Прес-конференція сенатора Річарда Луґара,
Голови Комітету Сенату США із закордонних справ,
Представника Президента США на президентських виборах в Україні

Київ, Посольство США, 19 листопада 2004 року

СЕНАТОР ЛУҐАР: Дуже дякую вам за те, що завітали. Я знов приїхав до України - тепер щоб відзначити те, що на мою думку, буде історичною подією у житті країни. Я вірю, що всі народи мають право на можливість голосувати на виборах, і робити це так, щоб бути впевненими, що саме воно обирають своїх лідерів, а лідери б черпали свою силу з цієї легітимності.

20 років тому я мав честь представляти Президента Сполучених Штатів - тоді Рональда Рейгана - коли я спостерігав за виборами у Ель-Сальвадорі, Гватемалі, Нікарагуа та на Філіппінах. Мені робить честь, що Президент Буш звернувся до мене і попросив поїхати до Києва і бути очевидцем того, що я сподіваюся, стане тріумфом демократії. Я уважно стежив за перебігом виборчої кампанії в Україні. Я побував у країні наприкінці серпня. Зараз я приїхав сюди не для підтримки котрогось з двох кандидатів, але радше як друг народу України, який заслуговує на право вільних і чесних виборів.

Коли я пізніше сьогодні матиму честь зустрічатись із Президентом Кучмою я передам йому особистого листа Президента Сполучених Штатів. Серед тез, які Президент наголошував і у публічних виступах і у приватних розмовах, -- те, що відносини між Сполученими Штатами і Україною міцні і так завжди має бути. Але, зрозуміло, що якість цих відносин значно підвищиться, якщо вибори насправді будуть вільними і чесними.

Я дуже вдячний за відмінні поради нашому послу Джону Гербсту - він є одним з наших найкращих дипломатів, тому що він серцем відчуває почуття і американського народу і українського, і завдяки цьому він дає найкращі поради нам, хто приїжджає сюди з візитами.

Нарешті, дозвольте мені згадати, що я мав честь відвідати Україну на самому початку її незалежності, я мав честь приймати Президента Кучму у моєму офісі під час його першої президентської кампанії, коли його, можливо, супроводжував і хтось із вас - принаймні було багато телевізійних камер - і тоді він відвідував друзів у Сполучених Штатах, на початку своєї президентської кар'єри. Я стежив за виборами які відбувалися в Україні з того часу, зараз я відчуваю вдячність за те, що можу бути присутнім за цих обставин, за якими, безумовно, стежить світ.

Я готовий відповідати на ваші запитання.

ПИТАННЯ: Якщо на початку наступного тижня опозиція пересвідчиться, що підрахунок голосів був нечесним і розпочне масштабні вуличні протести, якою буде Ваша позиція?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Я буду повідомляти про те, що я бачитиму. Я стежитиму за вашими репортажами. Поза цим, я коментаря не маю стосовно якихось політичних чи економічних дій.

ПИТАННЯ: Які завдання поставив перед Вами Білий Дім у цій місії?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Моя функція просто полягає у здійсненні цього візиту, у зустрічах з державними посадовцями. Я зустрінуся з Президентом країни, з Прем'єр-міністром у другій половині дня, із спікером парламенту, я побачуся із колишнім прем'єр-міністром завтра вранці - я побачу цілу низку офіційних осіб і не тільки. Я буду тут під час підрахунку голосів і спостерігатиму за тим, що відбуватиметься відразу після, і повідомлятиму чесно Президенту Сполучених Штатів про те, що бачив.

ПИТАННЯ: Чи Ви зустрінетеся з Президентом?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Так, зустрінуся.

ПИТАННЯ: Чи під час зустрічі з Президентом Кучмою Ви будете намагатися переконати його підписати щойно прийнятий парламентом закон, який був би серйозним запобіжником проти фальсифікації виборів? На даний момент є повідомлення, що він відмовляється ставити свій підпис.

СЕНАТОР ЛУҐАР: Я розмовлятиму з Президентом про багато речей. Зрозуміло, що це його рішення - і має бути його рішенням - без моєї поради. Дозвольте додати. Я зустрічався з Президентом Кучмою багато разів за ці роки. Ми мали чудові стосунки. Я був представником США на святкуванні 10-ї річниці незалежності України, стояв тоді на трибуні поруч із Президентом Путіним і китайським Міністром закордонних справ, і маю незліченні фотографії з Президентом Кучмою, зроблені на його прохання. Отже, я запропоную приватно свої найкращі поради Президенту - стосовно погляду на відносини між Україною і Сполученими Штатами, як вони можуть бути покращені, і наскільки важливі ці вибори не тільки для України, а й для всього світу, - на мою думку, це найважливіші вибори, які ми бачитимемо на багато місяців наперед, вони критично важливі і Президент Кучма добре це розуміє.

