This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/10480 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-06. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ КОНТАКТИ ПРЕС-СЛУЖБА
Міністр юстиції

Лавринович
Олександр Володимирович
Логiн:
Пароль:
Якщо ви ще не зареєструвалися, то ви можете зробити це тут
ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ОПРИЛЮДНЕННЯ РЕГУЛЯТОРНИХ АКТІВ, ЩО РОЗРОБЛЕНІ МІНІСТЕРСТВОМ ЮСТИЦІЇ
02.08.2007 Порядок контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності, пов’язаної із збиранням, обробленням, зберіганням, захистом, використанням інформації, яка складає кредитну історію (проект)

  • Повідомлення про оприлюднення проекту Порядку
  • Проект Порядку
  • Додатки
    • Додаток 1
    • Додаток 2
    • Додаток 3
    • Додаток 4
    • Додаток 5
    • Додаток 6
  • Аналіз регуляторного впливу акта


Повідомлення про оприлюднення
проекту Порядку контролю за дотриманням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності, пов’язаної із збиранням, обробленням, зберіганням, захистом, використанням інформації, яка складає кредитну історію

Відповідно до статті 9 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" Міністерство юстиції України (далі – Мін’юст) повідомляє про оприлюднення проекту Порядку контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності, пов’язаної із збиранням, обробленням, зберіганням, захистом, використанням інформації, яка складає кредитну історію (далі – проект Порядку контролю).

Проект Порядку контролю розроблено на виконання частини п’ятої статті 8 Закону "Про ліцензування певних видів господарської діяльності".

Даний проект Порядку контролю встановлює процедуру проведення Мін’юстом контролю та нагляду за додержанням бюро кредитних історій (далі – Бюро) Ліцензійних умов провадження господарської діяльності, пов’язаної із збиранням, обробленням, зберіганням, захистом, використанням інформації, яка складає кредитну історію, затверджених наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва і Мін’юсту від 27 грудня 2006 року № 115/107/5 (далі – Ліцензійні умови). Мін’юст здійснює контроль у формі перевірок. Відповідно до проекту Порядку контролю, перевірка – це встановлення та аналіз фактів у процесі діяльності Бюро та їх оцінка з точки зору законності. Предметом перевірки є порядок збирання, оброблення, зберігання, захисту, використання інформації, яка складає кредитну історію, формування і ведення кредитних історій, надання кредитних звітів, ведення реєстру запитів кредитних історій, розпорядчі та інші документи, пов’язані з додержанням Ліцензійних умов.

Проект Порядку контролю та відповідний аналіз регуляторного впливу розміщено на офіційному веб-сайті Мін’юсту http://www.minjust.gov.ua в мережі Інтернет.

Зауваження та пропозиції приймаються до 15 серпня 2007 року і надсилаються поштою за адресою: Міністерство юстиції України, Департамент легалізації та регулювання діяльності бюро кредитних історій, пров. Рильський, 10, м. Київ, 01025 або електронною поштою на адресу: dept_inion@minjust.gov.ua.

Відповідно до частини першої статті 20 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" зауваження та пропозиції щодо оприлюдненого проекту Порядку контролю та відповідного аналізу регуляторного впливу надаються фізичними та юридичними особами, їх об’єднаннями, крім розробника цього проекту, також спеціально уповноваженому органу виконавчої влади з питань державної регуляторної політики – Державному комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва за адресою: вул. Арсенальна, 9/11, м. Київ, 01011 або на електронну адресу: mail@dkrp.gov.ua.

Заступник Міністра Л.В.Єфіменко


Проект


ПОРЯДОК
контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності, пов’язаної із збиранням, обробленням, зберіганням, захистом, використанням інформації,
яка складає кредитну історію

1. Загальні положення

1.1. Цей Порядок контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності, пов’язаної із збиранням, обробленням, зберіганням, захистом, використанням, інформації, яка складає кредитну історію (далі – Порядок контролю) є нормативно-правовим актом в Україні у сфері державного регулювання Міністерством юстиції України (далі – Мін’юст) діяльності бюро кредитних історій (далі – Бюро).

