Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Випуск 12

! Наступний випуск бюлетеню “Європейський вісник” буде розповсюджено 2 серпня (понеділок). Ми дуже просимо отримувачів не пошкодувати кілька хвилин часу й заповнити анкету: нам дуже важлива Ваша оцінка якості “Європейського вісника” та Ваші побажання на майбутнє. Анкети прохання надсилати за адресою kucher@aup.com.ua


Новини ЄС-Україна

На порозі чергового саміту

Черговий саміт ЄС-Україна відбудеться 8 липня у Гаазі. Участь у ньому візьме українська урядова делегація на чолі з Президентом Леонідом Кучмою, а з боку ЄС - Прем’єр-міністр Нідерландів (країни, що головує нині в Союзі) Ян Пітер Болкененде, Президент Європейської комісії Романо Проді, Верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав’єр Солана, комісар ЄС з питань зовнішніх відносин Кріс Паттен і нідерландський міністр закордонних справ Бернард Бот. Пленарне засідання саміту триватиме протягом двох годин, після чого відбудеться прес-конференція. Під час засідання сторони планують обговорити розвиток ситуації в ЄС та Україні, питання відносин між ними та актуальні міжнародні питання.
http://www.eu2004.nl http://www.ukraine-eu.mfa.gov.ua


Новини ЄС

Нідерланди хочуть довести, що розширений ЄС працює безперебійно

З 1 липня головування в Європейському союзі перейняли Нідерланди. “Понад усе Нідерланди хочуть продемонструвати, що розширений Союз працює, - заявив з цієї нагоди прем’єр-міністр країни Ян Пітер Болкененде. – Ми хочемо довести, що навіть з 25 країнами-членами його колеса крутяться так само швидко, що ми можемо ухвалювати рішення і виконувати їх разом”. Офіційно проголошеними пріоритерами нідерландського Президентства є також сталий розвиток європейської економіки, безпека, питання загальносоюзного бюджету і активізація ролі ЄС у світі.
http://www.eu2004.nl

Турецьку дилему розв’яжуть в кінці року

Так зване турецьке питання обіцяє стати чи не найдискусійнішим під час Президентства в ЄС Нідерландів: до кінця жовтня доповідь про готовність країни до початку переговорів про вступ до ЄС має надати Єврокомісія, після чого остаточне рішення ухвалить Європейська Рада. “Нам потрібна чесна гра з чіткими правилами, - заявив з цього приводу нідерландський прем’єр Ян Пітер Болкененде. – Питання полягає в тому, чи матиме Туреччина доти стабільні інституції, які захищатимуть демократію, верховенство права і права людини”. Він, однак, наголосив, що дотримання Анкарою необхідних політичних критеріїв є лише однією, “технічною” частиною питання. Нідерландський лідер висловився за проведення публічних дебатів з питання, чи може ісламська країна належати до Європи.
http://www.eu2004nl www.euobserver.com


Хав’єр Солана буде першим міністром закордонних справ ЄС

Нинішній Верховний представник Євросоюзу з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав’єр Солана стане першим міністром закордонних справ ЄС: його кандидатуру узгодили лідери країн-членів. Ця посада передбачена недавно схваленою Конституцією ЄС, і в разі безпроблемної її ратифікації Солана розпочне нову діяльність наприкінці 2006 року. “Я з величезним задоволенням працював з ним понад 5 років, і, можливо, краще за будь-кого впевнений, що він відмінно здійснюватиме роботу, спрямовану на подальший розвиток поки що молодої спільної європейської зовнішньої та безпекової політики”, - прокоментував призначення комісар ЄС з питань зовнішніх відносин Кріс Паттен.
http://ue.eu.int/en/summ.htm
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm
http://euractiv.com


Символізм і Конституція

Хоча традиційно угоди ЄС підписують в країні, яка головує на той час в союзі, для нещодавно узгодженої Конституції Європейського союзу буде зроблено виняток: церемонія відбудеться в листопаді в Римі. Річ у тім, що Конституція має замінити Договір про заснування Європейського економічного співтовариства (Римську угоду) від 1957 року, яку було підписано саме в італійській столиці. В принипі, у Римі ж лідери могли підписати новий документ в грудні минулого року, коли в союзі головувала Італія – але, як відомо, тоді не домовилися. Однак тепер лідери країн ЄС вирішили, що Конституцію, яка симолізує новий етап європейської інтеграції, так само символічно підпишуть в тому ж місці, звідки розпочався етап попередній.
http://ue.eu.int/en/summ.htm http://www.euobserver.com

