5. Нові форми організацій наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності в ринкових умовах

В університеті впроваджуються нові форми організації наукової роботи в ринкових умовах.

В 2002 р. від університету подано 1 проект на конкурс Українського науково-технологічного центру, один проект за програмою НАТО, 1 проект за науково-технічними програмами, по одному проекту за програмою Українсько-угорського міжурядового науково-технологічного співробітництва, та програмою науково-технічного співробітництва між Україною та Республікою Словенія. Університет отримав фінансову підтримку Науково-технологічного центру України для видання програми ІУ міжнародного симпозіуму з Трибофатики.

Університет одним з перших (свідоцтво №5) у 2002 році внесено до переліку наукових організацій, яким надається підтримка держави.

За угодами з юридичними і фізичними особами на платній основі в аспірантурі навчається з відривом від виробництва 5 аспірантів ( у 2001р.-8), без відриву від виробництва - 3 аспіранти ( у 2001р.- 7).

Видавничо-патентний відділ переведено на часткове самофінансування за рахунок коштів від надання видавничих послуг для сторонніх організацій, а також отримуваних за публікування статей авторами, які не є працівниками університету, і реалізацію Наукового Вісника Університету. Починаючи з 1997 року Вісник університету видається на платній основі за кошти авторів, спонсорів, замовлень на розміщення реклами. Починаючи з 2000 року публікації для співробітників університету є безкоштовними.

З метою збільшення обсягів госпдоговірної тематики і стимулювання колективів-виконавців практикується направлення всього фонду науково-технічного і соціального розвитку з госпдоговірної тематики безпосередньо науковим підрозділам для покращення їх матеріальної бази.

Значна увага в університеті надається пошуку позабюджетних джерел фінансування наукової діяльності. Додатково до бюджетних коштів для розвитку наукових досліджень, їх інформаційного забезпечення за рахунок інших видів діяльності отримано 258,2 тис. грн, або 54,6% від загальних надходжень, в т.ч., навчання в аспірантурі на платній основі та здача кандидатських іспитів -11,7 тис. грн, комп'ютерний вузол університету - 44,0 тис. грн, центр мережевих технологій - 179,5 тис. грн. Таким чином доходи від інших видів діяльності зросли в 1,3 рази у порівнянні з 2000 роком.

Належна увага в університеті надається розвитку телекомунікаційних та інформаційних систем для забезпечення науково-технічною інформацією наукових досліджень, підвищення ефективності підготовки інженерних та науково-педагогічних кадрів, розширення міжнародного співробітництва.

Створено потужну локальну мережу університету до складу якої входить 50 структурних підрозділів, понад 400 робочих місць. До мережі Інтернет підключені усі навчальні корпуси університету. Абонентами мережі Інтернет є понад 200 викладачів, аспірантів, студентів. Упродовж року істотно розширено університетску електронну бібліотеку, поповнюється і електронний каталог. На базі університетської бібліотеки діє, створений за кошти гранту Міжнародного фонду "Відродження", освітній сервер для середніх шкіл Тернополя. З 2000 року здійснюється проект "Електронна інформація для бібліотек" - EIFL Direct (Electronic Information For Libraries), який є спільною ініціативою Інституту відкритого суспільства (Будапешт) і найбільшого у світі видавництва періодики EBSCO. EIFL Direct пропонує понад 3500 повнотекстових електронних журналів, газет, бюлетенів новин, близько 1300 брошур і довідників переважно із суспільних та гуманітарних дисциплін.

У 2000-02 рр. за участі університету виконувався Міжнародний науковий проект за програмою (PLAN-EAST) по створенню бази даних конструкційних матеріалів електростанцій, який охоплював 14 країн центральної і східної Європи. Від України виконавцями проекту були Інститут проблем міцності НАН України (Київ), Фізико-механічний інститут ім. Г. В. Карпенка НАН України (Львів) та Тернопільський державний технічний університет імені Івана Пулюя (керівник проекту від університету проф. П.Ясній).

В університеті в 1999 р. створена перша в Україні регіональна-локальна академія CISCO, яка на контрактній основі готує спеціалістів в галузі обладнання комп'ютерних мереж. Цього року в університеті, теж вперше на Україні, розпочато підготовку фахівців рівня CCNP. Від нашої регіональної академії створені і успішно функціонують 9 локальних академій (з них у вищих закладах освіти Києва - 3, Львова - 1, Сум - 1, Чернівців - 1, Житомира - 1, Тернополя - 2). Підписано угоду і створено сертифікаційний центр від Віртуального європейського університету для організації прийому іспитів за програмами: CISCO, INFORMIX, Novell, Microsoft, IBM/Lotus, Lucent Technologies, тощо. Це дозволило створити додатково 12 висококваліфікованих робочих місць тільки в університеті, істотно покращити матеріально-технічну базу навчально-наукового процесу.