This version of the page http://www.korespondent.net/main/34110 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-06. The original page over time could change.
В Україні назріває новий скандал щодо озброєння
Понеділок 06 Серпня 2007 08:18
· Новини E-mail    · Новини SMS   
· Текст    Рус    Eng 
Новини e-mail:
SMS, Відписатися
 РОЗДІЛИ:  УКРАЇНА БІЗНЕС СВІТ СВІТ ПРО НАС ДУМКА ТЕХНОЛОГІЇ, НАУКА, ЗДОРОВ’Я ШОУ-BIZ СПОРТ ТОП ТИЖНЯ
Журнал Кореспондент Блоги Досье Форуми Фотогалерея Чат з гостями сайту Бізнес-година Новини E-mail Новини SMS Експорт новин Контакти
УКРАЇНА, Загальна
 

Фото з архіву
Крилаті ракети типу Х-55, відомі на Заході як AS-15, можуть нести ядерний заряд потужністю до 200 кілотонн на відстань до 3 тис. км

В Україні назріває новий скандал щодо озброєння

Кореспондент.net

02 Лютого 2005, 13:50

Верховна Рада надіслала до Генпрокуратури запит депутата Григорія Омельченка про порушення кримінальною справи й узяття під варту генерального директора ДК "Укрспецекспорт" Валерія Шмарова й інших посадових осіб, які незаконно продавали зброю і військову техніку за кордон, що значно зашкодило національним інтересам України.


За інформацією заступника голови парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю Григорія Омельченка, Україна продавала крилаті ракети, здатні нести ядерний заряд, Ірану і Китаю в обхід міжнародних угод.

Депутат вимагає від Генпрокурора Святослава Піскуна негайно розпочати розслідування фактів незаконного продажу зброї. Копія запиту Омельченка спрямована також до Президента Віктора Ющенка.

За даними Омельченка, мова йде про продаж ракет Х-55 і Х-55С радянського виробництва. Їх було сховано на військових складах Міноборони; міністром оборони на той час був Олександр Кузьмук, якого Леонід Кучма повернув на цю посаду перед виборами.

З 1999 до 2001 року незаконно було продано 12 таких ракет: усі вони нібито призначалися для експорту в Росію, проте їх доправили до Ірану і Китаю, заявляє Омельченко. За його даними, унаслідок злочинної змови з України намагалися вивезти 20 ракет.

За словами представника Генпрокуратури В’ячеслава Астапова, розслідування можливого незаконного продажу зброї почали минулого літа, а тепер у слідчих "з’явилася нова інформація".

Астапов повідомив, що Генпрокурор Святослав Піскун зустрічався з високопоставленим іранським дипломатом.  Проте ані предмету, ані результату зустрічі представник прокуратури не прокоментував.

За даними Григорія Омельченка, представники кількох компаній, включаючи державну "Укрспецекспорт" та її дочірні підприємства в США, на Кіпрі та в Ірані, одержали величезні прибутки від кількох інших незаконних угод з продажу зброї. Зокрема, мова йде про продаж радарних установок Ерітреї.

"Укрспецекспорт"  і СБУ відмовилися коментувати для Associated Press запит Омельченка. Американські дипломати в Україні, у свою чергу, заявили, що вони "занепокоєні цими повідомленнями" і сприймають їх "украй серйозно", повідомив представник посольства США в Києві.

Крилаті ракети типу Х-55 відомі на Заході як AS-15. Їхня дальність – до 3 тис. км; вони можуть нести ядерний заряд потужністю до 200 кілотонн. Ракети зазвичай створювалися для устаткування стратегічних радянських бомбардувальників, які проектувалися у конструкторському бюро Туполєва.

В Ірані немає таких літаків, проте експерти кажуть, що Х-55 цілком може згодитися для устаткування іншого радянського літака – Су-24.

США і деякі їхні союзники неодноразово обвинувачували Іран у розробці ядерних озброєнь. Тегеран відкидає подібні обвинувачення, підкреслюючи, що його вчені займаються дослідженнями винятково в мирних цілях.

Китайська народна республіка володіє 120 бомбардувальниками H-6.

Скандали навколо озброєння

На початку 1990-х років Україна оголосила себе без’ядерною державою і зобов’язалася вивезти всі ядерні боєголовки до Росії. За цим процесом утилізації стежили США і міжнародні групи.

Проте Україна продовжила виробництво ракет, військових літаків і танків. Основні країни, куди Київ експортує зброю, – республіки колишнього СРСР, держави Азії й Африки.