1.2. Порядок контролю встановлює правила та умови проведення Мін’юстом контролю за додержанням Бюро Ліцензійних умов провадження господарської діяльності, пов’язаної із збиранням, обробленням, зберіганням, захистом, використанням інформації, яка складає кредитну історію, затверджених наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва і Міністерства юстиції України від 27 грудня 2006 року № 115/107/5 (далі – Ліцензійні умови).

1.3. Порядок контролю розроблений відповідно до Законів України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", "Про організацію формування та обігу кредитних історій"; постанови Кабінету Міністрів України від 07 грудня 2005 року № 1174 "Питання уповноваженого органу з державного регулювання діяльності бюро кредитних історій".

1.4. Терміни та поняття у даному Порядку контролю вживаються відповідно до визначень, наведених у Законі України "Про організацію формування та обігу кредитних історій" та Законі України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності".

1.5. Мін’юст здійснює контроль у формі перевірок.

Перевірка – це встановлення та аналіз фактів у процесі діяльності бюро кредитних історій та їх оцінка з точки зору законності.

Залежно від місця проведення перевірки можуть бути камеральні та виїзні.

Камеральна перевірка – це перевірка, яка проводиться Мін’юстом на підставі документів без виходу на об’єкт.

Виїзна перевірка – це перевірка, яка проводиться за місцезнаходженням об’єкта, що перевіряється.

У залежності від повноти охоплення предмета перевірки вони можуть бути суцільні або вибіркові.

У залежності від поставлених перед перевіркою завдань вони можуть бути комплексні або тематичні, у тому числі в порядку контролю.

Перевірки бувають плановими та позаплановими.

1.6. Метою перевірки є нагляд і контроль за додержанням Ліцензійних умов.

1.7. Результати перевірки підлягають використанню виключно з метою виконання Міністерством юстиції України своїх функцій уповноваженого органу, що здійснює державне регулювання діяльності Бюро.

2. Предмет, суб’єкти і об’єкти перевірки

2.1. Предметом перевірки є порядок збирання, оброблення, зберігання, захисту, використання інформації, що складає кредитну історію, формування і ведення кредитних історій, надання кредитних звітів, ведення реєстру запитів кредитних історій, розпорядчі та інші документи, пов’язані з додержанням Ліцензійних умов.

2.2. Суб’єктами перевірки є посадові особи Мін’юсту, які здійснюють перевірку Бюро – члени контрольної групи.

2.3. Об’єктами перевірки Мін’юсту є: Бюро.

3. Права, обов’язки і відповідальність членів контрольної групи та посадових осіб Бюро

3.1. Права, обов’язки і відповідальність членів контрольної групи.

3.1.1. Під час проведення перевірки контрольна група має право:

отримувати всю необхідну інформацію від посадових осіб Бюро та інших установ і організацій, пов’язаних з діяльністю Бюро;

входити до будь-яких приміщень Бюро, в яких здійснюється ліцензована господарська діяльність, для з’ясування питань, безпосередньо пов’язаних з перевіркою;

отримувати від посадових осіб Бюро всі необхідні для проведення перевірки документи або їх копії та інші матеріали, дані на комп’ютерних електронних носіях, витяги з цих документів, які стосуються господарської діяльності, пов’язаної із збиранням, обробленням, зберіганням, захистом, використанням інформації, що складає кредитну історію (достовірність копій та витягів підтверджує своїм підписом посадова особа Бюро);

знайомитися з документами Бюро з обмеженим доступом;

оглядати за участю посадових осіб Бюро приміщення та обладнання, що використовується для здійснення ліцензованої господарської діяльності;

одержувати від Бюро письмові пояснення з питань, що виникають під час проведення перевірки;

одержувати у встановленому порядку від третіх осіб довідки, копії документів та пояснення, пов’язані з питаннями, що перевіряються;

вимагати від посадових осіб Бюро усунення виявлених порушень та надання у визначений термін інформації про це.

3.1.2. Члени контрольної групи при здійсненні перевірки зобов’язані:

дотримуватися принципів законності, конфіденційності, повноти, об’єктивності, достовірності та обґрунтованості під час проведення перевірки;

дотримуватись визначених вимог законодавства щодо збереження конфіденційної та службової інформації, а також встановлених строків її нерозголошення;

на будь-якій стадії перевірки приймати від посадових осіб Бюро подані за їх ініціативою заяви, зауваження, пояснення щодо предмета перевірки та проводити перевірку викладених у цих зверненнях питань, про що зазначати в акті перевірки.