ПИТАННЯ: Враховуючи порушення, зафіксовані на даний час і те, що на адресу ЦВК лунали звинувачення у підтасовці голосів, які будуть підстави для США оцінювати оголошені результати виборів?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Я буду спиратися на своє власне бачення, оскільки я протягом більшої частини мого життя мав досвід із виборами. Дозвольте сказати, що багато з нас, хто роками обираються на виборні посади, бачили вибори у наших власних містах, у наших власних штатах, які мали сумнівну якість. Коли я балотувався на мера Індіанаполіса, штат Індіана, у 1967 році - і, на щастя, виграв - я згодом довідався від певних людей, що вони на одній з дільниць голосували по сім разів кожен. Отже, для мене особисто фальшування і зловживання не є чимось невідомим, так само як і різні способи, в які виборами можуть маніпулювати. Наприкінці дня, за сукупністю вражень і їх співвідношенням, я сформую свою думку. І так зробить багато людей. Але найважливішим висновком буде той, який зроблять громадяни цієї країни. Ось чому вони заслуговують на законного президента. Нелегітимний президент був би путами для них. І це є центральним питанням кампанії.

ПИТАННЯ: Були повідомлення, що США занесли у чорний список декількох високих посадових осіб України і обмежить для них можливість в'їзду до США у випадку фальсифікації виборів. Прокоментуйте це, будь-ласка.

СЕНАТОР ЛУҐАР: В мене немає коментаря з візового питання. Можливо, посол володіє ситуацією.

ПОСОЛ ГЕРБСТ: Все що я можу сказати, це нагадати, що Державний департамент пару тижнів тому виступив із заявою, в якій знов наголосив на важливості для Сполучених Штатів вільних і чесних виборів і відзначив, що коли виявиться, що певні особи відповідальні за те, що вибори не пройшли вільно і не пройшли чесно, то можуть наслідки.

ПИТАННЯ: Під час Вашого візиту у серпні Ви заохочували Україну підписати угоду про співпрацю у контролі за зброєю масового ураження і запроваджувати в дію таке законодавство. Здається, вона не була підписана. Чи Ви збираєтеся піднімати це питання під час цього візиту?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Так, я сподіваюся, що ми зможемо добитися поступу у тому, що було б кроком уперед у співпраці біологічних лабораторій, а саме в обміні штамами різних патогенів. Ми нещодавно підписали угоду з Грузією. У серпні я сподівався на поступ з Україною. Я думаю, що поступ відбувається. З того часу були додаткові переговори між Міністерством оборони США і офіційними особами, відповідальними за питання оборони тут. Я сподіваюся на просування до логічного завершення.

ПИТАННЯ: У 2001 році ми бачили, як відносини між США і Україною сильно погіршилися, через інформацію про те, що Президент Кучма схвалив продаж озброєнь Іракові. Але потім це минуло і відносини відновилися, завдяки тому що керівництво України направило в Ірак свої війська у складі коаліції. Чи не вийде подібним чином і з Януковичем, якщо він виграє вибори нечесним шляхом, але потім зробить щось на підтримку пріоритетів американської зовнішньої політики і йому буде вибачено?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Я не маю змоги прогнозувати акції і реакції лідерів країни. Моя власна думка така, що коли тут відбудуться вільні і чесні вибори, якщо надійдуть і будуть сприйняті такі повідомлення, то це поліпшить відносини Сполучених Штатів і України у всіх аспектах. Це може бути Ірак і війна з тероризмом, але це може бути і будь-яка галузь із цілого спектру відносин.

ПИТАННЯ: Якщо Прем'єр-міністр Янукович буде оголошений переможцем, а західні спостерігачі і країни вважатимуть, що вибори "вкрадені", які заходи може вжити ваш уряд, щоб "натиснути" на Україну?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Я приїхав не для того, щоб обговорювати, як "натиснути" зараз, чи пізніше - я приїхав брати участь у чомусь, що, я впевнений, буде великою подією. Ми залишатимемося на ствердній ноті, що народ цієї країни заслуговує на те, щоб його голоси були правильно підраховані. Я сподіваюся, що вони так і будуть підраховані. Я знаю про всі закиди стосовно того, що відбувалося у першому турі, але я тут для того щоб сказати, що вірю у здатність лідерів цієї країни зрозуміти, що відповідає інтересам країни, і що потрібний легітимний президент.

ПИТАННЯ: Що змушує Вас думати у такому позитивному тоні, і чому Ви думаєте, що це буде саме святкування тріумфу демократії?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Я так думаю, тому що вважаю, що керівництво цієї країни знає про велику кількість міжнародних спостерігачів з Європи, з Японії, з США, знає про величезну нинішню увагу у всьому світі до цієї країни. Воно розуміє величезне значення відносини України з кожною із цих країн і що це багато чого вирішуватиме у майбутньому. Нарешті, я вважаю - і це одна з причин, чому я вдячний за можливість відвідати з візитом лідерів країни; я зустрічався з ними і раніше, вважаю, що знаю їх досить добре, - що я можу особисто сказати їм про те, що поставлено на карту і щоб вони повідомили своїм прихильникам і тим, на кого мають вплив, що варто серйозно ставитися до того факту, що світ слідкує за тим, що відбувається.

