ПОЛОЖЕННЯ
про Раду молодих учених і спеціалістів
Тернопільського державного технічного університету імені Івана Пулюя

1. Загальні положення
1.1. Рада молодих учених і спеціалістів Тернопільського державного технічного університету імені Івана Пулюя (в подальшому РМУС ТДТУ) є добровільним, самокерованим громадським об'єднанням, створеним з метою сприяння рішенню наукових проблем і захисту соціальних інтересів молодих вчених і спеціалістів.
1.2. Молодими ученими вважаються кандидати і доктори наук, докторанти, аспіранти, здобувачі, наукові співробітники і спеціалісти ТДТУ до 35 років включно, які займаються науково-дослідною роботою.
1.3. РМУС створена з ініціативи наукової молоді ТДТУ і здійснює свою діяльність у ТДТУ. У своїй діяльності РМУС керується чинним законодавством України, Статутом ТДТУ, а також принципами добровільності, рівноправності і самоврядування.
1.4. Діяльність РМУС ТДТУ ім. І. Пулюя координується адміністрацією ТДТУ ім. І. Пулюя через проректора з наукової роботи.
1.5. Голова РМУС ТДТУ є членом Вченої ради і науково-технічної ради (НТР) ТДТУ.
2. Основні задачі РМУС ТДТУ
2.1. Сприяти науково-дослідній роботі молодих учених і спеціалістів ТДТУ.
2.1.1. Підтримувати наукову наступність, зберігати наукові школи і напрямки ТДТУ.
2.1.2. Надавати молодим ученим інформаційну, методичну, організаційну і, за можливості, матеріальну допомогу при підготовці дисертаційних робіт, виданні авторефератів, публікаціях наукових праць, а також при поїздках на наукові і науково-технічні конференції.
2.1.3. Вести інформаційну підтримку наукової молоді шляхом пошуку і розповсюдження даних про фонди і грантову підтримку молодих учених.
2.1.4. Надавати можливу інформаційну і правову підтримку при формуванні науково-дослідних лабораторій, пошуку коштів для придбання необхідного обладнання і обчислювальної техніки.
2.1.5. Сприяти поширенню (впровадженню) результатів наукових досліджень молодих учених і спеціалістів. Проводити аналіз можливості виконання замовлень і договірних робіт в різних організаційно-правових формах.
2.2. Підвищувати наукову кваліфікацію і професійний рівень молодих учених та спеціалістів.
2.2.1. Сприяти професійному росту наукової молоді ТДТУ, розвитку молодіжних наукових ініціатив і закріпленню молодих наукових кадрів в штаті ТДТУ.
2.2.2. Сприяти організації наукових шкіл, конференцій, семінарів, симпозіумів, в тому числі міжнародних, які проводяться на базі ТДТУ.
2.2.3. Організовувати зустрічі, диспути, круглі столи з метою виявлення і узагальнення інформації про напрямки і результати наукових та науково-практичних досліджень молодих учених ТДТУ.
2.2.4. Організовувати і проводити наукові конференції, семінари та конкурси наукових робіт молодих учених і спеціалістів ТДТУ.
2.2.5. Висувати кандидатури на здобуття премій, грантів, стипендій.
2.3. Сприяти представленню, захисту і реалізації професійних, інтелектуальних, юридичних і соціально-побутових інтересів і прав молодих учених і спеціалістів ТДТУ.
2.3.1. Виконувати роль представницького органу і захищати права молодих учених і спеціалістів у Вченій раді, НТР ТДТУ. Виявляти думку наукової молоді щодо різних аспектів професійної діяльності і соціально-побутових питань.
2.3.2. Представляти інтереси молодих учених і спеціалістів в державних органах, муніципальних, наукових, громадських об'єднаннях та інших організаціях.
2.3.3. Організовувати соціологічні дослідження серед наукової молоді ТДТУ з метою виявлення проблем молодих учених і спеціалістів і пошуку шляхів їх вирішення.
2.3.4. Проводити пошук форм вирішення житлових і побутових проблем молодих учених і спеціалістів ТДТУ.
3. Основні напрямки діяльності Ради.
3.1. Рада має право:
 