“Третій полюс” Європейського парламенту

У недавно обраному Європарламенті має з’явитися нова потужна політична сила проєвропейського центристського спрямування під назвою Альянс лібералів і демократів за Європу . Групу вже охрестили “третім полюсом”: вона складатиметься із щонайменше 80 депутатів і стане третьою за чисельністю після фракцій Європейської народної партії та соціалістів. Остаточні переговори між представниками Партії європейських лібералів та реформаторів, французького Демократичного союзу та італійської Коаліції оливкового дерева ( лідером якої є чинний Президент Єврокомісії Романо Проді) заплановано на 13 липня. Тим часом об’єднуються у Європарламенті й противники подальшої євроінтеграції: їхня група матиме назву “Незалежність і демократія”. Щоправда, багнетів у євроскептиків значно менше – на сьогодні лише 31 депутат.
http://www.eupolitix.com

Китай до ринкового статусу ще не дотягує

Європейська комісія, яка розглядає заявку Китаю на визнання його країною з ринковою економікою, наголосила на чотирьох проблемах, що цьому заважають: надмірне державне втручання у діяльність компаній, слабкі заходи корпоративного управління, відсутність однакового підходу до всіх компаній у процедурах банкрутства, а також те, що банківський сектор управляється неринковими методами. Водночас Єврокомісія заперечила будь-який політичний підтекст у ненаданні Китаю бажаного статусу. “Це не політичне рішення, а суто технічна справа”, - заявила речник комісара ЄС з питань торгівлі Аранча Гонзалез. Брюссель також наголошує, що лише незначна частина китайського експорту до ЄС (0,5%) є суб’єктом антидемпінгових процедур: нині таких провадиться 32, ще у 22 випадках триває розслідування. Обсяг китайського експорту до ЄС склав минулого року 72 млрд. доларів.
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm http://www.euobserver.com

Суд розсудить Єврокомісію і Раду

13 липня Суд Європейських співтовариств має ухвалити рішення з однієї з найгучніших справ цього року, в якій Європейська комісія протистоїть Раді ЄС. Річ у тім, що восени минулого року Рада міністрів фінансів ЄС відкинула пропозицію комісії про запровадження дисциплінарних санкцій проти Франції та Німеччини: вони, допустивши понад 3-відсотковий дефіцит своїх держбюджетів, порушили умови Пакту стабільності та зростання ЄС. Напередодні судового вердикту комісія, однак, просигналізувала про готовність до гнучкішого підходу у питанні дотримання стандартів. “Досвід останніх п’яти років засвідчує, що в деяких випадках правила бувають надто жорсткі й зменшують для нас можливість маневру, - зазначив комісар ЄС з питань економічних та монетарних справ Жоакін Алмуніа. – Можливо, необхідно чіткіше визначити деякі правила, що стосуються перевищення рівня дефіциту держбюджету”.
http://curia.europa.eu/en/index.htm http://euractiv.com

Парламент продовжує непокоїтися угодою про персональні дані

Президент Європейського парламенту Пат Кокс офіційно звернувся до Суду європейських співтовариств з проханням анулювати угоду між ЄС та США, яка передбачає передачу європейськими авікомпаніями персональних даних пасажирів трансатлантичних рейсів американським органам безпеки. “Це рішення було ухвалене після широких консультацій і відбиває занепокоєність, висловлену переважною більшістю Європарламенту, яка грунтується на потребі захистити фундаментальні права і свободи європейських громадян”, - заявив він. Раніше Європейський парламент вже надсилав до Суду проект угоди, але документ було підписано, не очікуючи вердикту головної судової інстанції ЄС. Європейська комісія та Рада ЄС наполягають на тому, що укладена з Вашингтоном угода забезпечує “адекватний захист” приватної інформації, і не є порушенням законів ЄС.
http://euractiv.com


Єврокомісія пропонує оновити директиву з протидії брудним грошам

Пропозиції щодо змін до законодавства ЄС, спрямовані на активнішу протидію відмиванню брудних грошей, підготувала Європейська комісія. Зокрема, пропонується розширити перелік злочинних дій, які підпадатимуть під відповідну директиву ЄС. Крім того, Єврокомісія пропонує привести це законодавство у відповідність до останніх рекомендацій FATF, які стосуються фінансування тероризму. “Боротьба проти відмивання грошей та фінансування тероризму є найвищим політичним пріоритетом Єврокомісії, - заявив комісар ЄС з питань внутрішнього ринку Фріц Болкештейн. – З часу ухвалення 1991 року першої відповідної директиви співтовариство було на передньому краї міжнародних зусиль, спрямованих на протидію легалізації коштів, зобутих злочинним шляхом”. Нові пропозиції Єврокомісії направлені до Ради ЄС та Європарламенту.
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm


Корисні для висвітлення тематики ЄС інтернет-джерела

Інтернет-джерела ЄС:

Європейський союз в інтернеті - http://www.europa.eu/
Інформаційний бюлетень ЄС – http://europa.eu/newsletter/index_en.htm
Європейський парламент - http://www.europarl.europa.eu
Європейська комісія - http://www.http://ec.europa.eu
Генеральний директорат Єврокомісії з питань зовнішніх відносин – http://http://ec.europa.eu/external_relations/index.htm
Інформаційний бюлетень Генеральний директорат Єврокомісії з питань розширення – http://http://ec.europa.eu/enlargement/docs/newsletter/latest_weekly.htm
Делегація Європейської комісії в Україні - www.delukr.ec.europa.eu
Рада Європейського Союзу - http://ue.eu.int/en/summ.htm
Євростат – http://ec.europa.eu/eurostat
Євробарометр - http://ec.europa.eu/public_opinion/index.htm

Спеціалізовані сайти:

EU for journalists – http://www.eu4journalists.com
EUobserver – http://www.euobserver.com
EurActiv - http://euractiv.com
EUpolitix - http://www.eupolitix.com
EUABC - http://www.euabc.com


Стаття "Хосе Дурайо Баррозо: наступний Президент Єврокомісії?"

Невдовзі після досягнення компромісу в ухваленні Конституції Європейського союзу його лідери розв’язали іншу, так само складну й інтригуючу проблему: узгодили кандидатуру наступного президента Європейської комісії. Особою, яка задовольняє усі країни-члени, став чинний прем’єр-міністр Португалії Хосе Мануель Дюрайо Баррозо. “Це рішення підкреслює символічну цінність Португалії як “щасливого випадку” для ЄС і його визнання можливості лідерства цієї країни, її людей та інституцій, її продуктивних можливостей та соціальних досягнень. Призначення пана Баррозо також приємне тому, що воно ще раз продемонструвало здатність союзу до досягнення згоди з непростих питань”, - заявив нинішній Президент комісії Романо Проді.

Йому 48 років, у себе в країні Баррозо є лідером правоцентристської Соціал-демократичної партії. На Батьківщині він провів вдалі економічні реформи, що в очах багатьох робить його здатним вдихнути нове життя в Лісабонську стратегію, згідно з якою до 2010 року ЄС має стати найконкурентнішим економічним утворенням у світі. У ЄС також сподіваються, що Баррозо вдасться довести до благополучного завершення важкі дебати щодо фінансових перспектив ЄС: питання стосується внесків країн-членів і видатків союзу, і на сьогодні існують досить серйозні суперечності між Єврокомісією та окремими країнами-членами.

Деякі інші важливі штрихи до портрета номінанта такі. Баррозо, відзначають спостерігачі, не є політиком від Бога, проте має відчутні риси лідера. Свого часу він був у одному таборі з керівниками Іспанії та Великої Британії щодо підтримки дій США в Іраку – це, на думку багатьох, робить його непоганою персоною для зміцнення мосту між США та ЄС. Баррозо відомий також тим, що незмінно й активно відстоює права малих країн Євросоюзу. Щодо майбутнього ЄС, то хоча португальський прем’єр і не є, так би мовити, “істинним федералістом”, але наголошує: “Я вже тривалий час переконаний прихильник європейського проекту”. Він підтримав Францію й Німеччину, коли Рада ЄС відмовила Європейській комісії у запровадженні проти них санкцій через порушення вимог Пакту стабільності і зростання, тобто через перевищення максимально допустимого розміру дефіциту держбюджету. Зрештою, Хосе Дюрайо Баррозо вільно говорить іспанською, французькою та англійською мовами.

Очевидно, що здатність спілкуватися з багатьма їхніми рідними мовами знадобиться Хосе Дюрайо Баррозо вже незабаром: 20 липня своє добро на його призначення має дати Європейський парламент. Кандидатуру португальця однозначно підтримують його однодумці з Європейської народної партії, яка має найбільшу в ЄП політичну групу. “Це велика честь для сім’ї ЄНП, що одного з наших кращих лідерів було обрано для посади глави європейської інституції, яка гратиме надзвичайно важливу роль у майбутньому розширеного союзу”, - заявив лідер групи Антоніо Лопез-Істуріц. Проте явно невдоволені вибором Європейської Ради соціалісти, які є другими за чисельністю у парламентському органі ЄС. “Буде назвичайно важко переконати європейських соціалістів у тому, що вони повинні підтримати запропонованого кандидата”, - попередив їхній лідер Пол Найруп Расмуссен. Певний скепсис висловили й “зелені”. Слід очікувати, що наступні кілька тижнів пройдуть в інтенсивних міжфракційних переговорах. Хосе Дюрайо Баррозо, як і весь новий склад Європейської комісії, має приступити до виконання своїх обов’язків 1 листопада.
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm
http://www.euractiv.com

нагору