This version of the page http://www.korespondent.net/main/22373 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-06. The original page over time could change.
США офіційно оголосили про фінансовий бойкот уряду України
Понеділок 06 Серпня 2007 08:18
· Новини E-mail    · Новини SMS   
· Текст    Рус    Eng 
Новини e-mail:
SMS, Відписатися
 РОЗДІЛИ:  УКРАЇНА БІЗНЕС СВІТ СВІТ ПРО НАС ДУМКА ТЕХНОЛОГІЇ, НАУКА, ЗДОРОВ’Я ШОУ-BIZ СПОРТ ТОП ТИЖНЯ
Журнал Кореспондент Блоги Досье Форуми Фотогалерея Чат з гостями сайту Бізнес-година Новини E-mail Новини SMS Експорт новин Контакти
УКРАЇНА, Загальна
 

Колаж Кореспондент.net

США офіційно оголосили про фінансовий бойкот уряду України

Кореспондент.net

25 Вересня 2002, 10:44

У вівторок пізно ввечері, 24 вересня, офіційний представник держдепартаменту США Річард Баучер підтвердив, що уряд США "тимчасово припиняє" програми фінансової допомоги уряду України на суму 54 млн доларів. Він пояснив, що таке рішення прийняте адміністрацією Джорджа Буша в зв'язку з тим, що американська сторона вважає справжнім магнітофонний запис, переданий їй колишнім охоронцем Президента України Леоніда Кучми Миколою Мельниченком. За словами Баучера, на цій плівці чутно голос Кучми, який схвалив "таємний продаж системи раннього попередження "Кольчуга" Іраку".


Цей магнітофонний запис "привів нас до необхідності переглянути нашу політику стосовно України і, зокрема, стосовно  Президента Кучми", підкреслив представник держдепартаменту, додавши, що тимчасове припинення фінансового сприяння Україні викликане "переглядом" США своїх зв'язків з українським керівництвом.

Рішення Вашингтона "відбиває серйозну стурбованість у зв'язку з тим, що незаконні постачання були схвалені президентом Кучмою", - сказав Баучер.

При цьому він підкреслив, що припинення допомоги поширюється тільки на програми українського уряду в таких сферах, як реформи у фінансовому і комерційному законодавстві, реформа пенсійної системи і державного управління.

Значна частина американського федерального сприяння призначена для приватного сектора і неурядових організацій України і ці програми під тимчасове припинення не підпадають, повідомив Баучер, за словами якого, рішення Вашингтона також "не позначиться" на програмах взаємодії по лінії міністерств оборони США й України, передає РІА "Новости".

Нагадаємо, що в квітні цього року в Україні розгорівся скандал, пов'язаний з нібито нелегальними постачаннями Україною зброї до Іраку в обхід санкцій ООН. Тоді інтернет-газета "Українська правда" опублікувала розшифровку розмови про постачання до Іраку систем виявлення повітряних цілей "Кольчуга", яка, за даними газети, відбулася 10 липня 2000 року між Президентом Леонідом Кучмою і главою компанії "Укрспецекспорт" Валерієм Малевим. Цей запис був зроблений колишнім охоронцем Президента Миколою Мельниченком.

У травні Мельниченко повідомив, що на засіданні американського суду 11 квітня він передав міністерству юстиції США записи, що свідчать про причетність Кучми до продажу зброї до Іраку.

Держсекретар США Колін Пауелл заявив у середині травня, що в адміністрації Джорджа Буша "немає даних" про те, що Україна здійснювала постачання озброєнь Іраку. Пауелл направив лист міністрові закордонних справ Анатолію Зленку, у якому підтвердив, що Україна дотримується санкцій Ради Безпеки ООН стосовно Іраку.

Як повідомляв Кореспондент.net, у вівторок, 24 вересня, газета "New York Tіmes" повідомила, що до висновку про особисте схвалення Президентом Леонідом Кучмою плану експорту до Іраку сучасної радарної системи Білий дім дійшов унаслідок аналізу таємних магнітофонних записів у кабінеті українського лідера, зроблених колишнім майором Миколою Мельниченком.

Раніше високопосадовий чиновник адміністрації США, який побажав залишитися невідомим, в інтерв'ю агентству “Reuters” заявив, що в США є інформація про те, що Україна, можливо, порушуючи санкції ООН, продала Іраку радарну систему "Кольчуга". Саме тому, за його словами, США заморозили частину фінансової допомоги Києву і, можливо, переглянуть свою політику стосовно України.

