This version of the page http://www.korespondent.net/main/57472 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-06. The original page over time could change.
Думка: Тираспольський тупик
Понеділок 06 Серпня 2007 04:56
· Новини E-mail    · Новини SMS   
· Текст    Рус    Eng 
Новини e-mail:
SMS, Відписатися
 РОЗДІЛИ:  УКРАЇНА БІЗНЕС СВІТ СВІТ ПРО НАС ДУМКА ТЕХНОЛОГІЇ, НАУКА, ЗДОРОВ’Я ШОУ-BIZ СПОРТ ТОП ТИЖНЯ
Журнал Кореспондент Блоги Досье Форуми Фотогалерея Чат з гостями сайту Бізнес-година Новини E-mail Новини SMS Експорт новин Контакти
ДУМКА, Загальна
 


Віталій Портников - оглядач Радіо Свобода

Думка: Тираспольський тупик

Кореспондент.net

22 Вересня 2006, 14:21

Придністров’я продовжує жити у ефемерному світі вцілілих радянських цінностей, пише Віталій Портников у журналі "Кореспондент".


Результати придністровського референдуму настільки живо обговорювалися українськими, російськими і навіть світовими ЗМІ, що можна подумати - вони були непередбачуваними. Що напередодні референдуму хтось вважав, що населення самопроголошеної республіки проголосує не за незалежність і наступне приєднання до Росії, а за приєднання до Республіки Молдова. Те, що підсумки референдуму взагалі нічого не означають і нічого не змінюють, коментаторів, здається, не хвилює. Як не хвилює цей факт і населення самого Придністров’я, що продовжує жити у вигаданому світі вцілілих радянських цінностей.

Пропагандистська машина Тирасполя спрацювала бездоганно. По-перше, про Придністров’я згадали в усьому світі. По-друге, без особливих зусиль забезпечена перемога на президентських виборах у грудні старіючого "Шерифа" - президента республіки Ігоря Смирнова, що господарював у краї з кінця 80-х і не без російської допомоги перетворив його в дохідний маєток. І це при тому, що ще кілька місяців тому не тільки в Кишиневі і Тирасполі, але й у Москві багато хто запевняв, що дні Смирнова закінчуються і на чолі Придністров’я незабаром опиниться інша людина.

Однак прогнози виявилися передчасними. Досвідчений популіст, Смирнов знову запропонував своїм підданим незбутнє - приєднання до далекої, примарно багатої Росії. І виявився головним героєм недільного шоу. Браво, Ігор Миколайович, браво! Ви, як завжди, на коні.

Людей шкода. Придністров’я застигло у вчорашньому дні. Звичайно, сусідня Молдова бідна, та й граничать з регіоном райони Одеської області - теж не рай земний. Але вони живуть у нашому непростому часі. А Придністров’я все ще в радянській епосі, тільки замість Тираспольського райкому партії його жителями керує різноманітні бандити. При цьому - на відміну від шахраїв по сусідству, навіть від керівників інших невизнаних республік, керівництво Придністровської Молдавської республіки (ПМР) так і не спромоглось за 15 років незалежності пояснити, чому ж виникла республіка на березі Дністра.

Можна зрозуміти чому виникла самопроголошена турецька держава на півночі Кіпру, чому відбулося розмежування Абхазії і Грузії, Косово і Сербії, Карабаху й Азербайджану. В усіх цих випадках по один бік кордону живе один народ, по іншу - інший. І  найважливіше - кордон справді існує. Не потрібно пояснювати, що жителі Абхазії не їздять за покупками в Тбілісі, косовські албанці не працюють у Белграді, а про сентиментальну подорож вірмена в Азербайджан я взагалі помовчу. Я пам’ятаю час, коли турки-кіпріоти розглядали грецьку частину Нікосії крізь колючий дріт, і вбік постів ООН летіло каміння - люди почали ходити по різні боки кордону тільки через три десятиліття.

