8. Діючі провідні наукові школи та основні показники їх діяльності

В університеті сформувались такі основні наукові напрямки:

  • розробка апаратури і приладів для наукових досліджень та діагностики в галузі медицини та біології;
  • розробка обладнання, апаратури, інструментів для машинобудівної, радіотехнічної, харчової, переробної промисловості та сільського господарства;
  • механіка руйнування матеріалів та елементів конструкції при низьких і високих температурах з врахуванням впливу експлуатаційно-технологічних факторів;
  • розробка розрахункових методів аналізу НДС елементів конструкцій в пружній та пружно-пластичній області з врахуванням температурних полів;
  • розробка нових матеріалів та технології їх отримання з метою оптимізації структури та властивостей;
  • розробка методів підвищення тримкої здатності та довговічності елементів конструкцій, деталей та вузлів тертя;
  • розробка нових економічних моделей в умовах ринкового господарства.

У рамках вказаних наукових напрямків сформувались 11 наукових шкіл, діяльність яких направлена на розв'язання фундаментальних і прикладних наукових проблем, підготовку науково-педагогічних кадрів, підвищення рівня підготовки бакалаврів, спеціалістів та магістрів.

1. Оптимізація керуванням напружено-деформованим станом деформівних твердих тіл (керівник академік АІН України, доктор фізико-математичних наук Шаблій О.М.).

Школа об'єднує 4 доктори наук (Шаблій О.М., Осадчук В.А., Когут В.М., Кривень В.А.) та 14 кандидатів наук (Михайлишин М.С., Коба К.О., Данчак П.І., Лозінський В.М., Шелестовський Б.Г., Ясінський А.В., Габрусев В.Г., Іващук Д.В., Мединський Я.Р., Бакушевич Я.М., Гладьо Ю.Б., Дячук С.Ф., Пулька Ч.В., Цимбалюк Л.І). В рамках школи підготовлено 4 доктори наук (Шаблій О.М., Осадчук В.А., Когут В.М., Кривень В.А.) та більше 10 кандидатів технічних та фізико-математичних наук (Михайлишин М.С., Коба К.О., Данчак П.І., Мединський Я.Р., Жук Н.П., Зарецький В.І., Купрійчук П.Ф., Дячук С.Ф., Цимбалюк Л.І. та інші) . В рамках цієї школи видано 3 монографії. Найбільш вагомі результати опубліковано в зарубіжних журналах, наприклад, "Strength of Materials", "Applied Mechanics", представлено на Міжнародних конференціях, зокрема "8th Conference of Fracture Mechanics" (Kyiv, 1993), "Зварювання і споріднені технології в ХХІ вік" (Київ, 1998), Міжнародний симпозіум з трибофатики (Тернопіль, 2002).

За участю цієї наукової школи сформована та забезпечена сучасною науково-навчальною базою спеціальність "Прилади точної механіки" і "Технологія та обладнання зварювального виробництва".

Наявність наукової школи і висококваліфікованих педагогічних кадрів дає можливість готувати на високому рівні бакалаврів, спеціалістів і магістрів. В рамках цієї школи ведеться підготовка кандидатів наук за спеціальностями 01.02.04 - "Механіка деформівного твердого тіла", 05.03.05 - "Процеси та машини обробки тиском" в аспірантурі університету. Розробки науковців цієї школи неодноразово демонструвались на міжнародних виставках і ярмарках, зокрема на виставках СЕВІТ-97, СЕВІТ-98, СЕВІТ-2001 і СЕВІТ-2002 в м. Ганновері (ФРН) у 1997, 1998, 2001 і 2002 роках демонструвалась мобільна супутникова офсетна антена. Сумісно з заводом "Сатурн" на його площах створено спільні науково-дослідні конструкторсько-технологічні лабораторії із впровадженням антенної техніки. Керівник школи Шаблій О.М. є головою спеціалізованої ради із захисту докторських дисертацій за спеціальностями 01.04.03 "Радіофізика" і 05.11.16 "Інформаційно-вимірювальні системи", заступником голови спеціалізованої ради із захисту кандидатських дисертацій за спеціальностями 01.02.04 "Механіка деформівного твердого тіла" і 01.05.02 "Математичне моделювання і обчислювальні методи" та головним редактором журналу "Вісник Тернопільського державного технічного університету".

