This version of the page http://kut.org.ua/books_a0101.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-06. The original page over time could change.
Тетяна Винокурова-Садиченко. Жарт (рецензія) Автор: Ксенія Владимирова / kut.org.ua, інтернет-часопис про культуру






архів статей
можна подивитися тут



анонси статей

КНИЖКОВИЙ СЕКС

Новий роман Люби Клименко "Великий секс у Малих Підгуляївцях" можна назвати постмодерністським літературним експериментом, кодом для розшифровки якого може стати дослідження М.Бахтіна "Творчість Франсуа Рабле та народна культура середньовіччя та ренесансу". В цю ігрову систему вписується й суржик книги - адже в святковому свавіллі можна все.
докладніше тут

ПОЛЬСЬКІ ЛОЛІТИ

Повісті М.Гретковської "Беладонна" та П.Петуха "Самі для себе", які складають книжку "Сцена з позашлюбного життя", поєднані єдиною тематикою - темою адюльтеру. Попри винахідливість та еротичність описів інтимного життя, автори розповідають про адюльтер традиційно - це любовний трикутник, який руйнує сімейні узи.
докладніше тут

ВАЖКА РОБОТА ІДІОТА

За останні кілька десятків років у світовій літературі романів на кшталт "герой нашого часу" з'явилося більше, ніж протягом попередніх кількох століть. Книжка Мартена Пажа "Як я став ідіотом" (2001 р.), - чергова у серії оповідань про покоління ХYZ. У ньому розповідається, як сучасним французьких молодикам заважає жити інтелект.
докладніше тут

ВОГОНЬ МОЇХ ЧРЕСЕЛ

Весь "станіславський феномен" - це не "туга за несправжнім", як вважає Іздрик, а "лихо з ненашим", себто споконвічний спротив шовінізмові пролетарських столиць, що має позалітературну природу. Це чудова школа цілком стоїчного протиборства: якщо не можна відмінити окупаційно-спілчанський час як фізичну величину, то вільно буде заборонити його відлік у своєму творі й писати про капці та піжами якого-небудь Фріца Ріттена фон Герцмановського-Орляндо.
докладніше тут

ВСІ ЛЮДИ - СЕСТРИ?

Як відомо, будь-яке статеве розмежування у нестатевій сфері свідчить про комплекс неповноцінності. Певно, саме з цим зітнувся Василь Габор, укладаючи грубезний фоліант під назвою "Незнайома. Антологія української "жіночої" прози та есеїстики другої пол.. ХХ - поч. ХХІ ст."
докладніше тут

ДІЯҐНОСТИКА ВІД ПРОЦЮКА

Коротше, на прикладі Степана Процюка як безперечного учасника "станиславівського феномену", дається спостерегти наступне. Провінційні топоси сьогодення, як правило, не завжди мають свій власний розгалужений літературний текст. Тому коли автор винаходить персональну мітологію, то виходить деміюргія, воццекургія й безперечний феномен із плевритом на ранок. А якщо в нього не стає сили на опис метафізики місця з нуля (а не з соціяльно заповіданої топографії, як у "харківського" Жадана чи "донецького" Солов'я), то варто вступати в АУП.
докладніше тут

архів статей

можна подивитися тут





Дитячі ілюзії

Ксенія ВЛАДИМИРОВА, Київ.
Серпень 14, 2006 р., понеділок.

Серія видавництва "Кальварія" Unlimited, яка була анонсована у лютому 2006 році, відбір авторів до якої відбувається за віковим цензом, - від 16 до 26 років, - побачила світ. На книжкових полицях з'явилася книжка 21-річної киянки Тетяни Винокурової-Садиченко "Жарт. Із життя психів". Про те, що чекали від цього проекту, наш часопис вже писав. А що ж з цього вийшло - подивимось зараз.

Судячи з номеру книжки "001", видавництво впевнено, що кількість молодих авторів в Україні кожен рік буде тільки збільшуватися. Якщо видавати 10 книжок на рік - а для української серії це дуже добрі показники, - перший нуль перетвориться у одиницю тільки за 10 років. Великий термін. Якого досить для започаткування, розквіту та згасання цілої літературної течії. Тішусь, яке літературне буяння нас чекає у 2016 році, розкриваю книжку "Жарт" та... бачу досить вправний текст. Автор безумовно володіє словом, вміє працювати з персонажами та вибудовувати сюжети - й не один, а кілька.

Перед поглядом читача проходять долі дорослих людей - вчителя фізики та психіатра, вимальовуються картини життя підлітків у школі, нам розповідають про тяжку долю самотніх матерів. Трошки магії - герої вміють матеріалізувати свої ідеї, плюс - вдома у шафі у головної героїні живе фантастична істота гремлін, - все це надає книзі чарівності. Навіть у впізнаванні копій штампів фентезійної літератури в прозі дівчини є щось приємне та хвилююче. Ангел, який перебуває у психіатричній лікарні, додає роману начебто проблемності та нагадує тим, хто забув: Ломброзо у своїй теорії ототожнював геніальність та божевілля. Краще він би цього не робив: тому що бути психом стало модно. Назва книжки "з життя психів" - це теж модно і дуже по-дитячому.

А головна героїня роману - 15-річна геніальна дівчина, вундеркінд, обдарована талантом феноменальної пам'яті, для якої питання про безкінечність світу важливіші, ніж звичайні дівчачі заняття, могла б стати прекрасною парою Петі Пяточкіну з його надздібностями та бажанням змінити світ з останнього роману Любка Дереша "Намір!".

Проте наприкінці роману виявляється, що книжка насправді про кохання, а філософські пошуки - це просто жарт. Прикро. Не через те, що книжка про кохання - це ж добре, а через те, що твір цей - здебільшого просто дівчача забавка розумненької дівчинки.

Більше б серйозності та ще зробити з героїні не надрозумну істоту, а звичайну людину, і може б, вийшов б з-під пера Тетяни Винокурової-Садиченко якщо не роман У.Фолкнера, то хоча б текст рівня Мартена Пажа "Як я став ідіотом". Але для того, щоб писати зрілу літературу, треба подорослішати.

Тетяна Винокурова-Садиченко. Жарт. Із життя психів. - Львів: Кальварія, 2006.

Статтю запозичено з часопису "Киев Сити".

КИЕВ СИТИ
Регулярность: два раза в месяц.
Подписной индекс: 94658

Журнал можно приобрести:

• Киоски "Союздрук",
• Газетные раскладки по городу и вблизи станций метрополитена.
• Супермаркеты семейной покупки: Фуршет, ЭКО, Мегамаркет.
• Торговые центры: Глобус, Метроград, ГородОК, Променада центр, Альта-Центр, Универмаг "Украина", супермаркеты "Эко".