This version of the page http://kiev.usembassy.gov/press/041209_armitage_ukr.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-07. The original page over time could change.
Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні
Початок | Пошук | Навігація | Основні контакти | Режим роботи | Свята | Візи | Часті питання | Пишіть нам | Вакансії | English
Посол США
Дипмісія США в Україні
Послуги громадянам США
Візові послуги
Преса та інформація
Центр інформаційних ресурсів
Програми допомоги
Програми академічного та професійного обміну
Регіональне відділення з питань викладання англійської мови
Культурні програми
U.S. Embassy Kyiv
вул.Ю.Коцюбинського 10
Київ 01901 Україна
380-44-490-4000

Служба преси та інформації > Архів прес-релізів

– 9 грудня 2004 року

Державний департамент США
Офіс Речника
ІНТЕРВ’Ю
Заступника Державного секретаря Річарда Л. Армітеджа
Олександру Ткаченку, телебачення “Новий канал”
8 грудня 2004 року
Вашінгтон

(11:30 за Часом східного узбережжя США)

ЗАПИТАННЯ: Добридень, пане Армітедж.

ЗАСТУПНИК ДЕРЖСЕКРЕТАРЯ АРМІТЕДЖ: Добрий день.

ЗАПИТАННЯ: Перше запитання. Сьогодні український парламент дійшов історичної згоди, яка дозволяє... фактично відкриває дорогу до нового туру виборів. Як Ви до цього ставитеся і що можете сказати з цього приводу?

ЗАСТУПНИК ДЕРЖСЕКРЕТАРЯ АРМІТЕДЖ: Я вважаю, що це велика перемога народу України. Тепер виглядає, що в нього буде ще один шанс отримати вільні, чесні й відкриті вибори. Я дуже вдячний за те, що зроблено Президентом Польщі Кваснєвським, Президентом Адамкусом, паном Соланою та іншими, хто так вдало допоміг цього досягнути.

Я також думаю, що потрібно відзначити спікера Верховної Ради Литвина, який виявив – як це виглядає звідси – надзвичайну енергійність для досягнення цього.

ЗАПИТАННЯ: Чи це те, що США сподівалися побачити?

ЗАСТУПНИК ДЕРЖСЕКРЕТАРЯ АРМІТЕДЖ: Взагалі, не дуже важливо, що хотіли побачити США. Ми завжди сподівалися на вільні, чесні й відкриті вибори. Що є важливим – чи саме це хотів побачити народ України, і з нашої відстані виглядає, що це так.

ЗАПИТАННЯ: Вчора пан Колін Павелл, Державний секретар, і пан Лавров, Міністр закордонних справ Російської Федерації сперечалися про Україну на зустрічі ОБСЄ у Софії. Також, нещодавні заяви пана Путіна, спікера Думи Гризлова, інших російських політиків про ситуацію в Україні були досить різкими. Чи не вважаєте Ви, що такими заявами Росія втручається у внутрішні справи України?

ЗАСТУПНИК ДЕРЖСЕКРЕТАРЯ АРМІТЕДЖ: Це питання, над яким повинні міркувати українські офіційні особи й український народ. З нашої точки зору, ми ніколи не дивилися на це як на гру, в якій одна сторона програє, а інша виграє. Не йдеться про сфери інтересів. Йдеться про можливість для вільного народу робити свій вільний, відкритий і демократичний вибір. Ми, зі свого боку, не граємося в жодні ігри про сфери інтересів.

ЗАПИТАННЯ: Але багато хто в Україні вважає, що у США в цих виборах був свій кандидат, а Росія, безперечно, мала свого.

ЗАСТУПНИК ДЕРЖСЕКРЕТАРЯ АРМІТЕДЖ: Якщо можна говорити про нашого кандидата, то таким був народ України. Ми завжди зосереджували увагу на процесі. Я особисто мав можливість спілкуватися і з паном Януковичем, і з паном Ющенком. Це вибір, який має зробити народ України. Ми ж турбувалися про те, щоб процес був відкритим, вільним і чесним.

ЗАПИТАННЯ: Але багато..., тим не менше, багато людей в Україні вважають також, що заяви пана Буша і пана Коліна Павелла про виборчий процес були певним чином скеровані на підтримку одного конкретного кандидата.

ЗАСТУПНИК ДЕРЖСЕКРЕТАРЯ АРМІТЕДЖ: Цілком зрозуміло, що попередні вибори були визнані такими, що не були вільними й чесними, такими, що заплямовані фальсифікацією. Таким чином, що певні сили натискали на чашу терезів на користь того чи іншого кандидата. Ми ж хочемо, щоб терези працювали відкрито і збалансовано, так щоб народ України міг визначитися, кого б він хотів бачити керівником, який поведе його у майбутнє.

ЗАПИТАННЯ: Якщо незабаром відбудуться вільні й чесні вибори, чи можемо ми очікувати від Заходу сигналу для України щодо приєднання котрогось дня до Європейського Союзу та СОТ?

ЗАСТУПНИК ДЕРЖСЕКРЕТАРЯ АРМІТЕДЖ: Стосовно Європейського Союзу, я залишу нашим європейським друзям право відповідати. Щодо СОТ, якщо Україна відповідатиме критеріям, вона була б радо прийнята.