ПИТАННЯ: У вчорашній заяві Білого Дому говориться, що США фінансували зусилля із сприяння чесній президентській кампанії. В чому полягали ці зусилля, на що конкретно витрачалися кошти?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Сполучені Штати профінансували певні витрати на прибуття спостерігачів з нашої країни. Ми маємо Національний фонд демократії, наприклад, -- я був членом наглядової ради там дев'ять років - ми маємо Міжнародний республіканський інститут, Національний демократичний інститут, які є частиною Національного фонду демократії. Наскільки я знаю, представники цих груп знаходяться тут. По суті, так, кошти американських платників податків підтримують Національний фонд демократії, підтримують демократичні групи. Вони тут, і я радий цьому, і сподіваюся з багатьма з них побачитися.

ПИТАННЯ: Я хотів би повернутись до питання про законодавчу поправку щодо кваліфікації Великого Голоду в Україні, яка продовжує знаходитися у сенатському Комітеті із закордонних справ. Чи робиться щось, для того щоб у прийнятний спосіб змінити текст поправки, щоб вона могла бути проголосована? Чи ж вона так і "помре" у Комітеті, незважаючи на те, що 10 з 19 його членів є спонсорами цієї поправки?

СЕНАТОР ЛУҐАР: На даній стадії на сесії сенату ця резолюція, як і багато інших, що знаходяться на порядку денному Сенату, повинна була б мати одностайну підтримку, щоб бути прийнятою. Адміністрація дала зрозуміти, що незадоволена текстом у проекті поправки. Тому я можу здогадуватися, що одностайної згоди вона не отримає, деякі сенатори будуть проти, і як результат на цій сесії вона не пройде.

ПИТАННЯ: Чи ви задоволені тим як розвивалася виборча кампанія і проходили вибори в Україні до даного часу?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Спостерігачі за кампанією вже перерахували численні порушення прав громадян країни. Звичайно, я не можу відчувати задоволення, читаючи довгі списки порушень. Що я кажу, то це те, що вирішальне голосування ще має відбутися - у цю неділю. Шанс на великий день у неділю ще існує. Я думаю, що ми всі підходимо до цього без наївності - враховуючи все те, що проявилося у минулому, - але все ж із дуже ствердним відчуттям, що щось величне має відбутися в Україні в неділю на благо народу країни і на благо зміцнення її відносин з іншими країнами та її впливу у світі.

ПИТАННЯ: Яка Ваша реакція на намір опозиційного кандидата Віктора Ющенка вивести українські війська з Іраку якомога швидше?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Я був би розчарований, якби українські війська були негайно виведені з Іраку. Мені здається, що Україна займає тверду позицію у війні проти тероризму, і ми особливо цінуємо солідарність у зусиллях із Сполученими Штатами за дуже складних умов. Хочу сказати також, що іракський народ також заслуговує на вибори. Він заслуговує на шанс висловити у січні свою волю, щоб просунутися у напрямі конституції, до кращого життя. І війська з України дуже суттєво сприяють цьому демократичному зусиллю.

ПИТАННЯ: Як Ви прокоментуєте візити Путіна до України перед першим туром виборів і між двома турами?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Видно, що Президент Путін має глибокий інтерес у цій країні. Я згадував, як стояв разом з ним на трибуні ні відзначенні 10-ої річниці незалежності України. Він тоді був тут і спостерігав за тим чудовим парадом військових частин України , що тривав кілька годин - ті з вас, хто був там, мабуть, це пам'ятають. Отже, він, мабуть, час від часу повертається, щоб поглянути на розвиток подій.

ПИТАННЯ: Які Ваші конкретні плани на виборчу ніч?

СЕНАТОР ЛУҐАР: В мене поки що немає плану. Я його сформую незабаром. Мій візит поки що у початковій стадії - ми лише нещодавно зійшли з літака. Отже, я ще поміркую, як найбільш конструктивно використати мій час тут.

ПИТАННЯ: Деякі представники країн НАТО вже сказали, що у випадку фальсифікації виборів, у випадку, боронь Боже, масових заворушень і використання сили, шлях Україні до євро-атлантичної інтеграції буде закрите на 10 років. Чи Сполучені Штати також дотримуються такої позиції?

СЕНАТОР ЛУҐАР: Я не робитиму передбачень щодо того, які можуть бути наслідки. Тільки народ цієї країни може визначити, чи він хоче бути частиною Європейського Союзу, відповідати досить серйозним критеріям членства у ньому, а також бути частиною НАТО. Я відділяю цей коментар він мого особистого переконання, що Європа вільна і цілісна повинна включати Україну: ця країна має бути потужною, з огляду на свій розмір, географічне положення, а також у економічних оборонних аспектах європейського континенту.

Текст англійською мовою