- виступати з ініціативами по різних питаннях наукового і громадського життя, вносити пропозиції в органи державної і муніципальної влади, наукові і громадські організації і брати участь у прийнятті їхніх рішень, які стосуються наукової молоді ТДТУ;
- представляти і захищати права і законні інтереси наукової молоді ТДТУ в органах державної влади, місцевого самоврядування, наукових і суспільних об'єднаннях;
- організовувати лекторії, наукові школи, семінари і конференції;
- вести співробітництво з науковими, студентськими й іншими організаціями;
- ініціювати проведення зборів наукової молоді ТДТУ;
- ініціювати і приймати участь у створенні громадських некомерційних організацій, мета і задачі яких відповідають цілям і задачам РМУС ТДТУ;
- брати участь в міжнародних, державних, регіональних і інших проектах і програмах;
- організовувати центри ділового співробітництва, клуби дозвілля, виставки, конкурси, ярмарки;
- здійснювати іншу діяльність в інтересах наукової молоді, яка не суперечить чинному законодавству.
3.2. Здійснюючи діяльність з реалізації задач, РМУС ТДТУ зобов'язана:
 
- дотримуватись законодавства України, загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, що стосуються сфери діяльності, а також норм передбачених Статутом ТДТУ і Положенням про РМУС ТДТУ;
- поширювати інформацію про свою діяльність шляхом регулярного поновлення Інтернет сторінки РМУС. Представляти на зборах наукової молоді ТДТУ щорічний звіт про свою діяльність;
- представляти необхідну інформацію і звіти у відповідний департамент Міносвіти і науки України щодо виконання Указів Президента України про підтримку молодих учених і спеціалістів.
3.3. Будь-який вид діяльності РМУС ТДТУ може бути додатково регламентований додатками до дійсного Положення.
4. Порядок формування РМУС ТДТУ
4.1. Членами РМУС ТДТУ можуть бути молоді учені, спеціалісти, докторанти та аспіранти наукових і навчальних підрозділів ТДТУ у віці не більше 35 років (включно), які визнають дане Положення.
4.2. Кількість членів РМУС ТДТУ визначається на загальних зборах наукової молоді ТДТУ відкритим голосуванням.
4.3. Кандидатури в члени РМУС ТДТУ висуваються загальними зборами наукової молоді ТДТУ і обираються відкритим голосуванням. З метою підвищення ефективності своєї роботи до складу РМУС можуть бути додатково обрані нові члени, шляхом відкритого голосування.
4.4. Члени РМУС ТДТУ обираються на строк до 3-х років. Далі членство в Раді повинне бути відновлено чи припинено рішенням загальних зборів наукової молоді ТДТУ.
4.5. Виключення з членів РМУС ТДТУ може здійснюватися у випадках:
 
- відкликання повноважень за рішенням загальних зборів наукової молоді і РМУС ТДТУ;
- здійснення членом РМУС дій, які грубо порушують Положення і принципи РМУС ТДТУ;
- невиконання рішень РМУС ТДТУ;
- письмового клопотання про своє бажання вийти зі складу РМУС ТДТУ.
4.5. Члени Ради мають рівні права і несуть рівні обов'язки.
4.5.1. Права члена РМУС ТДТУ:
 
- брати участь в засіданнях РМУС, виявляти ініціативу, висловлювати власні погляди, вносити на розгляд будь-які пропозиції і брати участь у вільному обговоренні всіх питань, відповідно до затвердженого регламенту;
- на підставі власного бажання, згідно встановленого РМУС порядку, у будь-який момент добровільно припинити своє членство в РМУС;
4.5.2. Обов'язки члена РМУС ТДТУ:
 
- дотримувати дійсного Положення і виконувати рішення РМУС, прийняті в межах її повноважень, визначених дійсним Положенням;
- виконувати покладені на себе зобов'язання, керуватися у своїй діяльності цілями, задачами і принципами РМУС;
- при одержанні повідомлення з РМУС, що містить у собі завдання чи прохання про виконання доручення, яке стосується діяльності РМУС, вчасно передавати в РМУС свою відповідь або повідомлення про неможливість відповіді не пізніше встановленого в повідомленні терміну і у встановленому порядку;
- у будь-якій своїй діяльності, що стосується компетенції РМУС, строго дотримувати рішень РМУС.
5. Організаційна структура РМУС
5.1. Засідання РМУС проводяться в міру необхідності. РМУС вважається правомочною приймати рішення, якщо на її засіданні присутні більше половини її членів. Рішення РМУС приймається більшістю голосів присутніх на засіданні членів. РМУС правомочна приймати рішення з будь-яких питань своєї діяльності.
5.3. Кандидат на посаду Голови РМУС висувається рішенням кваліфікованої більшості(не менше 2/3 від числа всіх членів РМУС) на установчому засіданні РМУС і затверджується ректором ТДТУ на строк до 3-х років.
5.4. Голова РМУС організовує і керує роботою РМУС і є офіційним представником РМУС ТДТУ, здійснює взаємодію з іншими організаціями відповідно до Положення про РМУС.
5.5. Голова Ради має право:
 
