Виступ Джона Гербста, Кандидата на посаду Посла в Україні
перед Комітетом Сенату США у закордонних справ

Вашингтон
18 червня 2003 року

Шановний пане Голово та члени Комітету, для мене велика честь виступити сьогодні перед вами та обговорити моє призначення Послом США в Україні. Мені надзвичайно приємно, що Президент Буш та Держсекретар Павелл висловили свою впевненість у моїх силах. Якщо Сенат ухвалить це призначення, я обіцяю тісно співпрацювати з цим Комітетом, а також з вашими колегами у Конгресі для просування інтересів США в Україні та в регіоні в цілому.

Можна сказати, що я значну частину своєї кар'єри присвятив підготовці до цього завдання. Приблизно половина мого 24-річного стажу у Закордонній Службі була пов'язана з Радянським Союзом, а пізніше - з Співдружністю Незалежних Держав. На посаді Заступника Посла у справах СНД з 1994 по 1997 роки я тісно працював з урядом України у таких напрямках, як відносини України та НАТО. Також я набув значний управлінський досвід, обіймаючи посаду Голови місії США у Консульстві США в Єрусалимі та Посольстві у Ташкенті.

Я радо сприйняв можливість, з дозволу Сенату, служити Послом США в Україні. Забезпечення інтеграції України до Євроатлантичної співдружності є важливою метою зовнішньої політики США, метою, що має багато різних вимірів. Це означає побудову наших стосунків з Україною через просування регіональної безпеки та боротьбу з глобальним тероризмом. У зв'язку з цим, ми серйозно оцінюємо рішення України приєднатися до коаліції за звільнення Іраку, яке було продемонстровано відправкою до Кувейту РХБ-батальйону. Парламент України нещодавно прийняв рішення направити до Іраку миротворчу бригаду, як частину стабілізаційних сил коаліції. Україна також співпрацювала у обміні розвідувальними даними та надавала матеріальну й організаційну допомогу під час проведення операції "Нездоланна свобода".

Забезпечення інтеграції України до Євроатлантичної співдружності також означає тісну співпрацю для сприяння переходу України від комунізму до демократії та вільного ринку. Звичайно, Україна багато зробила з моменту відновлення незалежності, проте попереду ще багато роботи для того, щоб ця надзвичайна країна повністю реалізувала свій потенціал. Ми тісно працюватимемо із урядом, і народом України для того, щоб пришвидшити цей прогрес.

Хоч ми й переживали деякі важкі моменти у наших двосторонніх відносинах у 2002 році, наші стосунки переміщаються у більш позитивному напрямку. Предметом першочергової турботи залишається питання зростання української демократії. Президентські вибори, заплановані на кінець наступного року, є критичним випробуванням відданості уряду засадам демократії. У разі призначення послом я зроблю усе можливе для того, щоб упевнитись, що українська влада надасть рівні можливості всім кандидатам та щоб підготовка до виборів та самі вибори були вільними і відбувалися чесно. Наявність виборчого процесу за стандартами ОБСЄ і результат, який відображає волю народу, є життєво необхідним для успішної реалізації прагнення України приєднатися до НАТО та просунутися ближче до Європейського Союзу. США також настійливо підтримують свободу слова в Україні, і я буду працювати над тим, щоб це стало реальністю

Ми та наші союзники по НАТО готові допомогти Україні виконати План дій Україна-НАТО, який був прийнятий у листопаді 2002 року Комісією Україна-НАТО на саміті у Празі. План передбачає важливі політичні, економічні та оборонні реформи, відбиваючи той факт, що НАТО - це співдружність із спільними цінностями. План дій - дороговказ України у просуванні до мети стати ближче до Альянсу та врешті, приєднатися до нього.

Ще одна стратегічно важлива тема у наших двосторонніх відносинах - це проблема нерозповсюдження. Ми працюємо з українським урядом та іншими урядами, щоб спільними зусиллями покращити здійснення експортного контролю України та нагляду за оборонними технологіями та постачальниками. Мені приємно зазначити, що український парламент нещодавно прийняв новий закон про експортний контроль, який, якщо його повністю втілять, сприятиме зміцненню охоронних чинників. Ми працюватимемо з урядом задля ефективного втілення цього закону і продовжуватимемо наголошувати на необхідності покращення системи експортного контролю.

З економічної перспективи, нам приємно відзначити, що уряд України активізував зусилля задля вступу України до Світової Організації Торгівлі. Процес вступу буде вимагати змін торговельного режиму України таким чином, щоб економіка стала відкритішою і прозорішою. Ми продовжуватимемо підтримувати намагання України вступити до СОТ. Важливим питанням для нас також є сприяння Україні у її боротьбі з торгівлею людьми, так само, як і з ВІЛ/СНІДом, які, якщо не приділяти їм достатньо уваги, становлять значну небезпеку для України та регіону.

Я радий цій нагоді поділитися з вами своїми думками щодо України та її стосунків з Сполученими Штатами. У разі призначення послом я сподіваюся на тісну співпрацю з вами, та буду радий при нагоді прийняти вас або інших зацікавлених членів Конгресу у Києві.