Тема “Дня”

 
Лариса ІВШИНА: Як ми заблукали в «трьох соснах»
Акція "Дня"

 
Увага! Стартував фотоконкурс
 
«День - 2007»
WEEKLY DIGEST
  • Редакція
  • Рекламодавцям
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№163, вівторок, 7 вересня 1999

   понеділок, 6 серпня 2007 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а сторінка
День України
День планети
Подробиці
Економіка
Суспільство
Культура
Тайм-аут
Сторінка головного редактора
Острозький клуб
Вільний "мікрофон"
ПОТРІБНА ДОПОМОГА
Про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка 2006 року
ТОП-"net"
Літературний журнал
Перемога "Дня" в Євросуді
Гості "Дня"
Бібліотека "Дня"
Віртуальний музей
Фотоконкурси "Дня"
Головні теми
  Пошук
Розширений пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
вересень 1999
Пн 
6
13
20
27
Вт 
7
14
21
28
Ср
1
8
15
22
29
Чт
2
9
16
23
30
Пт
3
10
17
24
Сб
4
11
18
25
Нд
5
12
19
26
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
Хто, на вашу думку, опиниться в опозиції після виборів в Верховну Раду 30 вересня?




результатиархів опитувань
  Погода в Україні

Сьогодні

     вдень.........+23..........+25

     вночі......... +26..........+18

  Курси валют

Офіційний курс гривні щодо
іноземних валют

 

100 доларів США    505.0000

100 євро                  694.5265

10  рублів Росії        1.9776

 
Російською
English
Культура
  версія для друку

Легка нестерпність буття

Живопис В'ячеслава Пелеханя в Будинку художника


  Олег СИДОР-ГІБЕЛИНДА, «Art Line», спеціально для «Дня» 


РОБОТА В'ЯЧЕСЛАВА ПЕЛЕХАНЯ «СОН СТАРОГО ГРАФА» 

Коли на стіні Сорбонни у травні 1968 року виникнув напис «Сюрреалізм живий!», сучасникам він видався подобою вмираючого Калігули (простромлений мечами, той волав: «Я живий, живи!») Тим більше, що самі сюрреалісти оголосили: рух їх вичерпано. Напрямок, колись блискучий, веселковий, стрімко линяв, стаючи надбанням музеїв та салонних віталень.

Сьогодні очевидно, що песимізм-таки був тут недоречним: сюрреалізм справді «живий», лише на теренах країн «третього світу», де нагальність руйнації мистецької форми — не найперша, але і не найостанніша з «державних проблем», як і приклад того єдиного, що ще не поруйновано вщент. Хоч як дивно, процес «переоцінки цінностей» може тривати довше від економічних реформ (самі іноземці зараховують до анналів руху 20-30-х років наших співвітчизників Моріса Баскіна та Леопольда Левицького). І на Україні це більш, ніж очевидно.

«Щось відбулося» 1996 року — остання криза надій? І це відгукнулося у живописній мові полтавчанина В'ячеслава Пелеханя, котрий до того старанно наслідував Сальвадора Далі, а ще раніше — писав абстракцію. Абетка образів звужується до рівня необхідного мистецького вжитку, а колорит, скидаючи наносну пістрявість, зсихається в мертвотно-пустельному жовтяку, і це нашому митцеві пасує. Провінція (сам учорашній провінціал, вимовляю це слово без усякої зневаги) — чутлива реєстратура підземних і наземних коливань, і в кожному з провінційних міст України, не кажучи про Київ, обов'язково знайдеться хоч один запеклий сюрреаліст, а то й два. (Справа тут не в терміні: Гейдеку з Дрогобича вільно називати свою методу «візіалізмом»). Та не в кожному знайдеться такий Пелехань з його спокійною готовністю ним же і віднайденого «театру збоченств» (визнаємо — доволі одноманітних).

З легкої руки письменника, «перверзії» стали «слівцем десятиліття». Очевидно, навіть їх найрозкішніший прояв мало кого здатен шокувати в Україні. Один із героїв Пелеханя («Сон старого графа»), розсівшись у старечому кріслі, мляво рукоблудить, наче Мелоун в Семюела Беккета чи персонаж Кортасара в «Книзі Мануеля». Мастурбація індивіда — в унісон мастурбації держави, що породжує потвор. У Пелеханя їх родовою прикметою є голомозість та апатія; не годилося б тут у 1001-й раз вдаватися до чорнобильських асоціацій (мовлено-перемовлено, а віз і нині там), але цілком обійтись без них, мабуть, також неможливо. Адже більшість натяків і ремінісценцій — відверто прозорі. (Наприклад, картина «Не дайте їй померти!» — засудження практики абортів; у «Площі» — відгомін наркопошесті). Вухасті жаби, а особливо — раки на таці — теж такі нам знайомі, ну такі знайомі — «брати наші молодші», як і змучені собаки, яких художник нерідко саджає на пуповину, як на ланцюг.

Ознака доброго митця — значущість лаштунків, часом більш захоплюючих, аніж те, що свідомо ставиться в центрі уваги; смислова напруженість маргінес — справджується і на прикладі Пелеханя. Мораль його байок доступна немовляті, а облямівка серцевини — прегарна. Мінотавр, молодик у шоломі конкістадора; стадо слонів, дударик; квіти будяка та єхидний Буратін — все це існує наче відшаровуючись від «основного зображення». Судома «останньої синтези» — нервове сплетення двох язиків, у більшості народів потрактоване як поцілунок. А тут: агресія ковтання, жага кінця самотності тощо (вперше цей сюжетний мотив з'являється шість років тому, в «Помилці ацтекського короля»). У запізнілих яблук свій непідробний смак, у «недоречного», як french kiss, сюрреалізму Пелеханя — своя «органістка». Так, між іншим, зветься виставка.

№163, вівторок, 7 вересня 1999

версія для друку


Інші матеріали цієї шпальти:

  • Микола ХОЛОДНИЙ: «Нинішній владі в Україні моя літературна діяльність не потрібна»
  • Кислота на десерт
  • Павка Корчагін заговорить по-китайськи
  • Коротко / КУЛЬТУРА

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English