2. Ресурсозберігаючі процеси й апарати очищення викидів та скидів хімічних та харчових виробництв і їх математичне моделювання. (керівник доктор технічних наук, професор Мазяк З.Ю.).

В рамках цієї школи працює 3 доктори і 7 кандидатів технічних і фізико-математичних наук. Підготовлено 2 доктори і 11 кандидатів наук. За результатами досліджень опубліковано 5 монографій.

Активну участь науковці школи приймають у міжнародних наукових конференціях, симпозіумах і школах: "Problemy eksploatacjj wodociagow i kanalisacjj, dustrubucija oraz racionalne dobrodawowanie woda" (Жешув-Польща, 1994р.), Світовому конгресі по ультразвуку (Берлін, 1995р.), Світовомі фільтраційному конгресі (Будапешт, 1996р.), 3-му міжнародному симпозіумі інженерів механіків (Львів, 1997р.), "Українсько-польській конференції з проблем водопостачання" (Львів 1998р.) і Міжнародному конгресі "Екватек-98" (Москва, 1998р.), "Гідроаеромеханіка в інженерній практиці" (Харків, 2002р.), "Прогресивні матеріали і технології в машино- і приладобудуванні" (Тернопіль, 2002), "Вдосконалення процесів та апаратів хімічних та харчових виробництв" (Львів, 1999р.), "International Conference on Emerging Solid/Liquid Separation Technologies" (Комп'єнь-Франція, 2002р.) "Розробка теоретичних основ екологічно безпечних технологій деревообробки і моделювання технологічних процесів" (Львів, 2002р.), "Vedcoka konferencia s medzinarodnov ucastov Technicka univerzita v Kosiciach", (Польща, 2002), наукової школи NATO ASI "Thermodynamics, microstructures and plasticyty" (Фриж - Франція, 2002р.).

За останні п'ять років видано 4 підручники, 9 методичних посібників, 61 методичну вказівку українською мовою, в тому числі:

  • Закалов О.В. Тріботехніка і підвищення надійності машин.- Тернопіль.- 2000.- 360с.;
  • М.Петрик. МathСАD - технології в інженерних задачах теорії розрахунку і конструювання. Тернопіль, 2000.- 154с.;
  • М.П. Ленюк, М.Р. Петрик. Інтегральні перетворення Фур'є- Бесселя із спектральним параметром в задачах математичних моделей масопереносу в неоднорідних середовищах. - Київ.: "Наукова думка", 2000. -372. тираж 500 екземплярів.
  • Значну увагу вчені школи приділяють впровадженню наукових розробок. За останні роки (2000-2002рр.) виконаний значний обсяг робіт по апробації наукових результатів та перевірці їх на адекватність фізичним процесам, в тому числі на наукових конференціях та впродовж 4-х наукових стажів в університетах Франції (один з них як стипендіат Французького уряду) і Бельгії (Комп'єньський Університет Технологій, Фрижський Інститут Ядерної Науки І Техніки, Брюссельський Університет). Впроваджено обладнання і комплекс апаратів на підприємствах переробної і харчової промисловості. Вченими школи виконується комплексна програма з охорони навколишнього середовища в Тернопільській області, зокрема проводиться робота по дослідженню та вивченню екологічного стану міського ставу.

    Значні зусилля вчених спрямовані на організацію матеріально-технічної бази, науково-методичного та кадрового забезпечення багатоступеневої підготовки фахівців за спеціальністю 7.090221 - "Обладнання переробних і харчових виробництв". В рамках цієї школи через аспірантуру здійснюється підготовка науково-педагогічних кадрів за спеціальностями: 05.18.12 -"Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв", 05.17.08 -"Процеси та обладнання хімічної технології" і 01.05.02 - "Математичне" моделювання та обчислювальні методи".