Може, щось схоже відбувається в Придністров’ї? Може, піддані пана Смирнова не бувають у Кишиневі чи Одесі? Може, жителя Придністров’я можна відрізнити від жителя іншої частини Молдови? Може, житель Тирасполя боїться, що його лінчують у Кишиневі? Нічого подібного. Сотні людей щодня перетинають кордон між Республікою Молдова і Придністров’ям, нерідко бувають випадки, коли людина працює в одному регіоні, а живе в іншому. Чи можна уявити собі схожу ситуацію в Абхазії чи в Косові?

Придністров’я - як би неприємно це було чути керівникам і жителям цього утворення - це придумана держава, республіка-фантом, скоріше феод, ніж країна. Якщо на мить уявити собі, що республіка стане по-справжньому самостійною, що буде, наприклад, введено візовий режим на кордонах з Молдовою й Україною, що виникне справжня митниця, що зникне економічна "чорна діра", у яку перетворилася республіка за роки правління режиму Ігоря Смирнова - ПМР зникне сама собою. Вона може існувати, поки її жителі безперешкодно їздять до родичів у Молдову й Україну, поки вдається підтримувати - саме завдяки особливому економічному становищу Тирасполя - статус "бідненько, але чистенько".

Новою Калінінградською областю Росії Придністров’я теж ніколи не стане. Здавалося б, аналогії в наявності - як і колишня Східна Пруссія, Бессарабія відділена від "іншої Росії" територією інших країн. Тільки от Литва і Білорусь, що відокремлюють Калінінградську область від іншої Росії, справді населені чужими для жителів регіону людьми. Їх близькі, звичайно ж, живуть у Росії. А близькі люди придністровців проживають аж ніяк не в Росії. Вони живуть у нас і в Молдові. І цей незаперечний факт не може бути опротестований ніякими результатами референдуму, ніякими божевільними заявами про те, що Бессарабія - це Росія.

Придністров’я ніколи не буде частиною Російської Федерації. А питання його вирішиться не з волі Смирнова, а виходячи з логіки історичних процесів, що відбуваються в сучасній Європі. Європейський Союз уже дуже близько до кордонів осколка радянської імперії і рано чи пізно Молдова стане якщо не його членом, то простором його економічної експансії.

Зараз у це важко повірити, але ризикну пророчити: придністровці спізнилися на свій потяг у Європу. Колись на черговому референдумі вони проголосують за входження до складу Республіки Молдова. От тільки жителі Молдови проголосують проти возз’єднання з Тирасполем.

Ця стаття опублікована у журналі Кореспондент №37 від 23 вересня 2006 року.

Відгуки і коментарі надсилайте за адресою korr-opinion@kppublications.com

Передрук статтей, опублікованих у журналі Кореспондент, заборонено.



друкована версія  надіслати другу  лист редакторові  


 
Коментарі до статті    (3)
1

Виталий  (анонім) |  23.09.2006, 19:56

ты хоть что-о знаешь о Придестровье? тЫ ЗНАЕШЬ, ЧТО ЭТО НА САМОМ ДЕЛЕ ИСКОНО украинская земля. В Бессарабию Пиднестровье никогда не входило. О 2 молдвских республики уже было в истории Молдави. Так что книги нужно больше читать, и про вопрос узнавать больше. Прежде чем пургу нести о бандитах и т.д. Лично я за присоединние эой демли к Украине (70% населения там - украинцы), основнойязык общения - русский. Какая же это молдавия? hr_d@mail.ru

2

uchassneg  (анонім) |  24.09.2006, 19:35

2 Віталій А Крим ви запропонуєте віддати Росії? Будемо різати кордони? Так і до війни не далеко.

3

Виталий  (анонім) |  25.09.2006, 21:30

Про Крым - против я. К чему такие аналогии? В Крыму никогда не ущемляли прав русского языка и культры (в Модавии же это произошло и Приднестровье оказалось тем островком где русский - государственный). А вообще - это исконно украинская земля и кстатии Махно там похоронен...

