Прес-конференція Сенатора Річарда Луґара
про президентські вибори в Україні
Київ, Україна
22 листопада 2004 року

22 листопада 2004 року Сенатор Річард Луґар, Голова сенатського комітету із міжнародних відносин, звернувся до представників українських та міжнародних ЗМІ у Відділі преси, освіти та культури у Посольстві США в Києві. Сенатор Луґар перебував у Києві як особистий представник Президента США Джорджа Буша для спостереження за другим туром українських президентських виборів. Сенатор Луґар розпочав прес-конференцію, зачитавши заяву, а потім відповів на питання журналістів. Нижче подано розшифровку прес-конференції.

(Початок тексту)

Мені випала честь служити представником Президента Джорджа Буша під час другого туру виборів в Україні 21 листопада.

Беручись за це завдання, я бачив, що кампанія вже характеризувалася масштабним політичним залякуванням і нездатністю забезпечити рівне висвітлення кандидатів у пресі. Фізичне залякування виборців і неправомірне використання владних адміністративних та юридичних повноважень було очевидним і повсюдним.

Я приїхав не для того, щоб підтримувати котрогось з кандидатів у виборах 21 листопада, але для того, щоб наголосити на вільній і чесній виборчій процедурі, яка б зміцнила у світі повагу до легітимності обраного кандидата.

ОБСЄ/Офіс демократичних інституцій і прав людини та інші спостерігачі вказують на довгий список серйозних процедурних порушень, у тому числі:

- Незаконне виключення членів виборчих комісій від опозиції; - Неправильні списки виборців; - Свідчення того, що студентів, державних службовців і працівників приватних підприємств декани і керівництво примушували віддавати перевагу одному кандидату перед іншим; - Кількаразове голосування за відкріпними талонами людей, яких спеціально для цього перевозили автобусами; - Побиття представників ЗМІ, в яких також забирали або ламали апаратуру; - Підозріло активне використання пересувних урн.

Навіть при таких намаганнях поховати надію на вільні й чесні вибори мене усе ж надихала сміливість такої великої кількості громадян України, що хотіли продемонструвати пристрасне прагнення вільно висловлювати свою волю і будувати насправді демократичну Україну. У той час як корумповані владці намагалися довести громадян до зриву і залякати їх, сміливці у відповідь продовжували робити все для того, щоб вибори відбувалися і не запанував хаос.

Президент Кучма у своєму зверненні до народу суботнього вечора сказав: "Революції не буде. А будуть вибори, гідні європейської країни ХХІ століття".

Президент Буш у листі, який я передав Президенту Кучмі, написав: "Ви відіграєте центральну роль у забезпеченні, щоб вибори в Україні були демократичними і вільними від підтасовки і маніпуляцій. Затьмарені вибори, однак, змусять нас переглянути свої відносини з Україною".

Обережно і розважливо передаючи слова Президента Буша, я відвідав Президента Кучму, Прем'єр-міністра Януковича і Голову Верховної Ради Литвина із відвертим закликом до них припинити подальші порушення під час кампанії. Незважаючи на вже зафіксовані кричущі атаки на демократію в Україні, я публічно і у приватних розмовах казав, що приїхав відзначити створення сильних демократичних інституцій в Україні.

Зараз стало очевидним, що узгоджений і потужний план шахрайства і зловживань у день голосування був задіяний чи то під проводом, чи у співпраці з владою.

Я вважаю, що Президент Кучма має відповідальність і можливість навіть у даний момент привести до результату, який був би чесним і відповідальним. Він покращить спадщину, яку залишає, швидкими і рішучими діями, які б надали максимуму впевненості у світі в інституті президентства України і в потенційно надзвичайному майбутньому, що лежить перед цією країною.

ПИТАННЯ: Cенаторе уґар, чи Ви вже розмовляли з Президентом Бушем про це, і якщо так, якою була його реакція?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Я ще не розмовляв з Президентом.

ПИТАННЯ: Якщо залишиться той результат, який зараз виглядає як перемога Януковича, чи будуть США переглядати свої відносини з Україною, як про це йшлося в листі, і які кроки це передбачатиме?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Я приїхав як представник Президента Буша, який у своєму листі до Президента Кучми, процитованому мною у заяві, вказав, що може бути проведено перегляд відносин. Такий перегляд - прерогатива Президента. Я прибув лише як його представник спостерігати за цими виборами.