    Спеціалісти школи беруть участь у роботі спеціалізованої ради із захисту докторських дисертацій за спеціальністю 05.17.08 - "Процеси та обладнання хімічної технології" і кандидатських дисертацій за спеціальністю 01.05.02 - "Математичне моделювання та обчислювальні методи"

    За останні 5 років під керівництвом науковців школи захищено 5 кандидатських дисертацій.

    3. Розробка методів синтезу машин, металорізальних верстатів та інструментів. Школу очолює академік АН Вищої школи України, Заслужений винахідник України, доктор технічних наук, професор Нагорняк С.Г.

    Школа заснована в 1991 році. До складу школи входять 2 доктори технічних наук та 13 кандидатів технічних наук і 4 аспірантів. Підготовлено 1 доктора технічних наук і 6 кандидатів технічних наук.

    Результати досліджень узагальнені в 5 монографіях, зокрема:

  • Нагорняк С.Г., Луцив И.В. "Предохранительные механизмы металообрабатывающего оборудования"-К.,"Техника", 1992.-72 с.;
  • Кузнєцов Ю.М., Луців І.В., Дубиняк С.А. Теорія технічних систем. - К.:- Тернопіль, 1997.- 310 с.;
  • Анельчик Д.Є., Швець С.В., Луців І.В., Дубецький І.Д. Система різання: фізичні основи і оптимізація / Під заг. редакцією І.В.Луціва.-Одеса-Тернопіль,-2000-145 с.;
  • Нагорняк С.Г., Медюх М.М. Фізико-технічні ідеї Івана Пулюя (на укр. і англ. мовах), Тернопіль:Джура, 1999.- 212 с.
  • Науковцями школи отримано більше 500 авторських свідоцтв і патентів України на винаходи.

    В результаті наукових розробок представлялись на Світових конгресах по порошковій металургії (Іспанія,1998 р., Японія, 2000 р.) , Європейських конгресах по корозії ( Німеччина, 1999 р., Англія, 2000 р.) , Європейському конгресі по порошковій металургії ( Італія, 1999р.), Європейському конгресі з матеріалознавства ( Нідерланди, 1997 р.) та Світовому конгресі по титану (Росія, 1998 р.) , а також на Міжнародних конференціях ( ПАР, 1999 р., Словаччина, 1998 р., Болгарія, 1999 р.). У 2000 р. нагороджена Дипломом Міжнародної конференції "Машиностроение и техносфера на рубеже ХХ1 века", Севастополь, 2000 р. 2 представники школи В 2000 р. включені в Європейську енциклопедію " Хто є хто в галузі розробки матеріалів в Європі ?".

    В рамках діяльності наукової школи ведеться підготовка аспірантів зі спеціальностей 05.03.01 "Процеси механічної обробки, верстати та інструменти" і 05.02.02 "Машинознавство", а також функціонує докторантура зі спеціальності 05.03.01 "Процеси механічної обробки, верстати та інструменти".

    В 2002 році к.т.н., доцентом кафедри верстатно-інструментальних систем Гуреєм І.В. в Одеському національному політехнічному університеті захищена докторська дисертація, а в Технологічному університеті Поділля прийнята до захисту кандидатська дисертація аспіранта цієї ж кафедри Данилишина Г.М.

    4. Розробка методів прогнозування і підвищення утримувальної здатності та довговічності елементів конструкцій (керівник доктор технічних наук, професор Яснiй П.В.

    Школа заснована у 1990 році. До складу школи входять 1 доктор техн. наук і 7 кандидатів наук ( Ковальчук Я.О., Галущак М.П., Гуцайлюк В.Б., Закалов І.О., Пиндус Ю.І., Подкользін В.Ю., Обухівський О.І.). Підготовлено 1 доктора і 7 кандидатів наук. Результати наукових досліджень узагальнені в 1 науковій монографії (Ясній П.В. Пластично деформовані матеріали: Втома і тріщинотривкість.-Львів: Світ.-1998.-296с.), та близко 300 публікаціях.