3.2. Права, обов’язки і відповідальність посадових осіб Бюро.

3.2.1. Посадові особи Бюро мають право:

вимагати від членів контрольної групи доручення на проведення перевірки;

надавати заяви, зауваження і пояснення щодо предмета перевірки, а також за її результатами;

вести журнал відвідувань представниками органів контролю із зазначенням у ньому строків та мети відвідування, посади, прізвища голови та членів контрольної групи тощо. Зазначені відомості засвідчуються підписом керівника контрольної групи.

3.2.2. Посадові особи Бюро зобов’язані:

сприяти нормальній роботі контрольної групи, не чинити їй перешкод, забезпечити членів контрольної групи робочими місцями та необхідними технічними засобами;

надавати необхідні документи, пояснення щодо питань, що стосуються предмета перевірки.

Невиконання законних вимог контрольної групи або створення перешкод у її роботі тягне за собою відповідальність, передбачену чинними законами України.

4. Підготовка до проведення перевірки

4.1. Підстави для проведення перевірки.

4.1.1. Планові перевірки проводяться на підставі річних та поточних планів роботи Мін’юсту, річних і поточних планів роботи Департаменту легалізації та регулювання діяльності бюро кредитних історій Мін’юсту (далі – Департамент) та інших структурних підрозділів, які мають на це повноваження.

Позапланові перевірки здійснюються органами контролю на підставі надходження до них у письмовій формі заяви (повідомлення) про порушення Бюро Ліцензійних умов або з метою перевірки виконання розпоряджень про усунення порушень Ліцензійних умов. Позапланові перевірки здійснюються також під час реорганізації або ліквідації Бюро.

4.1.2. Перевірка проводиться відповідно до програми. Проект програми розробляється на підставі затверджених планів роботи.

Програма перевірки затверджується Директором Департаменту.

4.2. Попереднє вивчення об’єктів та предмета перевірки.

4.2.1. Перед складанням програми перевірки організовується попереднє вивчення об’єктів та предмета перевірки за такими питаннями:

1) предмет перевірки;

2) перелік об’єктів, які підлягають перевірці;

3) напрями діяльності кожного Бюро;

4) джерела отримання інформації;

5) строки перевірки;

6) склад контрольної групи;

7) інші питання.

4.2.2. Під час попереднього вивчення об’єктів та предмета перевірки проводиться аналіз:

1) нормативно-правових актів, що стосуються предмета перевірки;

2) структури Бюро;

3) матеріалів попередніх перевірок, проведених Мін’юстом з питань, що перевіряються, а також результатів перевірок, що проводилися іншими контрольними органами;

4) матеріалів засобів масової інформації.

За необхідності проводяться консультації з незалежними установами, організаціями та спеціалістами з метою виявлення досягнень у сфері, що перевіряється, і можливості їх застосування для удосконалення діяльності Бюро.

4.2.3. Під час попереднього вивчення в межах предмета перевірки досліджуються такі питання:

1) наскільки діяльність Бюро відповідає вимогам чинного законодавства України, а також стан розроблення та прийняття на виконання вимог закону документів Бюро, необхідних для здійснення його діяльності;

2) розподіл функцій, повноважень та відповідальності на кожному рівні управління Бюро;

3) система звітності та моніторингу діяльності Бюро з метою отримання об’єктивної та достовірної інформації про результати його діяльності;

4) процедури та заходи щодо забезпечення виконання Ліцензійних умов тощо.

4.3. Вимоги до програми проведення перевірки.

4.3.1. За результатами попереднього вивчення, складається програма перевірки.

4.3.2. Програма перевірки визначає, зокрема:

1) мету перевірки;

2) предмет перевірки;

3) перелік конкретних питань, які будуть перевірятися та обумовлюють обсяг перевірки, у тому числі можливість Бюро забезпечити виконання Ліцензійних умов, установлених для господарської діяльності, пов’язаної із збиранням, обробленням, зберіганням, захистом, використанням інформації, яка складає кредитну історію, а саме:

- наявність документів, які підтверджують рівень освіти і кваліфікації фахівців відповідних професій, необхідних для провадження даного виду господарської діяльності;

- додержання нормативно-правових актів, які регулюють правовідносини у сфері господарської діяльності Бюро, зазначені в Ліцензійних умовах, та нормативно-технічну документацію на приміщення, обладнання, технологічні процеси тощо;

4) об’єкт перевірки;

5) терміни проведення перевірки та складання акта і звіту за її результатами;

6) планові трудовитрати;

7) склад контрольної групи.