За роки незалежності в Україні кілька разів спалахували так звані "скандали навколо озброєння". Найгучніший з них вибухнув у 2001-2002 роках, коли Україну обвинуватили в нелегальному продажі "Кольчуг" до Іраку. Поряд зі смертю журналіста Гонгадзе він став одним із найгучніших скандалів, які довелося пережити Леоніду Кучмі за час його президентства.

Обвинувачення пролунали після оприлюднення чергових плівок майора Мельниченка. "Кольчужний скандал" значно зіпсував відносини Кучми із Заходом. У травні 2004 року США визнали, що не знайшли в Іраку радіолокаційних комплексів "Кольчуга" українського виробництва. Разом з тим, США переконані, що можливість угоди з продажу комплексів до Іраку все ж таки була схвалена керівництвом України.

У березні минулого року колишній міністр оборони України Євген Марчук заявив, що на складах не вистачає кількох сотень радянських ракет "земля-повітря".

За матеріалами Associated Press, депутатського запиту Григорія Омельченка.

 



друкована версія  надіслати другу  лист редакторові  


 
Коментарі до статті    (0)

До даної статті немає коментарів

Ваш коментар


Якщо ви не бачити картинки з контрольними символами, це означає, що в вашому браузері вимкнена підтримка графіки. Увімкніть її і перезавантажте сторінку.
Залишаючи коментарі, дотримуйтесь Правил поведінки на ресурсі. Коментарі, які не відповідають вимогам Правил - будуть видалені. Користувачі ресурсу, які порушують Правила, будуть позбавлені можливості залишати коментарі.

Словом Анонім відмічені не зареєстровані користувачі.

читайте також:

13 Травня 2004, 11:44

США визнали, що не знайшли в Іраку українських "Кольчуг"

06 Листопада 2003, 15:48

США закрили питання про українські "Кольчуги" в Іраку

26 Листопада 2002, 09:25

"Збройовий скандал": експерти не мають відомостей про долю 4 "Кольчуг"







Сайти за темою:

Міністерство оборони України

Генеральна прокуратура України

Офіційне інтернет-представництво Президента України

 
РЕКЛАМА
 
  off-line # 27804 Серпня 2007  
Нишевики-затейники
Россия зовет
Домики в деревне
ПОДПИШИСЬ НА ЖУРНАЛ
ОСТАННІ НОВИНИ
 

00:39 Торгівці на Майдані почали цілодобове чергування

23:35 НДП вирішила створити Блок Людмили Супрун

22:36 Тимошенко обіцяє оприлюднити свою декларацію про доходи в ЗМІ

16:40 Тимошенко не хоче бути прем'єром в обмін на коаліцію

14:57 БЮТ підрахував свої відсотки

14:47 Погода на понеділок

14:19 Названа перша п'ятірка БЮТ

12:53 Тимошенко збирає сили

11:26 Герман розказала, чому в списках ПР немає Медведчука

16:29 Томенко закликає опозицію стати зразком у проведенні передвиборної кампанії



СТАТИСТИКА
 
ПАРТНЕРИ
 
 
РУБРИКИ
 

УКРАЇНА | БІЗНЕС | СВІТ | СВІТ ПРО НАС | ДУМКА | ТЕХНОЛОГІЇ, НАУКА, ЗДОРОВ’Я | ШОУ-BIZ | СПОРТ | ТОП ТИЖНЯ

КореспонденТ.net
 

Блоги | Досье | Фотогалерея | Форуми | Чат з гостями сайту | Новини E-mail | Новини SMS | Експорт новин |  Новини RSS | Реклама на сайті | Про нас | Контакти

КореспонденТ
 

Про журнал | Проекти | On-line версія | Реклама в журналі | Передплата на журнал | Контакти

© 2000-2007 ТОВ "Бігмір-Інтернет". Всi права застережено.

ІНФО
 

Використовувати матеріали Кореспондент.net можна, лише пославшись на (для інтернет-видань - зробивши гіперпосилання) на Кореспондент.net. Будь-яке копiювання, публiкацiя, передрук чи наступне поширення iнформацiї, що мiстить посилання на "Iнтерфакс-Україна", "Українські Новини", УНІАН, або Reuters суворо забороняється.


Наші сайти:
bigmir)net - пошук в Україні
UkrJob - робота в Києві та Україні
АФИША - бурхливе життя Києва
PINK - мода, секс, зірки
Ricardo - доступно про фiнанси
15minut.com.ua - твоя ранкова газета
uaSport.net - все про спорт
KyivPost.com - news from Ukraine
novynar.com.ua - новини українською
UkrBiz - бізнес в Україні