    Ученими цієї школи розроблено методи оцінки тріщинотривкості і довговічності матеріалів за наявності тріщин, з урахуванням впливу попереднього одноразового і циклічного навантажування. Запропонована класифікація матеріалів за чутливістю циклічної тріщиностійкості до попереднього пластичного деформування.

    Розроблено фізично обґрунтовані методики прогнозування динамічної повзучості алюмінієвих сплавів в умовах сумісної дії статичного і низькоамплітудного циклічного навантаження, в т.ч. і за наявності тріщин.

    Розроблено i введено в експлуатацію електрогідравлічну випробувальну машину зусиллям 100 кН з управляючою ЕОМ типу IВМ РС/АТ i пакет прикладних програм для автоматизації механічних випробувань при гармонічному, випадковому та експлуатаційному спектрі навантажень.

    У 2002 році наковці школи приймали участь у виконанні міжнародного наукового проекту PLAN-EAST за програмою INCO-COPERNICUS, керують підготовкою аспірантів і докторантів за спеціальностями 01.02.04 "Механіка деформiвного твердого тіла", виступили з доповідями на конференціях, зокрема в Швейцарії, Угорщині та Польщі. Наукова школа була базовою з організації та проведення ІУ міжнародного симпозіуму з трибофатики ( вересень 2002 р.), активну участь прийняля в організації У студентської і УІ наукової конференції університету.

    Докт. техн. наук Ясній П.В. є головою спеціалізованої вченої ради із захисту кандидатських дисертацій за двома спеціальностями: 01.02.04 "Механіка деформiвного твердого тіла"; 01.05.02 "Математичне моделювання та обчислювальні методи", заступником головного редактора журналу "Вісник ТДТУ", членом редколегій іних наукових журналів. За останні 3 роки науковцями школи захищено 4 кандидатські дисертації, з них одна у 2002 році.

    5. Розробка методів підвищення техніко-економічних параметрів машинних комплексів на основі застосування технологічних гвинтових конвеєрів та механізмів (керівник академік IА України, доктор технічних наук, заслужений винахідник України, професор Гевко Б.М.).

    Рік заснування 1980. Школа об'єднує 3 доктори технічних наук і 15 кандидатів технічних наук. Підготовлено 3 доктори технічних наук, 20 кандидатів технічних наук.

    Результати науково-дослідної роботи знайшли узагальнення в 5 монографіях, більше як 480 наукових публікаціях. Отримано близько 460 авторських свідоцтв та патентів України, 60 з яких впроваджені на машинобудівних підприємствах України, країн СНД та Німеччини. Розробки науковців експонувались на міжнародних виставках, 3 з них включені в Нормалі Міністерства тракторного та сільськогосподарського машинобудування.

    В складі школи працюють 2 Заслужених винахідники України. Члени школи працюють в складі докторських та кандидатських вчених рад, один - член експертної ради ВАК України з галузевого машинобудування.

    В 2002 році захищена одна докторська дисертація (Пилипець М.І.) і подано до захисту 2 кандидатських дисертації (Паньків М.Р. і Гурик О.Я.).

    6. Енергетична теорія моделей стохастичних сигналів та систем. Фундатор: Д. ф.- м. н., проф., проф. каф. біотехнічних систем ТДТУ ім. Івана Пулюя Драган Ярослав Петрович.

    Рік заснування: 1970 рік. Склад: Доктори наук - 5, Кандидати - 11, Аспіранти -10. Підготовлено - 2 докторів наук, 7 кандидатів наук.