- приймати рішення про скликання і терміни проведення чергового засідання РМУС, вирішувати інші питання підготовки і проведення засідання РМУС;
- головувати на засіданнях РМУС;
- координувати діяльність РМУС;
- брати участь в засіданнях Вченої ради і НТР ТДТУ;
- представляти РМУС ТДТУ стосовно юридичних, фізичних осіб чи організацій при наявності відповідного доручення;
- укладати договори і угоди, давати зобов'язання від імені РМУС згідно прийнятих РМУС рішень.
5.6. Голова РМУС зобов'язаний:
 
- формувати порядок денний, необхідні матеріали і проводити засідання РМУС, здійснюючи функції голови цього засідання, чи передавати ці функції частково або цілком заступнику голови РМУС;
- контролювати дотримання членами РМУС цього Положення і діяльність РМУС в цілому;
- звітувати перед членами РМУС на його засіданні про пророблену роботу;
- забезпечувати ефективну діяльність РМУС відповідно до п.2 і п.3 цього положення.
5.7. Рада має право кваліфікованою більшістю голосів (не менше 2/3 від числа всіх членів РМУС) виразити недовіру голові РМУС. У випадку, коли голова РМУС на підставі власного бажання, у встановленому Радою порядку, чи добровільно за рішенням РМУС припиняє свої функції або членство в Раді, функції голови РМУС автоматично переходять до заступника голови РМУС, який зобов'язаний внести до порядку денного найближчого засідання РМУС питання про вибори і призначення голови РМУС і його заступника, а також провести це засідання в термін не більше одного місяця. Якщо голова РМУС тимчасово не може виконувати свої обов'язки (відрядження, хвороба і т.д.), то РМУС більшістю голосів передає функції виконуючого обов'язки голови РМУС заступнику або одному з членів РМУС.
5.8. Заступник голови РМУС обирається на засіданні РМУС з числа його членів. Заступник здійснює повноваження, передані йому Головою. Заступник Голови РМУС, за рішенням РМУС бере участь в засіданнях Вченої ради, НТР ТДТУ і виконує функції голови РМУС в період його відсутності.
5.9. Заступник голови РМУС виконує обов'язки Вченого секретаря РМУС і відповідає за інформаційну підтримку діяльності РМУС в межах повноважень, визначених Головою РМУС.
6. Взаємодія РМУС з Адміністрацією, Вченою радою і НТР ТДТУ
6.1. Адміністрація, Вчена рада і НТР ТДТУ сприяє організаційній, консультаційній і матеріальній підтримці РМУС ТДТУ:
 
- у здійсненні діяльності, передбаченої даним Положенням РМУС ТДТУ;
- в одержанні своєчасної і у повному обсязі інформації, що стосується наукової молоді ТДТУ;
- наданням РМУС ТДТУ робочого приміщення, засобів зв'язку і телекомунікацій.
6.2. Вчений секретар Вченої ради, НТР ТДТУ або проректор з наукової роботи може брати участь в роботі РМУС, надавати інформацію РМУС про рішення Вченої ради, НТР ТДТУ і інших нормативних документів, які стосуються діяльності РМУС, вносити пропозиції щодо участі РМУС у вирішенні задач ТДТУ.
6.3. Прийняте рішення РМУС має рекомендаційний характер для Адміністрації, Вченої ради, і НТР ТДТУ і при необхідності включається в порядок денний найближчого засідання Адміністрації, Вченої ради чи НТР ТДТУ. З метою підвищення оперативності й ефективності роботи РМУС, рішення РМУС може бути оформлене на бланку ТДТУ, завірено підписами голови РМУС, Проректора з наукової роботи або Вченого секретаря Вченої ради чи НТР ТДТУ і гербовою печаткою ТДТУ.
7. Заключні положення
7.1. Пропозиції щодо зміни дійсного Положення РМУС ТДТУ розглядаються на засіданні РМУС і приймаються або скасовуються кваліфікованою більшістю голосів (не менш 2/3 від числа всіх членів РМУС).
7.2. Рішення про припинення діяльності РМУС може прийматися Адміністрацією ТДТУ або Вченою радою ТДТУ.

Розглянуто на НТР ТДТУ
     прот. №1 від "05" лютого 2003 р.

Ухвалено Вченою радою ТДТУ
     прот. №1 від "03" березня 2003 р.

Затверджено Ректором ТДТУ
     "06" березня 2003 р.

Студентське наукове товариство
Голова студентське наукове товариство:
к.т.н. Гуцайлюк Володимир Богданович
тел. 8(380) 352 25 35 09
факс: 8(380) 352 25 49 83