This version of the page http://www.uapravo.org/sil_dop_publication.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-07. The original page over time could change.
Проект На допомогу сільським лідерам
 росiйська | english останнє поновлення 03.08.2007  
пошук      архiв  
05.07.2007//
Комплексна навчальна програма для викладачів права: запрошення до співпраці
Американська асоціація юристів /Ініціатива з верховенства права - Україна (ABA-Україна) запрошує юридичні факультети та спеціалізовані ВНЗ взяти участь у комплексній навчальній програмі для викладачів права.

22.06.2007//
ТЕНДЕР ЩОДО НАДАННЯ ЮРИДИЧНОЇ ДОПОМОГИ З ПИТАНЬ ВИБОРЧОГО ПРАВА
Ініціатива з верховенства права Американської асоціації юристів (ABA-Ukraine) за фінансування Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) оголошує тендер на надання юридичної допомоги громадянам України з питань виборчого права.

22.06.2007//
ОГОЛОШЕННЯ ДРУГОГО КОНКУРСУ МІКРО-ГРАНТІВ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЙ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА
Конкурс проводиться в рамках проекту «Розвиток громадянського суспільства в Україні», який втілюється Координатором проектів ОБСЄ в Україні та українськими виконавчими організаціями Комітетом виборців України, Творчим центром “Каунтерпарт” та Ініціативним центром сприяння активності та розвитку громадського почину “Єднання” (ІСАР “Єднання”) за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

// всi новини...

 

 





 


 

За підтримки Благодійного Фонду "Творчій центр "КАУНТЕРПАРТ", ОБСЄ та Міністерства закордонних справ Данії.

Проект

"На допомогу сільським лідерам"

  розділи:

ПУБЛІКАЦІЇ

Хто допоможе селянам?
Газета "Вгору" № 31(253) від 02.08.2007
Наталя Бімбірайте, Голова виконкому Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я


Де і як може отримати юридичну консультацію, допомогу в написанні заяви пенсіонер або багатодітна мама із віддаленого села Чаплинського району?

Про це йшла мова на "круглому столі", організованому нещодавно в смт. Чаплинка юристами виїзної громадської приймальні Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров'я. Не секрет, що безкоштовну правову допомогу у великих містах надають в основному недержавні організації і частково - управління юстиції. А чи мають можливість отримати таку допомогу малозабезпечені люди у малих містах, селищах, селах? Ідея "круглого столу" полягала в тому, щоб над вирішенням цих проблем попрацювали разом громадські активісти і представники місцевої влади. Отож у засіданні "круглого столу" взяли участь, окрім громадських активістів Чаплинського відділення центру "Успішна жінка", Херсонського міського товариства захисту прав споживачів, Фонду милосердя та здоров'я і спеціалісти Чаплинського райвідділу УМВС України в Херсонській області, районного управління юстиції, районної ради, Новокаховського об'єднання адвокатів, що діють на території Чаплинського району.

З'ясувалося, що первинну безоплатну правову допомогу (консультації) в Чаплинці надає громадська приймальня управління юстиції, але туди мало хто звертається - усього 40 звернень за рік, 1 звернення до адвокатів. Причини: місцеві мешканці не знають своїх прав і не вірять у можливість вирішення своїх проблем правовими шляхами. Учасники обговорення дійшли висновку, що зараз вкрай необхідно посилити правову просвіту через ЗМІ - і громадським організаціям, і управлінню юстиції, й правоохоронним органам, - а також домовилися про співпрацю в цьому напрямку.

Вторинна безоплатна правова допомога (складання скарг, заяв, клопотань тощо) не передбачена законодавством України, тому на рівні державних органів відсутня взагалі, і вирішити цю проблему без прийняття нового закону неможливо. Учасники "круглого столу" розробили ряд пропозицій до проекту ЗУ "Про надання безоплатної правової допомоги", одна із пропозицій - створити спеціальний Фонд під контролем громадських організацій, який би фінансувався державою і здійснював компенсаційні виплати установам, організаціям та фізичним особам, які надають безоплатну правову допомогу малозабезпеченим громадянам.