    Основні наукові досягнення:

    Видано 10 монографій, зокрема: Драган Я.П. Структура и представлення моделей стохастических сигналов. Киев: Наукова думка, 1980.-384 с.;Драган Я.П., Рожков В.А., Яворский И.Н. Методы вероятностного анализа ритмики океанологических явлений.-Л.: Гидрометеоиздат, 1987.-319 с.;Драган Я.П. Енергетична теорія лінійних моделей стохастичних сигналів.- Львів: Видавництво Центру стратегічних досліджень, 1997.- 310с. ;Драган Я., Сікора Л., Яворський Б. Основи сучасної теорії стохастичних сигналів: енергетична концепція, математичний аппарат, фізичне тлумачення. Львів: Центр стратегічних досліджень ЕБТЕС, 1999.-133 с. Розвинуто спектрально-кореляційну теорію на випадок стохастичних періодично нестаціонарних, еволютивних та типу сплеску сигналів та полів на базі введеного варіанту гільбертового простору, чим завершено енергетичну теорію сигналів та систем (Драган Я.П.) У 2001 році захищено 2 докторські дисертації. ( Яв орський Б.І., Євтух П.С.).

    Побудовано статистичну теорію оцінювання характеристик та параметрів стохастичних періодично корельованих сигналів (Яворський І.М.)

    Створено теорію нормування метрологічних характеристик цифрових інформаційно вимірювальних систем для сигналів з скінченною енергією чи потужністю (Яворський Б.І.).

    Впроваджено у численні практичні застосування для побудови структур (алгоритмів функціонування) інформаційно вимірювальних, керуючих, комунікаційних промислових, медичних та іншого призначення систем, їх метрологічного забезпечення. (Овсяк В.К., Євтух П.С., Сікора Л.С.).

    7. Електричні та магнітні властивості матеріалів з вузькими зонами провідності. Фундатор: докт. фіз.-мат. наук, проф. Л.Д. Дідух.

    Рік заснування: 1980. Склад науково-дослідної групи на даний час: 1 д.ф.-м.н., 3 к.ф.-м.н., 2 наукові співробітники та 1 аспірант. Підготовлено: 1 д.ф.-м.н., 3 к.ф.-м.н.

    Основні наукові результати: Розроблена теорія міжелектронних взаемодій у кристалах з вузькими енергетичними зонами (прикладами таких матеріалів є дисульфіди перехідних металів; оксиди перехідних металів з високотемпературною надпровiдністю; монокристали VO та оксид ванадію, легований хромом; фази Магнелi ванадію та титану; леговані халькогеніди перехідних металів). Теорія дозволяє інтерпретувати наявні експериментальні дані по вузькозонних матеріалах (електричні та магнітні властивості), прогнозувати зміну фізичних властивостей цих матеріалів під дією зовнішніх впливів (температури, тиску, електричного та магнітного полів, освітлення). Доведена можливість існування специфічних фізичних ефектів у вузькозонних матеріалах (так, наприклад, можлива реалізація ефектів, аналогічних ефектам Пельтьє та Зеебека, але в однорідних матеріалах).

    Результати проведених досліджень друкувалися в провідних фізичних журналах: Physical Review B, Physica B, Physica Status Solidi (B), Condensed Matter Physics, Acta Physica Polonica B, International Journal of Modern Physics B, Journal of Physics: Condensed Matter, Физика Низких Температур, Физика твердого тела, Физика металлов и металловедение, Український Фізичний Журнал, Журнал Фізичних Досліджень.

    Кількість публікацій - понад 130 (з них 2 монографії).

    Результати досліджень були представлені на авторитетних наукових конференціях у Франції (1998), Німеччині (1998, 2000, 2002), Фінляндії (1999), Японії (1999), Хорватії (1999), Іспанії (1999), Польщі(2000, 2002), Італії (1998, 2000), США (2000, 2001), Великобританії (2000), Росії (2000, 2002), Болгарії (2002).

    Докт. фіз.-мат. наук Л.Д. Дідух є членом спеціалізованих рад із захисту докторських і кандидатських дисертацій, членом редколегій журналів "Вісник ТДТУ" та "Журнал Фізичних Досліджень".

    8. Автоматизація технологічних процесів та комп'ютерно-інтегровані технології (кер. д.т.н., проф. Стухляк П.Д.). Школа заснована в 1995 році.