ПИТАННЯ: На основі тих результатів, що ми маємо зараз, чи визнає їх міжнародна спільнота, і що робитимуть США, якщо президент Кучма визнає/погодиться з офіційно оголошеними результатами?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Я вказав, що на мою думку Президент Кучма, навіть на цьому пізньому етапі, має як відповідальність, так і можливість піддати усе це перегляду і здійснити рішучі кроки, що найкращим чином відповідали б інтересам цієї країни - України. Я підкреслюю це знов. Це президентські повноваження. Дозвольте мені просто нагадати, що численні критики першого туру описували порушення. Я сказав, що і у другому турі, беззаперечно, були порушення, незважаючи на заяву нашого Президента і на лист до Президента Кучми - навіть у день голосування, вчора, 21 листопада. Тепер це третій шанс. Усе ще існує можливість для президента цієї країни опанувати ситуацією. Для майбутнього України дуже серйозно, щоб відважний народ, який стоїть за демократію, мав принаймні відчуття перемоги.

ПИТАННЯ: Сенаторе, коли Ви плануєте доповісти Президенту Бушу про Ваші спостереження, і чи США готові відразу вдатися до дій з огляду на те, що люди тут вже вийшли на вулицю?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Я доповім Президенту Бушу, коли йому буде зручно, після мого повернення до Вашінгтону. Він зробить висновки щодо характеру перегляду і щодо дій, які він може вирішити здійснити.

ПИТАННЯ: Чи Ви розмовляли сьогодні з паном Кучмою чи паном Януковичем, чи паном Медведчуком, що Ви казали, і якими були їхні відповіді?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Я не розмовляв із цими особами.

ПИТАННЯ: Сенаторе, Президент Кучма не здійснив ніяких кроків для забезпечення тут вільних виборів, отже нема й ознак того, що він збирається вжити заходів сьогодні чи цього тижня. Після виборів у Білорусі Конгрес прийняв Акт з приводу демократії у Білорусі, і мені хотілось би запитати чи ваш комітет розглядатиме схожий законопроект, а можливо й сильніший, стосовно ситуації в Україні, якщо події продовжуватимуть відбуватися так, як зараз.

СЕНАТОР ЛУҐАР: У даному випадку, Президент Буш виявив особисту зацікавленість у виборах в Україні. Важливими будуть його керівні рішення після мого звіту. Я з нетерпінням чекаю на співпрацю з ним, і я впевнений, що це ж можна сказати й про інших членів нашого комітету.

ПИТАННЯ: Ви побачили фізичний стан Віктора Ющенко. Чи ви готові запросити його найближчим часом до США, щоб допомогти йому покращити здоров'я, і також, можливо, його сім'ю?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Я вдячний вам за ваш коментар. Я дуже сподіваюсь, що ви зможете допомогти пану Ющенко покращити стан його здоров'я.

ПИТАННЯ: Чи ви можете нам повідомити, як Президент Кучма прийняв Вас, коли Ви приїхали бесідувати з ним з листом, та якою була його реакція на твердження про виборчі порушення, які ви передали?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Він дуже гарно прийняв мене. На фотографіях, які з'явилися на шпальтах ваших газет, ми обидва посміхаємося, потискаючи один одному руку, і щиро вітаємо одне одного. Ми кілька разів зустрічалися за термін президентства пана Кучми, починаючи з нашої першої зустрічі під час його передвиборчої кампанії, коли він приїхав до мого офісу з тележурналістами та фотографами, та використав, власне кажучи, нашу зустріч у своїй кампанії в Україні. Тому наша розмова була сердечною. Я підняв питання порушень та фальсифікації так, як я описав їх сьогодні, та зокрема попросив його прокоментувати законопроект про голосування за відкріпними талонами, який розглядався Верховною Радою на минулому тижні. Навіть незважаючи на ті зловживання із використанням відкріпних талонів, про які я сказав Президентові Кучмі, його рішення було таким, що право громадян використовувати відкріпні талони переважує аргументи, які я навів, і тому він не підпише цей закон. Він не коментував конкретно листа від Президента Буша. Я думаю, він прочитав лише фрагменти цього листа під час нашої зустрічі, і напевне вивчив його уважніше після того, як я пішов.

ПИТАННЯ: З Вашої точки зору, якби голосування пройшло вільно і чесно, сьогодні Ющенко був би обраним президентом України?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Я не дійшов якогось висновку для себе з цього питання. Я заінтригований, так само як і ви, останніми екзіт-полами, паралельними підрахунками голосів, на додаток до офіційного підрахунку. Минулого вечора я мав можливість відвідати Центральну виборчу комісію, з 23:00 до 23:30 , і спілкуючись з офіційними особами, довідувався про їхні експертні думки про вибори і про роботу, яку вони виконували.

