28 липня 2007 рiк № 132 (4132)
на головну | пошук | контакти | передплата | У кінці номера
    

медицина

19.05.07

Згадай моє ім’я!


Ольга ВІТЕР.

Під таким гаслом у 44 містах України завтра відбудеться акція, присвячена Всесвітньому дню пам’яті людей, котрі померли від СНІДу.

Починаючи з 1997 року в нашій країні зафіксовано майже 105 тисяч ВІЛ-інфікованих громадян. За цей час від СНІДу вмерло десять тисяч українців. Фахівці говорять про епідемію в Україні вірусу імунодефіциту людини.

— Цей день змушує нас згадати тих, кого немає серед, подумати — чи мають ВІЛ-інфіковані майбутнє в цій країні? Треба змінювати ставлення соціуму до таких громадян, щоб вони не почувалися ізгоями, — вважає заступник голови координаційної ради «Всеукраїнської мережі людей, які живуть із ВІЛ» Дмитро Шерембей.

За словами керівника бюро ВООЗ в Україні Ігоря Поканевича, домінуючими чинниками передавання інфекції на території Східної Європи є використання нестерильного ін’єкційного обладнання. Майже половина нових випадків ВІЛ-зараження пов’язана із вживанням внутрішньовенних наркотиків. Директор Українського центру профілактики і боротьби зі СНІДом Алла Щербинська вважає, що поширення СНІДу в Україні пов’язане з ризикованою поведінкою молоді.

— Саме життя штовхає молодь до наркоманії, безладного способу життя. Їм нічим зайнятися. От вони і шукають розваг у цьому, — сказала Алла Михайлівна «Голосу України». — Це проблема дозвілля. Його треба організувати, щоб убезпечити школярів і молодь від небезпечного кроку.

Ключовими умовами для запобігання епідемії, стверджують фахівці, є широкий доступ до інформації про СНІД і його поширення, доступ до стерильного ін’єкційного інвентаря і замісної терапії.

За словами заступника міністра охорони здоров’я України Валерія Івасюка, до 2006 року на профілактику СНІДу з держбюджету не виділялося жодної копійки. Зараз на боротьбу з епідемією передбачено 92 млн. грн., 7 з яких — на пропаганду. При цьому Україна ніяк не може реалізувати на цільові потреби кредит Світового банку. А це 60 млн. доларів.

На знімку: директор Житомирського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді Ольга Юрченко, голова Житомирського представництва «Всеукраїнської мережі людей, що живуть із ВІЛ» Дмитро Сапсай, головний фахівець обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом Вікторія Сенкевич на прес-конференції в Житомирі розповідають про акції «Згадай моє ім’я!».

Фото Олексія КАВУНА.







Iншi матерiали роздiлу "медицина":

Добра справа / 23.06.07
Щодня ми кажемо одне одному: «Здрастуйте!», а значить — бажаємо здоров’я. Тільки звідки йому взятися, якщо сама система охорони здоров’я в Україні безнадійно хвора на недофінансування.  

Коли цвітіння не радує / 16.06.07
Сльозотеча, закладання носа, кашель, чхання, висипання на шкірі... З такими скаргами в донецький «Госпіталь Сітько МРТ» цими днями звертаються багато пацієнтів. Різноманітними симптомами проявляє себе... 

Нормальна зарплата і соціальний захист / 16.06.07
Такий рецепт своїм підлеглим виписав головний лікар країни, спілкуючись з кореспондентом «Голосу України»  

Коли операційний стіл не страшний / 16.06.07
Є в нашому місті об’єкт, без перебільшення, загального благовоління. Це — міський пологовий будинок, двічі удостоєний почесної нагороди Всесвітньої організації охорони здоров’я як «Лікарня,... 

Чиє ж здоров’я ми охороняємо? / 15.06.07
Про це на сторінках «Голосу України» розмірковує заступник голови Київської облдержадміністрації з питань соціальної та гуманітарної політики Валерій Кондрук  

У дитини — головний біль / 09.06.07
Багато хто думає, що головний біль — це атрибут солідного віку. Однак останнім часом від нього дедалі частіше страждають діти, особливо в підлітковому віці. Мігрень може мати різні причини.  

Середня тривалість життя пацієнта після трансплантації нирки приблизно 25 років / 09.06.07
Головний позаштатний трансплантолог Міністерства охорони здоров’я України, директор Запорізького центру трансплантології Олександр Никоненко пропонує запровадити у вітчизняному законодавстві поняття... 

Зростання захворюваності на діабет пов’язане з пестицидами / 09.06.07
Такого висновку дійшли південнокорейські науковці. Їхні дослідження підтверджують гіпотезу про те, що різке зростання захворюваності на діабет у світі може бути пов’язано із забрудненням навколишнього... 

Донори допомагають хворим на гемофілію / 14.04.07
Рівне. Тут стартувала акція здачі донорської крові для хворих на гемофілію (порушення згортання крові).  

«Сови» і «жайворонки» визначаються на генному рівні / 14.04.07
«Сова» ви чи «жайворонок» — це, можливо, визначає лише один ген. Вивчення генетичного облаштування внутрішнього годинника людини допоможе їй якомога ефективніше організовувати свій день.  

Апельсин і чай для тих, хто сидить за комп’ютером / 14.04.07
Щоденні дві чашки зеленого чаю й один апельсин надійно захищають від радіації, що йде від екранів персональних комп’ютерів. Такого висновку дійшли китайські вчені.  

У Вінниці буде свій серцевий центр / 14.04.07
Вінницька міська рада має намір створити в місті 2007 року центр діагностики і лікування серцево-судинної патології. Він відкриється на базі міської клінічної лікарні № 1.  

Остеоартроз сам по собі не мине / 14.04.07
Турботливий автомобіліст завжди уважно слухає свою машину — чи не стукає, не скрипить. «Ходова частина» людини буває також видає неприємні звуки.  

Проводити вакцинацію можна лише здоровій людині / 14.04.07
Батьки дедалі частіше відмовляються від обов’язкової вакцинації дітей. А тим часом список обов’язкових щеплень для малят поповнився ще однією. Віднедавна українських дітей прищеплюють ще і проти... 

Щеплення мало не відібрало у дитини життя / 14.04.07
Щеплення від АКДС і поліомієліту для восьмимісячного малюка із Коломиї мало не закінчилося трагедією.  
Сьогоднi в номерi
політика

До становлення представницької демократії

Дитяче літо — від депутатів

Молитва замість військового параду

Початок виборчого процесу унеможливили
право

Захисники зафіксували кричущі факти знущань з ув’язнених
новини звідусіль

Жертви зсувів — діти та екологія

Убивча трійця

Міліціонерів, які побили сиріт, судитимуть

Унаслідок аварії бензовоза витекло «лише» дві тонни бензину

Дим є, вогню не спостерігається

Київ установив дипломатичні відносини з Монако

Грузія — країна високих гір, сонячних долин і гордих людей
суспільство

У магазин — по гарний настрій
культура

Гра в ляльки у кілька рук

Тут не лише золото скіфів

Кіно і поляки
село

Недешеві «варяги»
посиденьки

Чому жінки тримають кермо обома руками?

Обрано найпотворнішого собаку у світі

Той, хто подарував японцям Моцарта, Шумана та Бетховена
з пошти
спорт

Вісті звідусіль
вікно

Наступного тижня
  Eкспорт матерiалiв

За умови повного або часткового вiдтворення посилання на
www.golos.com.ua є обов'язковим (для iнтернет-ресурсiв гiперпосилання).