Керівник контрольної групи при підготовці проекту програми перевірки, за необхідності, обговорює з посадовою особою Бюро критерії, які будуть застосовуватися для оцінки діяльності Бюро.

5. Порядок проведення перевірки

5.1. Для проведення перевірки Міністр (його заступник) видає розпорядчий документ про створення контрольної групи з перевірки.

Камеральна перевірка проводиться за дорученням керівництва Департаменту.

5.2. Перевірки можуть проводитися із залученням незалежних спеціалістів та експертів.

Керівник контрольної групи, що відповідальний за проведення перевірки, визначає питання, які вимагають спеціальних знань, та надає пропозиції щодо залучення, у зв’язку з цим, на договірних засадах до проведення перевірки на будь-якій її стадії спеціалістів і експертів.

Рішення про залучення до проведення перевірки спеціалістів та експертів приймають Міністр юстиції чи його заступник за поданням керівництва Департаменту.

5.3. Характер роботи спеціалістів та експертів, питання, які вони повинні дослідити та термін надання ними висновків визначаються керівником контрольної групи та обумовлюються в договорі.

5.4. Директор Департаменту не менше як за десять робочих днів письмово або телефонограмою, оформленою в установленому законодавством порядку, повідомляє Бюро (спостережну рада або орган контролю товариства у разі їх створення та виконавчий орган товариства) про проведення планової перевірки та її програму. Про проведення позапланової перевірки Бюро (спостережну рада або орган контролю товариства у разі їх створення та виконавчий орган товариства) попереджається не менше як за п’ять робочих днів.

У разі неможливості проведення планової перевірки, у визначений термін , перевірка на письмове клопотання Бюро може бути перенесена на інший термін за згодою Директора Департаменту.

5.5. Перевірка здійснюється на основі доручення на проведення перевірки (додаток 1), яке підписується Міністром (його заступником) та засвідчується печаткою.

Доручення реєструється в журналі обліку доручень на проведення перевірок, сторінки якого мають бути пронумеровані, прошнуровані та скріплені печаткою (додаток 2).

5.6. Посадові особи Бюро зобов’язані забезпечити належні, в тому числі технічні, умови для роботи членів контрольної групи, якісного та повного виконання поставлених перед ними завдань. У разі створення перешкод посадовою особою Бюро в роботі контрольної групи її керівник складає відповідний акт про відмову Бюро в проведенні перевірки органом контролю в двох примірниках (додаток 3) і доповідає про це Директору Департаменту.

Відмовою Бюро в проведенні перевірки вважається:

- відсутність керівника Бюро або його уповноваженого представника у час, визначений для проведення перевірки, у разі відсутності клопотання Бюро щодо перенесення часу перевірки відповідно до вимог пункту 5.4 даного Порядку контролю;

- відмова Бюро забезпечити умови для проведення перевірки або надати всі необхідні документи, що підтверджують додержання ним Ліцензійних умов;

- створення перешкод з боку посадових осіб Бюро щодо проведення перевірки, при цьому в акті перевірки вказуються ці факти, а до акта додаються відповідні пояснення керівника (співробітників) даного Бюро (у разі їх надання) та осіб, які брали участь у перевірці;

- відмова Бюро в доступі контрольній групи на свою територію, до будівель, споруд та інших приміщень Бюро, уникнення перевірки.

5.7. Контрольна група перевіряє:

5.7.1. Можливість Бюро забезпечити виконання Ліцензійних умов, а саме:

- наявність документів, які підтверджують рівень освіти і кваліфікації фахівців відповідних професій, необхідних для провадження даного виду господарської діяльності;

- додержання нормативно-правових актів, які регулюють правовідносини у сфері господарської діяльності Бюро, зазначені в Ліцензійних умовах, та нормативно-технічну документацію на приміщення, обладнання, технологічні процеси тощо.

