28 липня 2007 рiк № 132 (4132)
на головну | пошук | контакти | передплата | У кінці номера
    

медицина

16.06.07

Коли операційний стіл не страшний



Є в нашому місті об’єкт, без перебільшення, загального благовоління. Це — міський пологовий будинок, двічі удостоєний почесної нагороди Всесвітньої організації охорони здоров’я як «Лікарня, доброзичлива до дитини».

До речі, це підтверджують і цифри: вже десять років наше місто приростає саме від збільшення народжуваності (це в той час, коли країна потерпає від демографічної кризи). Торік побачили світ 1352 немовлят. Для 120-тисячної Євпаторії це чимало. Дедалі більше жінок не відмовляються від материнства навіть попри житейські труднощі: як стверджує статистика, в 2006 році у сім разів менше вагітних зважилися на аборт, ніж це було десять років тому.

Чому це відбувається? А тому, що в такому пологовому будинку хочеться народжувати. І сучасне медичне обладнання, і новітні методи діагностики та лікування не тільки матерів, а навіть ще ненароджених дітей, і, головне, чуйність та кваліфікація персоналу тут не на плакатах, а в щоденній роботі. Я взагалі гадаю, що народжені в такій атмосфері діти не можуть вирости поганими людьми.

А скільки жінок врятовано на операційному столі, скільки зроблено складних хірургічних втручань. Звичайно, в організації такої філігранної роботи пологового будинку найперша заслуга його головного лікаря — Костянтина Брагинського. Саме він уособлює професію, за визначенням доброзичливу до всіх. Та особливо хочеться розповісти про завідувача гінекологічного відділення Олексія Калініченка, лікаря в тому розумінні, в якому це, мабуть, задумано Господом. Колись, переконана, його іменем назвуть вулицю в нашому місті. І так вважаю не лише я, а й усі, кому Олексій Володимирович допоміг не лише хірургічною вправністю, а й добрим, теплим і, повірте, абсолютно безкорисливим, що взагалі важко уявити собі в наш час, ставленням. Не знаю, чи такого служіння хворим він вимагає і від своїх підлеглих, чи ця чеснота в позитивному сенсі «заразна», але всі у відділенні — від санітарок до колег-лікарів — люблять своїх пацієнток, терпляче зносять примхи найнетерплячіших, втішають переляканих, підбадьорюють боязких.

Я безмежно вдячна долі за зустріч, хай і на операційному столі, з таким чудовим фахівцем і такою шляхетною людиною. Вдячна всім співробітникам відділення за збереження найкращої професійної риси — вірності клятві Гіппократа. Це також подвиг, для якого вони знайшли місце в своєму житті.

Ольга КАМІНСЬКА, давня і щира передплатниця «Голосу України».

Євпаторія.

Їжа не допомагає ні інтелекту, ні настрою

Їжа, котру щодня вживає людина, не здатна поліпшити настрій або вплинути на її розумові здібності. Зміна дієти також не спричиняє позитивних змін у житті людини.

Такого висновку дійшли фахівці британської асоціації дієтологів. Так, уживання певних продуктів під час психологічного стресу — просто індивідуальна звичка. Дослідження довело, що їжа не підвищує інтелекту людини.

Автори дослідження стверджують: поширену думку про те, що зміна дієти може поліпшити поведінкові норми людини і навіть розвинути її розумові здібності, помилкова. Мовляв, на даний момент не існує ніяких «чарівних харчових пігулок», що допоможуть людині стати розумнішою або врятують її від поганого настрою.







Iншi матерiали роздiлу "медицина":

Добра справа / 23.06.07
Щодня ми кажемо одне одному: «Здрастуйте!», а значить — бажаємо здоров’я. Тільки звідки йому взятися, якщо сама система охорони здоров’я в Україні безнадійно хвора на недофінансування.  

Коли цвітіння не радує / 16.06.07
Сльозотеча, закладання носа, кашель, чхання, висипання на шкірі... З такими скаргами в донецький «Госпіталь Сітько МРТ» цими днями звертаються багато пацієнтів. Різноманітними симптомами проявляє себе... 

