Тема “Дня”

 
Лариса ІВШИНА: Як ми заблукали в «трьох соснах»
Акція "Дня"

 
Увага! Стартував фотоконкурс
 
«День - 2007»
WEEKLY DIGEST
  • Редакція
  • Рекламодавцям
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№164, середа, 8 вересня 1999

   понеділок, 6 серпня 2007 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а сторінка
День України
День планети
Подробиці
Економіка
Суспільство
Культура
Тайм-аут
Сторінка головного редактора
Острозький клуб
Вільний "мікрофон"
ПОТРІБНА ДОПОМОГА
Про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка 2006 року
ТОП-"net"
Літературний журнал
Перемога "Дня" в Євросуді
Гості "Дня"
Бібліотека "Дня"
Віртуальний музей
Фотоконкурси "Дня"
Головні теми
  Пошук
Розширений пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
вересень 1999
Пн 
6
13
20
27
Вт 
7
14
21
28
Ср
1
8
15
22
29
Чт
2
9
16
23
30
Пт
3
10
17
24
Сб
4
11
18
25
Нд
5
12
19
26
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
Хто, на вашу думку, опиниться в опозиції після виборів в Верховну Раду 30 вересня?




результатиархів опитувань
  Погода в Україні

Сьогодні

     вдень.........+23..........+25

     вночі......... +26..........+18

  Курси валют

Офіційний курс гривні щодо
іноземних валют

 

100 доларів США    505.0000

100 євро                  694.5265

10  рублів Росії        1.9776

 
Російською
English
Економіка
  версія для друку

ХРОНІКА ПОДІЙ


На ЗАЕС не вистачає палива

Найбільша в Україні Запорiзька атомна електростанцiя 1999 р. планує знизити виробництво електроенергiї на 159 млн. кВт/год., порiвняно з обсягами 1998 р., через нестачу свiжого ядерного палива і несвоєчасне його надходження. Про це повiдомив агентству Iнфобанк директор Запорiзької АЕС Данко Бiлей.

Фахiвцi станцiї вже підготували план її роботи в осiнньо-зимовий перiод, згiдно з яким постiйно працюватимуть упродовж цього періоду лише 4 енергоблоки з 6. За словами Д. Білея, станцiя не може закуповувати ядерне паливо через постiйне зростання боргу за спожиту електроенергiю: зокрема, за 7 місяців 1999 р. АЕС перевиконала план виробництва електроенергiї на 7,2%, проте сплачено споживачами лише 68,8% її вартостi, з яких лише 8,8% — банкiвськими коштами. До того ж у серпні сплата банківськими коштами впала ще нижче — до 5%.

Отримано транш Світового банку — $100 млн.

Світовий банк надав Україні перший транш кредиту FSAL на розвиток фінансового сектора в розмірі $100 млн. Про це агентству Інтерфакс-Україна повідомив помічник Президента України Валерій Литвицький. Загальна сума кредиту на реструктуризацію фінансового сектора — $300 млн.

20 серпня віце-прем'єр Сергій Тигипко заявив, що соцвиплати за рахунок траншу Світового банку будуть проводитися поступово і не вчинять негативного тиску на ціни і курс. Раніше С.Тигипко сказав, що третій транш кредиту на реструктуризацію фінансового сектора буде останньою позикою від МБРР у цьому році, інформують Українські новини. За даними Держкомстату, на 10 серпня заборгованість по виплаті зарплати працівникам бюджетних установ становила 773,3 млн. грн.

З 1992 року Україна отримала трохи більше за $1 млрд. у рамках проектів Світового банку на загальну суму біля $2 млрд. Наступного року Україна розраховує залучити біля $500 млн. у рамках позик Світового банку.

Зона «Порто-Франко» в Одесі

В Одеському морському торговельному порту урочисто відкрито вільну економічну зону «Порто-Франко». Як передає агентство УНІАН, начальник порту Микола Павлюк поінформував, що за останні 9 років на Карантинному молу намиванням грунту утворено 32,5-гектарну територію, на якій розміщені контейнерний термінал, складські приміщення для перевалки металів та хімдобрив, реконструйовано 3 причали загальною довжиною 800 метрів. В інфраструктуру ВЕЗ уже вкладено майже $15 мільйонів, сказав він. Також М.Павлюк нагадав, що Одеса упродовж 1819—1858 років користувалася статусом «Порто-Франко», що забезпечило зростання зовнішньоторговельного обігу з 5,8 млн. російських рублів 1822 року до 37,6 млн. — 1858-го.

За словами начальника Одеського порту, на території «Порто-Франко» «встановлюється спеціальний податковий режим для суб'єктів ВЕЗ, які звільняються на 3 роки від оподаткування прибутку, одержуваного від реалізації інвестиційного проекту, а в наступні 3 роки сплачуватимуть 50-відсотковий податок». Ці пільги застосовуються з моменту одержання першого прибутку.

Під контролем Євросоюзу

Для отримання другого траншу Європейського Союзу Україна мусить виконати низку процедурних вимог, повідомили УНІАН у Мінфіні України. Ці вимоги викладено в проекті Додаткового Меморандуму про взаєморозуміння.

За інформацією конфіденційного джерела, в жовтні 1998 р. ЄС ухвалив рішення надати Україні макрофінансову допомогу у вигляді середньострокового кредиту в сумі до 150 млн. євро для підтримки платіжного балансу. Кошти першого траншу кредиту в сумі 58 млн. євро надійшли в Україну 30 липня 1999 року. За умовами кредиту, другий транш (42 млн. євро) Україна може отримати не раніше, ніж через три місяці після першого. Серед зобов'язань України проект Меморандуму називає заходи з лібералізації торгівлі, реформування фінансового й енергетичного секторів економіки, приватизації.

В енергетичному секторі органи державної влади, відзначається у проекті Меморандуму, зобов'язані не допускати зростання заборгованості бюджетних організацій перед постачальниками енергії.

Дунай поки що недоступний для транспорту

Фахівці Українського Дунайського пароплавства підготували проект демонтажу мостів, зруйнованих під час війни в Югославії, і налагодження тимчасового судноплавства по Дунаю в районі м. Нові Сад (Югославія). Проект обговорюватиметься на надзвичайній зустрічі країн — учасниць Комісії з проблеми відновлення судноплавства по Дунаю. Українську делегацію на зустрічі очолить президент Українського Дунайського пароплавства (УДАСКО) Петро Суворов. Українська сторона підготувала також конкретні пропозиції щодо транспортування нафтопродуктів у країни Верхнього Дунаю.

Як заявив агентству Інтерфакс-Україна перший віце-президент УДАСКО Євген Самошин, на сьогодні замість 700 суден УДАСКО в роботі знаходяться близько 100. Крім того, 97 транспортних суден і 3 пасажирських не мають можливості повернутися в порт Ізмаїл з верхів'їв Дунаю. За словами Є.Самошина, на здійснення проекту відновлення судноплавства по Дунаю необхідно 27 млн. євро.

№164, середа, 8 вересня 1999

версія для друку


Інші матеріали цієї шпальти:

  • Чи не викличе антикризовий рецепт смерті пацієнта?
  • ТIЛЬКИ ФАКТ
  • Коротко / ЕКОНОМІКА
  • Розділили, щоб володарювати
  • Капітал і держава: шляхи до зближення
  • Зростає імпорт тростинного цукру-сирцю
  • На ЗАЕС не вистачає палива
  • Отримано транш Світового банку — $100 млн.
  • Зона «Порто-Франко» в Одесі
  • Під контролем Євросоюзу
  • Дунай поки що недоступний для транспорту

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English