This version of the page http://kut.org.ua/books_a0109.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-06. The original page over time could change.
Таня Малярчук "Як я стала святою" і Олега Криштопи "Кохання, секс і смерть - гарантовані", презентація (Купідон). Автор: Євген Повєткін / kut.org.ua, інтернет-часопис про культуру






архів статей

можна подивитися тут



анонси статей

"ХУЛІГАН" І "КАПІТАЛІСТ"

11 та 12 жовтня в київському кнайп-клубі "Купідон" пройшли вечори-презентації нових книжок - "Хулігани" та "Капітал" двох відомих і водночас контраверсійних українських письменників - Юрія Покальчука та Сергія Жадана.
докладніше тут

"ТРЕБА ЛЯГТИ ПІД АУДИТОРІЮ..."

Інтерв'ю з керманичем молодих українських поетів - Стронґовським.

Поезія має бути чутною, для того, щоб їй бути чутною, вона має набувати тих форм, які здатне сприймати суспільство, яке виросло на кліпах, на МTV, на "Сімпсонах" зрештою. Щоб воно впізнавало знайомі ритми, знайомі емоції, які їй відомі з кліпів та музики, і відповідно на це реагувало. Ми вже маємо позитивний ефект від того, що в поезію прийшов слем.
докладніше тут

НАВЕРНЕНІ, АБО ЛЮДИ-ТРАВА

Звичайно, не варто порівнювати книжки між собою, тим більше авторів, які живуть в різних країнах, пишуть на різних мовах, мають різний досвід, різну стилістику і таке інше. Але ж, читаючи "Дванадцять або Виховання жінки в умовах, не придатних до життя" Ірен Роздобудько, мозок видав щось на кшталт: "Ну от! Український Коельо!" Цікава форма викладу.
докладніше тут

ВОЛЯ. МАХНО. АВАНГАРД

От і відбулася нарешті незвична зустріч двох культур - музичного і літературного авангарду, що здебільшого твориться (і споживається) великими містами, і невеликого містечка в приазовському степу, про яке, втім, чули хоч раз майже всі - Гуляйполя. Два дні - 24 і 25 серпня 2006 року в місті Гуляйполі Запорізької області тривав фестиваль мистецького авангарду "День незалежності з Махном".
докладніше тут

КНИЖКОВИЙ СЕКС

Новий роман Люби Клименко "Великий секс у Малих Підгуляївцях" можна назвати постмодерністським літературним експериментом, кодом для розшифровки якого може стати дослідження М.Бахтіна "Творчість Франсуа Рабле та народна культура середньовіччя та ренесансу". В цю ігрову систему вписується й суржик книги - адже в святковому свавіллі можна все.
докладніше тут

ПОЛЬСЬКІ ЛОЛІТИ

Повісті М.Гретковської "Беладонна" та П.Петуха "Самі для себе", які складають книжку "Сцена з позашлюбного життя", поєднані єдиною тематикою - темою адюльтеру. Попри винахідливість та еротичність описів інтимного життя, автори розповідають про адюльтер традиційно - це любовний трикутник, який руйнує сімейні узи.
докладніше тут

ВАЖКА РОБОТА ІДІОТА

За останні кілька десятків років у світовій літературі романів на кшталт "герой нашого часу" з'явилося більше, ніж протягом попередніх кількох століть. Книжка Мартена Пажа "Як я став ідіотом" (2001 р.), - чергова у серії оповідань про покоління ХYZ. У ньому розповідається, як сучасним французьких молодикам заважає жити інтелект.
докладніше тут





"І на тім рушничкові..."

Євген ПОВЕТКІН, Київ.
Жовтень 09, 2006 р., понеділок.

5 жовтня в кнайп-клубі "Купідон" пройшла презентація нових книжок Тані Малярчук "Як я стала святою" і Олега Криштопи "Кохання, секс і смерть - гарантовані".

Головна інтрига вечора полягала, втім, у представленні читацькій публіці не тільки нових книжок, а й, так би мовити, нової ланки літературного "виробництва", іронічно пойменованої в афіші як "Сімейний дует "Рушничок". Хоча на початку учасники події включно з ведучим Андрієм Бондарем поспішили відхреститися від цього рекламного самовизначення, Таня Малярчук зізналася, що її та Олегова проза генетично сумісні - вони пишуть про одні і ті самі речі, навіть речення, розпочате кимсь одним з "дуету", можна продовжити реченням, написаним іншим.



у кнайп-клубі "Купідон": Олег Криштопа, Таня Малярчук, Андрій Бондар
Незважаючи на це, учасники літературного подружжя просторово віддалені одне від одного: Таня Малярчук отримала цього року літературну стипендію і живе в Кракові, Олег Криштопа номінально живе в Києві, а насправді постійно їздить усією Україною в своїх нелегких журналістських справах.

Як би там не було, але сімейний склад для презентації нових книжок виявився ідеальним, або принаймні вдалішим, ніж кожен з учасників "Рушничка" отримав на ХІІІ Міжнародному форумі видавців у Львові, де Олегове писання було представлене разом з новою книжкою Олеся Ульяненка як "чоловіча проза", а Таня презентувала свої книжки разом зі Світланою Поваляєвою та "сама-одна" роздавала автографи на стенді "Фоліо".

Харизма Тані Малярчук, що несподівано з'явилася після виходу попередньою (але, як з'ясувалося, пізніше написаної) книжки "Згори вниз" і знайшла виражання зокрема в успіхові серед критики (про письменницю написали не тільки всі літературні й довколалітературні видання, а навіть віддалені до того від укрсучліту), тепер порівну належатиме обом.



у кнайп-клубі "Купідон"
Нова літературна "ланка" устами Тані пообіцяла відтепер писати якісно і гарно, не допускаючи в роботі плутаності й надриву (вочевидь Таня натякала на свою першу книжку "Ендшпіль Адольфо"). Користуючись нагодою, висловлю своє нерозуміння цієї нелюбові до свого дебюту - як на мене, тоді в неї текст вийшов сконцентрованим, пружним, сказати б, "пробивним" настільки, наскільки міцними бувають зелені паростки, що проростають крізь асфальт. Також мені здається, що в "Ендшпілі Адольфо" для читача, який не боїться "трудного" тексту, міститься "приз" - в ньому він може знайти кодові ключі до багатьох дверей, які в "Згори вниз" лишилися замкненими. З того, що Таня читала на вечорі, в мене склалося враження, що принаймні деякі ключі згодяться і для "Як я стала святою", а можливо, заразом і для Олегової "Кохання, секс і смерть - гарантовані"...

Автор світлин: Андрій Ващенко.