    Школа об'єднує 2 доктори технічних наук та 14 кандидатів наук. Опубліковано 138 наукових робіт, з них 4 монографії. Основні з них: Карпінський М.П. "Оптичні вимірювання", Т. 7. Навчально-енциклопедичний комплекс з вимірювань і контролю, Київ, 1994 р.-ЗОО с. Стухляк П.Д. Зпоксидные композиты для защитных покрытий.-Тернополь, Збруч, 1994.-180 с. Результати досліджень знайшли відображення у матеріалах міжнародних симпозіумів, зокрема, International symposium tribological problems in contact. INCONTACT. Krakow; Міжнародного конгресу ІМЕКО-96 (м. Турін, Франція) і Міжнародної конференції Освітлення-96 (м. Варна, Болгарія).

    05.02.07 "Автоматизація в машинобудуванні", 05.11.05 «Прилади та методи вимірювання електричних і магнітних величин»; 05.02.01 "Матеріалознавство". Члени школи приймають участь у роботі спеціалізованих рад за спеціальностями: 05.02.04 "Тертя та зношування в машинах", 05.02.02 "Машинознавство", 05.13.05 "Елементи та пристрої обчислювальної техніки і систем керування, 05.17.06 "Технологія полімерних і композиційних матеріалів". Зусиллями науковців школи створено комп'ютерний вузол університету, розширюється локальна комп'ютерна мережа, здійснене автоматизація бібліотеки. За 2002 рік захищено дві кандидатські дисертації.

    9. Моделювання та розробка транспортно-технологічних процесів та систем (керівник доктор технічних наук, професор Рогатинський Р.М.).

    Школа заснована в 1997 році. До складу школи входять 1 доктор технічних наук 5 кандидатів, 6 аспірантів та здобувачів. Підготовлено 1 доктора та 3 кандидата наук. Результатати досліджень узагальнені в 3 монографіях (Гевко Б.М., Рогатынский Р.М. Винтовые подающие механизмы сельскохозяйственных машин.- Львов: Выща шк. Изд-во при Львов. ун-те, 1989.-176 с.; Механізми з гвинтовими пристроями/Гевко Б.М., Данильченко М.Г., Рогатинський Р.М., Пилипець М.І., Матвійчук А.В. - Львів; Світ, 1998.-208 с.; Напрямки вдоконалення бурякозбиральної техніки/Гевко Р.Б., Ткаченко І.Г., Синій С.В., Булгаков В.М., Рогатинський Р.М., Павелчак О.Б.- Луцьк:ЛДТУ, 1999.-168 с.) більше 100 наукових публікацій, за результатами розробок отримано 85 авт. свідоцтв і патентів.

    Ученими цієї школи розроблено методи моделювання транспортно-технологічних систем сільськогосподарських та інших машин, в робочих руслах яких одночасно із транспортуванням проходить очищення, змішування, сортування та інші технологічні операції.

    Розроблено методи постановки та розв'язку на ЕВМ нелінійних задач руху компонентів в потоці в умовах одночасної ударної взаємодії з іншими об'єктами та робочими поверхнями та методики реалізації на їх основі обчислюваного експерименту для розроблюваних процесів та обладнання.

    Розроблено і експериментально перевірено методику оцінки змішуючої здатності гвинтових змішувачів на основі принципово нової коміркової моделі, що враховує статистичний розподіл компонентів в комірках.

    Представники школи активно співпрацюють з Українським державним центром по випробовуванню та прогнозуванню техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва (УкрЦВТ ) в розробці транспортно-сепаруючих пристроїв очісуючих жаток, з вченими КНУБА МОН України (м. Київ) з питань оптимального проектування транспортних систем, підприємствами Тернополя, Дніпропетровска, Камянець-Подільська, Гусятина, Теребовлі та інших міст з питань проектування відповідного обладнання.

