This version of the page http://otpusk.com.ua/articles/735.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-06. The original page over time could change.
Хто зароблятиме на шенгеньских візах?
 
Все туры Украины
   
 
   
   Главная страница / Статьи / Мнение турэксперта / Хто зароблятиме на шенгеньских візах?
 

ХТО ЗАРОБЛЯТИМЕ НА ШЕНГЕНЬСКИХ ВІЗАХ?

 
 
Щойно україниі дістали таку собі пільгову процедуру отримання європейських віз і пільгову їх оплату, як утрутилася «третя сила» в особі індійської компанії. І тепер українці за візи в Німеччину, Бельгію та Голландію сплачуватимуть більше, ніж офіційно визначено

Нагадаємо, країни, які входять до Шенгенської угоди, підняли вартість в'їзних віз до 60 євро. Але Україна, Молдова й Росія дістали, як виняток, ціну в 35 євро — відповідно до угод про спрощення візового режиму. Проте з 1 березня цього року консульства Нідерландів і Бельгії та із 16 лютого — консульський відділ Посольства Німеччини в Україні перейшли на єдиний режим оформлення в'їзних документів. Тепер до консульств цих країн не стоятимуть довжелезні черги. Тепер вони вишикуються тільки до одного офісу — українського представництва індійської компанії Visa Facilitation Services (VFS), розташованого за адресою: Київ, вул. Федорова, 1.
«Ми виходимо з того, що нова система призначення дати співбесіди є швидшою, зручнішою та дешевшою послугою, аніж особиста поїздка в Київ задля призначення дати співбесіди чи залучення із цією метою туристичного бюро, — повідомив УНІАН перший секретар Посольства Федеративної Республіки Німеччина, керівник відділу преси, протоколу та роботи з громадськістю Марко Наокі Ліне. — Посольство Федеративної Республіки Німеччина прийняло рішення залучити фірму VFS виключно до сфери призначення дати співбесіди. Подальше розширення сфери її діяльності наразі не передбачено». У консульстві Нідерландів пояснили, що потоки з України зростають, а тому «з метою скорочення часу очікування та поліпшення обслуговування Нідерланди доручили міжнародній компанії VFS відкрити новий Центр оформлення документів (ЦОД) для отримання віз у Києві». Італійське та французьке представництва, імовірно, незабаром приєднаються до клієнтів цієї компанії в Україні. «Ми залишаємо українцям можливість звертатися безпосередньо до посольства, але ми хочемо вивести за межі посольства ці служби з тим, щоб дозволити українцям скоротити термін очікування», — повідомив на прес-конференції посол Франції в Україні Жан-Поль Везіан. Він пояснив, що, видаючи до 50 тисяч віз на рік, посольство має величезні труднощі з їх оформленням, тоді як люди змушені чекати на візу по кілька тижнів, у деяких випадках — до 10 тижнів.

Центр оформлення документів розташований у центрі міста, близько від метро. Половина віконець залу, що схожий на касовий, поки що порожня. Із 14 працює тільки 6. Решта — на перспективу. За віконцями сидять дівчата слов'янської зовнішності. їхні колеги-індуски, які бігають туди-сюди, схоже, наглядають за роботою. У вестибюлі (він же — зал очікування) стоїть автомат, що видає талончик із порядковим номером - для порядку в черзі. В іншому куточку — безкоштовний для відвідувачів копіювальний апарат. Чистота, порядок. Я прошу покликати директора, а тим часом проглядаю інформацію для відвідувачів. Виявляється, послуги зі збирання документів та подачі анкет коштують не так дешево. У 170 гривень оцінено послуги фірми плюс 40 гривень за поштове пересилання документів. 35 гривень коштує запис на прийом до німецького консульства. Загалом виходить приблизно 32 євро — майже вартість шенгенської візи. Зрозуміло, консульський збір 35 євро, нікуди не зник. Отже, повна вартість візи в Шенген для українця стала дорожчою, ніж для інших країн, де вона становить 60 євро.

До мене вийшов послужливий молодий чоловік, назвався Антоном, директором українського представництва VFS. Намагаюсь уточнити, чи справді компанія індійська.
   —    Розумієте, — каже Антон, —компанія транснаціональна, працює на кількох континентах, і коріння не має...
   — А чому ж тоді індуси по залу бігають?
   — Персонал у нас український, — каже Антон, — а індуси... вихідці з Індії лише дають поради й контролюють якість послуг.
Антон хутко розчинився в службовому коридорі, пославшись на купу справ, більше ми його не бачили. Та й не змогли навіть почути, бо телефон Центру оформлення документів (521—24 — 57, спробуйте перевірити) наступного дня вже не відповідав.

