Пошук по сайту 
  Шукати  

Форум соціально відповідального бізнесу України >> Робота Форуму

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПРОГРАМУ USAID

Прес-реліз:
4 липня 2006 року о 10.00 в конференц-залі УКРІНФОРМ відбувся круглий стіл „Бізнес. Суспільство. Влада: діалог на основі взаємної відповідальності”

Прес-реліз:
29 березня 2006 року Експертна рада почала роботу над створенням критеріїв оцінки соціальної відповідальності бізнесу

Прес-реліз: Український бізнес отримає критерії оцінки соціальної відповідальності (17 березня 2006 року)

***
Пропозиції Андрія Ротовського, голови правління Форуму, щодо шляхів розбудови організації (для обговорення).


Зміст:
• Першочергові пріоритетні завдання на 5 років
• Головні проблеми, які необхідно вирішити
• Головні передумови виконання поставлених завдань
• План дій на 2007 рр.


ПЕРШОЧЕРГОВІ ПРІОРИТЕТНІ ЗАВДАННЯ НА 5 РОКІВ:
1. Сформувати в усіх верств населення, насамперед у підприємців та влади, розуміння значення поняття „соціально відповідальний бізнес” та його ролі для розвитку суспільства.
2. Сформувати розуміння мотивацій переходу на соціально відповідальну позицію для розвитку конкурентноздатності власного бізнесу.
3. Організувати систему постійного діалогу соціально відповідального бізнесу та влади на всіх рівнях та у всіх регіонах України.
4. Розбудувати механізм підтримки соціально відповідального бізнесу – ВГО „Форум соціально відповідального бізнесу України”.

ГОЛОВНІ ПРОБЛЕМИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИРІШИТИ
1. Проблема недостатнього усвідомлення підприємцями значення соціально відповідальної позиції в бізнесі для конкурентноздатності самого бізнесу.
2. Очевидна недовіра значної частини підприємців до ініціатив громадських організацій, які, мовляв, займаються не практичними справами, а тільки працюють на свою користь тощо.
3. Проблема недостатнього усвідомлення значення соціально відповідального бізнесу, його ролі у суспільстві та методів його діалогу з владою, а також – звичка говорити з бізнесом мовою „ультиматуму” чи „соціального примусу”.
4. Проблема усвідомлення суспільством та ЗМІ цінності соціально відповідального бізнесу.
5. Проблема недостатнього усвідомлення всіма названими цільовими аудиторіями необхідності системної роботи у напрямку розвитку соціально відповідального бізнесу відповідно до напрацювань лідерів світового бізнесу, ООН, інших міжнародних організацій. Більшість керівників бізнесів вважають, що „ми і так соціально відповідальні” без будь-якого досвіду зарубіжних бізнесів.