Зауваження та пропозиції, розроблені на "круглому столі" будуть направлені до Міністерства юстиції України. Подібні "круглі столи" на тему "Надання безоплатної допомоги незахищеним верствам населення: проблеми та перспективи" пройдуть незабаром у смт. Нижні Сірогози (3 серпня) та смт. Каланчак (17 серпня).

Виїзна громадська приймальня, пункти правової допомоги ХОФМЗ та "круглі столи" працюють в рамках проекту "На допомогу сільським лідерам" за підтримки Благодійного Фонду "Творчій центр "КАУНТЕРПАРТ", ОБСЄ та Міністерства закордонних справ Данії.


На допомогу сільським лідерам
Газета "Вгору" № 30(252) від 26.07.2007
Наталя Бімбірайте, голова виконавчого комітету Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я


Сьогодні в Україні близько 11 мільйонів людей мають право на безоплатну правову допомогу, але - не отримують її від держави (за даними Державної судової адміністрації, Міністерства праці та соціальної політики, Міністерства охорони здоров'я). Таку допомогу в нашій області понад 17 років надає біднякам, дітям, інвалідам, сиротам, пенсіонерам Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров'я. Його послугами щороку користуються понад 3,5 тисяч осіб.

В основному це - мешканці м. Херсона, Нової Каховки, Білозерки, Цюрупинська. А де і як може отримати юридичну консультацію пенсіонер із віддаленого села Чаплинського району? Якщо в районі і є юрист, то його послуги коштують не дешево. А як селянам захистити свої інтереси, коли влада їх порушує? Як подати заяву в суд і грамотно свої права захищати?

Понад три роки тому Фонд милосердя та здоров'я організував в районах області виїзну громадську приймальню. За цей час юридичною допомогою спеціалістів Фонду скористалися понад 1020 селян, десятки з них виграли справи в судах.

Спілкуючись із селянами, спеціалісти Фонду виявили: серед них є активні небайдужі люди, готові навчатися й надавати безоплатну правову допомогу небагатим землякам. Так народилася ідея відкрити пункти правової допомоги у віддалених райцентрах. Минулого року ХОФМЗ відкрив 4 таких пункти - у Скадовську (на базі філіалу Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля), в Каланчаку (як спільний проект з районним управлінням юстиції), у Нижніх Сі рогозах - (на базі районної спілки інвалідів "Оріон") та в Чаплинці - (на базі районного осередку Центру "Успішна жінка").

Консультанти, які працюють в консультаційних пунктах, пройшли курс навчання та стажування у громадській приймальні Фонду милосердя та здоров'я, отримали методичну та правову літературу. До них на підмогу регулярно приїздять спеціалісти ХОФМЗ - юристи Наталя Козаренко, Олександр Данилов, спеціаліст з питань захисту прав споживачів Віталій Нікітенко, спеціаліст із пенсійної реформи та соціальних питань Поліна Михайлова й інші.

Виїзна громадська приймальня та пункти правової допомоги ХОФМЗ працюють в рамках проекту "На допомогу сільським лідерам" за підтримки Благодійного Фонду "Творчій центр "КАУНТЕРПАРТ", ОБСЄ та Міністерства закордонних справ Данії.

Розклад роботи громадських приймалень в м. Херсоні та райцентрах області:
Громадська приймальня ХОФМЗ: вул. Фрунзе, 2, офіс. 19, м. Херсон, 73000, тел. (0552) 49-60-03.
Юридичний прийом: середа та четвер з 10.00 до 16.00
Прийом з питання захисту прав споживачів: понеділок з 10.00 до 16.00

Нижньосірогозький консультпункт: вул. Свердлова, 29, смт. Н.Сірогози.
Вівторок,четвер з 10.00 до 16.00

Чаплинський консультпункт: вул. Калініна, 18, смт. Чаплинка.
Понеділок з 12.00 до 16.00
Четвер з 8.00 до 12.00

Каланчацький консультпункт: вул. Піонерська, 7, смт Каланчак.
Вівторок, четвер з 8.00 до 13.00.

Скадовський консультпункт: вул. Шмідта, 42, м. Скадовськ.
Вівторок з 13.00 до 18.00
Субота з 9.00 до 13.00