5.7.2. Наявність відповідних документів:

- ліцензії на провадження господарської діяльності пов’язаної із збиранням, обробленням, зберіганням, захистом, використанням інформації, яка складає кредитну історію або довідки органу ліцензування про прийняття заяви на переоформлення (про видачу дубліката) ліцензії;

- свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи;

- довідки про внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців;

- погодженого Мін’юстом Положення Бюро;

- які регулюють трудові відносини і можуть підтвердити виконання Бюро норм та положень, що встановлені Ліцензійними умовами;

- які засвідчують право власності або оренди на будівлі (приміщення) для провадження діяльності пов’язаної із збиранням, обробленням, зберіганням, захистом, використанням інформації, яка складає кредитну історію (договір купівлі-продажу, договір оренди тощо);

- які свідчать про своєчасне повідомлення Мін’юсту про зміну даних, зазначених у документах, що додавалися до заяви про видачу ліцензії;

- рішення про створення філій, інших відокремлених підрозділів Бюро (у разі наявності);

- копії ліцензій, що підтверджують право філій або інших структурних підрозділів Бюро на провадження певного виду господарської діяльності (у разі наявності).

5.7.3. Відповідність відомостей, наведених у ліцензії, відомостям, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію суб’єкта господарювання, довідці про внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, установчим документам Бюро.

5.7.4. Достовірність відомостей у документах, поданих Бюро для отримання ліцензії.

5.7.5. Виконання розпоряджень про усунення порушень Ліцензійних умов у разі, якщо вони видавалися.

5.7.6. Наявність документів про підтвердження відповідності комплексної системи захисту інформації, із застосуванням якої здійснюється обробка інформації, що складає кредитну історію, в інформаційній, телекомунікаційній та/або інформаційно-телекомунікаційній системі Бюро, одержаних в порядку встановленому законодавством.

5.7.7. Інші питання відповідно до програми перевірки.

5.7.8. При позаплановій перевірці також перевіряються факти порушення Бюро Ліцензійних умов, наведені в заяві (повідомленні), або виконання Бюро розпоряджень про усунення порушень Ліцензійних умов (за наявності таких).

5.7.9. При позаплановій перевірці під час реорганізації або ліквідації Бюро також здійснюється контроль за цільовим використанням інформації, що міститься в кредитній історії.

5.8. Усі копії та витяги з документів, інших матеріалів, які стосуються предмета перевірки, отримані членами контрольної групи, повинні бути засвідчені в установленому порядку. У разі необхідності копії, витяги з документів та інших матеріалів засвідчує уповноважена посадова особа Бюро своїм підписом та печаткою.

5.9. Контрольна група має право отримувати на будь-якій стадії перевірки від уповноважених та інших осіб Бюро заяви, зауваження, пояснення щодо предмета перевірки.

5.10. У разі виявлення фактів порушень, підробок, зловживань та інших порушень члени робочої групи зобов’язані отримати в уповноважених та інших осіб Бюро пояснення про обставини, мотиви, причини та умови скоєння таких порушень.

Отримані від уповноважених та інших осіб Бюро пояснення з питань, які стосуються предмета перевірки, долучаються до акта перевірки.

5.11. Робота контрольної групи повинна бути зафіксована в робочих документах. Контрольна група веде робочі документи лише на основі отриманої в ході перевірки інформації. Робочі документи ведуться у довільній формі та зберігаються разом із матеріалами перевірки.

5.12. Керівник контрольної групи контролює всю роботу її членів. Такий контроль здійснюється протягом усієї перевірки та дає можливість упевнитися в тому, що всі виявлені порушення та недоліки належним чином підтверджені документально, або виправлені, або доведені до відома посадових осіб Бюро.

6. Оформлення результатів перевірки

6.1. За результатами планової перевірки складається акт планової перевірки (додаток 4), а за результатами позапланової перевірки – акт позапланової перевірки (додаток 5), у яких зазначаються: підстава, мета, предмет, об’єкт/об’єкти перевірки, період, за який проводилася перевірка, склад контрольної групи, та фактичний стан справ, виявлений на об’єкті.

В акті відображаються результати перевірки всіх питань, передбачених програмою перевірки, всі факти порушень Ліцензійних умов, інформація про документи та інші матеріали, на яких ґрунтуються викладені факти, прізвища та посади осіб, причетних до вчиненого порушення, та їх пояснення.