ГОЛОВНІ ПЕРЕДУМОВИ ВИКОНАННЯ ПОСТАВЛЕНИХ ЗАВДАНЬ
1. Системність та прагматичність просвітницької дії серед підприємців, влади, громадськості, ЗМІ: необхідно не розраховувати на швидкі результати, а діяти планово, „капілярно”, проектно. При цьому необхідно фокусувати увагу підприємців та влади на соціально відповідальній позиції бізнесу як ресурсу влади, суспільства, а не на аспекті соціальних обов’язків бізнесу, необхідності ще одної звітності тощо.
2. Форум не може замінити інші громадські, міжнародні, владні організації, які також плідно працюють у цьому напрямку. Форум буде ефективним, якщо знайде своє оригінальне позиціонування, координуючи роботу з усіма, хто вже має вагомий досвід та можливості у даній сфері.
На наш погляд, особлива позиція Форуму полягає в тому, що він є спеціалізованою організацією підприємців, які вже усвідомили значення соціально відповідальної позиції, вже зробили важливі практичні кроки у цьому напрямку та орієнтуються на відповідні міжнародні документи. На сьогодні такої організації в Україні немає.
3. Відносини з владою: необхідно, щоб уже у найближчий час влада на всіх рівнях прийняла Форум як головного партнера та консультанта у справі побудови діалогу з соціально відповідальним бізнесом. Форум повинен бути визнаним українською владою на всіх рівнях як легітимний представник соціально відповідального бізнесу – в Кабінеті Міністрів України, на регіональному рівні.
Це буде можливо, якщо Форум запропонує владі важливі ресурси, які влада не може отримати сама: конкретні проекти на макро- та регіональному рівнях, що здатні реально допомогти владі у побудові партнерських стосунків із бізнесом, розбудовувати прошарок соціально відповідального бізнесу. Важливо також бачити репутаційні мотивації регіональних керівників у таких проектах та їх задовольняти.
Декілька регіональних керівників (Запоріжжя, Миколаїв, Фастів, Коростень, Залізна Пристань), які брали участь у останній нараді Форуму, вже запросили Форум для активної співпраці у регіоні. У вересні ми повинні гідно відповісти на це запрошення. Я пропоную такий план дій Форуму у відповідь:
Запропонувати проведення у цих містах пілотних проектів розвитку соціально-орієнтованого бізнесу та його діалогу з владою. У цьому проекті повинні, на мій погляд, бути наступні етапи:
• Проведення у регіоні роз’яснювальної роботи: що таке „соціально відповідальний бізнес” та яким чином соціально відповідальна позиція впливає на конкурентноздатність самого бізнесу (шляхом проведення регіонального семінару, конференції тощо за участі бізнесу, влади, ЗМІ – вересень-листопад).
• Започаткування щорічного регіонального огляду досвіду (не конкурсу!!!) у конкретних напрямках соціально відповідальної позиції згідно документу „Соціальна відповідальність: принципи та звітність”.
• Створення системи поширення та репутаційної відзнаки тих бізнесів, які просунулися у конкретних напрямках соціальної відповідальності (щось на зразок „Дошки пошани”, але у сучасній інтерпретації). Згодом така система повинна бути створена на загальнонаціональному рівні.
• Створення осередку Форуму для постійної планомірної діяльності у регіоні.
4. Власні репутаційні мотивації учасників Форуму. Ця передумова дуже важлива: бізнес прагматичний. І тому природно, що кожен раз, коли він вкладає свої ресурси, він прораховує довгостроково чи тактичним є повернення інвестицій. Організаційна структура та план роботи Форуму, на мій погляд, повинні реалізувати репутаційні очікування активу Форуму. І тут немає конфлікту інтересів чи конфлікту між стратегічними цілями та цілями учасників, бо фахова організаційна робота менеджменту Форуму цілком може поєднати ці мотивації.
Яким чином, на мій погляд, можуть отримувати репутаційні вигоди члени Форуму? Можливі такі варіанти дій:
• Лідери об’єднання (а не лише один керівник) Віце-Президенти – члени Ради соціально-відповідального бізнесу за виборною посадою, а також лідери регіональних структур, – є спікерами на всіх планових заходах, особливо публічних, за участі ЗМІ.
• Члени Форуму пропонують для реалізації Форумом також і проекти, які просувають персональну репутацію компаній-членів (наприклад, організацію конференцій з питань, в яких у конкретного члена є вагомий досвід).
• Керівники Форуму та його регіональних відділень входять як експерти до відповідних комісій Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства праці та соціальних відносин, Державного комітету з питань підприємництва, відповідних структур у регіональних органах влади. Звичайно, для цього у конкретного члена повинна бути і компетенція, і бажання працювати у таких комісіях.
• Підрозділ громадських зв’язків, який має бути одразу створений у структурі Форуму, повинен активно просувати у ЗМІ інформацію про ініціативи у сфері соціальної відповідальності членів Форуму. Пропоную створити своєрідну інформаційну „Агенцію добрих справ”, яка буде „пробивати” упередженість ЗМІ до подібних публікацій. Для цього є певні технології та ідеї.
• Форум у особі керівників компаній повинен стати авторитетним клубом соціально відповідальних підприємців, який на спільних засіданнях з керівниками держави та регіональних органах влади обговорюватиме принципові питання розвитку соціально відповідального підприємництва.
Створення такої системи – важливе завдання Координатора (Президента) Форуму. Такі засідання повинні бути прагматичними, вагомими, регулярними та результативними.
Гадаю, що першими пунктами плану таких засідань повинні бути зустрічі з керівниками парламентських Комітетів (для постановки питання законодавчої підтримки соціальної відповідальної позиції підприємців), Віце-Прем’єром, що відповідає за гуманітарні питання, Міністром праці та соціальних відносин, профспілковими лідерами. Звичайно, виключну роль у роботі такого „Клубу” повинні виконувати активісти Форуму.
На регіональному рівні ми також повинні ініціювати створення таких клубних систем, насамперед, у тих містах, які вже дали згоду на проведення такої партнерської роботи.

