж “X3M” та УХХА приготували компіляцію “Український хіп-хап. Перший пак”, на якій було презентовано пісню “По барабану”. Наприкінці травня група взяла участь у турі “Соки Галічина” та виступила на 6-ому міжнародному фестивалі In Da House.

На початку травня група поїхала до Москви- на “фестиваль екстремальної енергії” та концерт у клубі “Китайський льтчик Джао-Да”, де було зіграно програму «Уроки української». Разом з групою виступив саксофоніст “Бобін” Александров (який записувався з групою у “Зачекай” та “Джаззі”). Тоді ж Ваня з Чернігова намалював комікс на пісню “Чуваки”. За сценарієм Фагот поспішає на допомогу Ділі та Фоззі, які бьються з роботами. 16 червня біло зіграно концерт у Павлограді з групами “Цвєти” (ті самі) та “Зємлянє” (ті самі).

В липні ТНМК виступили з новою програмою та Таврійських Іграх-2000 в компанії з Ніною матвієнко, бі-боями “Ultra Beat” та вундеркіндом DJ Tonique. Відразу після цього знов була Москва, де було зіграно 7 концертів, в т.ч. у програмі “Антропологія” на НТВ. Подорож видалася насиченою – Фагот, Фоззі та Діля гостювали у Васі В у Санкт-Петербурзі, а Котю, Вітольда та Яковлєва було заарештовано на Тверській.

Серпень – Крим та фестиваль екстремальних видів спорту “Бугаз-2000”, де було розпочато роботу над кліпом “А море де?”. Режисером став Сергій Андрюнін (Приват-ТВ, який знімав ще “Зроби мені хіп-хоп”).

На початку вересня конголезьці виступили на фестивалі “Золота Осінь Славутича” та двічі подорожували до Москви – “Адідас Стрітбол Чєлєндж” + “Рап-Перспектива”, після чого працювали у студії. А Діля, Вітольд та Фоззі після матчів Ліги Чемпіонів “обнулили” зачіски.

У жовтні було видано пісню-трансформер “На дачу”. У варіанті “На дачу.ru” Міхей виконав партію російського дачника. Одночасно Віктор Прідувалов почав работу над кліпом “По барабану” – рекламним роліком цього сайту, який тоді малював Євген Санніков.

11 листопада на фестивалі “Екстрімізм” був офіційно представлений новий конголезець - DJ Tonique. Листопад промайнув у репетиціях нового матеріалу, частина якого була презентована під час акції “Вибір молоді-2000” у київському Палаці Спорту.

У грудні знов Москва, сольні концерти у клубах “Китайський льотчик Джао-Да” та “16 тонн” та зйомка у проекті ОСП-студії “Сестра-3” – новорічнім шоу-пародії на “Брат-2”. Потім у Москву було десантовано Фоззі – він сидів у жюрі на конкурсі «Rap-Мьюзик’2000». Не дочекавшися виходу кліпів “А море де?” та “По барабану” було знято ще один – на нову пісню “люба Люба”.

У січні-2001 у студійному компь'ютері загинула пісня “Восени”. Групі довелося повертатися до роботи над цим треком. Ну а потім, 16 лютого, було открито цей сайт. Тож, дивіться архів новин. Адіос.

нагору