Структура
Навчання
Наука
Абітурієнтові
Новини
Про нас
 



 
  Пошук
Довідка


Eng
Rus
 



  Ректорат

  Факультети

  Коледжі,
технікуми та навчально- консультаційні центри

  Інститути

  Центр довузівської пiдготовки

  Перелік кафедр

     Кафедра

  Відділи та служби

  Науково-технічна бібліотека

  Громадські організації

Кафедра аналітичної хімії
 
 
  Короткі відомості
 

Реквізити

Назад

     Завідувач кафедри - доц. Костенко Єлизавета Євгенівна
       Телефон:
          міський: 227-92-58, 221-70-46
          внутрішній: 5-46
       Електронна пошта: kee@nuft.edu.ua

     Завідувач лабораторій - Назаренко Анжела Анатоліївна
       Телефон:
          міський: 227-96-42
          внутрішній: 6-42

     Викладацька
       Телефон:
          міський:
          внутрішній: 5-57, 5-58


Короткі відомості

Назад

      Як самостійний підрозділ кафедра аналітичної хімії існує в університеті з 1965 р. До цього часу курс аналітичної хімії викладався на інших хімічних кафедрах, зокрема з 1930 р. на кафедрі загальної та неорганічної хімії. Очолював кафедру до 1937 р. професор О.М. Шаповаленко. На кафедрі працювали С.Т. Орловський, А.К. Бабко (згодом – академік АН УРСР), І.М. Алтаєв, Х.М. Починок, І.І. Єрьоменко. У 1939 р. кафедру очолив доцент М.Ф. Єрмоленко, а після повернення інституту з евакуації – доцент С.Т. Орловський. З 1945 р. кафедрою завідував професор М.В. Поляков. У 1948 р. була створена кафедра загальної, аналітичної та фізколоїдної хімії, завідувачем якої став доцент О.Д. Куриленко. Згодом вона була поділена на кафедри загальної та фізколоїдної і аналітичної хімії. Саме в цей період склався колектив кафедри аналітичної хімії та її основна лабораторна база. У 1962 – 1964 рр. кафедру очолював доцент О.А. Думанський, а дещо пізніше – професор О.Д. Куриленко.

      У 1965 р. кафедра фізколоїдної та аналітичної хімії була поділена на кафедру фізколоїдної хімії та кафедру аналітичної хімії. Першим завідувачем кафедри аналітичної хімії був професор С.Т. Орловський. На час утворення кафедри були добре обладнані лабораторії. Велику роботу з їх створення виконали доценти Л.Т. Прилипко, М.С. Островська, Г.В. Шиліна, старший викладач О.П. Кабан та завідувач лабораторії І.Г. Стичинська. З 1976 р. протягом 22 років кафедрою завідувала доктор хімічних наук професор М.Й. Штокало. З грудня 1998 р. обов`язки завідувача кафедри виконує доцент Є.Є. Костенко.

      На кафедрі у різний час працювали доценти М.С. Островська, В.Л. Риженко, Р.І. Сухомлин, В.М. Андрєєва, В.М. Данилова, Г.П.Волошаненко, старший викладач Г.О. Аністратенко, асистент М.Г. Сулейманова та ін. Значний внесок у вдосконалення навчального процесу, науково-дослідну та методичну роботу кафедри зробили професор М.Й. Штокало та доценти М.С. Островська, В.І. Риженко, М.Г. Христіансен. Нині на кафедрі працює дев`ять викладачів: академік М.Й. Штокало, доценти Г.В. Шиліна, М.Г. Христіансен, Є.Є. Костенко, В.Г. Дроков, В.Д. Ганчук, старші викладачі О.П. Кабан, Т.М. Олтаржевська, асистент кандидат технічних наук О.М. Бутенко.

      Професор М.Й. Штокало працює в КТІХП з 1968 р. Наукову діяльність розпочала ще в студентські роки і зробила значний внесок у розвиток фотометричного аналізу та хімію комплексних сполук. Їй належать дослідження в галузі аналізу харчових продуктів і комбінованих методів аналізу з використанням сорбентів. Вона є автором понад 200 наукових праць, в тому числі двох монографій, одна з яких – "Метил-индикаторный метод изучения комплексов в растворе" (1969 р.) в 1970 р. нагороджена премією ВХТ ім. Д.І. Менделєєва, а друга – "Развитие аналитической химии на Украине" в 1981 р. отримала диплом Міністерства освіти УРСР як краща наукова книга року. Професор М.Й. Штокало приділяє велику увагу науково- дослідній роботі студентів: у співавторстві з ними нею опубліковано понад 30 праць. В різні роки вона виступала з доповідями на міжнародних конференціях в Японії, Бельгії, Болгарії та ін. Професор М.Й. Штокало є дійсним членом Нью-Йоркської академії наук.

      Доцент Г.В. Шиліна працює на кафедрі з 1962 р. Спеціаліст в галузі полярографічного аналізу. Є співавтором монографії "Полярографія іонних розплавів", авторських свідоцтв та 75 публікацій. За наукове керівництво студентською роботою нагороджена Грамотою Міністерства вищої та середньої спеціальної освіти СРСР, а за книгу "Сто років періодичному закону" нагороджена Грамотою Президії Київського Правління хімічного товариства ім. Д.І. Менделєєва і другою премією за результатами конкурсу 1969 р.