ПЛАН ДІЙ НА 2007 РР.
Приоритетні цілі
• створення на всеукраїнському рівні ефективної та постійно діючої системи комунікації соціально відповідального бізнесу, влади, засобів масової інформації, громадськості, експертів міжнародних організацій на основі спеціальних подій, Інтернет - ресурсу та співробітництва із ЗМІ
• прийняття законодавчих та відомчих нормативних актів, які стимулюють розвиток в Україні соціально відповідального бізнесу та корпоративної філантропії, меценатства
• створення партнерської мережі, в рамках якої учасники мережі отримають ексклюзивні можливості для просування корпоративної репутації на регіональному, всеукраїнському та міжнародному рівнях, а також – методичну, організаційну, фінансову допомогу у плануванні та реалізації конкретних соціальних проектів та програм, реалізації корпоративних систем соціальної відповідальності
• формування у суспільній свідомості, владних кіл, журналістів розуміння змісту, значимості соціально відповідального бізнесу для розвитку соціально орієнтованої держави, демократичних засад, а серед самих підприємців – стратегічного значення соціально відповідальної позиції для зміцнення конкурентоспроможності компаній на ринку та довгострокового сталого розвитку.

Довгострокові програми
• програма законодавчого забезпечення розвитку соціально відповідального бізнесу та філантропії  (вже розпочалася)
• розвиток регіональних та галузевих соціальних програм та проектів (почнеться з лютого)
• розвиток партнерства між соціально відповідальним бізнесом та ЗМІ (почнеться з лютого)

Ключові конференції, форуми, семінари, конкурси
• «Принципи, проблеми та першочергові завдання розвитку соціального партнерства  соціально відповідальних  бізнесу та влади» (квітень)
• «Соціальна відповідальність як чинник конкурентноздатності бізнесу» (травень)
• «Технологічні принципи та інноваційні методики реалізації позабюджетних соціальних програм та проектів» (жовтень)
• Перший міжнародний конкурс соціальних проектів та програм „Білий Птах”
(початок – березень, підведення підсумків - листопад)
Видавнича робота
• Хрестоматія «Соціально відповідальний бізнес: методологія, методика та ефективний досвід» (2007 - 2008 р.р.)
Внутрішні організаційні завдання
• Формування всеукраїнської мережі форуму на основі регіональних осередків по областях
• Створення при форумі «Центру розвитку соціальних проектів та програм»

Організаційна будова
Форум соціально відповідального бізнесу України зареєстрований як неприбуткова установа згідно Цивільного кодексу України з правом реалізації діяльності без обмежень території.

Запрошуємо до  партнерства!

З повагою, Андрій Ротовський,
голова правління
 

Контактна особа: PR-менеджер ВГО „Українська ліга зі зв‘язків із громадськістю" (PR-Ліга), тел.: +38 (044) 599-32-62, +38 (050) 312-80-84, e-mail: pr@pr-lіga.org.ua


| Ru | En |   
Вхід для членів ліги 
Логін 
Пароль 
Дiючi проекти 
06.08.07
Соціальна відповідальність
06.08.07
Сертифікація
Останнi новини 
17.07.07
НОВОСТИ PR-ЛИГИ
26.06.07
KIEV LEADING MEDIA. ВКЛАДЫ В ВЫСОКОЕ ИСКУСТВО
Останнi статтi 
11.06.07
СОЦИАЛЬНО-ОТВЕТСТВЕННЫЙ БИЗНЕС В КРЫМУ
11.06.07
ТРИУМВИРАТ – ДИАЛОГ НА ОСНОВЕ ВЗАИМНОЙ ОТВЕТСТВЕННОСТИ
Зворотнiй зв'язок 
Ви можете ставити будь-якi питання на тему PR.
Iм'я:
E-mail:
Питання:
 


Copyright © Adamant
Новини   Про Лiгу   Етичний PR-кодекс   Процедура вступу   Регіональні осередки   Клуб прес-секретарів   Проекти   Форум соціально відповідального бізнесу України   Конкурси   Форум   Фахове навчання   Корисне   Контакти   Ринок PRацi