2. Лабораторія твердих сплавів


Науковий керівник лабораторії
канд.техн.наук, доцент Бодрова Людмила Гордіївна.
 

Лабораторія твердих сплавів кафедри матеріалознавства ТДТУ ім. І. Пулюя призначена для проведення наукових досліджень в галузі матеріалознавства по створенню нових інструментальних матеріалів. Лабораторія створена в 1977р.

Основні наукові напрямки лабораторії:

  • створення нових твердих жаростійких матеріалів, групи керметів, здатних ефективно замінювати дорогі та дефіцитні вольфрамокобальтові тверді сплави на операціях обробки металів різанням та тиском і в умовах дії високих температур;
  • розробка нових технологій одержання сплавів з градієнтними структурами та дослідження їх експлуатаційних властивостей; - дослідження механізму та кінетики окиснення сплавів при високих (до 1200оС) температурах на повітрі, створення кереметів підвищеної жаростійкості;
  • створення нових конструкцій ріжучих інструментів та деталей технологічної оснастки з використанням градієнтних структур матеріалів.

Лабораторія оснащена необхідним для одержання твердих сплавів технологічним обладнанням (шаровими змішувачами, класифікаторами, нагрівальними печами, в тому числі і високотемпературною вакуумною з робочою температурою до 2000 оС, пресами, плоскошліфувальним верстатом) та приладами для дослідження мікроструктури та фізико - механічних властивостей (металографічні та оптичні мікроскопи, мікротвердоміри, твердоміри та інше).

В лабораторії створено нові безвольфрамні тверді сплави на подвійній (TiC-VC) та потрійній (TiC-VC-NbC) карбідній основах (марки АНТ) та розроблено нові конструкції ріжучих та деформуючих інструментів з градієнтними та однорідними структурами.

Вироби із сплавів марки АНТ (багатокарбідні ріжучі пластини, дискові ножі, волоки, райбери, вставки матриць твердосильних штампів та ін.) пройшли промислове випробування і впровадження у виробництво на ВАТ "Ватра" (м. Тернопіль) і ВАТ "Іскра" (м. Львів).

Розробки лабораторії - металографічний інструмент та технологічна оснастка із безвольфрамових твердих сплавів - неодноразово експонувалися на міських, республіканських та всесоюзних виставках наукових досягнень, де були відзначені рядом нагород (срібними та бронзовими медалями ВДНГ СРСР, дипломами ВДНГ УРСР І --ІІІ ступенів).

Результати наукових робіт постійно доповідаються на Європейських та Світових конгресах по порошковій металургії, матеріалознавству, жаростійких сплавах та корозії, сплавах титану та ін. Науковці лабораторії співпрацюють з Європейською асоціацією по порошковій металургії (ЕРМА) в рамках якої приймали участь в засіданні європейської групи ЕРМА по твердих сплавах (Італія, Турін, 1999 р.) і Європейською асоціацією по корозії (ЕFC).

До роботи в лабораторії активно залучаються кращі студенти. Результати студентських наукових робіт доповідалися і одержали позитивну оцінку на Міжнародних конференціях по матеріалознавству (Технічний Університет, Кошіце, Словаччина, 1999 р. та Європейських: "Yunior - 2000", "Yunior - 2002", Женева, Лозанна Швейцарія, 2000, 2002 рр.).

По результатах досліджень, проведених колективом лабораторії, надруковано більше 100 наукових праць в вітчизняних та зарубіжних науково-технічних журналах та збірниках: Надтверді матеріали, Порошкова металургія матеріалів, Фізико-хімічна механіка, Less Common Metals, Metal Powder Review, Вісниках Тернопільського, Донецького та Сумського технічних Університетів та наукових працях Світових та Європейських конгресів і симпозіумів. Одержано ряд патентів на хімічний склад і технологію одержання сплавів та конструкції ріжучих та деформуючих інструментів з градієнтними структурами.

Додаткову інформацію по роботі лабораторії № 011 можна одержати на сайтах кафедри матеріалознавства та Європейської Асоціації по порошковій металургії .

Наші реквізити:
Поштова адреса: 46001, м.Тернопіль, вул.Руська,56, кафедра матеріалознавства
e-mail:kafmat@tu.edu.te.ua
Телефон/факс: (0352) 253-509