Рус      Eng 
Главная
Знакомьтесь ближе
Гражданская позиция
Прямая речь
Дайджест
Проекты
Обратная связь
Фотоархив
Аудио/Видео




поиск на сайте









Прямая речь


Также в разделе:

Виступ на Х з’їзді Партії регіонів народного депутат України, глави фракції Партії регіонів у Верховній Раді, координатора парламентської більшості Раїси Богатирьової



Год работы правительства подтвердил правильность нашего курса



Виступ Першого віце-прем'єр-міністра України Миколи Азарова на спільному засіданні Кабінету Міністрів України та Українського союзу промисловців і підприємців



Віктор Янукович: У серпні 2006-го року з'явилася можливість створення системи ефективної і, що дуже важливо, відповідальної влади



Виктор Янукович: «Украина показала, что мы, как страна, – конкурентоспособны, что мы можем развиваться самостоятельно, что мы имеем огромный потенциал»





Михайло Войтюк:

Потрібний перерозподіл влади між центром і регіонами.


10.06.2005, 10:14

вернуться в раздел

Нещодавно Хмельницьке обласне відділення Партії регіонів очолив Михайло Войтюк. Сьогодні він поділився своїми враженнями від проблем, які склалися в подільському краї.

Ситуація в нашій країні надто складна. Її прокоментують більш досвідчені політики. А я хочу звернути увагу на перебіг подій, які відбуваються на терені нашої області.

Болісний процес призначення легітимного губернатора, затяжне формування команди на місцях, відсутність стратегії розвитку області, як окремої адміністративної одиниці, допущення помилок й непослідовних дій верховним олімпом, який і по нині не став єдиною командою, продовжує заважати розвитку народногосподарського комплексу регіону.

Наша область на 30% не доорала і на 20% не досіяла ріллі.

Ми заявили, що в цьому році зберемо 1,3 млн. тон зерна. Я дивуюся, звідки такі оптимістичні прогнози? Адже, на думку досвідчених фахівців нам в цьому році нічого надіятися і на мільйон тонн валу. А за цим – ще більша загроза поглиблення кризи в агрокомплексі. Селу потрібно було вчасно посіяти. Але – недієздатність кредитної системи, відсутність іпотеки, криза з пальним, на 70% зношеність технічних засобів... А тут ще домінують стихія політичних пристрастей, кадрові заміни.

Я хочу нагадати, що успішним політиком може бути той, хто не ставить політичну тріскотню і баталії за самоціль, аби влізти в кредит народної довіри, а той, хто знає, що має вагоме здійснити на користь джерела влади, яке довірило йому владне крісло. Зрілість політика полягає в далекоглядності, здібності в кожний конкретний момент розвитку держави знайти своє місце і бути корисним суспільству. А тому треба відходити від політиканства і братися за конкретну роботу по відновленню національної економіки, розвитку демократії і розквіту подільського краю. Ось який нам, заангажованим протестантам, необхідно зробити крок у своїй свідомості.

Нинішній губернатор Хмельниччини взяв зобов’язання протягом року, окрім покращення ситуації на селі, вирішити проблему розвитку малого підприємництва, формування середнього класу, а за тим і відкрити 30 тисяч нових робочих місць. На мій погляд, в ситуації, що ми маємо, це зобов’язання не посильне. Адже в області нараховується 400 підприємств, що навіть “не дихають”. Для їх реанімації необхідні конкретні дії можновладців, лідерів політичних сил, бізнесових структур по кожному підприємству зокрема.

Ось до мене, враховуючи мій досвід, звернувся підприємець по допомогу. Суть в тому, що він взяв в оренду цегельний завод в Правдівці. Відлаштував технологічну лінію, опрацював із фахівцями-геологами родовище глини. Уклав угоду із 70 працівниками. Залишилося лише взяти кредит на вугілля і запалити печі. Проте цей підприємець в розпачі зізнається мені, що протягом року не може взяти ліцензію на видобуток глини.

Як наслідок, не можемо відкрити в Правдівці 70 робочих місць. З цих причин – у відчайдушній метушні б’ються, як риба об лід, між областю і Києвом майже 50 підприємців, які реально могли б відкрити декілька тисяч робочих місць. Я підказав вищезгаданому підприємцю з Правдівки, як діяти в цьому випадку.

Тож не можу погодитися з тим, що в обласній адміністрації відповідальні за цю галузь чиновники добросовісно виконують свої обов’язки.

Не можна також погодитися з тим, що на унікальному родовищі Збручанських мінеральних вод, на державному курорті Сатанів, в порушення Закону України “Про курорти”, Постанови Кабінету Міністрів України №591 від 16 жовтня 1992 р. “Про затвердження Положення про курорт Сатанів” і по сьогодні злочинно “господарює” так званий президент приватного підприємства “ХмельницькУніком” п. Телега, який фактично за підробленими документами на очах депутатського корпусу всіх рівнів Хмельниччини, за сприянням колишньої влади фактично вкрав найцінніший природний потенціал Хмельниччини.

З цього проводу я особисто із заявами і скаргами звертався протягом 5 років до всіх діючих генеральних прокурорів, до відповідних Комітетів Верховної Ради, Прем’єр-міністрів, зацікавлених міністерств і відомств. Наймав з цього приводу адвокатів. А вищезгаданий “спрут” і сьогодні спокійно вояжує за кейсами то на Кіпр, то в Ізраїль. Аналогічне злодійство з боку Телеги триває і на Дивокраї. І уявіть собі, прокуратура “соромиться” відкрити проти п. Телеги кримінальну справу. Поки суд не спонукав прокуратуру з цього приводу відкрити кримінальну справу по факту.

Хотів би нагадати про те, що 8 років тому Партія регіонів у своїй Програмі накреслила реальний шлях подальшого розвитку держави і суспільства, зміцнення добробуту кожного громадянина нашої багатющої землі. За програмним визначенням: “Сильні регіони. Заможні люди. Міцна держава”, ми маємо можливість наблизитися до Європейської спільноти лише тоді, коли проведемо докорінний перерозподіл владних, правових і економічних повноважень між Центром і регіонами на користь регіонів. Адже із здобуттям незалежності, продовж 15 років, форми державоустрію і суспільних засад в Україні не змінювалися. Вони характеризуються надзвичайно великими повноваженнями центральної влади і мізерними – місцевої.

А тому, єдиний шлях, крокуючи яким ми можемо багато чого корисного зробити для суспільства вцілому і для кожної людини, зокрема є адміністративна реформа, спрямована на перерозподіл повноважень між Центром і регіонами.

Для нормалізації усіх державотворчих процесів потрібно, перш за все, давним-давно розробити і прийняти закони “Про Президента України”, “Про Кабінет Міністрів України”, “Про регламент Верховної Ради України”, “Про адміністративно-територіальну реформу в Україні”, “Про опозицію в Україні” і в новому варіанті “Про органи місцевого самоврядування”, а при тому всьому провести широкомасштабну політичну реформу.

На мій погляд, якраз ці закони з докорінною перебудовою повноважень Центру і регіонів, мають стати “краєугольним” каменем в будівництві світлого храму демократії, соціальної злагоди в суспільстві, державного устрою європейського ґатунку, з яким ми можемо зробити крок у цивілізований світ.


Прес-служба Партії регіонів

версия для печати










Официальный информационный сервер

Copyright © 1999-2007 Партия регионов
Использование материалов, размещенных на сайте разрешается
с условием размещения ссылки на сайт Партии