This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/10170 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-06. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ КОНТАКТИ ПРЕС-СЛУЖБА
Міністр юстиції

Лавринович
Олександр Володимирович
Логiн:
Пароль:
Якщо ви ще не зареєструвалися, то ви можете зробити це тут
ЗМІ ПРО МІНІСТЕРСТВО
47 мільйонів нотаріальних квот – не замало?

Між нотаріусами та Мін’юстом виникла певна конфліктна ситуація. Невдоволення виникло, коли Мін’юст взявся визначати граничну кількість ліцензій на право надання нотаріальних послуг.

Міністру юстиції причини обурення незрозумілі, і він твердить, що керувався винятково українськими законами.

По суті непорозуміння між нотаріусами і Мін’юстом спробував розібратися кореспондент телеканалу «1+1».

Автор: Усе почалося з травневого наказу Міністра юстиції про затвердження граничної кількості приватних нотаріусів. До останнього часу їх було 3,5 тисячі, а після наказу планка підскочила до 38 тисяч.

Здавалося б, нічого поганого – десятикратне збільшення. Але приватні нотаріуси побачили в документі ущемлення своїх прав. Якщо хтось хоче відкрити нотаріальну контору, і виявиться першим після встановленої квоти, то він уже не зможе займатися професійною діяльністю, вважають вони.

Ірина Бережна, приватний нотаріус: Своїм наказом Міністр встановив граничну чисельність нотаріусів в нотаріальних округах. Таким правом він обмежив ці права людини на вільний доступ до професії. Таким чином, міністр перевищив свої повноваження. На що він не мав жодного права. Звідки взялася саме ця цифра, ніхто не має жодного пояснення. Чому саме 38 тисяч, а не 50 або 35.

Автор: Першими на сполох забили потенційні нотаріуси і один з київських районних судів за їхнім позовом призупинив дію міністерського наказу. Нотаріуси кажуть, що після такої ухвали Міністр погрожував суддям звільненням.

КОМЕНТАР ПРЕС-СЛУЖБИ МІН’ЮСТУ: На жаль, автор сюжету уникнув оприлюднення думки самого Міністра юстиції з приводу звинувачень про так званий «тиск» на суддів. Зокрема, в інтерв’ю кореспонденту «1+1» Олександр Лавринович назвав не просто брудними, а й безглуздими такі звинувачення. Міністр наголосив, що не було жодного сенсу тиснути на будь-кого, оскільки ніщо не заважало Міністру юстиції видати наступний наказ щодо розширення нотаріальних квот, а за потреби й наступний – аж до тих пір, поки ініціатори позову не зрозуміли б марність своїх зусиль залишити приватний нотаріат у ситуації жорсткого обмеження та корупційного регулювання. З цієї причини, зазначив Міністр, не тільки не було сенсу тиснути на когось, Міністр навіть не давав доручення про апеляційне оскарження даного судового рішення.

«У той же день, коли я отримав ухвалу суду про зупинення дії одного наказу Мін’юсту, я віддав доручення готувати наступний наказ, в якому кількість нотаріальних квот була збільшена вже не в 10, а в 100 разів», - сказав Міністр.

Автор: Останнім часом тема тиску на суддів стала настільки звичною, що кожен подібний випадок вже не викликає громадського резонансу.

Василь Онопенко, голова Верховного Суду України: 13 червня цього року Пленум Верховного Суду прийняв відповідну постанову, яка є просто революційною. Я прошу ознайомитися вас з нею. В ній забороняється депутатам вмішуватися у конкретні справи, брати на контроль розгляд справи в судах, і багато деяких інших положень в цій постанові зазначено.

Автор: Міністр Олександр Лавринович відкидає усі звинувачення у тиску на суддів. Каже, діяв у межах своїх повноважень, законів не порушував, а квоту встановлював, виходячи з потенційної кількості майбутніх приватних нотаріусів. Він не очікував такої бурхливої реакції на начебто позитивний наказ.

Олександр Лавринович, Міністр юстиції: Якщо 1999 року, відповідно до Указу Президента України, було встановлено обмеження на доступ до нотаріальної професії, це нормально. Так? А коли я своїм наказом – до речі Указ Президента передбачає право Міністра юстиції на перегляд квот – фактично зняв ці обмеження, то цим обмежив доступ? Вам не здається, що це з точністю до навпаки?

Я вчора підписав новий наказ, і тепер кількість цих квот збільшена в 100 разів. Тобто тепер кількість тих, хто теоретично може стати нотаріусом, більша, ніж кількість людей з юридичною освітою.

Автор: Лавринович підозрює супротивників його наказів у намаганні зберегти власні інтереси і уникненні конкуренції. Він каже, що у разі призупинення судом чергового наказу, видасть новий. І може дозволити кількість можливих приватних нотаріусів до 47 мільйонів...

На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
3.08.2007р.
Засідання колегії щодо підсумків роботи органів юстиції Донецької області у І півріччі та планів роботи на ІІ півріччя за участю першого заступника Міністра юстиції Валерія Бондика

Інші анонси >>

  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Міжнародна діяльність Міністерства
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Юридичні консультації
  • Державні закупівлі
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті

АРХІВ НОВИН
Серпень
Пн6132027
Вт7142128
Ср18152229
Чт29162330
Пт310172431
Сб4111825
Нд5121926

Всі новини >>