Нормальна зарплата і соціальний захист / 16.06.07
Такий рецепт своїм підлеглим виписав головний лікар країни, спілкуючись з кореспондентом «Голосу України»  

Чиє ж здоров’я ми охороняємо? / 15.06.07
Про це на сторінках «Голосу України» розмірковує заступник голови Київської облдержадміністрації з питань соціальної та гуманітарної політики Валерій Кондрук  

У дитини — головний біль / 09.06.07
Багато хто думає, що головний біль — це атрибут солідного віку. Однак останнім часом від нього дедалі частіше страждають діти, особливо в підлітковому віці. Мігрень може мати різні причини.  

Середня тривалість життя пацієнта після трансплантації нирки приблизно 25 років / 09.06.07
Головний позаштатний трансплантолог Міністерства охорони здоров’я України, директор Запорізького центру трансплантології Олександр Никоненко пропонує запровадити у вітчизняному законодавстві поняття... 

Зростання захворюваності на діабет пов’язане з пестицидами / 09.06.07
Такого висновку дійшли південнокорейські науковці. Їхні дослідження підтверджують гіпотезу про те, що різке зростання захворюваності на діабет у світі може бути пов’язано із забрудненням навколишнього... 

Згадай моє ім’я! / 19.05.07
Під таким гаслом у 44 містах України завтра відбудеться акція, присвячена Всесвітньому дню пам’яті людей, котрі померли від СНІДу. 

Донори допомагають хворим на гемофілію / 14.04.07
Рівне. Тут стартувала акція здачі донорської крові для хворих на гемофілію (порушення згортання крові).  

«Сови» і «жайворонки» визначаються на генному рівні / 14.04.07
«Сова» ви чи «жайворонок» — це, можливо, визначає лише один ген. Вивчення генетичного облаштування внутрішнього годинника людини допоможе їй якомога ефективніше організовувати свій день.  

Апельсин і чай для тих, хто сидить за комп’ютером / 14.04.07
Щоденні дві чашки зеленого чаю й один апельсин надійно захищають від радіації, що йде від екранів персональних комп’ютерів. Такого висновку дійшли китайські вчені.  

У Вінниці буде свій серцевий центр / 14.04.07
Вінницька міська рада має намір створити в місті 2007 року центр діагностики і лікування серцево-судинної патології. Він відкриється на базі міської клінічної лікарні № 1.  

Остеоартроз сам по собі не мине / 14.04.07
Турботливий автомобіліст завжди уважно слухає свою машину — чи не стукає, не скрипить. «Ходова частина» людини буває також видає неприємні звуки.  

Проводити вакцинацію можна лише здоровій людині / 14.04.07
Батьки дедалі частіше відмовляються від обов’язкової вакцинації дітей. А тим часом список обов’язкових щеплень для малят поповнився ще однією. Віднедавна українських дітей прищеплюють ще і проти... 

Щеплення мало не відібрало у дитини життя / 14.04.07
Щеплення від АКДС і поліомієліту для восьмимісячного малюка із Коломиї мало не закінчилося трагедією.  
Сьогоднi в номерi
політика

До становлення представницької демократії

Дитяче літо — від депутатів

Молитва замість військового параду

Початок виборчого процесу унеможливили
право

Захисники зафіксували кричущі факти знущань з ув’язнених
новини звідусіль

Жертви зсувів — діти та екологія

Убивча трійця

Міліціонерів, які побили сиріт, судитимуть

Унаслідок аварії бензовоза витекло «лише» дві тонни бензину

Дим є, вогню не спостерігається

Київ установив дипломатичні відносини з Монако

Грузія — країна високих гір, сонячних долин і гордих людей
суспільство

У магазин — по гарний настрій
культура

Гра в ляльки у кілька рук

Тут не лише золото скіфів

Кіно і поляки
село

Недешеві «варяги»
посиденьки

Чому жінки тримають кермо обома руками?

Обрано найпотворнішого собаку у світі

Той, хто подарував японцям Моцарта, Шумана та Бетховена
з пошти
спорт

Вісті звідусіль
вікно

Наступного тижня
  Eкспорт матерiалiв

За умови повного або часткового вiдтворення посилання на
www.golos.com.ua є обов'язковим (для iнтернет-ресурсiв гiперпосилання).