      Доцент М.Г. Христіансен – випускниця КТІХП. Закінчила аспірантуру при кафедрі та захистила кандидатську дисертацію. Автор 60 наукових праць. Проводить велику навчально-виховну, науково-методичну і організаційну роботу на кафедрі, факультеті та в університеті: з 1980 р. по 1991 р. працювала заступником декана факультету технології бродильних і хлібопекарських виробництв, нині – заступник голови науково-методичної комісії Міністерства освіти і науки України з напряму "Харчова технологія та інженерія", член фахової ради з промислових технологій та Державної акредитаційної комісії Міністерства освіти і науки України. Доцент Є.Є. Костенко – випускниця КТІХП. У 1988 р. вона захистила кандидатську дисертацію. Автор майже 100 наукових праць, серед яких авторські свідоцтва, публікації в матеріалах міжнародних конференцій. Результати її досліджень впроваджені на Рівненській АЕС. Працює над докторською дисертацією.

      Доцент В.Г. Дроков працює на кафедрі з 1982 р. Має наукові публікації в галузі спектрофотометрії, екстракційно-фотометричного аналізу, використання іонселективних електродів, потенціометричного титрування поліфосфатів, газової хроматографії та хемілюмінесцентного аналізу. Доцент В.Д. Ганчук – випускниця КТІХП, автор 30 наукових праць, активно співпрацює з випусковими кафедрами.

      Старший викладач О.П. Кабан – випускник КТІХП, зробив вагомий внесок у розвиток матеріальної бази кафедри, завдяки чому кафедра змогла розгорнути лабораторні роботи з інструментальних методів аналізу в широкому асортименті. У 1982 р. наказом Міністра вищої і середньої спеціальної освіти СРСР нагороджений нагрудним знаком "За отличные успехи в работе". Автор понад 70 наукових праць, серед яких п`ять авторських свідоцтв.

      Старший викладач Т.М. Олтаржевська – випускниця КТІХП. Має два авторських свідоцтва. Результати наукової роботи з вивчення питань активізації біохімічних процесів життєдіяльності промислових мікроорганізмів впроваджені у виробництво.

      Випускниця КТІХП, кандидат технічних наук, асистент О.М. Бутенко є автором 20 наукових праць.

      З огляду на відкриття в університеті нових спеціальностей та перехід на ступеневу підготовку фахівців, професорсько-викладацьким складом кафедри розроблені відповідні робочі програми з усіх дисциплін для бакалаврів, спеціалістів та магістрів.

      Навчальний процес на кафедрі забезпечений методичною літературою з усіх методів аналізу. Тільки за останні 10 років видано майже 20 методичних вказівок. Викладачами кафедри активно використовуються технічні засоби та активні методи навчання. Велика увага приділяється організації самостійної роботи студентів. Розроблені спеціальні творчі завдання, видані методичні вказівки.

      Викладачі кафедри систематично підвищують рівень кваліфікації, проходячи стажування в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка, на випускових кафедрах УДУХТ, на курсах з комп`ютерної техніки, у науково-дослідних інститутах НАН України.

      НДР кафедри проводиться з тематики "Розроблення і вдосконалення методів контролю харчових матеріалів, лікарських препаратів та об`єктів довкілля", яка постійно координується науковою радою НАН України з проблеми "Аналітична хімія" та науковою радою АН вищої школи з питань "Аналітична хімія та екологічний контроль об`єктів довкілля" і здійснюється у напрямах: аналіз харчових об`єктів; метил-індикаторний метод вивчення комплексів важких та токсичних металів з N-, P-, S-вмісними органічними реагентами, триполіфосфатами, а також біологічно активними лігандами; використання модифікованих сорбетів в аналізі.

      Результати дослідження знайшли відображення у ряді публікацій, серед яких: "Вивчення комплексів гафнію з диактипирилметаном метал- інфекаторним методом і застосування їх в аналізі" (автори – М.Й. Штокало, Є.Є. Костенко); "Визначення цирконію у вигляді диантиперилметаном роданідного комплексу з наступним введенням арсенадо ІІІ у неводну фазу" (автори – М.Й. Штокало, М.С. Островська, В.Л. Риженко); "Визначення токсичних металів у харчових продуктах методом твердофазної спектрофотометрії" (автори – Є.Є. Костенко, М.Й. Штокало, М.Г. Христіансен) та ін. Понад 40 публікацій видано у співавторстві зі студентами.

      Результати науково-дослідної роботи викладачів кафедри постійно висвітлювалися у доповідях та матеріалах міжнародних конференцій (Болгарія, Японія, Польща, Чехія, Словаччина, Бельгія, Угорщина тощо). За 1965 – 2000 рр. співробітниками кафедри захищена одна докторська і вісім кандидатських дисертацій, опубліковано понад 360 наукових робіт. Колектив кафедри завжди приділяв велику увагу виховній роботі. Проводилися зустрічі студентів з вченими нашого університету – ректором університету академіком І.С. Гулим, деканом факультету ТБХ членом- кореспондентом УААН В.І. Дробот, міністром легкої промисловості України П.З. Мінайленко та міністром м`ясо-молочної промисловості Л.П. Риженком, Героєм Соціалістичної праці бригадиром будівельників І.І. Бушмою, двічі Героєм Радянського Союзу командиром партизанського з`єднання О.Ф. Федоровим та іншими видатними людьми України.

 

© 2001 Design by LightGraphics