6.2. Порушення, які були виявлені при перевірці, мають бути викладені в акті перевірки з посиланням на конкретні пункти, статті, розділи нормативно-правових документів, які були порушені Бюро. Довільне викладання або трактування вимог нормативно-правових документів не допускається.

Результат перевірки викладається об’єктивно, достовірно, обґрунтовано, ясно та наводиться вичерпний опис виявлених фактів і даних. Не допускається включення до акта різного роду припущень та непідтверджених даних про діяльність Бюро.

6.3. Акт перевірки складається у двох примірниках та підписується уповноваженими посадовими особами Бюро, а також усіма членами контрольної групи. Керівник контрольної групи підписує кожну сторінку акта та несе персональну відповідальність за об’єктивність та обґрунтованість акта перевірки. Інші члени контрольної групи несуть відповідальність у частині виконаного ними обсягу робіт.

Один примірник акта перевірки передається уповноваженій посадовій особі Бюро.

6.4. У разі незгоди уповноваженої посадової особи Бюро з фактами, викладеними в акті, їх обґрунтуваннями та доказами вона не пізніше п’яти робочих днів повинна подати керівникові контрольної групи аргументовані письмові зауваження стосовно питань, з якими не погоджується. При цьому на усіх примірниках акта перевірки перед підписом керівника Бюро або його уповноваженого представника робиться запис "Із зауваженнями". Зазначені зауваження розглядаються протягом п’яти робочих днів після їх отримання. Результати розгляду цих зауважень викладаються окремою довідкою і підписуються керівником контрольної групи. Зауваження і довідка про результати їх розгляду додаються до акта перевірки та є його невід’ємною частиною. У разі порушення терміну подання зауважень останні не підлягають розгляду.

6.5. У разі відмови уповноваженої посадової особи Бюро від підписання акта перевірки цей факт фіксується в акті перевірки та засвідчується підписом керівника контрольної групи.

6.6. Датою складання акта перевірки є дата підписання даного акта керівником, членами контрольної групи та керівником Бюро або його уповноваженим представником.

6.7. Оцінка результатів перевірки подається у Звіті, який розглядається Міністром (його заступником).

Звіт підписує Директор Департаменту (його заступник).

Звіт повинен містити, зокрема, стислий опис виявлених фактів та оцінку відповідності їх чинному законодавству України, причини, що призвели до порушень та недоліків, потенційні проблеми, висновки та пропозиції.

Висновки та пропозиції Звіту повинні випливати з фактів, встановлених перевіркою.

Перед розглядом Звіту Міністром (його заступником) проект Звіту обговорюється з уповноваженою посадовою особою Бюро. Уповноважена посадова особа Бюро в строк не пізніше трьох робочих днів подає аргументовані пояснення стосовно зазначеного проекту Звіту. За необхідності нею дається відповідна оцінка у Звіті.

Формування попередніх висновків та пропозицій у проекті Звіту про результати перевірки, оцінка та кваліфікація виявлених фактів є прерогативою і відноситься до компетенції керівника та членів контрольної групи, а також Директора Департаменту (його заступника). Остаточні висновки та рекомендації Звіту відносяться до виключної компетенції Міністра (його заступника).

6.8. Підготовка проекту Звіту за результатами перевірки здійснюється у відповідності та в терміни, передбачені програмою проведення перевірки, і проходить наступні етапи:

1) члени контрольної групи формують попередній проект Звіту, який розглядається Директором Департаменту (його заступником);

2) за необхідності, члени контрольної групи доопрацьовують проект Звіту з урахуванням зауважень Директора Департаменту (його заступника). Після доопрацювання проект Звіту подається керівником контрольної групи Директору Департаменту (його заступнику);

3) за результатами розгляду та опрацювання Директором Департаменту (його заступником), обговорення з уповноваженою особою Бюро, готується та підписується остаточний варіант Звіту, який подається на розгляд і затвердження Міністру (його заступнику).

6.9. Звіт за результатами перевірки повинен бути повним, точним, об’єктивним, переконливим та зрозумілим.

Звіт повинен містити достатній обсяг матеріалів, необхідних для обґрунтування результатів перевірки.

