This version of the page http://kiev.usembassy.gov/infocentral_tsunami_ukr.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-07. The original page over time could change.
Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні > Служба преси та інформації > США збільшують допомогу у подоланні наслідків цунамі
Початок | Пошук | Навігація | Основні контакти | Режим роботи | Свята | Візи | Пишіть нам | Вакансії 
Посол США
Дипмісія США в Україні
Послуги громадянам США
Візові послуги
Преса та інформація
Центр інформаційних ресурсів
Програми допомоги
Програми академічного та професійного обміну
Регіональне відділення з питань викладання англійської мови
Культурні програми
Посольство США
вул.Ю.Коцюбинського 10
Київ 01901 Україна
380-44-490-4000

Служба преси та інформації

США збільшують допомогу у подоланні наслідків цунамі

Кількість загиблих від цунамі в Індійському океані наблизилась до 150 тисяч осіб, уряд США виділив початкові 350 мільйонів доларів офіційної допомоги і розгорнув військові підрозділи для роздавання допомоги. Президент Буш також заручився підтримкою двох своїх попередників у зборі коштів на допомогу від американських компаній та приватних громадян.

Вашингтон - В той час як кількість загиблих від цунамі в Індійському океані досягла 150 тисяч осіб, Президент Буш заручився підтримкою своїх двох попередників у зборі коштів на допомогу від американських компаній та приватних громадян.

Президент зазначив у своєму виступі 3 січня, що колишні президенти Білл Клінтон і Джордж Буш старший проситимуть американців робити грошові внески до надійних доброчинних організацій, що вже надають допомогу жертвам цунамі.

Уряд США виділив початкові 350 мільйонів доларів для офіційної допомоги і розгорнув військові підрозділи для роздавання допомоги. Окрім очікуваного додаткового військового устаткування для очищення питної води і подальшої матеріально-технічної допомоги, зазначив президент, жертви стихійного лиха можуть сподіватися на ще більшу допомогу від приватних американських доброчинних організацій.

"Ми показуємо наше співчуття через швидкий відгук на події ,"- сказав Буш. "Але найбільше джерело американської щедрості знаходиться не в нашому уряді; воно - у доброму серці американського народу."

Президент Буш, його батько і Білл Клінтон відвідали посольства Індії, Індонезії, Шри Ланки і Таїланду і виразили свої співчуття.

На брифінгу після виступу президента посадовці від Агентства США з міжнародного розвитку та Міністерства оборони розповіли про роботу своїх відомств з постачання допомоги у регіон і роздавання її нужденним жертвам катастрофи, і що ці відомства постійно визначають потреби у допомозі.

За їх оцінками, від 3 мільйонів до 5 мільйонів людей із 12 країн Індійського Океану напряму постраждали від цунамі 26 грудня, багато із них стали зараз бездомними.

На брифінгу були зазначені такі головні моменти:

  • 135 співробітників Агентства США з міжнародного розвитку та три бригади військових США у регіоні визначають масштаб катастрофи.
  • Авіаносець ВПС США "Абрам Лінкольн" знаходиться у регіоні на підтримку операцій з надання гуманітарної допомоги. Для цього залучаються 19 гелікоптерів.
  • Експедиційна група, яку очолює авіаносець ВПС США "Ричард Бонхом" з 24 гелікоптерами прибуде в регіон за декілька днів.
  • Військово-повітряні сили США надіслали 17 вантажних літаків С-130 до регіону для перевезення вантажів допомоги.
  • Вантажні літаки військово-повітряних сил доставили 195.5 тон допомоги у регіон з 26 грудня.
  • Військові гелікоптери США доставляють грузи допомоги до віддалених регіонів і допомагають вивезти хворих та поранених.
  • Американські військові направляють у регіон сім суден з виробництва питної води, які зможуть виробляти щоденно до 2.4 мільйони літрів питної води.

    Раніше того ж дня Держсекретар США Колін Павел, перебуваючи на борту літака з Вашингтону до Бангкоку, Таїланд, повідомив журналістів, що з огляду на обсяг гуманітарної допомоги вартістю понад 2 мільярди доларів, проблема полягає не в недостатній кількості грошей, а в розповсюдженні товарів першочергової необхідності.

    На початку свого туру по чотирьом країнам Павел відкинув звинувачення допомоги США як недостатньої та описав обсяги та глибину невідкладної допомоги, наданої Сполученими Штатами. "Я вважаю, ми виконали дуже великий обсяг роботи протягом чотирьох-п'ятьох днів", зазначив Павел. "Я наголошую на цьому, оскільки я не думаю, що в американського народу повинно створюватись враження, що їх президент та уряд не працювали над цим з першого ж дня."

    Під час брифінгу Коліна Павела адміністратор Агенції США з міжнародного розвитку Ендрю Націос повідомив, що жертви цунамі, яким вдалось врятуватись, зазнають шоку, побачивши знищення своїх сімей та домівок.

    "Ми сподіваємося, що відвідини урядовців найвищого рівня відновлять надію людей, що про них не забудуть та вони не загубляться", сказав Націос.

    Павел та Націос планують відвідати Таїланд, Індонезію, Шрі Ланку та Індію. Речник Тихоокеанського командного центру США капітан ВМС США Роджер Велч повідомив, що значні зусилля із допомоги військових сил США, скеровані на прискорення відновлення від цунамі, продовжуватимуться до того часу, поки країни вже не потребуватимуть сприяння США.

    Як повідомив Тихоокеанський командний центр США 3го січня, в ураженому регіоні знаходяться 12600 службовців ВС, ВМС, ВПС та Берегової охорони. 21 корабель (включно із групою авіаносця "Абрам Лінкольн") та 80 військових повітряних транспортних засобів (включно із понад 70 гелікоптерів) також діють у регіоні.

    Капітан Велч також повідомив, що в Індонезію було перевезено 76800 одноденних гуманітарних пайків, а ще 32000 - у Малайзію. Він також зазначив, що у деяких ключових індонезійських прибережних районах було відновлено постачання електроенергії, в аеропорті у м. Коломбо, Шрі Ланка, полегшено рух літаків, а гуманітарна операція у Таїланді проходить чудово.

    Текст статті англійською мовою

  • Ресурси
    Допомога розвитку ЗМІ

    Архів прес-релізів

    Прес-центр для іноЗМІ
    Інформаційни послуги
    Центр інформаційних ресурсів

    Публікації Держдепу
    Електронні журнали
    Лістсерви
    Вашінгтонський файл
    Вебпортал уряду США

    Прес-служби:
    Білого дому
    Держдепартаменту
    НАТО
    ООН
    Інші теми
    Економічна реформа
    Міжнародна безпека
    Демократія та права людини
    Глобальні питання
    Публікації
    Надійна прес-служба: Довідник професіонала
    Вільна преса
    Путівник по засобах масової інформації для жінок
    Seeking Free & Responsible Media
    Вгору

    Цей сайт створений та підтримується Відділом преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Посилання на інші Інтернет-сторінки не слід розглядати як схвалення поглядів, що там висловлюються. Маєте запитання чи коментарі? Будь ласка, пишіть на електронну адресу kyivwebmaster@state.gov. Прочитайте наші Зауваги про дотримання приватності та інші Застереження.