This version of the page http://www.korespondent.net/main/22417 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-06. The original page over time could change.
"Збройовий скандал": у США є інформація, але немає доказів
Понеділок 06 Серпня 2007 08:18
· Новини E-mail    · Новини SMS   
· Текст    Рус    Eng 
Новини e-mail:
SMS, Відписатися
 РОЗДІЛИ:  УКРАЇНА БІЗНЕС СВІТ СВІТ ПРО НАС ДУМКА ТЕХНОЛОГІЇ, НАУКА, ЗДОРОВ’Я ШОУ-BIZ СПОРТ ТОП ТИЖНЯ
Журнал Кореспондент Блоги Досье Форуми Фотогалерея Чат з гостями сайту Бізнес-година Новини E-mail Новини SMS Експорт новин Контакти
УКРАЇНА, Загальна
 

Фото "Golden Telecom"

'Збройовий скандал': у США є інформація, але немає доказів

Кореспондент.net

27 Вересня 2002, 13:53

На даний момент США не мають у своєму розпорядженні підтверджених даних про передачу українською стороною систем "Кольчуга" Іраку, однак продовжують розслідування цього питання, заявив на прес-конференції в Києві в п'ятницю, 27 вересня, посол США в Україні Карлос Паскуаль. При цьому, за його словами, США вітають відкритість України для проведення відповідних розслідувань, оскільки Білий дім володіє певною інформацією, яка вказує на те, що операція з продажу Україною "Кольчуги" могла відбутися.


Посол відмовився конкретизувати згадану додаткову інформацію, пославшись на те, що головною підставою для перегляду своєї політики щодо України США вважає підтвердження автентичності розмови запису в кабінеті Президента Кучми, де глава української держави схвалює таку операцію, передає ForUm.

"Що стосується самого факту передачі трансакції, ми не довели його правдивість. Якщо це буде підтверджено, на цей випадок існують відповідні умови в американському законодавстві, а також санкції за порушення країною міжнародних санкцій. Зараз про це поки мова не йде", - сказав Карлос Паскуаль.

Посол відзначив, що щойно в Білому домі переконалися, що запис цієї розмови справжній, "вона стала предметом великої стурбованості, насамперед через небезпеку, яку може мати ця інформація для американських і англійських пілотів, яку літають над зоною обмеження польотів над Іраком".

"Ми поставили собі гіпотетичне питання, якщо все ж щось з пілотами станеться, чи зможемо ми сказати, що ми все зробили для того, щоб запобігти цьому", - пояснив посол.

Він також додав, що українське посольство у Вашингтоні було поінформовано про те, що уряд США дає запит на перевірку автентичності частини плівок Мельниченка. Про результати цього запиту було поінформовано й уряд України ще до оприлюднень американських обвинувачень на адресу України.

Тим часом, у Києві обговорюється можливість створення чотиристоронньої комісії з розслідування обвинувачень стосовно продажу Україною зброї Іраку. У комісії, як передбачається, візьмуть участь США, Росія, Україна і комітет ООН.


Зазначимо, що сьогодні, 27 вересня, Рада Безпеки ООН проведе на прохання української сторони консультації щодо питання висунутих на адресу України обвинувачень у продажу Іраку радарних установок "Кольчуга". Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко відбув до Брюсселя для переговорів з Генсеком НАТО Джорджем Робертсоном стосовно "збройового скандалу".

У четвер, 26 вересня, Зленко заявив у Раді Безпеки ООН, що Київ готовий запросити іноземних експертів, щоб вони змогли на місці розслідувати заяви про причетність України до нелегальної торгівлі зброєю з Іраком. У свою чергу, Генсек НАТО Кофі Аннан підкреслив, що особисто наполягатиме на проведенні об'єктивного і відкритого розслідування без зайвих емоцій і політичних спекуляцій.

Нагадаємо, що зараз США розглядає можливість відправки своїх експертів в Україну. У середу, 25 вересня, офіційний представник держдепартаменту США Річард Баучер підтвердив, що уряд України запропонував уряду США направити американських експертів до Києва для ознайомлення з документами з продажу  системи раннього радарного попередження "Кольчуга", що, як стверджує Вашингтон, Україна продала Іраку в обхід санкцій ООН.

Як повідомляв Кореспондент.net, Федеральне бюро розслідувань США підтвердило автентичність запису екс-охоронця українського Президента майора Миколи Мельниченка, на якому Леонід Кучма схвалює продаж систем раннього попередження "Кольчуга" Іраку. За словами повіреної в справах США в Україні Мері Йованович, цього достатньо для перегляду Сполученими Штатами політики стосовно України. Крім того, за її інформацією, США мають у своєму розпорядженні додаткові докази факту продажу українських "Кольчуг" Іраку.

Раніше офіційний представник держдепартаменту США Річард Баучер підтвердив, що уряд США "тимчасово припиняє" програми фінансової допомоги уряду України на суму 54 млн доларів.