Висновки за результатами перевірки мають відповідати її кінцевій меті, а пропозиції – логічно випливати із зроблених висновків.

У Звіті не повинно бути перебільшення та надмірного підкреслення виявлених недоліків і порушень. При викладенні недоліків та порушень, за необхідності, наводиться точка зору Бюро.

У Звіті увага акцентується, перш за все, на конкретних пропозиціях щодо поліпшення роботи Бюро.

6.10. Висновок за результатами розгляду Звіту після затвердження його Міністром (його заступником) направляється до Бюро. Про результати розгляду та вжиті Бюро заходи останній інформує Мін’юст.

6.11. У разі виявлення порушень Ліцензійних умов Міністр (його заступник) видає розпорядження про усунення виявлених порушень Ліцензійних умов (додаток 6), яке надсилається Бюро з повідомленням про вручення, а також звертається до суду з вимогою про застосування до Бюро фінансових санкцій:

- за порушення Бюро законодавства України та нормативно-правових актів Мін’юсту у сфері державного регулювання діяльності бюро кредитних історій – штраф у розмірі до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- за ухилення від виконання або несвоєчасне виконання письмового застереження Мін’юсту – штраф у розмірі до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- за системні порушення прав суб’єктів кредитних історій – відкликання ліцензії та порушення питання про ліквідацію Бюро.

Директор Департаменту
легалізації та регулювання діяльності бюро кредитних історій
О. М. Семьоркіна

Додатки:

  • Додаток 1
  • Додаток 2
  • Додаток 3
  • Додаток 4
  • Додаток 5
  • Додаток 6




Аналіз регуляторного впливу

Порядку контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності, пов’язаної із збиранням, обробленням, зберіганням, захистом, використанням інформації,
яка складає кредитну історію

1. Проблема, яку передбачається розв’язати шляхом державного регулювання

З метою захисту прав, законних інтересів, життя та здоров’я громадян держава здійснює ліцензування певних видів господарської діяльності.

Закон України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» (далі – Закон) визначає види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, порядок їх ліцензування, встановлює державний контроль у сфері ліцензування, відповідальність суб’єктів господарювання та органів ліцензування за порушення законодавства у сфері ліцензування.

Частиною п’ятою статті 8 Закону встановлено, що Ліцензійні умови та порядок контролю за їх додержанням затверджуються спільним наказом спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування та органу ліцензування.

29 січня 2006 року набрав чинності Закон України «Про організацію формування та обігу кредитних історій» яким внесено зміни до Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності». Статтю 9 цього Закону доповнено пунктом 74 згідно з яким ліцензуванню підлягає діяльність, пов’язана із збиранням, обробленням, зберіганням, захистом, використанням інформації, яка складає кредитну історію.

Отже, на виконання вимог частини п’ятої статті 8 Закону необхідно було затвердити спільним наказом спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування та органу ліцензування Ліцензійні умови діяльності, пов’язаної із збиранням, обробленням, зберіганням, захистом, використанням інформації, яка складає кредитну історію.

Спеціально уповноваженим органом з питань ліцензування є відповідно до абзацу 3 пункту 1 Положення про Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2007 р. № 667, Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва (Держкомпідприємництво).

Органом ліцензування господарської діяльності, пов’язаної із збиранням, обробленням зберіганням, захистом, використанням інформації, яка складає кредитну історію, відповідно до частини третьої статті 15 Закону України «Про організацію формування та обігу кредитних історій» та пункту 37 Переліку органів ліцензування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2000 р. № 1698 є Міністерство юстиції України.

Спільним наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, і Міністерства юстиції України від 27 грудня 2006 року № 115/107/5, затверджено Ліцензійні умови провадження господарської діяльності, пов’язаної із збиранням, обробленням, зберіганням, захистом, використанням інформації, яка складає кредитну історію (далі – Ліцензійні умови).

Для повного виконання вимог частини п’ятої статті 8 Закону ще необхідно затвердити порядок контролю за додержанням Ліцензійних умов.

Міністерством юстиції України розроблено проект Порядку контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності пов’язаної із збиранням, обробленням, зберіганням, захистом, використанням інформації, яка складає кредитну історію (далі - Порядок контролю), який буде затверджено спільним наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва та Міністерства юстиції України.