Ми не чекаємо на обрання конкретної особи. Ми чекаємо на вільний, чесний та відкритий процес, що був би визнаний за такий міжнародною спільнотою. Ми розраховуємо мати там спостерігачів і думаємо, що наші друзі в ОБСЄ та інших організаціях теж будуть там, щоб зробити усе можливе для запевнення народу України, що все відбувається відкрито і чесно.

ЗАПИТАННЯ: Але у випадку чесних і прозорих виборів, чи можемо ми розраховувати на покращення між... покращення американсько-українських відносин?

ЗАСТУПНИК ДЕРЖСЕКРЕТАРЯ АРМІТЕДЖ: Безумовно.

ЗАПИТАННЯ: Яким саме чином, і як ми це побачимо?

ЗАСТУПНИК ДЕРЖСЕКРЕТАРЯ АРМІТЕДЖ: Ну, я думаю, що в нас була певна відстороненість від України через те, що ми розглядали як політичні труднощі, хоча ми й були дуже вдячні за рішення уряду України допомогти нам в Іраку і допомогти народові Іраку. Але я думаю, що це відкриє... якщо відбудуться вільні й чесні вибори – незалежно хто, який кандидат, виграє – буде можливість набагато динамічніших відносин із Сполученими Штатами. Я думаю, що є можливість і значно жвавіших, енергійніших відносин з НАТО. Отже може бути яскраве майбутнє.

ЗАПИТАННЯ: Побутували чутки і коментарі у пресі, що в разі нечесних виборів і порушень США можуть запровадити санкції проти України; також у пресі повідомлялося про те, що Державний департамент відмовив у візах деяким українським політикам і бізнесменам. Чи правда це?

ЗАСТУПНИК ДЕРЖСЕКРЕТАРЯ АРМІТЕДЖ: Взагалі кажучи... я не знаю про конкретних бізнесменів чи політиків, але взагалі, якщо люди мають недобру репутацію, ми не були б схильні дозволяти їм відвідувати нашу країну.

Стосовно питання про санкції, я вважаю нашу позицію такою: ми ставимо, ми сподіваємося, ми розраховуємо на вільні й чесні вибори. Якщо вибори не будуть вільними й чесними, ми звичайно порадимося із своїми друзями в ЄС і серед сусідів України, щоб визначитися, що потрібно у зв’язку із цим робити.

Зараз не час для порожніх погроз. Зараз час, на мою думку, приєднатися до того піднесення, яке, здається, відчуває український народ, і зробити усе, що в наших силах, щоб відбулися добрі вибори.

ЗАПИТАННЯ: Ви знаєте, що український парламент зібрався запропонувати Президенту вивести українські війська з Іраку. Якщо прийде новий президент і підтримає цю думку, як це позначиться на українсько-американських відносинах?

ЗАСТУПНИК ДЕРЖСЕКРЕТАРЯ АРМІТЕДЖ: Перш за все, ми поважаємо думку Верховної Ради. І якщо буде демократично обраний уряд, зрозуміло, ми будемо поважати будь-яке рішення такого уряду. Але давайте зачекаємо результату виборів 26 грудня і побачимо, що станеться.

Ми цінуємо, що українські сили знаходяться поруч із іншими членами коаліції. Вони відмінно виконують свою місію, і народ Іраку їм за це вдячний.

ЗАПИТАННЯ: Чи Ви особисто бачили усі ці передачі по телебаченню про те, що відбувається в Україні?

ЗАСТУПНИК ДЕРЖСЕКРЕТАРЯ АРМІТЕДЖ: Я не знаю, чи бачив я все, але безсумнівно бачив чимало репортажів. Увага більшої частини світу прикута до цих подій. Я можу сказати, не боячись помилитися, що 26 грудня увага усього світу сфокусується на Україні, і не тільки на Майдані Незалежності.

ЗАПИТАННЯ: І особистісне питання. Якими були Ваші власні почуття, коли Ви бачили це? Адже Ви бували в Україні, мені здається, двічі чи тричі?

ЗАСТУПНИК ДЕРЖСЕКРЕТАРЯ АРМІТЕДЖ: Я повинен сказати, що сміливість людей, які вийшли на площу і залишалися там за дуже складних погодних умов і, як виглядає, зберігали добрий гумор, ентузіазм, самоконтроль – це наповнювало нас захопленням і трішечки смиренням. Тепер прагнення цих людей мають бути реалізовані. Повинні відбутися вільні вибори.

ЗАПИТАННЯ: Дуже дякую, пане Армітедж.

ЗАСТУПНИК ДЕРЖСЕКРЕТАРЯ АРМІТЕДЖ: Дуже дякую Вам.

# # #

Послуги
Архів прес-релізів

Прес-центр для іноЗМІ
Інформаційні послуги
Центр інформаційних ресурсів

Публікації Держдепу
Е-журнали
Лістсерви
Вашінгтонський файл
Пошук уряду США

Прес-служби:
Білого дому
Держдепартаменту
НАТО
ООН
Інші теми
Економічна реформа
Міжнародна безпека
Демократія та права людини
Глобальні питання
Вгору

This site is produced and maintained by the Public Affairs Section of the U.S. Embassy in Kyiv, Ukraine. Links to other Internet sites should not be construed as an endorsement of the views contained within. Questions or comments? Please e-mail us at kyivwebmaster@state.gov.
Please read our Privacy Notice and other Disclaimers.