ПИТАННЯ: Російські спостерігачі вчора заявили, що хоч порушення були, і вони про це знають, ці порушення не настільки серйозні, щоб вплинути на результат виборів. Чи на Вашу думку порушення були настільки серйозними, щоб вплинути на результат?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Я офіційно заявив про порушення, які, я відчуваю, є значними. Вони були значними і під час першого туру виборів, вони були значними і у другому турі -- навіть після мого візиту до Президента Кучми ці речі, як виглядає, продовжувалися у день голосування. Я вважаю їх значними порушеннями.

ПИТАННЯ: Але моє питання полягає в тому, чи ці порушення роблять вибори неправомочними?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Ну що ж, на мою думку, це питання знаходиться у руках президента. Результати виборів згідно офіційного підрахунку ще не оголошені остаточними. Я піднімав перед Головою ЦВК - і я впевнений що інші люди також піднімали - питання конкретних порушень, таких як вилучення спостерігачів за голосуванням - в одному випадку сотнями; - конкретні випадки невідкриття виборчих дільниць, через що виборці не мали можливості проголосувати; конкретні проблеми із відкріпними посвідченнями і надзвичайне зростання вчора головування із пересувними урнами - тоді як у першому турі менше одного відсотка людей потребувала такої послуги, вчора до неї вдалися п'ятнадцять відсотків; конкретні випадки, коли декани вимагали від студентів демонструвати свої бюлетені, щоб перевірити, як вони голосують. Ці речі, як на мене, заслуговують на ретельний розгляд Центральною виборчою комісією, і зрештою, президентом цієї країни - владою цієї країни. Мені сказали у ЦВК, що вони дослідять ці ситуації, що вони поставляться до них з усією серйозністю.

ПИТАННЯ: Пане сенаторе, які кроки, на Вашу думку, має здійснити Президент, щоб зарадити ситуації? І ще, чи ви звертаєте свою увагу на порушення з боку опозиції?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Звичайно, я звертаю увагу на повідомлення про порушення з боку опозиції. Я з самого початку намагався бути не прибічником котрогось із кандидатів, чи не займати позицію, яка б звільняла будь-кого від однакового контролю з боку відповідних структур, чи то з боку президента країни, чи то з боку Центральної виборчої комісії. Що стосується поради президенту, я перелічив низку порушень і типів порушень. Інші спостерігачі зробили це більш розгорнуто і конкретно. Перед президентом широке поле для роботи. Я не буду підказувати, з чого йому починати, але перед ним надзвичайно велика кількість усякого-різного, з чим треба розбиратися.

ПИТАННЯ: Діячі опозиції закликали до загального страйку, до встановлення наметів у громадських місцях, до демонстрацій, отже потенційно вибухонебезпечна ситуація розгортається. Що б ви сказали опозиційним діячам і людям, що йдуть за ними?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Я звичайно, сподівався б, щоб не було насильства, щоб ми продовжували аналізувати ці вибори дуже-дуже розважливо і систематизовано, так щоб реформи, які могли б відбутися, відбувалися б із вивченням їх президентом, посадовцями Центральної виборчої комісії, а також лідерами обидвох сторін.

ПИТАННЯ: Сенаторе, чи не здається Вам - я розумію, що Ви намагаєтеся бути дуже дипломатичним - але я не думаю, що в цій аудиторії багато людей, які б не вважали, що ці вибори практично "вкрадено". Чи немає небезпеки у тому, що якщо Захід не виступить із колективною потужною заявою, то може бути запізно? І якщо ми хочемо говорити про демократію і демократичні реформи і все таке, то Заходу не можна упустити шанс?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Як представник Президента Буша я чітко здаю собі звіт, що Україна - суверенна країна. Вона має свої закони й інституції, які я поважаю. Я ціную те, що президент країни, прем'єр-міністр, спікер Верховної Ради і багато інших посадовців були готові прийняти мене і радо це зробили, і вітали мій приїзд до цієї країни в якості представника Президента Буша. Це очевидно, що в тій заяві, яку я сьогодні зробив, як друг України, я висловив думку, що керівництво країни - ті особи, з якими я зустрічався, в тому числі президент країни - мають можливість взяти на себе здійснення відповідальних кроків, які, я вважаю, вони повинні здійснити, на користь Україні, на користь репутації країни, легітимності президентства країни, поступального розвитку демократії у країні. Як я сказав, мене вразила і надихнула пристрасть стількох людей, готових боротися проти залякування, долати всі труднощі, створені на їхньому шляху, у зусиллі домогтися успішності вільних і чесних виборів. І я вірю, що у підсумку вони досягнуть успіху. Я сподіваюся, роблячи цю заяву, що цей підсумок настане за пару днів, що у керівництва існує шанс, який робить це можливим, і його треба реалізувати зараз, а не коли-небудь.

Дуже вам дякую.

(Кінець тексту)

Текст англійською мовою