3. Описи найбільш ефективних розробок (відкриття, патенти, роботи зі значним економічним та соціальним ефектом) і відомості про їх використання

  • Світлосигнальний пристрій. Винахід відноситься до світлотехніки і може бути використаний для домашньої сигналізації на механізованому транспорті. В основу винаходу поставлено задачу зменшення втрат світла при формуванні світлового потоку лампи в світловий сигнал повороту, з використанням явища іррадіації, який докорінно відрізняється від інших світлових пучків; ліквідації паразитних відблисків на склі покажчика поворотів, покращення дизайну автомобіля, шляхом використання світлосигнального пристрою, який складається з лампи, параболічного дзеркального, пустотілого дзеркального каналу, корпуса та заломлюючого елементу, причому лампа розміщена відносно фокуса параболічного дзеркального відбивача з додатнім знаком аберації, з можливістю спрямування світлового потоку лампи через пустотілий дзеркальний канал, утворений кривою зоною відбивача і корпусом пристрою, на заломлюючий елемент, розташований по замкнутому контуру світлосигнального пристрою; а заломлюючий елемент виконаний у вигляді призми повного внутрішнього відбивання. Запропонований світлосигнальний пристрій дає змогу різко збільшити інтенсивність випромінювання і одержати оригінальний світловий сигнал повороту, який, за рахунок явища іррадіації, чітко сприймається спостерігачами. Таким чином, завдяки застосуванню параболічного дзеркального відбивача, використанню утвореного пустотілого дзеркального каналу, контурної призми повного внутрішнього відбивання, використанню явища іррадіації, без збільшення потужності лампи досягається підвищення помітності світлового сигналу повороту, покращується безпека руху та дизайн автомобіля (деклараційний патент України на винахід № 49731 А, заявка № 2002043031 від 15.04.2002, автор ст. Викладач Нестерович І.І.).

  • Спосіб порізки вторинних автотракторних шин і інструмент для його реалізації. Винахід відноситься до металообробки і може мати широке використання для переробка вторинних автотракторних шин. В основу винаходу поставлено задачу розширення технологічних можливостей і забезпечення якісного процесу порізки вторинних автотракторних шин з нежорсткою структурою із круговим обертанням, шляхом використання способу порізки вторинних автотракторних шин, який здійснюється за рахунок обертання дискової циліндричної фрези навколо осі і вторинної автотракторної шини відносно дискової циліндричної фрези, причому різання боковин шин забезпечують одночасно двома дисковими циліндричними фрезами, які розмішені на однаковій відстані від центра ширини шини, а розрізку шин по центру здійснюються однією дисковою циліндричною фрезою. Інструмент для порізки вторинних автотракторних шин виконаний у вигляді фрези із двосторонніми ступицями і отвором для базування на оправку. Тіло дискової циліндричної фрези є без зубів, до бокових поверхонь тіла фрези нерухомо прикріплені фрикційні диски у вигляді циліндричних кілець із внутрішнім діаметром у вигляді шліців, виконаних аналогічно зовнішньому шліцьовому діаметру ступиці.

    Конструкція металокорду Глибина різання, мм Подача мм/об Діаметр фрези, мм Кількість обертів фрези, хв
    (1х3)х0.15+6х0.265 0.2 14 160 65
    (7х3)х0.15+1х0.15 0.2 20 160 55
    7х4х0.175 0.2 25 160 45
     

    Запропонований спосіб і інструмент для порізки відпрацьованих автотракторних шин забезпечує якісний і продуктивний процес розрізання нежорстких деталей з армованою металічною проволокою, яка має складний переплетений корд. (Деклараційний патент на винахід по заявці № 20020211313 від 18.02.2002 р., автори: Михайлишин В.І., Матвійчук А.В., Гупка Б.В., Гевко І.Б.).

  • Композиція з підвищеною тепло- і вологостійкістю. В основу винаходу поставлено задачу підвищення фізико-механічних властивостей та корозійної тривкості технологічного устаткування, яке працює в умовах контакту з агресивними середовищами, шляхом виконання полімерної композиції з підвищеною тепло - і вологостійкістю, яка містить епоксидну смолу, твердник і наповнювач, причому в якості епоксидної смоли вона містить епоксидно-діанову смолу, а в якості наповнювача - оксид алюмінію, оксид хрому і ?-амінопропілаеросил з наступним співвідношенням компонентів мас.ч.: Епоксидно-діанова смола - 100; твердник - 9...11; наповнювач : оксид алюмінію (50...63 мкм) -70...90; оксид хрому (10...20 мкм) -20...30; ?-амінопропілаеросил - 1...3. Заявлений склад композиції і спосіб формування захисного покриття має техніко-економічні переваги порівняно з існуючими: високу корозійну тривкість за рахунок раціонально підібраного гранулометричного складу наповнювачів, а також внаслідок використання в якості основного наповнювача оксиду алюмінію; підвищені фізико-механічні властивості та теплостійкості за рахунок уведення дрібнодисперсних частинок оксиду хрому та ?-амінопропілаеросил, які в наслідок взаємодії з епоксидною матрицею забезпечують оптимальну когезійну міцність гетерогенної системи; низька вартість зумовлена використанням дешевих інгредієнтів композиції (деклараційний патент України на винахід № 51229 А від 18.02.2002 р., автори: Стухляк П.Д., Микитишин А.Г., Букетов А.В., Митник М.М.).