Річард Баучер пояснив, що таке рішення прийняте адміністрацією Джорджа Буша в зв'язку з тим, що американська сторона вважає справжнім магнітофонний запис, переданий їй колишнім охоронцем Президента України Леоніда Кучми Миколою Мельниченком.

Новий розвиток скандал навколо "Кольчуг" одержав у вівторок, 24 вересня, коли газета "New York Tіmes" повідомила, що до висновку про особисте схвалення Президентом Леонідом Кучмою плану експорту до Іраку сучасної радарної системи Білий дім дійшов унаслідок аналізу таємних магнітофонних записів у кабінеті українського лідера, зроблених колишнім майором держохорони Миколою Мельниченком.

Cам Леонід Кучма заявив у вівторок, 24 вересня, що Україна відкрита для перевірок міжнародними організаціями у зв’язку з обвинуваченнями у можливих постачаннях української військової техніки до Іраку. Міністр оборони України Володимир Шкідченко також спростовує можливість ведення Україною такої торгівлі.

Нагадаємо також, що в понеділок, 23 вересня, державна компанія з експорту озброєнь "Укрспецекспорт" спростувала інформацію уряду Великобританії про можливість незаконних постачань зброї до Іраку і співробітництво з Білоруссю в цій сфері.

У середу, 25 вересня, обвинувачення України в нелегальній торгівлі зброєю з Іраком відкинули Міністерство закордонних справ і Генеральна прокуратура.



друкована версія  надіслати другу  лист редакторові  


 
Коментарі до статті    (0)

До даної статті немає коментарів

Ваш коментар


Якщо ви не бачити картинки з контрольними символами, це означає, що в вашому браузері вимкнена підтримка графіки. Увімкніть її і перезавантажте сторінку.
Залишаючи коментарі, дотримуйтесь Правил поведінки на ресурсі. Коментарі, які не відповідають вимогам Правил - будуть видалені. Користувачі ресурсу, які порушують Правила, будуть позбавлені можливості залишати коментарі.

Словом Анонім відмічені не зареєстровані користувачі.

читайте також:

27 Вересня 2002, 12:47

Зленко завірив ООН у непричетності України до постачань зброї до Іраку

26 Вересня 2002, 09:57

Зленко вилетів до Нью-Йорка обговорити обвинувачення США щодо України

25 Вересня 2002, 18:18

ФБР визнало справжність записів Мельниченка про продаж "Кольчуг" Іраку






 
РЕКЛАМА
 
  off-line # 27804 Серпня 2007  
Нишевики-затейники
Россия зовет
Домики в деревне
ПОДПИШИСЬ НА ЖУРНАЛ
ОСТАННІ НОВИНИ
 

00:39 Торгівці на Майдані почали цілодобове чергування

23:35 НДП вирішила створити Блок Людмили Супрун

22:36 Тимошенко обіцяє оприлюднити свою декларацію про доходи в ЗМІ

16:40 Тимошенко не хоче бути прем'єром в обмін на коаліцію

14:57 БЮТ підрахував свої відсотки

14:47 Погода на понеділок

14:19 Названа перша п'ятірка БЮТ

12:53 Тимошенко збирає сили

11:26 Герман розказала, чому в списках ПР немає Медведчука

16:29 Томенко закликає опозицію стати зразком у проведенні передвиборної кампанії



СТАТИСТИКА
 
ПАРТНЕРИ
 
 
РУБРИКИ
 

УКРАЇНА | БІЗНЕС | СВІТ | СВІТ ПРО НАС | ДУМКА | ТЕХНОЛОГІЇ, НАУКА, ЗДОРОВ’Я | ШОУ-BIZ | СПОРТ | ТОП ТИЖНЯ

КореспонденТ.net
 

Блоги | Досье | Фотогалерея | Форуми | Чат з гостями сайту | Новини E-mail | Новини SMS | Експорт новин |  Новини RSS | Реклама на сайті | Про нас | Контакти

КореспонденТ
 

Про журнал | Проекти | On-line версія | Реклама в журналі | Передплата на журнал | Контакти

© 2000-2007 ТОВ "Бігмір-Інтернет". Всi права застережено.

ІНФО
 

Використовувати матеріали Кореспондент.net можна, лише пославшись на (для інтернет-видань - зробивши гіперпосилання) на Кореспондент.net. Будь-яке копiювання, публiкацiя, передрук чи наступне поширення iнформацiї, що мiстить посилання на "Iнтерфакс-Україна", "Українські Новини", УНІАН, або Reuters суворо забороняється.


Наші сайти:
bigmir)net - пошук в Україні
UkrJob - робота в Києві та Україні
АФИША - бурхливе життя Києва
PINK - мода, секс, зірки
Ricardo - доступно про фiнанси
15minut.com.ua - твоя ранкова газета
uaSport.net - все про спорт
KyivPost.com - news from Ukraine
novynar.com.ua - новини українською
UkrBiz - бізнес в Україні