Cам Леонід Кучма заявив у вівторок, 24 вересня, що Україна відкрита для перевірок міжнародними організаціями щодо можливих постачань української військової техніки до Іраку. Міністр оборони України Володимир Шкідченко також спростовує можливість ведення Україною такої торгівлі.

Зазначимо також, що в понеділок, 23 вересня, державна компанія з експорту озброєнь "Укрспецекспорт" спростувала інформацію уряду Великобританії про можливість незаконних постачань зброї до Іраку і співробітництво з Білоруссю в цій сфері. Раніше британський тижневик "Observer" опублікував на першій шпальті статтю "Досьє засвідчує спроби Іраку одержати ядерну зброю", у якій Україна згадується серед країн, чиї компанії співробітничають з Багдадом.

 



друкована версія  надіслати другу  лист редакторові  


 
Коментарі до статті    (0)

До даної статті немає коментарів

Ваш коментар


Якщо ви не бачити картинки з контрольними символами, це означає, що в вашому браузері вимкнена підтримка графіки. Увімкніть її і перезавантажте сторінку.
Залишаючи коментарі, дотримуйтесь Правил поведінки на ресурсі. Коментарі, які не відповідають вимогам Правил - будуть видалені. Користувачі ресурсу, які порушують Правила, будуть позбавлені можливості залишати коментарі.

Словом Анонім відмічені не зареєстровані користувачі.

читайте також:

02 Серпня 2002, 12:26

Україна не передавала військових технологій Іракові

14 Червня 2002, 13:08

Результати розслідування ООН щодо постачань української зброї

30 Квітня 2002, 13:43

Кондоліза Райс: Відомості про продаж української зброї до Іраку не підтверджені






 
РЕКЛАМА
 
  off-line # 27804 Серпня 2007  
Нишевики-затейники
Россия зовет
Домики в деревне
ПОДПИШИСЬ НА ЖУРНАЛ
ОСТАННІ НОВИНИ
 

00:39 Торгівці на Майдані почали цілодобове чергування

23:35 НДП вирішила створити Блок Людмили Супрун

22:36 Тимошенко обіцяє оприлюднити свою декларацію про доходи в ЗМІ

16:40 Тимошенко не хоче бути прем'єром в обмін на коаліцію

14:57 БЮТ підрахував свої відсотки

14:47 Погода на понеділок

14:19 Названа перша п'ятірка БЮТ

12:53 Тимошенко збирає сили

11:26 Герман розказала, чому в списках ПР немає Медведчука

16:29 Томенко закликає опозицію стати зразком у проведенні передвиборної кампанії



СТАТИСТИКА
 
ПАРТНЕРИ
 
 
РУБРИКИ
 

УКРАЇНА | БІЗНЕС | СВІТ | СВІТ ПРО НАС | ДУМКА | ТЕХНОЛОГІЇ, НАУКА, ЗДОРОВ’Я | ШОУ-BIZ | СПОРТ | ТОП ТИЖНЯ

КореспонденТ.net
 

Блоги | Досье | Фотогалерея | Форуми | Чат з гостями сайту | Новини E-mail | Новини SMS | Експорт новин |  Новини RSS | Реклама на сайті | Про нас | Контакти

КореспонденТ
 

Про журнал | Проекти | On-line версія | Реклама в журналі | Передплата на журнал | Контакти

© 2000-2007 ТОВ "Бігмір-Інтернет". Всi права застережено.

ІНФО
 

Використовувати матеріали Кореспондент.net можна, лише пославшись на (для інтернет-видань - зробивши гіперпосилання) на Кореспондент.net. Будь-яке копiювання, публiкацiя, передрук чи наступне поширення iнформацiї, що мiстить посилання на "Iнтерфакс-Україна", "Українські Новини", УНІАН, або Reuters суворо забороняється.


Наші сайти:
bigmir)net - пошук в Україні
UkrJob - робота в Києві та Україні
АФИША - бурхливе життя Києва
PINK - мода, секс, зірки
Ricardo - доступно про фiнанси
15minut.com.ua - твоя ранкова газета
uaSport.net - все про спорт
KyivPost.com - news from Ukraine
novynar.com.ua - новини українською
UkrBiz - бізнес в Україні