Метою даного акту є державне регулювання діяльності бюро кредитних історій (далі-Бюро) шляхом контролю відповідності діяльності Бюро Ліцензійним умовам. Бюро – юридична особа, виключною діяльністю якої є збір, зберігання, використання інформації, яка складає кредитну історію.

Порядок контролю вдосконалює правове регулювання адміністративних відносин між Міністерством юстиції України, як органу ліцензування та Бюро.

Проект Порядку контролю розроблено з врахуванням положень Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та досвіду діяльності інших органів державної влади у сфері державного контролю.

Важливість цієї проблеми у тому, що забезпечення додержання Бюро Ліцензійних умов стосується прав десятків мільйонів громадян України при використані інформації, що складає їх кредитні історії.

2. Цілі державного регулювання

Ціллю державного регулювання є забезпечення додержання Бюро кредитних історій Ліцензійних умов провадження господарської діяльності, пов’язаної із збиранням, обробленням, зберіганням, захистом, використанням інформації, яка складає кредитну історію.

Додержання Бюро кредитних історій Ліцензійних умов забезпечує захист прав суб’єктів кредитних історій та інтересів користувачів Бюро.

Захист прав суб’єктів кредитних історій та інтересів користувачів Бюро сприяє розвитку кредитних відносин, а отже економічному розвитку України.

3. Обґрунтування, чому визначена проблема не може бути розв’язана за допомогою ринкових механізмів і потребує державного регулювання

Досвід державного регулювання свідчить, що цілі державного контролю у сфері ліцензування не можуть бути розв’язані за допомогою ринкових механізмів і потребують державного регулювання.

У тих випадках коли певні види господарської діяльності не потребують спеціального порядку державного контролю ці види господарської діяльності не ліцензуються і право на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності дає суб’єкту господарювання документ дозвільного характеру - дозвіл, висновок, погодження, свідоцтво тощо.

4. Альтернативні способи досягнення зазначених цілей

Аналіз проблеми не виявив альтернативних варіантів її розв’язання.

5. Механізм розв’язання проблеми і відповідні заходи

Порядком контролю передбачені комплексні, тематичні, вибіркові перевірки бюро кредитних історій. Предметом перевірки є порядок збирання, оброблення, зберігання, захисту, використання інформації, що складає кредитну історію, формування і ведення кредитних історій, надання кредитних звітів, ведення реєстру запитів кредитних історій, розпорядчі та інші документи, пов’язані з додержанням Ліцензійних умов.

Періодичне проведення перевірок та їх аналіз дозволять досягнути цілей державного регулювання діяльності бюро кредитних історій.

6. Можливості досягнення цілей у разі прийняття регуляторного акту

Даний Порядок контрою визначає повноваження, обов’язки, відповідальність суб’єктів та об’єктів перевірки, порядок оформлення результатів перевірки та шляхи усунення виявлених порушень Ліцензійних умов, що забезпечить можливість досягнення цілей державного регулювання.

7. Визначення очікуваних результатів

Позитивні:

- створення ефективного механізму здійснення контролю за дотриманням Ліцензійних умов бюро кредитних історій та недопущення порушень Ліцензійних умов;

- підвищення рівня довіри суб’єктів кредитної історії;

- збільшення загальних обсягів кредитування;

- законодавчо закріплений порядок проведення контролю.

Негативні: не прогнозуються.

8. Показники результативності акта

Відсутність порушень Ліцензійних умов, зменшення строків усунення порушень Ліцензійних умов у разі їх виявлення.

9. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватись відстеження результативності акта

Відстеження результативності регуляторного акта буде здійснюватися відповідно до Методики відстеження результативності регуляторного акта, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2004 р. № 308.

На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
3.08.2007р.
Засідання колегії щодо підсумків роботи органів юстиції Донецької області у І півріччі та планів роботи на ІІ півріччя за участю першого заступника Міністра юстиції Валерія Бондика

Інші анонси >>

  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Міжнародна діяльність Міністерства
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Юридичні консультації
  • Державні закупівлі
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті

АРХІВ НОВИН
Серпень
Пн6132027
Вт7142128
Ср18152229
Чт29162330
Пт310172431
Сб4111825
Нд5121926

Всі новини >>