Власне, індійське походження компанії вдалося підтвердити тільки Інтернет-публікаціями. Виявилося, VFS входить до складу групи Киопі. Швейцарську туристичну компанію Киопі Тгауеі Сгоир було створено понад 100 років тому, і сьогодні її вважають найбільшою у світі. Не в останню чергу — завдяки широкій мережі по всьому світі та дочірнім компаніям, які займаються організацією подорожей, ділових поїздок, корпоративних та урочистих заходів. Також, як ми вже знаємо, і збором документів для подання в консульські підрозділи. Цим вона займається у 18 країнах, працюючи більш як із 46 консульствами різних країн. Цим, стверджують іноземні представництва в Україні, вони й керувалися, вибираючи собі посередника для роботи із заявниками. Цікавим виявився досвід діяльності "VFS у Росії, де компанія працює вже понад рік. Було заплановано, що вона відкриє представництва у великих містах РФ, аби громадянам не доводилося їхати з Владивостока в Москву, Санкт-Петербург чи Єкатеринбург для подання анкет. Але посередники з оформлення віз не стали морочитися — налагодили співпрацю з невеликим московським турагентством, що має представництва в 16 російських містах. Така ситуація насамперед не сподобалась іншим турагентствам, які змушені були подавати документи через свого конкурента. Туроператори сприйняли ситуацію і як намагання монополізувати напрямок. І для цього є підстави: клієнти будь-якої комерційної структури мають право вибирати, куди нести свої документи.

Зависло ще кілька запитань. Кількість українців, охочих поїхати в Бельгію та Голландію, не така велика. Та якщо хол Центру оформлення документів заповниться подавачами на італійські та французькі візи, 14 операторів центру штурмуватиме щодня кілька тисяч відвідувачів. Лише німецьке консульство минулого року отримало 137 тисяч звернень українців із проханням про надання візи. І тільки за січень цього року воно видало понад 8 тисяч віз. Щоправда, тут індусам трохи не пофортунило: німці не збираються переходити на інший режим роботи. Але, навіть сплачуючи по 35 гривень за запис на співбесіду до німецького консульства, українці (якщо брати минулорічну статистику), цього року можуть викласти 4,79 млн. гривень. А кожен з аплікантів інших консульств має заплатити близько 32 євро, і це за дрібну послугу. Тобто йдеться про досить привабливий шмат ринку. І цей візовий пиріг обов'язково хтось захоче отримати. А тому можливі претенденти підуть на захоплення через визнання VFS монополістом. Тоді вже ділитимуть здобич між собою. За прогнозами, черги до ЦОД за довжиною можуть наздогнати ті, які лякають своїм виглядом біля німецького консульства. Крім того, індійська компанія позбавить заробітку десятки підпільних агентств, що годуються на німецьких чергах. І забере собі ці кошти, оскільки цілком прогнозовано можуть виникнути дві черги: безплатна й коротка.

Автор Дмитро Стаховський (УНІАН)

/ Журнал Мандри

 Вернуться к списку статей


О СТРАНЕ УКРАИНА

Лучший город страны
[19.06.2007]  Мнение турэксперта: Украина
Еженедельник Фокус провёл уникальное исследование 50 украинских городов, чтобы выбрать самое комфортное и самое подходящее для жизни место в стране

Задержался рейс. Подождем?
[07.05.2007]  Мнение турэксперта: Украина
По статистике, задержки чартерных рейсов случаются в разгар туристического сезона, когда у самолетов плотный график вылетов...

Покажите им деньги
[07.05.2007]  Советы туристу: Украина
Что такое финансовые гарантии в глазах некоторых консульств


CТАТЬИ ПО ТЕМЕ: МНЕНИЕ ТУРЭКСПЕРТА

Болгарія. Не тільки море і пісок
[13.07.2007]  Мнение турэксперта: Болгария
Час знову поїхати нам в стару добру Болгарію. Вона дуже змінилася й пропонує безліч цікавих варіантів дозвілля

Расположение души
[10.07.2007]  Мнение турэксперта
Кто-то мудрый сказал: «Вдохновение есть расположение души к живейшему принятию впечатлений и соображению понятий, следственно, и объяснению оных». Чем не идеальная форма для продаж туристических услуг?

Отдыхаем бесстрашно
[10.07.2007]  Мнение турэксперта
Чтобы отдыхать за рубежом спокойно, необходимо заранее позаботиться о хорошей страховке.




   
Подписка на туры
  Подпишись на горящие туры и получи купон на $20!
подробнее ...

Горящие путёвки и туры



Болгария, Созополь
Ришли сутки от €199

Египет, Хургада
El Samaka Comfort сутки от $208

Тунис, Хаммамет
El Mouradi Hammamet сутки от $622

Турция, Алания
Hedef Rose Garden сутки от $364

Черногория, Будва
Villa Veli Vinogradna сутки от €350



Новости туризма

К годовщине авиакастрофы под Донецком установят стеллу и заложат церковь
Туры в Египет и Тунис от нового оператора
Новая услуга Отпуск.com - поиск по предложениям региональных турфирм
Украинцев на границе уже переписывают
Возле острова Змеиный нашли древний миноносец
В степях Украины появятся корейские города
все новости...

 


 


   © 2007 Отпуск.com
О компании · Помощь
Турфирмам
Вебмастерам
Карта сайта
  
Перепечатка новостей и статей Отпуск.com разрешается при условии ссылки на Отпуск.com. Для интернет-сайтов необходима активная, прямая гиперссылка, доступная для индексации поисковыми системами Google и др. Перепечатка материалов, содержащих ссылку на другие издания, строго запрещена.

Туры в Египет | Туры в Карпаты | Туры в ОАЭ | Туры в Таиланд | Туры в Словакию
Продажа авто в Украине | Горящие путёвки | Экскурсионные туры | Отзывы туристов
  
  
   Популярные места отдыха
Египет
Венгрия
Греция
Испания
Италия
Кипр
ОАЭ
Таиланд
Тунис
Турция
Крым
Хорватия
туризм, отдых в Черногории
туризм, отдых в Чехии