Ваш коментар


Якщо ви не бачити картинки з контрольними символами, це означає, що в вашому браузері вимкнена підтримка графіки. Увімкніть її і перезавантажте сторінку.
Залишаючи коментарі, дотримуйтесь Правил поведінки на ресурсі. Коментарі, які не відповідають вимогам Правил - будуть видалені. Користувачі ресурсу, які порушують Правила, будуть позбавлені можливості залишати коментарі.

Словом Анонім відмічені не зареєстровані користувачі.






Публікації на тему "Придністровський конфлікт":

11 Грудня 2006, 17:34

Україна не визнала вибори у Придністорв’ї

13 Листопада 2006, 22:24

ОБСЄ виступає за особливий статус Придністров’я

09 Листопада 2006, 09:40

Україна взялася за Придністров’я

19 Жовтня 2006, 16:36

Liberation: Українсько-молдовський кордон під спостереженням ЄС

11 Жовтня 2006, 20:20

Придністров’я попросить Україну про визнання

19 Вересня 2006, 14:17

Вітренко зганьбила владу

19 Вересня 2006, 10:10

Адміністрація Буша не визнала підсумків референдуму в Придністров’ї

18 Вересня 2006, 20:33

Чалий: Ситуація в Придністров’ї становить загрозу для України

18 Вересня 2006, 11:54

ЦВК: 97% придністровців висловились за приєднання до РФ

18 Вересня 2006, 08:30

Придністров’я обрало незалежність і союз з Росією

13 Вересня 2006, 22:11

Референдум у Придністров’ї не передбачає вступ республіки до складу Росії - Смирнов

05 Вересня 2006, 22:08

Євросоюз не визнає референдум про незалежність Придністров’я

05 Вересня 2006, 15:37

Україна не визнає результатів референдуму у Придністров’ї

09 Серпня 2006, 20:55

Україна не змінюватиме митні правила для Придністров’я

01 Серпня 2006, 11:00

Молдова звинуватила Україну в розблокуванні Придністров’я


Сайти за темою:

Уряд Російської Федерації

Президент Молдови

Президент Придністровської Молдавської Республіки

 
РЕКЛАМА
 
  off-line # 27804 Серпня 2007  
Нишевики-затейники
Россия зовет
Домики в деревне
ПОДПИШИСЬ НА ЖУРНАЛ
ОСТАННІ НОВИНИ
 

11:40 Думка: Коктейль по-українськи

13:28 Думка: Батьківщино, тобі Олег не потрібний?

12:20 Думка: Паралельні світи

15:43 Думка: Посміхайтеся, ви огидні

19:15 Думка: Руками не чіпати



СТАТИСТИКА
 
ПАРТНЕРИ
 
 
РУБРИКИ
 

УКРАЇНА | БІЗНЕС | СВІТ | СВІТ ПРО НАС | ДУМКА | ТЕХНОЛОГІЇ, НАУКА, ЗДОРОВ’Я | ШОУ-BIZ | СПОРТ | ТОП ТИЖНЯ

КореспонденТ.net
 

Блоги | Досье | Фотогалерея | Форуми | Чат з гостями сайту | Новини E-mail | Новини SMS | Експорт новин |  Новини RSS | Реклама на сайті | Про нас | Контакти

КореспонденТ
 

Про журнал | Проекти | On-line версія | Реклама в журналі | Передплата на журнал | Контакти

© 2000-2007 ТОВ "Бігмір-Інтернет". Всi права застережено.

ІНФО
 

Використовувати матеріали Кореспондент.net можна, лише пославшись на (для інтернет-видань - зробивши гіперпосилання) на Кореспондент.net. Будь-яке копiювання, публiкацiя, передрук чи наступне поширення iнформацiї, що мiстить посилання на "Iнтерфакс-Україна", "Українські Новини", УНІАН, або Reuters суворо забороняється.


Наші сайти:
bigmir)net - пошук в Україні
UkrJob - робота в Києві та Україні
АФИША - бурхливе життя Києва
PINK - мода, секс, зірки
Ricardo - доступно про фiнанси
15minut.com.ua - твоя ранкова газета
uaSport.net - все про спорт
KyivPost.com - news from Ukraine
novynar.com.ua - новини українською
UkrBiz - бізнес в Україні