    Докт. техн. наук Рогатинський є заступником голови спеціалізованої вченої ради із захисту докторських та кандидатських дисертацій за спеціальністю 05.05.11- Машини і засоби механізації сільськогосподарського виробництва (ТДТУ), членом спеціалізованої вченої ради за спеціальністю 05.05.05 -Піднімально-транспортні машини (КНУБА), членом експертної ради ВАК України з галузевого машинобудування.

    10. Дослідження актуальних проблем бухгалтерського обліку, фінансового аналізу та аудиту(кер. д.е.н., проф. Гуцайлюк З.В.).

    Школа заснована в 1995 році. Школу очолює доктор економічних наук, професор, академік Академії економічних наук України Гуцайлюк З.В. Школу засновано у 2002 році. До складу школи входять 1 доктор економічних наук, 4 кандидати економічних наук та 6 аспірантів. Підготовлено 8 кандидатів економічних наук.

    Результати досліджень узагальнені в 5 монографіях. Зокрема: Гуцайлюк З.В., Терещук М.П. Оперативний контроль витрат у цукробуряковому виробництві.-К.: Техніка, 1979.- 96 с.; Гуцайлюк З.В. Учет материальных ресурсов в пищевой промышленности.- К.: Техніка, 1983.- 104 с.; Гуцайлюк З.В. Учет и контроль показателей эффективности производства в пищевой промышленности.- М.: Агропромиздат, 1985.- 120 с.; Гуцайлюк З.В. Учет в управлении предприятиями и объединениями пищевой промышленности.- М.: Агропромиздат, 1988.- 133 с.; Гуцайлюк З.В. Учет и контроль производственных отходов.- М.: Финансы и статистика, 1990.- 79 с.

    Результати наукових досліджень з даної проблеми доповідались на ряді міжнародних конференціях. Серед них: "Реструктуризація промислових підприємств в Польщі та Болгарії в контексті ринкової трансформації" (Познань, 1995), "Менеджмент і розвиток" (Словенія, Порторош, 1996, 1999), "Умови конкурентоздатності реструктуризованих підприємств в Європі" (Познань, 1999), "Бизнес - стратегії - структури" (Болгарія, Варна, 1995). Один представник школи включений у Довідник "Хто є хто в українських суспільних науках".

    В рамках діяльності наукової школи ведеться підготовка аспірантів зі спеціальності 08.06.04. - Бухгалтерський облік, аналіз та аудит.

    11. Критеріальна оцінки міцності і прогнозування ресурсу роботи основних утримувальних конструкцій сільськогосподарських машин (керівник д.т.н., проф. Рибак Т.І.).

    Заснована у 1987 році. Школа об'єднує 1 члена-кор. АНУ, 3 докторів наук і 8 кандидатів наук. Підготовлено 2 доктори і 8 кандидатів наук. Всього опубліковано 7 монографій і біля 200 наукових праць, зокрема монографії "Методи оцінки несучої здатності і довговічності машин для хімічного захисту у рослинництві", Київ: Наукова думка- 1985; Підвищення надійності машин для хімічного захисту у рослинництві.- Київ: Урожай, 1986. Керівник школи д.т.н. Рибак Т.І. очолює спеціалізовану вчену раду із захисту докторських дисертацій за спеціальністю "Машини і засоби механізації сільськогосподарського виробництва. Під його керівництвом захищено 2 докторських дисертації і 8 кандидатських дисертацій. У 2002 році захищена кандидатська дисертація В.Олексюком.

    Основні наукові результати.

    Розроблено нові методи розрахунку міцності і довговічності таких основних вузлів машин для захисту в рослинництві, як конструкції рам, колеса осьових і відцентрових вентиляторів і елементи їх приводу, диски дискових розпилювачів у вигляді ребристих пластин, оболонкові конструкції типу баків обприскувачів тощо.

    Розроблено техніко-економічні основи підвищення надійності і термінів експлуатації машин, що працюють в агресивних середовищах, а також профілактичні заходи для забезпечення їх безвідмовної і надійної роботи та підвищення працездатності.